Θεατρο - Οπερα

ΚΘΒΕ: Οι παραστάσεις για τη σεζόν 2024- 2025

Γιάννης Χουβαρδάς, Κωνσταντίνος Ρήγος, Αλέξανδρος Ρήγας αλλά και φυσικά ο Αστέριος Πελτέκης, σκηνοθετούν στο ΚΘΒΕ

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Βίρα τις άγκυρες» σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο ΚΘΒΕ
Το «Βίρα τις άγκυρες» σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο ΚΘΒΕ

Ποιες είναι οι νέες παραγωγές που ανακοίνωσε το ΚΘΒΕ-Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τη σεζόν 2024-2025

Το ΚΘΒΕ-Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του για τη φετινή σεζόν, με το κεντρικό σύνθημα «Θέατρο Παντού». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ΚΘΒΕ θα είναι φέτος πιο ανοικτό τόσο σε ελληνικές και ξένες παραγωγές όσο και σε συνεργασίες με άλλους φορείς και οργανισμούς. Όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αστέριος Πελτέκης, «μέσω της «συνάντησης» διαφορετικών απόψεων και συν-δημιουργίας εστιάζουμε στην ουσία του θεάτρου, στη διάνοιξη νέων δρόμων σκέψης για ένα θέατρο κοινωνικό και οικουμενικό, ένα θέατρο που σέβεται την ιστορία του και προχωράει μπροστά με το βλέμμα στον ορίζοντα».

Ο Αστέριος Πελτέκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
kratiko_theatro_voreiou_ellados-peltekis
Ο Αστέριος Πελτέκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ

Ας δούμε αναλυτικά τις νέες παραγωγές για το ΚΘΒΕ:

xouvardas_giannis
O Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί Σίλλερ στο ΚΘΒΕ © Πηνελόπη Γερασίμου

Δον Κάρλος του Φρίντριχ Σιλλερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η σεζόν ξεκινά με Σίλλερ. Ο Γιάννης Χουβαρδάς διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Δον Κάρλος» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με τον Χάρη Φραγκούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση αυτή αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου, που οργανώνεται γύρω από μια κεντρική θεματολογία, η οποία εστιάζει στην ηθική και πνευματική εξόντωση του ανθρώπου, μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία -παντελώς διεφθαρμένη από την εξουσία και το χρήμα- που αδυνατεί να βρει την ισορροπία και το μέτρο.
Πρεμιέρα: 11-2024

Manolis / καρδιά σε τέσσερις χορδές, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σε πρώτη πανελλήνια πρεμίερα, θα παρουσιάζεται, από τον Νοέμβριο του 2024, το νέο πρωτότυπο θεατρικό έργο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη «Manolis / καρδιά σε τέσσερις χορδές», με θέμα τη ζωή και την προσωπικότητα του σπουδαίου Μανώλη Χιώτη. Η παράσταση θα έχει ηχητικό φόντο τα μεγάλα τραγούδια του σπουδαίου καλλιτέχνη.
Πρεμιέρα: 11/2024

«Η αγάπη αργησε μια μέρα »Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών
θα ανέβει, σε τον Νοέμβριο του 2024, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Λιλής Ζωγράφου «Η αγάπη άργησε μια μέρα», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Το μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1994, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1997, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ένας απαγορευμένος έρωτας, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν πολύ υποβαθμισμένη. Το έργο εστιάζει στα ζητήματα της γυναικείας χειραφέτησης ενάντια στον μισογυνισμό και την πατριαρχία, την περίοδο μετά την Κατοχή. 
Πρεμιέρα: 11/2024

kratiko_theatro_voreiou_ellados-rigos
O Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί «Ρωμαίο και Ιουλιέττα» στο ΚΘΒΕ © Γιώργος Καπλανίδης

Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Μια παραγωγή σε σκηνοθεσία- χορογραφία αλλά και σκηνογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, ο οποίος επιστρέφει στο ΚΘΒΕ 18 χρόνια μετά την τελευταία του συνεργασία σε μια ανατρεπτική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η παράσταση υμνεί τον έρωτα πέρα από συμβάσεις και καταναγκασμούς. Ο έρωτας είναι μια επαναστατική πράξη. Και αυτό θέλει να φωτίσει ο Ρήγος μέσα από τη δική του προσέγγιση. Παράλληλα, μέσω της μουσικής και της χορογραφημένης κίνησης, θέλει να φωτίσει τη χώρα όπου κατοικούν οι δυο ερωτευμένοι αλλά και να αναδείξει όλες τις αδικίες της κοινωνίας, της εξουσίας, της παράδοσης…
Πρεμιέρα: 01| 2025, Η διανομή του έργου είναι υπό διαμόρφωση

Η Θελεστίνα του Φερνάντο ντε Ρόχας, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης σκηνοθετεί τη «Θελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας. Μεταφερόμαστε στην Ισπανία του 15ου αιώνα, σε ένα ιστορικό κείμενο. Η Θελεστίνα ή η ιλαροτραγωδία του Καλλίστο και της Μελιβέα αποτελεί το πρώτο διαλογικό μυθιστόρημα, που δημοσιεύτηκε το 1499, εισάγοντας ουσιαστικά την λογοτεχνία στην Αναγέννηση. Μια ερωτική ιστορία που γράφτηκε στο μεταίχμιο ανάμεσα στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Ο νεαρός ιππότης Καλλίστο ερωτεύεται τη Μελιβέα, εκείνη τον απορρίπτει και γι’ αυτό καταφεύγει στη γριά Θελεστίνα, για να του δώσει μαγικά βοτάνια. Ποια θα είναι η κατάληξη αυτού του δυνατού έρωτα;
Πρεμιέρα: 03|2025, Η διανομή του έργου είναι υπό διαμόρφωση

«Ο γυρισμός» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία  Πέρη Μιχαηλίδη, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή στο βόρειο Λονδίνο ζούνε σε ένα σπίτι ο Μαξ, πρώην κρεοπώλης, οι δυο γιοί του κι ο αδελφός του Σαμ, σοφέρ σε λιμουζίνες. Στο σπίτι αυτό επιστρέφει μετά από χρόνια ο μεγαλύτερος γιος του, ο Τέντυ, που είναι πλέον καθηγητής φιλοσοφίας και ζει στην Αμερική, μαζί με τη γυναίκα του τη Ρουθ. Η απρόσμενη επίσκεψη του γιου και η εμφάνιση μιας γυναικείας παρουσίας στο σπίτι, διαμορφώνει νέους συσχετισμούς και δυναμικές. Ποιος θα κυριαρχήσει, τελικά, και ποιος θα υποταχθεί; Τι ρόλος θα επιβληθεί στη Ρουθ; Και τι θα διεκδικήσει η ίδια για τον εαυτό της; 
Πρεμιέρα: 01|2025, Η διανομή του έργου είναι υπό διαμόρφωση

«Έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία  Νικαίτη Κοντούρη
Το κλασικό έργο του ρώσου συγγραφέα ανεβαίνει φέτος στο ΚΘΒΕ, σε θεατρική Διασκευή Θανάση Τριαρίδη και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Στη θεατρική μεταφορά του Θανάση Τριαρίδη η δράση συναιρείται σε οχτώ πρόσωπα, ενώ μάλιστα επί σκηνής βρίκσεται και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι ως ένας από τους πρωταγωνιστές του εφιαλτικού σύμπαντος. Μέσα στο έργο ανακαλείται προφανώς ο Άμλετ (ως συνδεόμενο όριο με τον Ρασκόλνικωφ), η Κόλαση του Δάντη, ο Νίτσε, ο Φρόιντ και ο Κάφκα (που ορίζουν την εποχή του Χάους – συνεπώς και καθε σύγχρονη ανάγνωση του κόσμου πριν από αυτήν). Ενώ στον τρόπο που η Πουλχερία γίνεται δραματουργικά το πρόσωπο-κλειδί του έργου προφανώς αντανακλάται ο αυτοθυσιαστικός ενσυναισθητικός κόσμος του Αντρέι Ταρκόφσκι.
Πρεμιέρα: 03|2025

