Θεατρο - Οπερα

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Οι 19 παραστάσεις της σεζόν 2024-2025

Τι θα δούμε στις τρεις σκηνές του ΘτΝΚ (Κεντρική, Δώμα και Κάτω Χώρος), στο Θέατρο Χώρα, στο Θέατρο Πόρτα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και στο Θέατρο Κνωσός

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινά τη σεζόν 2024-2025 με ένα πολύ πλούσιο ρεπερτόριο

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινά τη σεζόν 2024-2025 με 19 προγραμματισμένες παραστάσεις. Από αυτές οι περισσότερες (17) είναι νέες παραγωγές. Οι παραγωγές του 2024-25 θα ανέβουν στις τρεις σκηνές του ΘτΝΚ (Κεντρική, Δώμα και Κάτω Χώρος), στο Θέατρο Χώρα, στο Θέατρο Πόρτα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και στο Θέατρο Κνωσός, που συστήνεται ξανά στο θεατρόφιλο κοινό, ριζικά ανακαινισμένο αλλά διατηρώντας την ταυτότητά του. 

Οι νέες παραγωγές που ετοιμάζει το Θέατρο του Νέου Κόσμου για το 2024-2025

«Ο τρόμος του Κροκόδειλου» του Μέγκαν Τάιλερ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μας μεταφέρει στην Ιρλανδία του 1989, την εποχή των συγκρούσεων με τον βρετανικό στρατό. Μια κόρη, που το είχε σκάσει από το σπίτι της, αποφασίζει να επιστρέψει καθώς νομίζει ότι ο αυταρχικός και κακοποιητικός πατέρας της έχει φύγει από τη ζωή. Την υποδέχεται η αδερφή της στο σπίτι. Ωστόσο, ο «κροκόδειλος» είναι πάνω και κοιμάται και εκείνη πρέπει να τον αντιμετωπίσει. Μια παράσταση για την πάλη ενάντια στην πατριαρχία, αλλά και τους ισχυρούς γυναικείους θεσμούς.
Πρεμιέρα: 17 Οκτωβρίου

Το «Lemons» του Σάμ Σνάιντερ σε σκηνοθεσία Ζαφειρίας Δημητροπούλου Del Angel είναι μια παράσταση για τις λέξεις, την εξουσία και τον έρωτα. Ένα ζευγάρι, προσπαθεί να εκφράσει την αγάπη, τους φόβους και την απογοητευσή του σε ένα καθεστώς λογοκρισίας, όπου δεν επιτρέπονται πάνω από 140 λέξεις την ημέρα.
Πρεμιέρα: 30 Οκτωβρίου

Η παράσταση «Lemons» ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Η Πύλη της Κόλασης» του Γιάννη Καλαβριανού είναι μια παράσταση που επικεντρώνεται σε 2 πολύ μεγάλους καταδικασμένους έρωτες. Από τη μια ο έρωτας του γνωστού γλύπτη Ογκύστ Ροντέν με την συγγραφέα Καμίγ Κλοντέλ (19ος). Ο Ροντέν εμπνευσμένος από τον έρωτά του καθώς και από δυο ακόμη καταδικασμένων εραστών του 13ου αι –της Φραντζέσκας και του Πάολο- δημιουργεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που γνωρίζουμε: «Το Φιλί» και γίνεται διάσημος. Αντιθέτως, η Καμίγ Κλοντέλ τρελαίνεται και κλείνεται σε ψυχιατρείο.
Πρεμιέρα: 1 Νοεμβρίου

Το διήγημα «Ο φόβος» του Στέφαν Τσβάιχ μεταφέρεται επί σκηνής από τον Μάριο Κακουλλή, έναν σκηνοθέτη της νέας γενιάς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Κατερίνα Παπουτσάκη. Με αφορμή το συγκεκριμένο διήγημα, που αποτελεί μια ανατομία του φόβου, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα έργο πάνω στην απιστία.
Πρεμιέρα: 23 Νοεμβρίου

