Θεατρο - Οπερα

Θέατρο Πορεία: Τι θα δούμε στη σεζόν 2024-2025

5 παραστάσεις, 3 νέες και 2 επαναλήψεις παραστάσεων που ξεχώρισαν, αυτή τη χρονιά στο Θέατρο Πορεία

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιάννης Στάνκογλου στην Παράσταση Frankenstein & Eliza στο Θέατρο Πορεία
Ο Γιάννης Στάνκογλου στην Παράσταση Frankenstein & Eliza στο Θέατρο Πορεία © Μαρίζα Καψαμπέλη

Θέατρο Πορεία: Όλες οι παραστάσεις της σεζόν 2024-2025

Ποια είναι τα όρια της επιστήμης, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της ανθρώπινης συμπεριφοράς; Πώς αντιμετωπίζει μια γυναίκα τον πολλαπλό βιασμό όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη; Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που θίγονται στις παραστάσεις της νέας σεζόν στο θέατρο Πορεία, με κεντρική το «Frankenstein & Eliza» της Έρις Κύργια, ένα πρωτότυπο ελληνικό έργο εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Μέρι Σέλεï. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τάρλοου, «πάντα ακολουθούμε τη λογική του ρεπερτορίου, θέλουμε να κρατάμε στο οπλοστάσιό μας παραστάσεις που ξεχώρισαν την προηγούμενη σεζόν και να προσθέτουμε νέες». Έτσι, ανακοινώθηκαν 5 παραστάσεις για φέτος, 3 νέες και 2 «επαναλήψεις». 

Aναλυτικά το πρόγραμμα της θεατρικής σεζόν 2024-2025:

Έγκλημα και Τιμωρία στο Θέατρο Πορεία
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Έγκλημα και Τιμωρία

Έπειτα από την επιτυχία της περσινής χρονιάς, η παράσταση επανέρχεται φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η διασκευή του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και Τιμωρία ζωντανεύει και πάλι στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ρασκόλνικοφ, παίρνει τον νόμο στα χέρια του και διαπράττει αυτοδικία, για την οποία στη συνέχεια θα αρχίσει να βασανίζεται από τις ενοχές. Η μεταμέλεια έρχεται μέσα από τη σχέση του με τη Σόνια, μια ιερόδουλο. Όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης, «Το Έγκλημα και Τιμωρία είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Το τέλος της πίστης και η είσοδος στο χάος. Στην Κόλαση του σήμερα, του τώρα»... Στον ρόλο του Ρασκόλνικοφ ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ενώ η θεατρική μεταφορά έχει γίνει από τον Θανάση Τριαρίδη. Το έργο πλαισιώνεται από την πρωτότυπη μουσική του Φώτη Σιούτα

Από 25 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2024
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:Τετάρτη 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο & Κυριακή 21:15Διάρκεια: 1 ώρα και 30’, χωρίς διάλειμμα.
A’ ζώνη: 22 ευρώ, Β’ ζώνη: 18 ευρώ, Γ’ ζώνη (μειωμένης ορατότητας): 16 ευρώ
Εκπτωτικά εισιτήρια: Senior (άνω των 65): 18 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ &συνοδός:16ευρώ (Για τα εισιτήρια ΑμεΑ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου)
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις
Η παράστασηπεριέχει γυμνό και προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης γίνεται χρήση ατμού haze

dt_poreia_perlimplin_kai_mpelisa__mariza_kapsampeli
@Μαρίζα Καψαμπέλη

Περλιμπλίν και Μπελίσα

Η παράσταση αυτή ανέβηκε αργά πέρυσι, την άνοιξη. Οπότε δεν πρόλαβε να τη δει πολύς κόσμος. Γι' αυτό αποφασίστηκε να επιστρέψει τη φετινή σεζόν για 8 παραστάσεις. Παράλληλα, σκέφτονται να προγραμματίσουν και μερικές ακόμη παραστάσεις από 15 Δεκεμβρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου νωρίς τις Κυριακές (5μμ). Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, πραγματεύεται το ζήτημα του ανεκπλήρωτου έρωτα, σε μια ιστορία τρυφερή και οδυνηρή από την αρχή μέχρι το τέλος της, γραμμένη στη μοναδική, τη γεμάτη ονειρικές εικόνες και λυρισμό γλώσσα του. Άλλωστε ο ίδιος ο Λόρκα χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο στον υπότιτλο του ως ερωτικό αλληλούια. Πρωταγωνιστές ο μεσόκοπος Περλιμπλίν και η νεαρή Μπελίσα. Εκείνος την παντρεύεται για να μη μείνει μόνος στα γεράματα, εκείνη για να αποκτήσει κοινωνικό status και να είναι ακόμη πιο ποθητή στους συνομίληκούς της. Τι γίνεται όμως όταν η Μπελίσα ερωτεύεται τον μυστηριώδη νεαρό που κρύβεται τις νύχτες κάτω από το μπαλκόνι της και της γράφει φλογερές επιστολές; 

