Θεατρο - Οπερα

Το Καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη έρχεται στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Μέσα από το θρυλικό μυθιστόρημα της Ζέη, ταξιδεύουμε στον μαγικό κόσμο των παιδιών, όπου όλα είναι δυνατά

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Καπλάνι της Βιτρίνας» ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το «Καπλάνι της Βιτρίνας» ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης © Νίκος Κατσαρός

Το «Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη

Το θρυλικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας» έρχεται στην παιδική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τον Οκτώβριο. Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα της Ζέη, μεταφρασμένο σε 22 γλώσσες, κλείνει φέτος τα 60 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Σάμο, στο Λαγαμάρι, την πατρίδα της συγγραφέως, στην έναρξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μια παρέα παιδιών από εκεί που έπαιζε ανέμελα και δεν είχε προβλήματα, καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα σοβαρά που φέρνει η αλλαγή του πολιτεύματος. Οργανώνουν μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον Νίκο, έναν φοιτητή, ξάδερφο δυο κοριτσιών της παρέας, που κινδυνεύει να πάει φυλακή. Παρηγοριά τους σε αυτή τη δύσκολη περιόδο είναι το καπλάνι της βιτρίνας, μια βαλσαμωμένη τίγρη που βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι-όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.

«Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη έρχεται στο ΄Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τη διασκευή, δραματουργική επεξεργασία αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει επιμεληθεί η Δήμητρα Λαρεντζάκη, η οποία έχει γράψει και τους στίχους των τραγουδιών. Όπως αναφέρει η ίδια για την Αλκη Ζέη: «Η φαντασία στις ιστορίες που μας διηγείται η Άλκη Ζέη δεν είναι ένα μέρος μόνο για να δραπετεύει κανείς αλλά και ένας τρόπος για να φτιάχνει την πραγματικότητα». Άλλωστε, εκείνη ήξερε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, ιδανικά και χαρούμενα. Ωστόσο, όλοι έχουμε δικαίωμα να προσπαθούμε και να ονειρευόμαστε για το καλύτερο. «Και αυτό είναι νομίζω που μπορεί να κάνει τα έργα της να έχουν αυτήν την διαχρονική δυναμική δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μέχρι σήμερα με τα παιδιά. Αυτός ο απέραντος μαγικός κόσμος που όλοι όταν υπήρξαμε παιδιά γνωρίζαμε ότι εκεί είναι όλα δυνατά. Αυτός ο κόσμος ο μέγας. Η παιδική μας ηλικία. Και η μόνη πατρίδα μας».

Όπως σημειώνει ο γιος της Αλκης Ζέη, Πέτρος Σεβαστίκογλου, με αφορμή την παράσταση: «Η Άλκη δεν ζούσε νοσταλγώντας το παρελθόν, και οι ιστορίες που διηγούνταν ακόμα και για χρόνια περασμένα, ήταν για να μιλήσει με μικρούς και μεγάλους στο σήμερα. Στην παράσταση μας προσπαθήσαμε και εμείς όπως η Άλκη, να διηγηθούμε με πολλή αγάπη στα παιδιά σήμερα αυτή την ιστορία από το παρελθόν, με όλα όσα η Άλκη ακόμα έχει αφήσει ανοιχτά για να τα διηγείται η ίδια μέσα από το Καπλάνι με τους θεατές».

info
Το «Kαπλάνι της βιτρίνας» θα παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 13 Οκτωβρίου και, κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και τις καθημερινές για τα σχολεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύα Σιμάτου: Συνέντευξη για την παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της»
Εύα Σιμάτου: Στον πόλεμο καταλαβαίνεις πόσο σκληρός μπορείς να γίνεις ακόμα και με τα παιδιά σου

Η ηθοποιός μας μιλά για την συμμετοχή της στην παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα
Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα

Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης αναλαμβάνει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, προσεγγίζοντας τον «Γυάλινο κόσμο» μέσα από μια δική του, «πειραγμένη», και γι’ αυτό καλοδεχούμενη, οπτική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.