Ένα έργο για τα όρια της ΑΙ αλλά και της πολιτικής ορθότητας στη σύγχρονη πραγματικότητα ανεβαίνει από την ομάδα Vice Versa. H Αγγελικής Γκιργκινούδη σκηνοθετεί το κείμενο της Ευαγγελίας Γατσωτή «Κόκκινες γραμμές ή λέξεις που κάνουν τζιζ».
Πρεμιέρα: 20 Ιανουαρίου

Το «Ιβάν εναντίον Ιβάν», των Σωτήρη Ρουμελιώτη και Γιάννη Αποσκίτη, βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Γκόγκολ ανεβαίνει στα τέλη Ιανουαρίου. Με φόντο τη Ρωσία του 19ου αιώνα και «χαλί» την Ελλάδα του σήμερα, τρεις ηθοποιοί ακροβατούν ανάμεσα στη σατιρική ιστορία του Γκόγκολ κι ένα τηλεοπτικό πάνελ της μεσημεριανής ζώνης.
Πρεμιέρα: 30 Ιανουαρίου

Οι παραστάσεις στο Δώμα

Η «Ρίτα» της Μάρτα Μπούτσακα σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή ανεβαίνει στο Δώμα από τον Οκτώβριο. Όλα ξεκινούν όταν η Ρίτα, μια σκυλίτσα, αρρωσταίνει και συζητιέται το ενδεχόμενο της ευθανασίας. Την ίδια στιγμή η μητέρα των κεντρικών ηρώων –επίσης Ρίτα- πάσχει από μια ανίατη ασθένεια. Πώς θα χειριστούν οι δυο πρωταγωνιστές τα διαφορετικά αυτά ζητήματα υγείας;
Πρεμιέρα: 4 Οκτωβρίου

Τον Ιανουάριο ξεκινά στο Δώμα μια performance με τον τίτλο «Το οχυρό», σε έμπνευση, σκηνοθεσία αλλά και εκτέλεση της Ειρήνης Δράκου και της Ζωής Ξανθοπούλου. Η περφόρμανς βασίζεται στο έργο «Η Πολιορκία του Λένινγκραντ» του Χ.Σ. Σινιστέρα ενώ φέρει επιρροές και από τις ταινίες «Underground» του Ε. Κουστουρίτσα και «La Strada» του Φ. Φελίνι.
Πρεμιέρα: 30 Ιανουαρίου

H παράσταση «Ρίτα» ανεβαίνει φέτος στο Δώμα, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μια παράσταση γεμάτη φαντασία και… χιονοθύελλες θα ανέβει στα τέλη Οκτωβρίου στο Δώμα. Ένας πατέρας –Καθηγητής Γεωγραφίας- διηγείται συνεχώς ιστορίες στην κόρη το, με φόντο πάντα τον Βόρειο Πόλο, όπου ονειρευόταν να πάει. Εκείνος πεθαίνει αλλά η κόρη του ξεκινά ταξίδι προς το Βορρά. Το έργο της Τάτι Χένεσι ονομάζεται «Εκατό λέξεις για το χιόνι» και τη Σκηνοθεσία υπογράφει η Καλή Βοϊκλή.
Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου

Θέατρο Κνωσός

Το «Brokeback Mountain» του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση της Έρις Κύργια και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Το διήγημα της Άννι Πρου –που εγινε γνωστό από την κινηματογραφική του μεταφορά και στη συνέχεια διασκευάστηκε για το θέατρο- πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα δυο νεαρών αγοριών, που εργάζονται μαζί ως βοσκοί στα άγρια βουνά του Γουαϊόμινγκ.
Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου

To «Brokeback Mountain» ξεκινά τον Οκτώβριο στο θέατρο Κνωσός

Για 3η χρονιά συνεχίζεται το «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Στο έργο αυτό ένας συγγραφέας ενδιαφέρεται να γράψει και να ανεβάσει στη σκηνή την ιστορία ενός νέου που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για πατροκτονία. Μεταξύ τους ωστόσο αναπτύσσεται μια δυνατή σχέση με στιγμές συγκίνησης, χαράς αλλά και αμφιβολίας.
Πρεμιέρα:28 Οκτωβρίου

