Εθνικό Θέατρο: Όλα όσα θα δούμε τη σεζόν 2024-2025
Ο Γιάννης Μόσχος παρουσίασε το πρόγραμμα και ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο Εθνικό
Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε στις σκηνές του τη σεζόν 2024-2025
Με το σύνθημα «Ένας κόσμος ανοιχτός», ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-2025, παρουσία του υφυπουργού πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος προλόγισε και την παρουσίαση, τονίζοντας την «αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Εθνικό» καθώς αποτελεί το «μέτρο και την παρακαταθήκη της θεατρικής παραγωγής της χώρας». Ξεκινώντας τον απολογισμό του, ο Γιάννης Μόσχος έκανε λόγο για τις έννοιες που χαρακτήρισαν και καθόρισαν το έργο του: «Ανοικτοί πολιτιστικοί διάλογοι, συμπερίληψη, εξωστρέφεια. Τρεις έννοιες φάροι. Τρεις έννοιες που μας οδήγησαν τα τρία τελευταία χρόνια». Υπό αυτό το πρίσμα, το ρεπερτόριό του χαρακτηρίζεται από μια ευρεία βεντάλια επιλογών, φιλοξενώντας τόσο παλαιότερους και καταξιωμένους συντελεστές όσο και νεώτερους και πρωτοεμφανιζόμενους. Παράλληλα, φέτος θα γίνει ένα άνοιγμα σε έργα που έχουν καιρό να παιχτούν ή δεν παίζονται συχνά, καθώς και σε μεταφορές μυθιστορημάτων Ελλήνων λογοτεχνών, ενώ ετοιμάζεται και ένα αφιέρωμα στο Νεοελληνικό έργο, που συγκεντρώνει πρωτότυπα θεατρικά κείμενα, γραμμένα ειδικά για το Εθνικό. Οι νέες παραστάσεις της σεζόν είναι 17 ενώ έχουμε και 2 επαναλήψεις από την προηγούμενη σεζόν.
Όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου και τα έσοδα, σημείωσε ότι υπήρχε αύξηση κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν αλλά και 178% σε σχέση με το 2021! Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και της συζήτησης που ακολούθησε έγινε λόγος και για τη μεγάλη επιτυχία της «Ορέστειας» σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, η οποία μάλιστα σε δυο μέρες «ανοίγει» τον Κύκλο Κλασικών Παραστάσεων στο ιστορικό θέατρο Olimpico, στη Βιτσέντζα της Ιταλίας.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός κ. Φωτήλας, ξεκινούν οι εργασίες για την ανακαίνιση του Rex από τις 15 Ιανουαρίου 2025, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε παρακώληση του έργου και του προγραμματισμού των παραστάσεων του θεάτρου. Οι παραστάσεις θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους που έχουν προκύψει από νέες συνεργασίες του Εθνικού, όπως το ΚΠΣΙΝ.
Μετά την παρουσίαση του ρεπερτορίου, ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ανακοίνωσε ότι η θητεία του ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου.
Εθνικό Θέατρο: οι παραστάσεις της σεζόν 2024- 2025
Kτίριο Τσιλλερ- Κεντρική Σκηνή
Το «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολ Μπρεχτ ανεβαίνει φέτος σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Το έργο αφορά σε συμβάντα που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στην Ευρώπη, ακολουθώντας την τυχοδιώκτρια Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, στον αγώνα της για επιβίωση. Η ίδια εκμεταλλεύεται τον πόλεμο πουλώντας αγαθά στους στρατιώτες και ακολουθώντας τον στρατό στα πεδία της μάχης, ενώ μάταια προσπαθεί να προστατεύσει τα τρία παιδιά της. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Μπέττυ Αρβανίτη.
Από 28 Νοεμβρίου
Το «Goodbye Lindita», σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι, μετά τα διαδοχικά sold out που σημείωσε τις τελευταίες δύο θεατρικές σεζόν και την εντυπωσιακή παγκόσμια διαδρομή της, επιστρέφει στην Κεντρική πλέον Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, για τρεις εβδομάδες, ενώ συνεχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία της.
