Θεατρο - Οπερα

Τι θα δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το 2024 - 2025

Όπερα, μουσικό θεάτρο, αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών, μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, κουκλοθέατρο, συναυλίες κ.ά.

A.V. Team
28’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ: Δείτε αναλυτικό το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2024/25

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανακοινώνει το πολυπρισματικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2024/25, παρουσιάζοντας πλήθος παραγωγών όπερας, μουσικού θεάτρου, αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών που ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς, μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, κουκλοθέατρο, συναυλίες, καθώς και δύο μοναδικά φεστιβάλ αφιερωμένα στην μπαρόκ μουσική και στα κρουστά όργανα. Το στελεχώνουν σημαντικοί δημιουργοί και ερμηνευτές από τους χώρους της όπερας, του μουσικού θεάτρου, του θεάτρου, της μουσικής και του κουκλοθέατρου σε ένα συμπεριληπτικό πρόγραμμα που κινητοποιεί εγχώριες και διεθνείς καλλιτεχνικές δυνάμεις. 

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2024/25 περιλαμβάνει δύο σημαντικές διεθνείς συμπαραγωγές, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη της νέας δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πειραματισμού του περίφημου Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες, θα παρουσιαστεί η πανελλήνια πρεμιέρα της όπερας δωματίου Κασσάνδρα, σε λιμπρέτο του Ουρουγουανού δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο και μουσική του διακεκριμένου Αργεντινού συνθέτη Πάβλο Ορτίς. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ντιάνα Θεοχαρίδη και Αλέξανδρος Ευκλείδης, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα. Επίσης, σε συμπαραγωγή με τη γαλλική ομάδα Anima Théâtre θα παρουσιαστεί, επίσης σε πανελλήνια πρεμιέρα, η παράσταση Mythos, μια συναρπαστική φαντασμαγορία γεμάτη εικόνες, μαριονέτες και μουσική από τον μετρ του είδους Γιώργο Καρακάντζα.  

Η φετινή «σοδειά» της νεοελληνικής δημιουργίας στην Εναλλακτική Σκηνή αντιπροσωπεύεται από τέσσερις παραγωγές: 

– Τη φιλόδοξη παράσταση μουσικού θεάτρου Ματαρόα στον ορίζοντα, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε μουσική των Νίκου Κυπουργού και Θοδωρή Αμπαζή, που ζωντανεύει επί σκηνής την ιστορία του θρυλικού πλοίου «Ματαρόα», το οποίο μετέφερε Έλληνες διανοούμενους στη Γαλλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Αμπαζή και με έναν πολυάριθμο θίασο διακεκριμένων ηθοποιών. Το κείμενο υπογράφει η Έλσα Ανδριανού, με την Ελίτα Κουνάδη στην έρευνα και τη δραματουργική συνεργασία. 

– Μια νέα παραγωγή σύγχρονης όπερας, το έργο Ο πεθαμένος και η Ανάσταση, βασισμένο στο ομώνυμο πεζογράφημα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, που παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή μετά από ανάθεση στον διακεκριμένο συνθέτη Νικόλα Τζώρτζη, σε σκηνοθεσία της πολύπειρης Αναστασίας Κουμίδου. 

– Την παράσταση μουσικού θεάτρου Madre Salonico σε κείμενο Λέοντα A. Ναρ και σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, που αποτελεί μια χειρονομία μνήμης γεμάτη σεφαραδίτικα τραγούδια στα λαντίνο, τη μητρική γλώσσα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, σε διασκευή Μάρθας Μαυροειδή.  

– Τη νέα παραγωγή για παιδιά με το ευφάνταστο μιούζικαλ για όλη την οικογένεια Ιζαντόρα Ντακ, σε κείμενο και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική Κώστα Βόμβολου.  

Ακόμα το ενδιαφέρον της Εναλλακτικής Σκηνής για το ελληνικό μουσικό θέατρο δεν εξαντλείται, στη σύγχρονη δημιουργία, αλλά αγκαλιάζει και το ιστορικό ελληνικό μουσικοθεατρικό ρεπερτόριο, αναδεικνύοντας όχι μόνο τις ρετρό, «νοσταλγικές» του όψεις, αλλά και το σήμερα. Η θρυλική οπερέτα Θέλω να δω τον Πάπα! του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, έχοντας ήδη κλείσει έναν αιώνα ζωής, έρχεται να προκαλέσει ξανά το αθηναϊκό κοινό σε μια νέα, φιλόδοξη παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη και με ένα λαμπερό καστ λυρικών ερμηνευτών.   

Τρεις αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών ανανεώνουν το ραντεβού τους με το κοινό για το 24/25. Η παράσταση Ο αποτυχημένος, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, και η σύγχρονη όπερα The Fall of the House of Commons, εμπνευσμένη από το σκοτεινό σύμπαν του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, παρουσιάζεται, μετά το επιτυχημένο της ανέβασμα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σε μουσική Ορέστη Παπαϊωάννου, σύλληψη και δραματουργία Αλέκου Λούντζη, μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.   

