Θεατρο - Οπερα

The Αrtaud Diptych: Δύο ελληνικά έργα σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου της Φιλιππούπολης

Το «Αρτώ/Βαν Γκογκ» και το «Κόκκαλο» θα παρουσιαστούν για τρίτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Αrtaud Diptych (Αρτώ/Βαν Γκογκ και Κόκκαλο) της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη θα παρουσιαστούν στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου της Φιλιππούπολης «Stage at a Crossroads International Theatre Festival»

 Δυο ελληνικά έργα σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Φιλιππούπολης. Πρόκειται για δυο παραστάσεις –σε κείμενο Άρη Ασπρούλη και Ιόλης Ανδρεάδη- που αφορούν τη ζωή και το έργο του Αντονίν Αρτό, του καλλιτέχνη και διανοητή με την ελληνική καταγωγή. Το πρώτο είναι το «Αρτώ/Βαν Γκογκ» με τον σπουδαίο Αμερικανό ηθοποιό του Μπρόντγουεϊ Gene Gillette και το δεύτερο είναι το «Κόκκαλο», με τον Γεράσιμο Γεννατά στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον ιδιοφυή μουσικό περφόρμερ Γιώργο Παλαμιώτη επί σκηνής. Τα δυο αυτά έργα αποτελούν μέρος της θεατρικής τριλογίας των δυο συγγραφεών «The Artaud Trilogy» που κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά/αγγλικά) από την Κάπα Εκδοτική.

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Φιλιππούπολης 2024

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Αrtaud Diptych» ταξιδεύει στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα η Φιλιππούπολη αποτελεί τον τρίτο του σταθμό. Το 2023 οι δυο παραστάσεις παίχτηκαν στη Νέα Υόρκη στο Τhe Tank Theatre, με μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας τριπλό sold out, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 έλαβαν μέρος στο International Theatre Festival Monodrama Sofia.

Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης έχουν γράψει το σενάριο του «Artaud Diptych»

Το «Αρτώ/Βαν Γκογκ» είναι μια παράσταση που επικεντρώνεται σε μια διάλεξη του Αρτώ για τον Βαν Γκογκ στο Παρίσι το 1947. Έπειτα από 7 χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρική κλινική και απανωτά ηλεκτροσόκ, ο Αρτώ αναλύει τη σχέση του με τον Βαν Γκογκ, που ταλαιπωρούνταν επίσης από ψυχική νόσο. Τελευταία φορά παίχτηκε στην Ελλάδα στο Θέατρο Υπόγειο το 2022, με τον χαρισματικό Gene Gillette να ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο. «Το Κόκκαλο» έπειτα από συνεχή sold out τις 3 προηγούμενες σεζόν, επιστρέφει για 4η χρονιά το Θέατρο Σημείο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με πρεμιέρα τις 16 Οκτωβρίου. Η παράσταση επικεντρώνεται στα τελευταία χρόνια της ζωής του και τις συνέπειες που έχει υποστεί ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος από τις σκληρές θεραπείες για την ψυχική του νόσο. Είναι μια συγκλονιστική περφόρμανς ενός ανθρώπου που ενώ φαίνεται να μην μπορεί να χαρεί τις τιμές που του επιφυλάσσει η κοινωνία, πλάθει ένα φανταστικό κοινό και παίζει με πάθος γι΄αυτό σαν να ταν η τελευταία φορά.

Όσον αφορά τις παραστάσεις στη Φιλιππούπολη, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 στη σκηνή Chamber Hall του Δραματικού Θέατρου της Φιλιππούπολης.