kratiko_theatro_voreiou_ellados-alexandros_rigas
Αλέξανδρος Ρήγας

«Ξανθιά Φράουλα» του Μίνο Μπελέï», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα
Ένα από τα πρώτα έργα που προσπάθησαν και κατάφεραν να απενοχοποιήσουν το κοινό στο θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων ανεβαίνει τον Μάρτιο στο ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1980, στο θέατρο ΚΑΠΠΑ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου και τον Ηλία Λογοθέτη. Στο έργο αυτό οι ήρωες δεν καλούνται να αποδείξουν τίποτα. Ένα ζευγάρι αντρών, με τις χαρές του αλλά και τις ζηλοτυπίες και τους καβγάδες του, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη αλλαγή. Ο λόγος; Το τρίτο πρόσωπο, ένας ευπαρουσίαστος νέος που έρχεται να ταράξει τα νερά της σχέσης τους και να απειλήσει την ιστορία αγάπης που διατηρούν τόσα χρόνια.
Πρεμιέρα: 03|2025

«Ανατροπές της νύχτας» του Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη
Μεταφερόμαστε στα τέλη του 16ου αιώνα, σε μια σκοτεινή εποχή όπου μεγάλες προσωπικότητες διώκονται για τις ιδέες του. Κεντρικός ήρωας ο Τζιορντάνο Μπρούνο.  Ένας μοναχός και ένας ηθοποιός συναντιούνται σε ένα πανδοχείο, λίγο πριν από την καταστροφή. Σε ένα μέρος που ξεβράζονται πτώματα ενώ τα σπίτια κινδυνεύουν να τα καταπιεί ο ωκεανός. Οι δύο τους προσπαθούν να συνομιλήσουν και να συνδεθούν. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, μια περιπλάνηση στον χρόνο και ένα παιχνίδι μνήμης και απομνημόνευσης. Ένα ταξίδι σε διαφορετικούς τόπους «διαφορετικές νύχτες και ξημερώματα». Το έργο Ανατροπές της νύχτας του Χριστόφορου Χριστοφή ανήκει στη συλλογή Ανεμοστρόβιλοι του πεπρωμένου και άλλα θεατρικά έργα. 
Πρεμιέρα: 01| 2025, Η διανομή του έργου είναι υπό διαμόρφωση 

«Πες μου μια λέξη « (Give me your answer) του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη
Ο συγγραφέας Τόμ Κόνολι μένει σε μια επαρχία της Ιρλανδίας με την αλκοολική συζυγό του, ενώ η κόρη τους πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια και φιλοξενείται σε ειδικό ίδρυμα. Ενώ αναμένει μια σοβαρή απόφαση για την αξία του έργου που θα τον βγάλει και από το οικονομικό αδιέξοδο, έρχονται στο σπίτι άλλα δυο ζευγάρια, τα πεθερικά του -με τα προβλήματά τους- αλλά και ο οικογενειακός τους φίλος -επιτυχημένος συγγραφέας- με τη γυναίκα του. 
Πρεμιέρα 02/2025, Η διανομή του έργου είναι υπό διαμόρφωση 

ΚΘΒΕ: Οι επαναλήψεις από την προηγούμενη σεζόν

Όσον αφορά τις «επαναλήψεις» της περσινής χρονιάς, ανεβαίνουν στο Βασιλικό Θέατρο από τον Οκτώβριο «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και το «Βίρα τις άγκυρες» των Ρέππα-Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη. Στη Μονή Λαζαριστών-Μικρό θέατρο συνεχίζεται και φέτος το «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Ζάν Ανούιγ σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου. Επίσης στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, συνεχίζεται για δεύτερη φορά η μεταφορά του έργου του Γιώργου Βέλτσου «Προσδοκώ», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού αλλά και το «Πήρε τη ζωή στα χέρια της», σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύα Σιμάτου: Συνέντευξη για την παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της»
Εύα Σιμάτου: Στον πόλεμο καταλαβαίνεις πόσο σκληρός μπορείς να γίνεις ακόμα και με τα παιδιά σου

Η ηθοποιός μας μιλά για την συμμετοχή της στην παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα
Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα

Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης αναλαμβάνει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, προσεγγίζοντας τον «Γυάλινο κόσμο» μέσα από μια δική του, «πειραγμένη», και γι’ αυτό καλοδεχούμενη, οπτική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.