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει επίσης ένα αφιέρωμα στο πολύπλευρο έργο του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατό του μέσα από τέσσερα συναυλιακά προγράμματα που επιμελήθηκε ο Λάμπρος Λιάβας, ένα μουσικό πορτρέτο του πρωτοποριακού Αφροαμερικανού συνθέτη Τζούλιους Ήστμαν από το πιανιστικό ντούο P42 (Piano for two) των Μπεάτας Πίντσετιτς και Χρήστου Σακελλαρίδη και το ρεσιτάλ My Bloody Valentine της ταλαντούχας υψιφώνου Αφροδίτης Πατουλίδου, αφιερωμένο σε όλες τις μοναχικές ψυχές που κάθε χρόνο αναγκάζονται να υπομείνουν την ευθυμία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Επίσης, η βραβευμένη με Γκράμμυ και Έμμυ πιανίστρια Γκλόρια Τσενγκ και ο καταξιωμένος Ολλανδός πιανίστας Ραλφ βαν Ράατ παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία-αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Πιερ Μπουλέζ.  

Τέλος, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με δύο μοναδικά φεστιβάλ: Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμου Γκουνταρούλη, ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ και την ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός παρουσιάζοντας τέσσερις ξεχωριστές συναυλίες υπό τον τίτλο Η εποχή των πειραμάτων. Το δεύτερο Φεστιβάλ Κρουστών της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνου Τρανουδάκη, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2025 για να παρασύρει το κοινό σε μια μεγάλη, πολύχρωμη και ξέφρενη γιορτή μέσα από μια σειρά από δράσεις που εκτείνονται από ξεχωριστά εργαστήρια και σεμινάρια έως μοναδικές συναυλίες με διακεκριμένα σύνολα και σολίστ.  

Δείτε αναλυτικό το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2024/25 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 

Όπερα δωματίου • Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση 

Πάβλο Ορτίς / Σέρχιο Μπλάνκο - Κασσάνδρα 

Η καλλιτεχνική σεζόν ανοίγει με μια νέα διεθνή συμπαραγωγή με το Κέντρο Πειραματισμού του περίφημου Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες. Ο μονόλογος Κασσάνδρα του Ουρουγουανού δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο γίνεται όπερα μετά από κοινή ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και του Κέντρου Πειραματισμού του Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες στον διακεκριμένο Αργεντινό συνθέτη Πάβλο Ορτίς. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα, ένα πραγματικό φωνητικό φαινόμενο, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ντιάνα Θεοχαρίδη και Αλέξανδρος Ευκλείδης.  

Η Κασσάνδρα, η καταραμένη μάντισσα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, κατέχει το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον. Ωστόσο, όπως όλοι οι μάντεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, βλέπει επίσης το παρελθόν – η ενόραση του μάντη περιλαμβάνει τόσο το παρόν όσο και το απόν. Την Κασσάνδρα, που δέχθηκε το προφητικό χάρισμα, την καταράστηκε ο θεός Απόλλων να μην πιστεύει κανένας στα λόγια της. Μέσα της ενυπάρχει τόσο η τραγική μοίρα του ανθρώπου όσο και αυτή του ξένου, του πρόσφυγα και του περιθωριοποιημένου από σκοπιά κοινωνική και έμφυλη. Τραγουδά και μιλάει σε σπαστά αγγλικά, στα αγγλικά κάποιου που σχεδόν δεν γνωρίζει τη γλώσσα και που διαπνέεται από τον πόθο να γίνει κατανοητός. Η Κασσάνδρα είναι μια ηρωίδα που ενώνει τις χρονικές περιόδους και, σε αυτή την όπερα, συνδέει τον μύθο με το παρόν. Συνδέει επίσης την αισθητική του δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο με εκείνη του συνθέτη Πάβλο Ορτίς, δημιουργών που επεξεργάζονται από κοινού αυτή την αδιάκοπη ταλάντευση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αυτά τα σύμπαντα, τα τόσο μακρινά μεταξύ τους, περιέχονται, στη σκηνοθετική σύλληψη της Ντιάνας Θεοχαρίδη και του Αλέξανδρου Ευκλείδη, σε έναν ενιαίο χώρο. 

27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2024  
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Σκηνοθεσία: Ντιάνα Θεοχαρίδη, Αλέξανδρος Ευκλείδης 
Σκηνικό, σχεδιασμός φωτισμών: Γκονσάλο Κόρδοβα 
Κοστούμια: Λουσιάνα Γκούτμαν 
Συμμετέχουν μουσικοί του Ergon ensemble: Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης (βιολί), Δημήτρης Τραυλός (βιολοντσέλο), Χαράλαμπος Ταλιαδούρος (κρουστά)  
Τον ρόλο της Κασσάνδρας ερμηνεύει η Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα 
Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό: €10
* Η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας Κασσάνδρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Αυγούστου 2024 στο Θέατρο Κολόν του Μπουένος Άιρες.   

«Κασσάνδρα», συμπαραγωγή με το Θέατρο Κολόν του Μπουένος Άιρες

Μουσικό θέατρο • Αναβίωση  

Ο αποτυχημένος - Τόμας Μπέρνχαρντ 

Μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο κύκλο sold-out παραστάσεων η παράσταση μουσικού θεάτρου Ο αποτυχημένος, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, αναβιώνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.  

Το έργο ζωντανεύει μια επινοημένη ιστορία γύρω από έναν από τους σημαντικότερους πιανίστες του 20ού αιώνα, τον Γκλεν Γκουλντ, και παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του πάντα καλλιτεχνικά ανήσυχου σκηνοθέτη, ηθοποιού και κινηματογραφιστή Έκτορα Λυγίζου. 

Γραμμένο το 1983 στο γνωστό παραληρηματικό ύφος του συγγραφέα, το μυθιστόρημα Ο αποτυχημένος σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η θεατρική διασκευή, βασισμένη στη μετάφραση του Βασίλη Τομανά, μετασχηματίζει τη μονολογική αφήγηση του πρωτοτύπου σε μουσικοθεατρικό έργο για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο. 

