Θεατρο - Οπερα

Ήρωες και Φιάκας στο «Από Μηχανής»: Δύο καινούργιες παραστάσεις με προσφορά προπώλησης

Η προσφορά προπώλησης ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Φιάκας» στο Από Μηχανής Θέατρο
«Φιάκας» στο Από Μηχανής Θέατρο

Από Μηχανής Θέατρο: Προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις «Ήρωες» και «Φιάκας»

Το «Από Μηχανής Θέατρο» ανοίγει τη θεατρική σεζόν 2024-2025 παρουσιάζοντας δύο εξαιρετικές παραστάσεις με τους σπουδαίους πρωταγωνιστές του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, Κώστα Αρζόγλου, Χρήστο Βαλαβανίδη, Πάνο Σκουρολιάκο, Φίλιππο Σοφιανό κ.ά. σε μια μεγάλη προσφορά: Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις «Ήρωες» του Gerald Sibleyras και «Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή προσφέρεται στην τιμή των 10 ευρώ από 18 ευρώ. Η προσφορά προπώλησης ισχύει για οποιαδήποτε ημερομηνία επιλογής εισιτηρίου για τις παραπάνω παραστάσεις.

«Ήρωες» του Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά

Η πολυβραβευμένη κωμωδία «Ήρωες» (“Le Vent des Peupliers”) του Gerald Sibleyras, είναι η ιστορία τριών βετεράνων στρατιωτικών, που ενσαρκώνουν οι Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Πάνος Σκουρολιάκος. Το έργο, γγραμμένο το 2003, παίχτηκε για πρώτη φορά στο Théâtre Montparnasse, ενώ έλαβε 4 υποψηφιότητες για το βραβείο “Molière” εκ των οποίων κι εκείνο του καλύτερου συγγραφέα. Έχει παιχτεί σε πολλές γλώσσες και σημαντικές θεατρικές σκηνές, μεταφράστηκε στα Αγγλικά από τον Τομ Στόπαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου, κερδίζοντας το “Lawrence Olivier Best New Comedy Award”. 

Τρεις βετεράνοι στρατιωτικοί, κλεισμένοι σε ένα γηροκομείο, θυμούνται τα περασμένα μεγαλεία των νιάτων τους και σχεδιάζουν την απόδρασή τους, ώστε να οδηγηθούν στην ελευθερία του έξω κόσμου. Ακόμα κι αν η σωματική τους κατάσταση δεν τούς επιτρέπει να τα καταφέρουν, ακόμα κι αν με δυσκολία μπορούν να σηκωθούν από την καρέκλα, οι ίδιοι επιμένουν να πιστεύουν στο όνειρο. Μια τρυφερή και συγκινητική κωμωδία, η οποία με ευαισθησία αλλά και πολύ χιούμορ αγκαλιάζει τον άνθρωπο στη δύση της ζωής του.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς: «Η Ιστορία του θεάτρου στον τόπο μας σίγουρα θα ήταν πιο φτωχή χωρίς τις αμέτρητες ώρες σκηνικής πτήσης των Κώστα Αρζόγλου, Χρήστου Βαλαβανίδη και Πάνου Σκουρολιάκου, τριών σπουδαίων ηθοποιών οι οποίοι μου κάνουν τη μεγάλη τιμή να τους σκηνοθετώ στο υπέροχο έργο «ΗΡΩΕΣ».​ Και όπως οι ήρωες του Gerald Sibleyras επιμένουν στο όνειρο, έτσι και οι τρεις εξαιρετικοί αυτοί ηθοποιοί, με την ουσία που μόνο η εμπειρία μπορεί να σου προσφέρει, σε ταξιδεύουν σε ατραπούς ονειρικούς με την ερμηνεία τους. Είναι υπέροχο να βλέπεις τους βετεράνους στρατιωτικούς του Sibleyras, γαλουχημένους για χρόνια στην πειθαρχία, τώρα να σπάνε τους κανόνες ή καλύτερα να ορίζουν τους δικούς τους κανόνες με γνώμονα ό,τι πιο σπουδαίο: την αγάπη για τη ζωή. Και είναι ακόμα πιο υπέροχο να βλέπεις τον Κώστα Αρζόγλου, τον Χρήστο Βαλαβανίδη και τον Πάνο Σκουρολιάκο αβίαστα να μπαίνουν στο πετσί των αξιαγάπητων αυτών χαρακτήρων και να γίνονται, με το ίδιο πάθος όπως την πρώτη φορά που χρόνια πριν πάτησαν στο σανίδι, οι ήρωες της παράστασης. Γιατί για εμάς τους θεατρίνους, η αγάπη για το θέατρο είναι συνώνυμη με την αγάπη για τη ζωή. Τους ευχαριστώ από καρδιάς!»

