Θεατρο - Οπερα

Εγώ, ο Λαβύρινθος: Ο μύθος του Μινώταυρου ζωντανεύει στην Πλύφα

Ο σκηνοθέτης Ρηγίνος Ρηγίνου συνδυάζει τον κλασικό μύθο με τα οπτικοακουστικά μέσα και ο θεατής έχει τον τελευταίο λόγο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μύθος του Λαβύρινθου ζωντανεύει στην Πλύφα από τον Οκτώβριο

Εγώ, ο Λαβύρινθος: Το διαδραστικό θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία του Ρηγίνου Ρηγίνου στην Πλύφα

Όταν ένας πολύ γνωστός μύθος, αυτός του λαβύρινθου, συναντά τα οπτικοακουστικά μέσα και τη διάδραση με το κοινό, κάτι μαγικό συμβαίνει στη σκηνή, διαφορετικό κάθε φορά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα μορφή θεάτρου, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Ρηγίνου Ρηγίνου, που χρησιμοποιεί όλες τις τέχνες, παράγοντας κάτι καινούριο, στο οποίο η συμμετοχή του θεατή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Στο έργο «Εγώ, ο Λαβύρινθος» στην Πλύφα ο θεατής αποφασίζει για το τέλος της παράστασης

Πώς ο μύθος εμπλέκεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα οπτικοακουστικά μέσα σε μια διαδραστική παράσταση με τον θεατή; Ο Ρηγίνος Ρηγίνου έχει την απάντηση, σχεδιάζοντας την παράσταση «Εγώ ο Λαβύρινθος». Ο σκηνοθέτης ξεκινά από τον αρχαιότερο μύθο της Ευρώπης, την ιστορία του Μινώταυρου, ώστε να εντάξει το κοινό του σε έναν «λαβύρινθο» που συνδυάζει τον χορό, την ποίηση, τη βιντεο-εγκατάσταση και τη μουσική και να τον προσκαλέσει να ξεμπερδέψει τον... μίτο της Αριάδνης. Το καστ είναι πολυάριθμο και πολυπολιτισμικό, ώστε να επιτευχθεί καλύτερα ο σκοπός του σκηνοθέτη, ενώ η παράσταση παρουσιάζεται σε δυο γλώσσες, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Μέσω του μύθου του Θησέα και του Μινώταυρου, του Μίνωα και της Πασιφάης, ο θεατής παρακολουθεί μια σκοτεινή μελέτη της εξουσίας, του απαγορευμένου έρωτα και των σκληρών συγκρούσεων, μέσα από μια ιστορία που φέρει επιρροές από Ευριπίδη, Οβίδιο, Πίνδαρο, τη μυθολογία και την ιστορία της Κρήτης αλλά και τους συμβολισμούς του λαβύρινθου και του τέρατος.

Το εντυπωσιακό στην όλη «περιπέτεια» του θεατή είναι ότι κάθε φορά η παράσταση έχει άλλο τέλος, καθώς οι θεατές είναι εκείνοι που αποφασίζουν την έκβασή της. Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι μια αλλαγή στα δεδομένα στον χώρο του θεάτρου, φέρνοντας το διαδραστικό θέατρο στο προσκήνιο του αθηναϊκού τοπίου. Η εμπειρία που προσφέρεται στο κοινό συναντά το θέατρο του Artaud και καθιερωμένες - μη παραδοσιακές θεατρικές μεθόδους, ζωντανεύοντας μέσω της τελετουργίας και του ρυθμού, του σοκ και του δέους, της αίσθησης και της αλληλεπίδρασης.

Ρηγίνος Ρηγίνου: Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Ρηγίνος Ρηγίνου επέστρεψε στα Ελληνικά δρώμενα το 2023 από την Ολλανδική σκηνή, με την εμβληματική «Ανδρομάχη» στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Μεταξύ άλλων σχεδίασε και σκηνοθέτησε την περφόρμανς εγκατάσταση «From Memory Held- A Scream» στο Πανεπιστημιακό Θέατρο του Άμστερνταμ και συμμετείχε στην παραγωγή της Ολλανδικής Εθνικής Όπερας &Μπαλέτου «Opera forward festival». Η διατριβή του πάνω στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στη σύγχρονη σκηνή, βασίστηκε πάνω στην εργασία και μελέτη του πάνω στην παραγωγή του «Ιππόλυτου» της Κατερίνας Ευαγγελάτου (Εθνικό Θέατρο).

«Εγώ, ο Λαβύρινθος» στην Πλύφα: Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία - Σύλληψη:Riginos R.
Διεύθυνση Κίνησης & Ερμηνεία: Νίνα Φραντζεσκάκη
Πρωτότυπη μουσική & Σχεδιασμός ήχου: Wolfgang in London, UK
Πρωταγωνιστές: Δένια Μιμερίνη, Χριστίνα Σωτηρίου, Jonathan Ciccarelli, Νίνα Φραντζεσκάκη, Χρήστος Τζοβάρας
Παραγωγή: Darkplay Theatre

Info
ΠΛΥΦΑ: Κορυτσάς 39, Αθήνα 104 47
02, 09, 16, 23, 30 Οκτωβρίου 2024
Εισιτήρια Προπώληση: ticketservices.gr
*Η παράσταση χειρίζεται θέματα ενηλίκων και ενδείκνυται για ηλικίες 18+.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραφίκα Σαουίς: Η παράσταση «Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος» στο La MaMa της Νέας Υόρκης
Ραφίκα Σαουίς: Η παράσταση «Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος» στο La MaMa της Νέας Υόρκης

Η βραβευμένη Ελληνίδα δημιουργός παρουσιάζει μια νέα σύγχρονη απόδοση της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.