Ο θρυλικός Καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, δύο πρώην συμμαθητές του που έζησαν τη ζωή τους ως αποτυχημένοι πιανίστες, οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Μπαχ, το φουαγέ ενός παρατημένου κεντροευρωπαϊκού ξενοδοχείου και η ιδιοκτήτριά του συνθέτουν ένα ιδιότυπο «προφορικό μιούζικαλ» για την ιδιοφυΐα, την εμμονή και τη ματαίωση.  

9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27 Οκτωβρίου 2024  
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30) 
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς 
Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος 
Μουσικός σύμβουλος, φωνητική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός 
Σκηνικό: Μυρτώ Λάμπρου 
Κοστούμια: Άλκηστη Μάμαλη 
Χορογραφίες, συνεργασία στην κίνηση: Δημήτρης Μυτιληναίος 
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης 
Σχεδιασμός μακιγιάζ, κομμώσεων: Ιωάννα Λυγίζου 
Σχεδιασμός ήχου: Μπράιαν Κουν 
Βέρτχαϊμερ: Άρης Μπαλής 
Γκλεν Γκουλντ: Γιάννης Νιάρρος 
Ξενοδόχος: Αμαλία Μουτούση 
Αφηγητής: Έκτορας Λυγίζος 
Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10 

«Ο αποτυχημένος» © Ανδρέας Σιμόπουλος

Μιούζικαλ για όλη την οικογένεια • Νέα παραγωγή 

Στέλλα Μιχαηλίδου / Κώστας Βόμβολος - Ιζαντόρα Ντακ 

Το ευφάνταστο μιούζικαλ Ιζαντόρα Ντακ αποτελεί την παραγωγή για παιδιά της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για τη σεζόν 2024/25, γεμίζοντας την αίθουσα με κύκνους, πάπιες, γλάρους, κότσυφες και αηδόνια που αφηγούνται, με άξονα τον χορό, μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή περιπέτεια αυτογνωσίας.  

Η παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο, ιδιαίτερα επιτυχημένο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου, η οποία αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Βόμβολος. Πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για την ποικιλομορφία και την αποδοχή, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή για τα παιδιά στην τέχνη του χορού.  

Μια μικρόσωμη πάπια που ζει στη Λίμνη των Κύκνων ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα, παρότι είναι η τελευταία στην τάξη. Όταν ο δάσκαλός της, ο κύριος Κουντεπιέ, τη διώχνει από το μάθημα, η Ιζαντόρα περιπλανάται απελπισμένη, μέχρι σιγά σιγά να πιστέψει στον εαυτό της και να ανακαλύψει τον δικό της μοναδικό χορό. Έναν χορό ελεύθερο, που βρίσκεται σε τέλεια αρμονία με τη φύση, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει το μπαλέτο. Έναν χορό που της επιτρέπει να εκφράσει τα αληθινά της συναισθήματα, που τη βοηθάει να ξεπεράσει τον φόβο, τη μοναξιά και τις δυσκολίες. 

«Ένα παιχνίδι ανάμεσα στα ονόματα Ιζαντόρα Ντάνκαν και Ιζαντόρα Ντακ στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου. Οι ζωές όμως της μεγάλης Αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Ιζαντόρας Ντάνκαν και της ηρωίδας μας ήταν πολύ διαφορετικές. Η Ντακ και η Ντάνκαν συναντιούνται μόνο στο πάθος τους για τον χορό, στη λαχτάρα τους να επικοινωνήσουν πιο βαθιά και ουσιαστικά με τον κόσμο και τον εαυτό τους, να πουν πράγματα που δεν μπορούν οι λέξεις να αποδώσουν. Και οι δυο μαθαίνουν καθώς παρατηρούν τη φύση αναγνωρίζοντας πως τα πάντα χορεύουν κι ας μοιάζουν ακίνητα. Η Ιζαντόρα της ιστορίας μας ζει στη Λίμνη των Κύκνων, όπου ο μόνος χορός που υπάρχει είναι το μπαλέτο. Ο σωματότυπός της δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα για τους χορευτές που υπάρχουν εκεί. Αυτή δεν έχει μακρύ λεπτό λαιμό, μακριά πόδια, δεν είναι ολόλευκη και ψηλή με μεγάλες φτερούγες, δεν είναι δηλαδή ένας τέλειος κύκνος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απορριπτική, βίαιη και σκληρή συμπεριφορά των συμμαθητριών της.  

Το τεράστιο όπλο που έχει η Ιζαντόρα για να αντέξει είναι ο χορός. Χορεύει ασταμάτητα κι έτσι αντιστέκεται, δυναμώνει και προχωράει μέχρι να φτάσει να ανακαλύψει, να αποδεχτεί και να αγαπήσει αυτό που πραγματικά είναι. Στο έργο, από έναν κόσμο κλειστό, αλαζονικό, χωρίς ευαισθησία, που είναι η Λίμνη των Κύκνων, οδηγούμαστε σε έναν κόσμο συμπερίληψης, αποδοχής και αναγνώρισης του μοναδικού άλλου. Μακάρι αυτό να το κάνουμε να συμβεί και στον δικό μας κόσμο», σημειώνει η Στέλλα Μιχαηλίδου. 