Από 16 Οκτωβρίου
Τον Μάρτιο του 2025 θα ανέβει μια διασκευή του Φάουστ από τον Άρη Μπινιάρη. Ένα συναρπαστικό έργο για τη δριμεία σύγκρουση ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, το βίωμα και τη γνώση, το απολλώνιο και το διονυσιακό, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να βρει το νόημα της ύπαρξης και τη λύτρωση.
Από Μάρτιο 2025
Κτήριο Τσίλλερ - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Μια παράσταση που αφορά το γυναικείο σώμα ανεβαίνει τον Νοέμβριο στο Πειραματικό Θέατρο. Το έργο «Στο σώμα της» είναι γραμμένο από τρεις γυναίκες (Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Ευτυχιάδου, Νεφέλη Μαϊστράλη) και παρουσιάζεται επί σκηνής από έναν θίασο 12 γυναικών, διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών. Η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου συνθέτει έναν δυναμικό Χορό που αποτελεί «γυναικεία υπόθεση» αλλά απευθύνεται ωστόσο σε όλα τα φύλα.
Από 13 Νοεμβρίου
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο
Το έργο «Η Κληρονομιά μας» του Μάθιου Λόπεζ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, η ιδιαιτερότητα της παράστασης έγκειται ότι παίζουν μόνο άντρες και μία μόνο γυναίκα, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία 3 διαφορετικών γενεών ομόφυλων ζευγαριών, σε διαφορετικές εποχές, ξεκινώντας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα.
Από 7 Φεβρουαρίου 2025
Κτίριο Τσίλλερ- Πλάγια Σκηνή
Από τον Μάρτιο του 2025 θα παίζεται το έργο «Πού οφείλεται τόση όρεξη για ζωή» του Γιάννη Μαυριτσάκη.
Από 27 Μαρτίου 2025
ΘΕΑΤΡΟ REX
Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Το «Σχολείο των Γυναικών» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά θα παίζεται από τα τέλη Οκτωβρίου στο Εθνικό. Ο ώριμος σε ηλικία Αρνόλφος -που τον υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος- θέλει να παντρευτεί αλλά φοβάται την απιστία. Γι΄αυτό και «αγοράζει» την Αγνή από τη μητέρα της – σε ηλικία 4 ετών- ώστε να την αναθρέψει με τις αρχές που θα την καταστήσουν στο μέλλον τέλεια σύζυγο. Όταν όμως εκείνη φτάνει σε ηλικία γάμου –κι ο Αρνόλφος σε ακόμα πιο ώριμη ηλικία- ερωτεύεται έναν συνομήλικό της. Η κωμωδία παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στο Παλέ Ρουαγιάλ, το 1662, προκαλώντας αντιδράσεις στο κοινό. Τι συναισθήματα προκαλεί 4 αιώνες μετά;
Από 30 Οκτωβρίου
Πειραματικό Θέατρο
Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Μια θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Λυγερή» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, θα ανέβει τον Οκτώβριο. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1896 και διαδραματίζεται στον τόπο καταγωγής του λογοτέχνη, στα Λεχαινά, μια επαρχιακή κωμόπολη στην Πελοπόννησο, κοντά στο λιμάνι της Κυλλήνης. Ο συγγραφέας εμπνέεται την ηρωίδα του, την Ανθή, από τον δικό του εφηβικό ανεκπλήρωτο έρωτα με την Ιολάνθη Βασιλειάδη. Ενόσω ο Καρκαβίτσας βρισκόταν στην Πάτρα για σπουδές, μία επιστολή από την αγαπημένη του τον πληροφόρησε ότι οι γονείς της την προξένευαν και είχαν ορίσει ημερομηνία γάμου. Η Ιολάνθη υπάκουσε στην απόφαση των γονιών της και οι δυο τους δεν ξανασυναντήθηκαν. Ο Καρκαβίτσας δεν ερωτεύτηκε ποτέ ξανά.