Σάββατο 28/9 & Κυριακή29/9 19:00, Δευτέρα 30/9, 7/10, 14/10 & Τρίτη 1/10, 8/10, 15/10 21:15
Διάρκεια: 1 ώρα, χωρίς διάλειμμα. Τιμές Εισιτηρίων: A’ ζώνη: 22 ευρώ, Β’ ζώνη: 18 ευρώ, Γ’ ζώνη (μειωμένης ορατότητας): 16 ευρώ, Εκπτωτικά εισιτήρια: Senior (άνω των 65): 18 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ (67% και άνω) & συνοδός:16 ευρώ
Για τα εισιτήρια ΑμεΑ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις Κατά τη διάρκεια της παράστασης γίνεται χρήση ατμού haze.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου: Αγγλικοί υπέρτιτλοι (απαραίτητη η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου για κράτηση συγκεκριμένων θέσεων) 

dt_poreia_frankestein_kai_eliza
Ο Γιάννης Στάνκογλου στην παράσταση Frankenstein & Eliza, Θέατρο Πορεία ©Μαρίζα Καψαμπέλη

Frankenstein & Eliza, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Mary Shelley και την ιστορία της AI

Είναι η κεντρική παράσταση του θεάτρου Πορεία για τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου. Πρόκειται για μια διασκευή της Έρις Κύργια, εμπνευσμένη από τον πασίγνωστο σε όλους ήρωα της Μέρι Σέλεϊ Βίκτορ Φρανκεστάιν. Αν και διαδραματίζεται στην Αμερική στη δεκαετία του 1960, όταν ξεκίνησε η ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης, το έργο είναι πολύ επίκαιρο. Το μεγάλο ερώτημα που απασχόλησε όλους τους συντελεστές είναι το πώς θα οριστεί «το τέρας». Τι σκέφτονται οι σύγχρονοι εφευρέτες για τα δημιουργήματά τους; Ποια είναι η σχέση μας με τις ψηφιακές οντότητες που ζουν ανάμεσά μας και μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι; Τι θα γίνει αν οι μηχανές αποκτήσουν αισθήματα και συνείδηση, όπως φοβούνται ορισμένοι; Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Τάρλοου, ο έρωτας ίσως να αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην υπερ-νοημοσύνη και τις συνέπειές της. Ο πρωταγωνιστής, ο Γιάννης Στάνκογλου θεωρεί ότι η παράσταση αυτή «θα αποτελέσει ένα μάθημα για το σήμερα» για όσους θελήσουν να πάνε λίγο πιο βαθιά στην ανάλυσή της. Σκηνογράφος του έργου θα είναι ο Πάρης Μέξης, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική σε σύνθεση του Γκάρι Σάλμαν. Παράλληλα με την παράσταση, θα ανακοινωθούν σύντομα ομιλίες και εργαστήρια από επιστήμονες και ειδικούς πάνω στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης. 

Από 21 Νοεμβρίου2024
Τετάρτη & Κυριακή 19:30, Πέμπτη & Παρασκευή21:00, Σάββατο18:00 & 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη: 25 ευρώ, A’ ζώνη: 22 ευρώ, Β’ ζώνη: 18 ευρώ, Γ’ ζώνη (μειωμένης ορατότητας): 16 ευρώ Εκπτωτικά εισιτήρια*: Senior (άνω των 65): 18 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ (67% και άνω) &συνοδός:16ευρώ (Για τα εισιτήρια ΑμεΑ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου)
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις.
Η παράσταση Frankenstein & Eliza πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