8, 9, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2024  
Ώρα έναρξης: 11.00 (πρωινές παραστάσεις και Σαββατοκύριακα) Πρεμιέρα 8/11: 20.30  
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Κείμενο, σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου 
Μουσική: Κώστας Βόμβολος 
Σκηνικό, κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν 
Κινησιολογία: Φώτης Διαμαντόπουλος 
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας 
Αnimation: Μπάμπης Βενετόπουλος 
Ερμηνεύουν: Γεωργία Κυριαζή, Ιώ Λατουσάκη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Λυδία Στέφου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Ραφαέλα Τσομπανούδη 
Χορεύουν: Ιωάννα Λουπέτη, Άννα-Μαρία Μαρκοπούλου, Χρήστος Ντεντής (Onel), Μυρσίνη Πετρούτσου, Ιλιάνα Υφαντή, Ελένη Φώτου 

Σαββατοκύριακα: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10 
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: €10 

Στέλλα Μιχαηλίδου και Κώστας Βόμβολος στο μιούζικαλ «Ιζαντόρα Ντακ» © Γ. Καλκανίδης

Κύκλος συναυλιών

Αφιέρωμα στον Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη  

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο πολύπλευρο έργο του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη (1903-1984) με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατό του. Τέσσερα συναυλιακά προγράμματα συνθέτουν το αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη που κινήθηκε μεταξύ δύο μουσικών κόσμων και μεταξύ δύο ταυτοτήτων. Την επιμέλεια των συναυλιών του αφιερώματος έχει ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, στον οποίο ανέθεσε ο ίδιος ο συνθέτης την ευθύνη να διατηρήσει το αρχείο του.
Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει διαμορφωθεί ως εξής: 
 

  • 10 Νοεμβρίου 2024 - Τα έργα για φωνή και πιάνο 

Σολίστ: Τάσης Χριστογιαννόπουλος 
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος 

  • 15, 22 Νοεμβρίου 2024 - Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου… 

Τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη σε μεταγ
ραφή για ορχήστρα εποχής
 
Μεταγραφή: Γιάννης Λουπάκης 
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Ερμηνεύουν: Ελένη Βουδουράκη, Άγγελος Παπαδημητρίου  
Συμμετέχει οκταμελές μουσικό σύνολο 

  • 16 Νοεμβρίου 2024 - Τα έργα για τετράφωνη μικτή χορωδία a cappella 

Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Τμήματος Μουσικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ 
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας 
Τα πρωτότυπα δημοτικά τραγούδια αποδίδει το σύνολο POLIS Ensemble 
Μεταγραφή: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης 

  • 23 Νοεμβρίου 2024 - Τα έργα για πιάνο  

Πιάνο: θ.α 
10, 15, 16, 22, 23 Νοεμβρίου 2024 • Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Επιμέλεια αφιερώματος: Λάμπρος Λιάβας (Αρχείο Γιάννη Κωνσταντινίδη, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ) 
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10
 

* Κατά την έναρξη κάθε συναυλίας θα πραγματοποιηθεί σύντομη εισήγηση του Λάμπρου Λιάβα για τον συνθέτη και τα έργα του, με προβολή οπτικού υλικού από το Αρχείο Γ.Κ. / Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ.  

Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κώστας Γιαννίδης Πορτραίτο του 1935

Φεστιβάλ 

Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: Η εποχή των πειραμάτων 

Το εξαιρετικά επιτυχημένο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό, παρουσιάζοντας τέσσερις συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Ο μαγευτικός κόσμος του μπαρόκ θα ζωντανέψει μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, υπό τον τίτλο Η εποχή των πειραμάτωνΤο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής εστιάζει στην ιδιαίτερα πρωτότυπη και ευφάνταστη μουσική του 17ου αιώνα, παρουσιάζοντας ορισμένες από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της γόνιμης μουσικής περιόδου, διατρέχοντας τον αιώνα μέσα από τέσσερις συναυλίες με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών της ευρωπαϊκής και της ελληνικής μπαρόκ σκηνής. 

Πρώτη συναυλία (24/11) Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ – Οι σονάτες των Μυστηρίων  

Οι Σίμος Παπάνας (μπαρόκ βιολί), Εμανουέλε Φόρνι (αρχιλαούτο) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο) ερμηνεύουν την περίφημη συλλογή από 15 σονάτες για βιολί και μπάσο κοντίνουο του Αυστριακού συνθέτη και δεξιοτέχνη βιολιστή Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ.  

Δεύτερη συναυλία (29/11) • Αρκάντζελο Κορέλλι, έργο 5 – 1700, το τέλος μιας εποχής 

Οι Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο πίκολο), Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο) ερμηνεύουν τις εμβληματικές σονάτες για βιολί και μπάσο κοντίνουο, έργο 5 του Αρκάντζελο Κορέλλι. Προσκεκλημένος του συνόλου ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και δραστήριους λαουτίστες της νέας γενιάς, ο Ιταλός Εμανουέλε Φόρνι.   

Τρίτη συναυλία (30/11) • Κάθε λογής σπάνιες και μοντέρνες εφευρέσειςOργανική μουσική από την Ιταλία του Γαλιλαίου 

Οι Φανή Βοβώνη (μπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο) και Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο) ερμηνεύουν οργανικές καντσόνες και σονάτες του πρώιμου ιταλικού μπαρόκ. Μαζί τους η σημαντική Βουλγάρα βιολονίστα Ζεφίρα Βαλόβα, διευθύντρια του Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας. 