Στην ιστορία του Καρκαβίτσα η κεντρική ηρωίδα είναι η Ανθή, κόρης εμπόρου, που είναι ερωτευμένη με τον Γεώργιο, νεαρό καρολόγο. Ο πατέρας της αποφασίζει να την παντρέψει με τον Νικολό και ενώ εκείνος της προτείνει να κλεφτούνε, εκείνη αρνείται. Παντρεύεται τον Νικολό, γίνεται μητέρα και ξεχνά για πάντα τον Γεώργιο. Το τέλος της ιστορίας του Καρκαβίτσα επιτρέπει μία διττή ανάγνωση, είτε ως μία ωδή στον συμβιβασμό είτε ως μία ελεγεία στην αποδοχή. Εξερευνώντας τα όρια ανάμεσα στα δύο, η παράσταση αποσκοπεί σε μία επαν-αφήγηση της ζωής μίας γυναίκας που πάντα η μοίρα της οριζόταν από το βλέμμα της κοινωνίας.
Από 24 Οκτωβρίου
Τον Δεκέμβριο θα ανέβει το έργο «ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Δημήτρη Χαραλαμπόπουλου. Ένα αφιέρωμα στη δεύτερη μητέρα όλων μας, τη γιαγιά και τον ρόλο της στη ζωή των παιδιών. Ποια ήταν η ζωή της όταν ήταν νέα; Πώς έφτασε και πώς πέρασε στα γηρατειά; Μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση για την αγάπη, τον αποχωρισμό, για όσα μεγαλώνοντας χάνουμε, για όσα δεν πρόλαβαν να ειπωθούν ποτέ και για το πώς οι αγαπημένοι μας θα ζουν μέσα μας για πάντα.
Από 12 Δεκεμβρίου
Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά
Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Ίψεν «Ο εχθρός του λαού». Πρόκειται για μια μεταγραφή του κλασικού κειμένου στο σήμερα.
Από 26 Φεβρουαρίου 2025
Ένα κείμενο βασισμένο στον γνωστό μύθο της Πανδώρας ανεβαίνει φέτος στην Πειραματική σκηνή, σε σκηνοθεσία και σύλληψη της Ουίτσι. Μια νέα εκδοχή του αρχαίου μύθου της Πανδώρας, σε μια εικαστική παράσταση που αξιοποιεί την τεχνική του θεατρικού κλόουν αλλά και στοιχεία τελετουργίας
Από 14 Μαΐου 2025
Θέατρο Χώρος
Στο θέατρο Χώρος θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο το έργο «Ο τελευταίος ασπροκόρακας», σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου. Τι γίνεται όταν ο τελευταίος απόγονος μιας οικογένειας δεν επιθυμεί να… τιμήσει την οικογενειακή παράδοση και θέλει να τραβήξει έναν άλλο δρόμο; Που μάλιστα ξεπερνά και τα όρια του καθωσπρεπισμού που έχει ορίσει η «αγία οικογένεια»; «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας» του σπουδαίου σκηνοθέτη, συγγραφέα και θεωρητικού του θεάτρου Αλέξη Σολομού, είναι ένα έργο βαθιά σαρκαστικό, που καταδεικνύει τον συντηρητισμό και την υποκρισία της μεγαλοαστικής τάξης, αλλά και της ελληνικής «αγίας οικογένειας», η οποία θεωρεί το «όνομα», τους ένδοξους προγόνους και τις οικογενειακές παραδόσεις, πιο σημαντικά από την αγάπη, τη χαρά της ζωής και τον έρωτα.
