Θεατρο - Οπερα

Η Fabrica Athens γιορτάζει τα «60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret»

Ένα τετραήμερο αφιέρωμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην Αθήνα

Γιώργος Δήμος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εουτζένιο Μπάρμπα: Το εορταστικό τετραήμερο στον Ιταλό σκηνοθέτη απο τη Fabrica Athens

Η πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens γιορτάζει τα «60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret» με ένα τετραήμερο α

φιέρωμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην Αθήνα, από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο 87χρονος σήμερα Ιταλός σκηνοθέτης Εουτζένιο Μπάρμπα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία του θεάτρου, κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Σημαντική προσωπικότητα στο χώρο αλλά και σπουδαίος θεωρητικός του σύγχρονου θεάτρου, ο Μπάρμπα είναι ο μόνος που έχει δουλέψει με καινοτόμο τρόπο σε όλα τα πεδία της θεατρικής κουλτούρας, από την καλλιτεχνική δημιουργία, τη θεωρητική σκέψη, την παιδαγωγική, τη μετάδοση τεχνικής και επαγγελματικής γνώσης, την δουλειά πάνω στην ιστορική μνήμη και την επιστημονική έρευνα, μέχρι τη χρήση του θεάτρου σε κοινωνικό πλαίσιο ως διαπολιτισμικό εργαλείο που ενεργοποιεί σχέσεις και σημεία επαφής μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και εθνικών ομάδων.

Εουτζένιο Μπάρμπα: Ένα εορταστικό τετραήμερο στην Αθήνα

Ο μεγάλος θεατράνθρωπος, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του Odin Teatret (το οποίο ίδρυσε στη Δανία το 1964), θα μιλήσει για την εμπειρική και θεωρητική του έρευνα επάνω στη Τέχνη του Θεάτρου, το «Τρίτο Θέατρο» —ένα πρωτοποριακό είδος θεάτρου με αυτοδίδακτους συντελεστές— και, όντας ένας από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές του θεάτρου τον 21ο αιώνα, θα διηγηθεί τις τελευταίες του εμπειρίες με την θρυλική θεατρική του ομάδα, καθώς και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Φέτος, ο καινοτόμος σκηνοθέτης επιστρέφει ξανά στην πόλη μας, μαζί με τρεις ηθοποιούς του και ένα σύνολο δράσεων που περιοδεύουν σε πολλές χώρες και ηπείρους της γης, γιορτάζοντας τα «60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret».

Πρόγραμμα αφιερώματος

Πέμπτη 19/09

18:00 «Zona Limite», Ιταλία, 2021. Ταινία ντοκιμαντέρ του Στεφάνο ντι Μπούντουο, για την εβδομάδα Holstebro Festive Week του Odin Teatret.

Στη μικρή κωμόπολη Holstebro της Δανίας, ο Εουτζένιο Μπάρμπα δίνει την έναρξη στο θεατρικό φεστιβάλ με το όνομα «Festuge». Εκατό άλογα από όλη την Ευρώπη διασχίζουν ταυτόχρονα μια περιοχή που συνορεύει με τις ακτές της Δανίας, καλπάζοντας μέσα στην πόλη και μετατρέποντάς την προσωρινά σε θεατρική σκηνή, εμπλέκοντας ακόμη και τους ίδιους τους κατοίκους της.

Χώρος διεξαγωγής: Τεχνοχώρος Φάμπρικα (Μ. Αλεξάνδρου 125, Κεραμεικός, Αθήνα)

21:00 «Hugo Pratt e il suo doppio: Corto Maltese», παράσταση του Teatro Potlach – μέλος του «Τρίτου Θεάτρου» και πάνω από 40 χρόνια συνεργάτες με τον Εουτζένιο Μπάρμπα.

Αγάπη, πόλεμος, πάθος, αποτυχίες και επιτυχίες. Αυτά είναι τα υλικά της ιστορίας σε ένα από τα κόμικς του, αλλά και οι ακρογωνιαίοι λίθοι στη ζωή του Ούγκο Πρατ, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες κόμικς του 20ου αιώνα. Οι δυνάμεις που τον οδήγησαν στο να γράψει τις ιστορίες του, το πάθος του για τη ζωγραφική και οι εμπειρίες που συνέλεξε από όλο τον κόσμο παρουσιάζονται μπροστά μας από οκτώ ηθοποιούς (κυρίως κάτω των 30) σε ένα ζωηρό «1950s Jazz» περιβάλλον —ένα μουσικό είδος που ο σκιτσογράφος αγαπούσε ιδιαίτερα. Η μουσική και ο χορός είναι τα οχήματα που θα ξεδιπλώσουν την ιστορία της ζωής του Πρατ, παρασύροντας το κοινό σε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο: Από την δύσκολη παιδική του ηλικία στην Αιθιοπία, τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του στην ποιητική Βενετία, τις βραδιές τανγκό στην Αργεντινή, την ανακάλυψη των νότιων θαλασσών και την γέννηση του αριστουργηματικού Κόρτο Μαλτέζε, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ελβετία. Δεν είναι απλά μια ακόμη βιογραφία, αλλά μια ιστορία για τους βαθύτερους συναισθηματικούς λόγους που οδήγησαν τον καλλιτέχνη να γίνει ένα παγκόσμιο είδωλο.