Τέταρτη συναυλία (1/12) • Mad Songs, τα τραγούδια της τρέλας – Αγγλία, δεύτερο μισό του 17ου αιώνα 

Η εκπληκτική Γαλλίδα σοπράνο Σαντάλ Σαντόν Ζεφρύ συνοδευόμενη από ένα ιδιαίτερο και εκλεπτυσμένο γαλλοελληνικό σύνολο εξαιρετικών μουσικών ερμηνεύει εκλεκτά δείγματα από «τραγούδια της τρέλας», είδος τραγουδιού που άνθησε στην Αγγλία στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μελανί Φλαώ, Μαριόν Λε Μοάλ (αναγεννησιακά και μπαρόκ πνευστά), Λούκας Σνάιντερ, Ανδρέας Λινός (βιόλες ντα γκάμπα), Μπερτράν Κυιγέ (κλαβιόργκανουμ), Μιγκέλ Ανρύ (αναγεννησιακά και μπαρόκ νυκτά, μουσική μεταγραφή).  

24, 29, 30 Νοεμβρίου 2024 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
1 Δεκεμβρίου 2024 Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός 
Ώρα έναρξης: 20.30  
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δήμος Γκουνταρούλης 
Σχεδιασμός φωτισμού, προβολές: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης 
Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ 
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10
 

Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής © Γ. Καλκανίδης

Μουσικό θέατρο • Πρώτη παρουσίαση  

Νίκος Κυπουργός, Θοδωρής Αμπαζής  - Ματαρόα στον ορίζοντα 

H Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσιάζει τη νέα παράσταση μουσικού θεάτρου Ματαρόα στον ορίζοντα, σε μουσική Νίκου Κυπουργού και Θοδωρή Αμπαζή. Η αληθινή ιστορία του πλοίου «Ματαρόα», που μετέφερε Έλληνες διανοούμενους στη Γαλλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνέει μια νέα μυθοπλαστική προσέγγιση στα ιστορικά γεγονότα που ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Αμπαζή, σε μια συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο.  

Το πλοίο λεγόταν «Ματαρόα» και απέπλευσε από την Ελλάδα τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου του 1945. Στην πιο δύσκολη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, τις παραμονές του Εμφυλίου, μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό διώξεων και φόβου, ο φιλέλληνας Οκτάβιος Μερλιέ, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με τον υποδιευθυντή Ροζέ Μιλλιέξ, διαβλέποντας τις δυσοίωνες πολιτικές εξελίξεις φυγάδευσε τη νεότερη πνευματική ελίτ της Ελλάδας στο Παρίσι μέσω του θεσμού των υποτροφιών του γαλλικού κράτους. Το βρετανικό καράβι «Ματαρόα», που κατά μία εκδοχή σημαίνει, στα πολυνησιακά, «γυναίκα με μεγάλα μάτια», ενώ κατά άλλες υποδηλώνει τη διορατικότητα, την ανησυχία, την ελπίδα, το να είσαι ζωντανός, πήρε μαζί του 125 νέους Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες για να τους γλιτώσει από τη «λευκή τρομοκρατία» που ξεκίνησε μετά τα Δεκεμβριανά. Το ανήσυχο αυτό «πολύτιμο φορτίο» θα αναζητούσε διέξοδο σωτηρίας στα γαλλικά πανεπιστήμια και, αργότερα, θα άλλαζε με τα έργα του την πορεία της σκέψης, της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά. Πού βρίσκεται σήμερα η Γη της Επαγγελίας; Υπάρχει ακόμα; Και, αν ναι, ποιοι είναι αυτοί που θα επιβιβαστούν στην κιβωτό της ελευθερίας; 

Το έργο Ματαρόα στον ορίζοντα προβάλλει τις κατακερματισμένες μνήμες μιας χώρας με τραυματικό παρελθόν στην οθόνη ενός δυστοπικού παρόντος. Το πλοίο-θρύλος υπόσχεται μια ονειρική έξοδο. Μια έξοδο αναγκαία για κάποιους, άβολη και μάταιη για άλλους, αμφίβολη για όλους. Άνθρωποι σε αέναη μετακίνηση μέχρι τελικής πτώσεως, φυγάδες ενός σαπισμένου κόσμου, περιμένουν το πλοίο για έναν τόπο που υπόσχεται δικαιοσύνη και επιτρέπει τα όνειρα. Κληρονόμοι της ήττας και της ακύρωσης των ονείρων, στοιχειωμένοι στο «μεταξύ» των κόσμων, κολλημένοι στο άχρονο, περιμένουν με τη σειρά τους την ελπίδα ενός ταξιδιού, το λυτρωτικό μέλλον, την άφιξη στη γη της ελευθερίας. Το πεδίο για την ουτοπία παραμένει ανοιχτό, μόνο που ο ορίζοντας είναι άδειος, χωρίς σημάδι.  

Συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο 
14, 15, 18, 19, 20, 21, 22, 26, 27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2024 & 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Ιανουαρίου 2025 
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή στις 19.30), Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Θοδωρής Αμπαζής 
Κείμενο: Έλσα Ανδριανού  
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής 
Έρευνα, δραματουργική συνεργασία: Ελίτα Κουνάδη 
Σκηνικό, κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν 
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου 
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος 

Ερμηνεύουν: Γιάννης Εγγλέζος, Δημήτρης Ήμελλος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ελίτα Κουνάδη, Μάριος Κρητικόπουλος, Μανόλης Μαυροματάκης, Λένα Μποζάκη, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Περικλής Σιούντας, Αγγελική Στελλάτου, Αντιγόνη Φρυδά 
Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10 

Νίκος Κυπουργός, Θοδωρής Αμπαζής - «Ματαρόα στον ορίζοντα» © Γ. Τουμπουλίδης

Συναυλία  

You Don’t Know My Place / The Music of Julius Eastman 

Το πιανιστικό ντούο P42 (Piano for two) των Μπεάτας Πίντσετιτς και Χρήστου Σακελλαρίδη παρουσιάζει ένα μουσικό πορτρέτο του πρωτοποριακού Αφροαμερικανού συνθέτη Τζούλιους Ήστμαν, ερμηνεύοντας δύο εμβληματικά έργα του για δύο πιάνα. 