Στις 3 Νοεμβρίου ξεκινά από την ομάδα Πατάρι Project το έργο «Πήτερ- Πάντα παιδί» εμπνευσμένο από την ιστορία του Πήτερ Παν. Οι Patari Project μεταμορφώνουν άλλο ένα κλασικό παραμύθι σε σύγχρονο θέαμα με video mapping και ηλεκτρονικά ηχοτοπία. Τα ευρηματικά́ σκηνικά́ και κοστούμια και τα πρωτότυπα ζωντανά τραγούδια συμπληρώνουν τον πλούσιο κόσμο του Πήτερ Παν.
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου

Θέατρο Χώρα

Η σεζόν στο θέατρο Χώρα εγκαινιάζεται με το «True West» του Σαμ Σέπαρντ, σε Σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη. Το έργο πραγματεύεται την προβληματική σχέση 2 αδερφών ειδικά όταν οι ζωές τους αντιστρέφονται εντελώς ύστερα από τις επαφές τους με τον Σολ, παραγωγό από το Χόλιγουντ.
Πρεμιέρα: 9 Οκτωβρίου

Ο Νίκος Ψαρράς πρωταγωνιστεί στο «True West» στο θέατρο Χώρα

Το έργο «Ανεξάρτητα Kράτη» ένα δημοσιογραφικό δράμα των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη, που πραγματεύεται τον θανάτου ενός γιατρού, έπειτα από μήνες πολιορκίας και καταδίωξης από την αστυνομία. Είναι αυτοκτονία ή κρατική δολοφονία; Την υπόθεση μελετά μια νεαρή δημοσιογράφος.
Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

«Η γραμμή του Ορίζοντος» έρχεται στο θέατρο του Νέου Κόσμου έπειτα από την περσινή της επιτυχημένη παρουσίαση στο Πειραματικό του Εθνικού. Το κείμενο του Χρήστου Βακαλόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου, μελετά τη ζωή μιας 32χρονης γυναίκας που μόλις χώρισε και καταφεύγει στην Πάτμο για να κάνει έναν απολογισμό της ζωής της.
Πρεμιέρα: 20 Νοεμβρίου

Ο «Συρανό» της Ελένης Βλάχου, εμπνευσμένο από το κλασικό θεατρικό έργο του Εντμόν Ροστάν ανεβαίνει τον Νοέμβριο στο θέατρο Χώρα, σε μια διασκευή για παιδιά. Η υπέροχη ιστορία του Συρανό, του ήρωα με την τεράστια μύτη που ονειρευόταν να πάει στο φεγγάρι και τα κατάφερε, είναι μια ιστορία για την αξία της φιλίας, την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αγάπης.
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου

Θέατρο Πόρτα

Το «πήδημα» της Μάγκι Νεβίλ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Νοέμβριο στο θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου. Μια αντι-κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα μπαρ, παραμονή Πρωτοχρονιάς. 6 άνθρωποι, 50 λίρες χρέος και κάποιος στο τέλος θα την πληρώσει ακριβά…
Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο

Το «Βρέχει στη Βαρκελώνη» του Πάου Μιρό, σε σκηνοθεσία: Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ανεβαίνει τον Δεκέμβριο. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Λαλί, μια πόρνη, που βρίσκεται ανάμεσα σε 2 άντρες. Από τη μια ο εραστής της και προαγωγός της, ο Κάρλος, που θέλει να συνεχίσει να την εκμεταλλεύεται. Και από την άλλη, ένας πελάτης της, ο Νταβίντ, που της ανοίγει νέους ορίζοντες, μυώντας της στα βιβλία και την ανάγνωση. Τι γίνεται όταν ο τελευταίος της προτείνει να αναλάβει το βιβλιοπωλείο του, μετά τον θάνατο της συζύγου του;
Πρεμιέρα: 18 Δεκεμβρίου

Το «Βρέχει στη Βαρκελώνει ανεβαίνει τον Δεκέμβριο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- Υπόγειο