Από 20 Νοεμβρίου
Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό έργο
Η Κατερίνα Μαυρογεώργη σκηνοθετεί την «Καρυάτιδα!», το ολόφρεσκο έργο του Γιώργου Καπουτζίδη. Μιασπαρταριστή κωμωδίααφιερωμένη στη μεγαλειώδη και ιστορική ικανότητα του πολύπαθου αυτού τόπου, να μπλέκει μόνιμα σε κωμικοτραγικές περιπέτειες. Σε περίπου μισή ώρα από τώρα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου. Μετά από αιχμαλωσία δεκαετιών ολόκληρων στο Βρετανικό Μουσείο, η αιθέρια Καρυάτιδα, η χαμένη έκτη αδερφή, το απαστράπτον σύμβολο ενός ολόκληρου πολιτισμού, επιστρέφει ανέλπιστα στην πατρίδα! Σαν άλλη αγαπημένη φίλη, θεία, χαμένη ξαδέρφη από το εξωτερικό, την περιμένει όλη η χώρα με τεράστια προσμονή. Η επιστροφή, ωστόσο, είναι εξόχως επεισοδιακή…
Από 7 Φεβρουαρίου 2025
Για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί και φέτος «Η γραμμή του ορίζοντα» του Χρήστου Βακαλόπουλου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παύλου.
Από 21 Νοεμβρίου 2024
Παιδική Σκηνή - Μικρό Εθνικό
Στο Μικρό Εθνικό θα ανέβουν φέτος 3 παραστάσεις: «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρρή, η παράσταση «Ο Νιλς Χόλγκερσον, η Λιλίκα και τα τέσσερα Πι» καθώς και το «Μετά το Πάρτι» (Εφηβική Σκηνή).
Συμπαραγωγές
Το Εθνικό συνεργάζεται με την Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανεβάζοντας το «Ματαρόα στον Ορίζοντα», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπατζή αλλά και το έργο «PHILOXENİᾹ», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηθοποιός μας μιλά για την συμμετοχή της στην παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
Η Έρι Κύργια επανασυνθέτει τον μύθο του Φρανκενστάιν, μεταφέροντάς τον στην εποχή που ξεκίνησε η Τεχνητή Νοημοσύνη
Αγάπη, έρωτας, τρυφερότητα, στερεότυπα, δεύτερες ευκαιρίες: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των έργων που προτείνουμε
Η θεατρική παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ως ελάχιστη προσφορά στην πολυσχιδή δημιουργό θα απονέμει ανά διετία το Βραβείο
Μια ματιά στη θεατρική παράσταση που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Μια συζήτηση με τον αρχιμουσικό που σκηνοθετεί την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Κάλλας
Η πρώτη παράσταση του έργου του Μπέκετ πραγματοποιήθηκε 5 Ιανουαρίου 1953
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας όπως στο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ηρώδειο
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης ανεβάζουν την πρώτη θεατρική παράσταση για τον μεγάλο μουσικό
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαία κείμενα και καθηλωτικές ερμηνείες
Ερμηνεύουν η Λυδία Κονιόρδου και ο Μιχάλης Σαράντης- Μαζί τους η Τάνια Τσανακλίδου
Ποια θεατρικά μπορείτε να δείτε τις μέρες των γιορτών στην Αθήνα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη του «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» στο θέατρο Αργώ
Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης αναλαμβάνει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, προσεγγίζοντας τον «Γυάλινο κόσμο» μέσα από μια δική του, «πειραγμένη», και γι’ αυτό καλοδεχούμενη, οπτική
Ποια ήταν η σκηνοθέτρια που το όνομά της συνδέθηκε με τις ταινίες προπαγάνδας της φασιστικής Γερμανίας του Χίτλερ
Είδαμε την πρόβα της νέας παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι και ήταν όλα πιο αληθινά
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την οπερέτα του Γιόχαν Στράους που ανεβάζει στο θέατρο Ολύμπια
Μιλήσαμε με τον χαρισματικό ηθοποιό που υποδύεται τον «Δον Κάρλος» στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στο ΚΘΒΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.