Ο Τζούλιους Ήστμαν, πρωτοπόρος μινιμαλιστής συνθέτης και παραγνωρισμένη φωνή της εποχής του, δημιούργησε έργα που αντικατοπτρίζουν σημαντικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Η μουσική του αναδεικνύει θέματα όπως ο ρατσισμός, η ταυτότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Τα έργα Κακός Νέγρος [Evil Niger] και Γκέι Αντάρτης [Gay Guerrilla], που θα παρουσιαστούν στη συναυλία, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τολμηρής μουσικής γλώσσας του Ήστμαν. Το πρώτο αντιμετωπίζει με οξύτητα τον ρατσισμό, ενώ το δεύτερο αποτελεί μια δυναμική δήλωση για τη σεξουαλική ταυτότητα. Μέσα από αυτά τα έργα, ο Ήστμαν προκαλεί τις καθιερωμένες αντιλήψεις και αναδεικνύει τη δύναμη της μουσικής ως μέσου κοινωνικής κριτικής και έκφρασης. 

19 Ιανουαρίου 2025 
Ώρα έναρξης: 19.30 
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
P42 (Piano for two): Μπεάτα Πίντσετιτς, Χρήστος Σακελλαρίδης
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10
 

P42 (Piano for two)

Οπερέτα • Νέα παραγωγή  

Θεόφραστος Σακελλαρίδης - Θέλω να δω τον Πάπα! 

Η θρυλική οπερέτα Θέλω να δω τον Πάπα! (1920) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας όλων των εποχών Ο βαφτιστικός, έρχεται να προκαλέσει το αθηναϊκό κοινό έναν αιώνα μετά σε μια νέα, φιλόδοξη παραγωγή. Στο έργο ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και αμφισβητείται έντονα ο θεσμός της οικογένειας. Επιθυμία της νεόνυμφης Άννας είναι, κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού της στην Ιταλία, να δει από κοντά τον Πάπα. Όταν ο σύζυγός της δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία της, ο γάμος τους κινδυνεύει να διαλυθεί. Επιστρέφοντας στο αθηναϊκό περιβάλλον, οι οικείοι τους παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στην κλονισμένη σχέση του ζευγαριού, αποκαλύπτοντας με κωμικοτραγικό τρόπο όλες τις παθογένειες αλλά και την υποκρισία της αστικής τάξης. 

Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή στα καθ’ ημάς της φάρσας του Μωρίς Εννεκέν Οικιακές χαρές (1894). Η πυκνή φάρσα του Εννεκέν αποδίδεται σε ρέοντα θεατρικό λόγο από τον Σακελλαρίδη, ο οποίος και στο έργο αυτό επιτυγχάνει μια ιδεώδη μουσικοθεατρική δραματουργία διανθίζοντας την πλοκή της οπερέτας με δεκαπέντε μουσικά νούμερα. 

31 Ιανουαρίου & 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15, 16 Φεβρουαρίου 2025 
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου 
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη 
Δραματουργική επεξεργασία, διασκευή: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου  
Σκηνικό, κοστούμια: Τίνα Τζόκα 
Κινησιολογία: Δήμητρα Μητροπούλου 
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Ερμηνεύουν: Χρύσα Μαλιαμάνη, Βαγγέλης Μανιάτης, Μαρισία Παπαλεξίου, Δημήτρης Σιγαλός, Τζούλια Σουγλάκου, Αντώνης Κυριακάκης 
Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10
 

«Θέλω να δω τον Πάπα!» σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφυλλη © Ν. Κουστένης

Συναυλία  

My Bloody Valentine  

Η συναυλία My Bloody Valentine της ταλαντούχας υψιφώνου Αφροδίτης Πατουλίδου είναι αφιερωμένη σε όλες αυτές τις μοναχικές ψυχές που κάθε χρόνο αναγκάζονται να υπομείνουν την ευθυμία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με την καρδιά τους ραγισμένη. Η συναυλία περιλαμβάνει μουσική που εκτείνεται από τους μεγάλους Ρομαντικούς συνθέτες μέχρι αριστουργήματα της τζαζ και υποβλητικά παραδοσιακά τραγούδια, δημιουργώντας έτσι ένα συναισθηματικά έντονο καλειδοσκόπιο ατμοσφαιρικών μελωδιών για τον μονομερή έρωτα, την προδοσία και την απότομη μεταμόρφωση του υπερβατικού έρωτα σε φλογερό μίσος. Πίσω από τη σύλληψη της συναυλίας αυτής υπάρχει η τρομακτική σκιά του πρόσφατου κύματος γυναικοκτονιών ανά τον κόσμο, με την ευχή τα έντονα συναισθήματα που αναδύονται από τα τραγούδια να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων για αυτές τις τραγωδίες.   

Το ιδιόμορφο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και μουσικά κομμάτια που έχουν επιλεχθεί και θα ερμηνευτούν από την υψίφωνο Αφροδίτη Πατουλίδου, καλλιτέχνιδα που τα τελευταία χρόνια αφήνει το δικό της, ιδιαίτερο στίγμα σε πολλές σημαντικές σκηνές στον κόσμο ως τραγουδίστρια όπερας και κλασικού τραγουδιού, αλλά και μουσικής μέταλ και παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ευρώπη, πιστεύοντας ακράδαντα πως η μουσική δεν πρέπει να χωρίζεται σε είδη αλλά να βιώνεται μέσω συνδέσμων που φέρνουν κοντά διαφορετικά μουσικά στιλ με στόχο τη δημιουργία ασύγκριτων συναισθηματικών αντιδράσεων τόσο στο κοινό όσο και στους καλλιτέχνες.  