dt_poreia_o_theos_tis_sfagis
© Γιώργος Αναστασάκης

Ο θεός της Σφαγής 

Μια συμπαραγωγή του θεάτρου με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία του Μάνου Βαβαδάκη. Ένα έργο που εξετάζει τα όρια ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα, τα αρχέγονα ένστικτα και τις επιταγές της κοινωνίας. Σε ένα σαλόνι στο Παρίσι, δυο νεαρά ζευγάρια συναντιούνται για να συζητήσουν τη συμπλοκή των εντεκάχρονων παιδιών τους. Αναζητώντας μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, θα φανερώσουν τους μύχιους εαυτούς τους, και η αρχικά πολιτισμένη, ώριμη συζήτηση θα οδηγηθεί στη βαρβαρότητα. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, ο θεός, το τοτέμ του ασυνειδήτου μας, συνεχίζει να μας κυβερνά, όσο κι αν τον αποκηρύσσουμε. Τη σκηνογραφία έχει αναλάβει και εδώ ο Πάρης Μέξης

Από 23 έως 27 Οκτωβρίου 2024
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο, 21:00, Κυριακή19:30
Early Bird: Εισιτήρια στην τιμή των 12€ από τις 4 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου *ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων
Τιμές Εισιτηρίων: A’ ζώνη: 22 ευρώ, Β’ ζώνη: 18 ευρώ, Γ’ ζώνη (μειωμένης ορατότητας): 16 ευρώ Εκπτωτικά εισιτήρια: Senior (άνω των 65): 18 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ(67% και άνω) &συνοδός:16ευρώ (Για τα εισιτήρια ΑμεΑ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις.

dt_poreia_prima_facie
@ Γιώργος Βρεττός

Prima Facie της Suzie Miller

Το Prima Facie είναι το έργο-φαινόμενο -που παίζεται ήδη σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, με τη Λένα Παπαληγούρα στον συγκλονιστικό ρόλο της δικηγόρου Tessa Ensler. Πραγματεύεται το ζήτημα του πολλαπλού βιασμού και άλλαξε παγκοσμίως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Με βραβείο Olivier το 2022 στο West End του Λονδίνου και βραβείο Tony το 2023 στο Broadway της Νέας Υόρκης, το θεατρικό έργο της σπουδαίας νομικού Suzie Miller που έχουν ήδη παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο θεατές σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο την τελευταία πενταετία. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, το Prima Facie είναι ένας δόκιμος νομικός όρος που μεταφράζεται «εκ πρώτης όψεως». Ουσιαστικά, θα έπρεπε η ενοχή του δράστη να είναι αυταπόδειχτη σε έναν βιασμό. Και όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η κεντρική ηρωίδα -που είναι η ίδια δικηγόρος- είναι παράλληλα και το θύμα και προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, παλεύοντας ανάμεσα στη νομοθεσία και τη δικαιοσύνη. Προκείται για μια παραγωγή της διεθνούς εταιρείας «Trish Wadley Productions» και του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως» σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Πορεία, υπό την αιγίδα του British Council και των Πρεσβειών Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα. Και εδώ θα υπάρχει πρωτότυπη μουσική από την Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου. 

Από 29 Οκτωβρίου2024
Ημέρες &ώρες παραστάσεων: Δευτέρα &Τρίτη 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη: 20 ευρώ, A’ ζώνη: 18 ευρώ, Β’ ζώνη: 16 ευρώ, Γ’ ζώνη (μειωμένης ορατότητας): 15 ευρώ Εκπτωτικά εισιτήρια: Senior (άνω των 65): 16 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ: 15 ευρώ (Για τα εισιτήρια ΑμεΑ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου)
Iσχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις


Σε όλες τις παραστάσεις ισχύει Early Bird, εισιτήρια στην τιμή των 12€ από τις 4 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου, για περιορισμένο αριθμό θέσεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαριάννα Κάλμπαρη: Στις «Ικέτιδες» αφηγούμαστε όλο τον -όχι και τόσο γνωστό- μύθο
Μαριάννα Κάλμπαρη: «Στις "Ικέτιδες" θέλουμε να φωτίσουμε την προαιώνια πάλη ανάμεσα στα δύο φύλα»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, ηθοποιός και σκηνοθέτρια μιλάει για το το έργο του Αισχύλου και τη δική της οπτική σε αυτό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.