Οι «Ήρωες» στο Από Μηχανής θέατρο
Οι «Ήρωες» στο Από Μηχανής θέατρο © Δάφνη Δρακούλη

«Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου

Η κωμωδία ηθών του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας» με πρωταγωνιστή τον Φίλιππο Σοφιανό, από τις πιο αγαπητές κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου, πρωτοανέβηκε το 1870 στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε παρουσιάζεται ανελλιπώς έως και σήμερα. Γραμμένη σε ενδιαφέρουσα γλώσσα όπου το τοπικό ιδίωμα της Κωνσταντινούπολης μπλέκεται με τη «λόγια γλώσσα» του 19ου αιώνα, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει στα ήθη και τις μόδες της Πολίτικης κοινωνίας του 1870 και θίγει με σατυρική διάθεση και καυστικό τρόπο την υπερβολή και την ξενομανία της εποχής.

​Στην Κωνσταντινούπολη του 1870 ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, υποδύεται το γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και να καρπωθεί την προίκα της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις κορυφώνονται όταν η ταυτότητα του Φιάκα κινδυνεύει να αποκαλυφθεί κι εκείνος αποφασίζει να υποδυθεί έναν Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται “incognito” στην Πόλη.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Σκουρολιάκος σημειώνει για το έργο: «Να λοιπόν που συναντώ για 5η φορά στη ζωή μου τον «Φιάκα». Τώρα, με αγαπημένους ομότεχνους, στο «Από Μηχανής» Θέατρο ζωντανεύουμε ξανά το υπέροχο έργο του δάσκαλου στα σχολειά της Πόλης και μετέπειτα ηθοποιού, Δημοσθένη Κ. Μισιτζή. Αυτή η Κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία όλο εκπλήξεις σού επιφυλάσσει. Εδώ, η Ανατολή και η Δύση συγκρούονται και αγαπιούνται. Θεατρικοί χαρακτήρες – εγγόνια του Καρίωνα, του Δικαιόπολη, της Λυσιστράτης, του Ονήσιμου και παππούδες τόσων ηρώων του σύγχρονου θεάτρου μας. Με τον «Φιάκα», στην Κωνσταντινούπολη ξαναγεννιέται μετά από μακρά σιωπή το θέατρο στην ελληνική γλώσσα. Το θέαμα της εποχής, ο  Καραγκιόζης αφήνει τον μπερντέ και έρχεται ως ηθοποιός, με σάρκα και οστά, να μεγαλουργήσει στο σανίδι».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαριάννα Κάλμπαρη: Στις «Ικέτιδες» αφηγούμαστε όλο τον -όχι και τόσο γνωστό- μύθο
Μαριάννα Κάλμπαρη: «Στις "Ικέτιδες" θέλουμε να φωτίσουμε την προαιώνια πάλη ανάμεσα στα δύο φύλα»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, ηθοποιός και σκηνοθέτρια μιλάει για το το έργο του Αισχύλου και τη δική της οπτική σε αυτό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.