12 Φεβρουαρίου 2025 
Ώρα έναρξης: 20.30, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Έργα των Βολφ, Λαίβε, Μάλερ, Μπρίττεν, Ραχμάνινοφ, Ριάδη, Σιμπέλιους, Σοπέν, Σούμπερτ, Στράους, Τσεμλίνσκυ κ.ά. 
Ερμηνεύει: Αφροδίτη Πατουλίδου 
Πιάνο: Έρικ Σνάιντερ 
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10
  

«My Bloody Valentine» - Α. Πατουλίδου © Daniel Nartschick

Κουκλοθέατρο • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση  

Γιώργος Καρακάντζας - Mythos  

Η παραγωγή Mythos αποτελεί τη νέα διεθνή συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τη γαλλική ομάδα Anima Théâtre. Μια παράσταση-ταξίδι μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου, γεμάτη εικόνες, μαριονέτες και μουσική. Ο μετρ του είδους Γιώργος Καρακάντζας, που ζει και δημιουργεί στη Μασσαλία, «βουτάει» στον μυθικό, φανταστικό κόσμο των παιδικών του χρόνων για να μας χαρίσει μια συναρπαστική φαντασμαγορία.  

Σε ένα δυστοπικό νησί ένα παιδί πρέπει να βρει την έξοδο του λαβύρινθου της πραγματικής ζωής του. Τα τέρατα που πρέπει να αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εφιαλτικά από τη Γοργόνα. Σε αυτό το ταξίδι μύησης πρέπει να λύσει τον μίτο της Αριάδνης. Ο Γιώργος Καρακάντζας εμπνεύστηκε το νέο του έργο Mythos από τις παιδικές αναμνήσεις του και τις μυθικές διηγήσεις της Ιλιάδας, της Οδύσσειας και της ελληνικής μυθολογίας που του διάβαζε ο πατέρας του. Οι χαρακτήρες θυμίζουν τους ήρωες, τα τέρατα και τις θεότητες αυτών των αρχαίων ιστοριών για να επαναμαγέψουν τον κόσμο που τους περιβάλλει. Στη σκηνή το όνειρο και η πραγματικότητα ανακατεύονται μέσα από τις προβολές και τα παιχνίδια με τις σκιές. Οι θρύλοι του θάρρους και της επιμονής αυτών των μυθικών μορφών εμπνέουν τον κεντρικό ήρωα, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες και να επιτύχει στη δική του αναζήτηση. 

Η πρεμιέρα του έργου Mythos συμπίπτει με την εικοστή επέτειο της ομάδας Anima Théâtre που δημιούργησαν οι Γιώργος Καρακάντζας και Κλαιρ Λαταρζέ στη Μασσαλία το 2004 και έκτοτε έχει παρουσιάσει περισσότερες από δεκαπέντε παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τέχνη της μαριονέτας. 

21, 22, 23 Φεβρουαρίου 2025  
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή 23/2 στις 11.00 & στις 19.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Συμπαραγωγή με την ομάδα Anima Théâtre 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρακάντζας 
Κείμενο: Παναγιώτης Ευαγγελίδης 
Επιστημονική σύμβουλος: Ευφημία Καρακάντζα 
Κατασκευή μαριονέττας: Ερίκ Ντενιώ  
Βιντεοσκηνοθέτης: Υραγκαέλ Ζερβαί 
Σχεδιασμός βίντεο: Μαρία Κυριακίδου, Σέμι Ρουτ 
Μουσική: Υριέλ Μπαρτελεμύ  
Ερμηνεύουν: Στεφάν Μικέλ, Ειρήνη Πατούρα, Ταΐς Τρούλιο 
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10
 

«Μythos» © Tamara Kyriakidou

Όπερα • Πρώτη παρουσίαση  

Νικόλας Τζώρτζης  - Ο πεθαμένος και η Ανάσταση 

Η σύγχρονη όπερα Ο πεθαμένος και η Ανάσταση, βασισμένη στο ομώνυμο πεζογράφημα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, παρουσιάζεται σε πρώτη παρουσίαση μετά από ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στον διακεκριμένο συνθέτη Νικόλα Τζώρτζη, σε σκηνοθεσία της πολύπειρης Αναστασίας Κουμίδου. Το έργο-σταθμός για την ελληνική πεζογραφία γίνεται όπερα, η οποία, με τη λογική του εσωτερικού μονολόγου, λειτουργεί σαν μια διαδρομή χωρίς αφετηρία ή σαφή προορισμό. Μια περιπλάνηση μέσα σε έναν λαβύρινθο συνειρμών στην οποία κάθε μέλος του κοινού καλείται να χαράξει τον δικό του δρόμο και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. 

Το κείμενο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη καταπιάνεται με τον έρωτα, την απογοήτευση, τη θρησκευτικότητα, την αναζήτηση του εαυτού, καθώς και την πορεία προς την καλλιτεχνική δημιουργία, μέσα από τη σχέση του παλιού με το νέο. Η μουσική του Νικόλα Τζώρτζη, σε μια μόνιμα ρευστή κατάσταση, μεταμορφώνεται εξερευνώντας τα ηχοχρώματα και τις δυνατότητες των διαθέσιμων ηχητικών πηγών, ενώ συνοδεύει τα πρόσωπα του έργου στη ζωή, τον θάνατο και την αναγέννησή τους. Πολλαπλές μουσικές γραφές διεισδύουν η μια στη λογική της άλλης δημιουργώντας συνθήκες άλλοτε διττές ή υβριδικές, άλλοτε ασαφείς ή αμφίσημες, και άλλοτε φευγαλέα ξεκάθαρες.  