Ολόκληρη η ζωή του Ούγκο Πρατ σηματοδοτείται από τα ταξίδια του. Η παράσταση προβάλλει αυτό το θέμα συνδυάζοντας το χορό με το θέατρο. Οι ηθοποιοί κινούνται στον σκηνικό χώρο, τον τροποποιούν και τον μεταμορφώνουν με διάφορους ερμηνευτικούς και χορευτικούς τρόπους, από την τζαζ μέχρι το Αργεντίνικο τανγκό. Η ζωή του Ούγκο Πρατ δεν εξιστορείται απλά, αλλά ενσαρκώνεται εκ νέου επί σκηνής από τους ηθοποιούς, οι οποίοι κομψά και ζωηρά αποτυπώνουν τις εμπειρίες του συγγραφέα, δίνοντας έμφαση στις συναισθηματικές τους αποχρώσεις.

Οι εικόνες του Πρατ, τα σκίτσα του και τα τοπία στα οποία τοποθετεί τις ιστορίες του αποκτούν μια νέα σκηνική αξία μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Τα σκηνικά περιβάλλοντα αλλάζουν μέσα από προβολές σε ένα φόντο από τριπολίνα, ένα υλικό που επιτρέπει μια πιο άμεση και πρωτότυπη σχέση ανάμεσα στους ηθοποιούς και στο ψηφιακό σκηνικό.

Χώρος διεξαγωγής: Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Βοτανικός, Αθήνα)

Παρασκευή 20.09

21:00 «Compassion», Odin Teatret, παράσταση με την Τζούλια Βάρλι σε σκηνοθεσία Εουτζένιο Μπάρμπα.

Ο Έρωτας, η θεότητα της αρχαιότητας, είχε πολλές φύσεις, εκτός από αυτή του πάθους: φιλία και τρυφερότητα, στοργή και αλληλεγγύη, συμπάθεια και θαυμασμό.

Η παράσταση, «Compassion», είναι μια σόλο παράσταση του θεάτρου Οντίν με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Βάρλι, σε σκηνοθεσία Εουτζένιο Μπάρμπα, η οποία παρουσιάζει τρεις καταστάσεις του Έρωτα με τη μορφή συμπόνιας. Είναι ένα τρίπτυχο, τρεις γκροτέσκες, οδυνηρές και εμβληματικές ιστορίες που προέρχονται από τη σύγχρονη καθημερινότητα και από το σκοτάδι του μύθου.

Πρώτο επεισόδιο: Ένας μοναχός Yazid φυτεύει ένα δέντρο στην έρημο για να κάνει τα πουλιά να επιστρέψουν. Το δέντρο μεγαλώνει, αλλά νεκρό.

Δεύτερο επεισόδιο: Η αγάπη μιας Τσετσένας πρόσφυγα για τον σύζυγό της που πέθανε στον πόλεμο.

Τρίτο επεισόδιο: Ο τυφλός μάντης Τειρεσίας θυμάται τη μοίρα του Οιδίποδα και της κόρης του, Αντιγόνης.

Χώρος διεξαγωγής: Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Βοτανικός, Αθήνα)

Σάββατο 21.09

11:00 – 13:00 «Masterclass» με τους Εουτζένιο Μπάρμπα και Τζούλια Βάρλι.

Το συγκεκριμένο «Masterclass» αφορά στα διαφορετικά επίπεδα οργάνωσης σε μια θεατρική παράσταση και στους βασικούς  άξονες της θεατρικής ανθρωπολογίας, όπως τις καθημερινές και μη καθημερινές τεχνικές, την κίνηση και τη δράση, τη στατική και δυναμική ακινησία, την ενέργεια στο χώρο και την ενέργεια στο χρόνο, τις τεχνικές σύνθεσης, τη δραματουργία για τον σκηνοθέτη, τη δραματουργία για τον ηθοποιό, την αντίληψη του σκηνοθέτη και την αντίληψη του θεατή.

21:00 «Compassion», Odin Teatret, παράσταση με την Τζούλια Βάρλι σε σκηνοθεσία Εουτζένιο Μπάρμπα.

Χώρος διεξαγωγής: Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Βοτανικός, Αθήνα)

Κυριακή 22.09

11:00 «The Thrilling Violinists», παιδική παράσταση με τους Αντονία Τσεζάρα και Γιάκομπ Νίλσεν, σε σκηνοθεσία Σέρτζιο Μπούστρικ.

Πρόκειται για την ιστορία δύο βιολιστών που θέλουν να γίνουν κλόουν, αλλά η φαντασία τους τους οδηγεί σε άλλους δρόμους, καθώς τους κάνει να μιλάνε σε μπανάνες, πεταλούδες, σαπουνόφουσκες και σε ένα σύννεφο βροχής. Ξεκινούν ένα  ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου για να βρουν τη μουσική που κάνει τα αντικείμενα να ζωντανεύουν. Σύντομα ανακαλύπτουν την ορατή και αόρατη πλευρά της ζωής τους, όπως και τη μουσική που ακούν οι εραστές, που τελικά τους μεταμορφώνει σε δυο κλόουν που χορεύουν.

Ο χώρος διεξαγωγής της παράστασης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Προπώληση εισιτηρίων: tickets.public.gr