«Ο πεθαμένος και η Ανάσταση» - Αναστασία Κουμίδου

14, 15, 16, 21, 22, 23 Μαρτίου 2025 
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30) 
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Μουσική: Νικόλας Τζώρτζης 
Κείμενο: Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης 
Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου 
Σκηνικό, κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας 
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ  
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος 
Νίκη Λαδά (υψίφωνος) 
Νικόλαος Κύρτσος (βαρύτονος) 
Αναστάσης Ροϊλός (ηθοποιός)
Συμμετέχει πενταμελές μουσικό σύνολο 
Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10 

Μουσικό θέατρο • Νέα παραγωγή  

Λέων A. Ναρ  - Madre Salonico 

Η παράσταση μουσικού θεάτρου Madre Salonico, σε κείμενο Λέοντα A. Ναρ και σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, δεν είναι ούτε θέατρο ούτε συναυλία, αλλά μια χειρονομία μνήμης. Ninguno no habla más ladino: Ποιος μιλάει ακόμη τα «λαντίνο», τη μητρική γλώσσα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης; Ποιος τραγουδάει τα σεφαραδίτικα τραγούδια; Η σκηνή μπορεί να γίνει το τελευταίο καταφύγιο ενός χαμένου πολιτισμού, του σεφαραδίτικου πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της λεκάνης της Μεσογείου, των τραγουδιών, της γλώσσας, και των εθίμων – η ανάμνηση μιας δύσκολης αλλά χαμένης και ευτυχισμένης συμβίωσης των θρησκειών και των πολιτισμών πριν από την Καταστροφή. Η εξακολουθητική συνθήκη της προσφυγιάς, η άρνηση εφησυχασμού στη λήθη και ο έρωτας. Στο έργο το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν με την ανησυχία της συναισθηματικής αποστασιοποίησης που ίσως στιγματίσει τις επόμενες γενιές. Αλλά και με την υπέρτατη ανάγκη διαχείρισης της μνήμης των πολλών «απόντων».  

4, 5, 6, 9, 10, 11 Απριλίου 2025 
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30), Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 

Κείμενο: Λέων A. Ναρ 
Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης 
Διασκευή σεφαραδίτικων τραγουδιών: Μάρθα Μαυροειδή 
Μουσικό σύνολο Σμάρι 
Χάρης Λαμπράκης (νέυ) 
Νίκος Παραουλάκης (νέυ) 
Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) 
Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα, τραγούδι) 
Γιώργος Ταμιωλάκης (βιολοντσέλο) 
Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο) 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10 

Madre Salonico © Βίκτωρ Αρδίττης

Όπερα • Αναβίωση  

Ορέστης Παπαϊωάννου / Αλέκος Λούντζης  - The Fall of the House of Commons 

Η σύγχρονη όπερα The Fall of the House of Commons, εμπνευσμένη από το σκοτεινό σύμπαν του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ζωντανεύει στην Εναλλακτική Σκηνή έναν κόσμο φαντασίας. Μια σύγχρονη όπερα για το «ραγισμένο οικοσύστημα των μεταμοντέρνων πόλεων», όπως τη βλέπουν οι δημιουργοί της. Θυμίζοντας όλο και περισσότερο αντανάκλαση σε σβηστή οθόνη υψηλής ευκρίνειας, το εσωτερικό των σύγχρονων διαμερισμάτων φιλοξενεί μια μυστήρια συνύπαρξη ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης. Όλα τα αγαθά παραδίδονται κατ’ οίκον, οι σχέσεις πλέκονται και ξεσπούν εντός, οι φαντασιώσεις ακούγονται σαν ήχος κλήσης. 

Συνομιλώντας με το αρχετυπικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε Η πτώση του οίκου των Άσερ, όπου οίκος και ένοικοι συγχωνεύονται σε ένα κλειστό κύκλωμα, το έργο ιχνογραφεί τους ήχους που παράγει η ζωή εντός και εκτός των τειχών του πιο κοινού διαμερίσματος του σήμερα. Το αυτοαναφορικό σύμπαν του ζευγαριού που το κατοικεί αποπνέει μια φασματική ισορροπία. Δεσπόζει η ανθρωπόμορφη επόπτρια, Έρικα_7, πάντα διαθέσιμη να ξαναγράψει τη μνήμη του οίκου και να δώσει λύσεις στο σταυρόλεξο της συμβίωσης. 

Η δραματουργική συνομιλία με τον Πόε αξιοποιείται για την αντιδιαστολή του «υψηλού» και του κιτς, αλλά και για τον λειτουργικό συνδυασμό μουσικών ιδιωμάτων από την αρχειοθήκη του κλασικού μελοδράματος ως τα πολυστιλιστικά ασεμπλάζ της μεταμοντέρνας μουσικής. Η μουσική σύνθεση αντλεί από ευρεία γκάμα ειδών εστιάζοντας στις νέες υβριδικές κατευθύνσεις της φωνητικής μουσικής στον 21ο αιώνα. 

3, 4, 8, 10, 11 Μαΐου 2025 
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30), Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 

Μουσική: Ορέστης Παπαϊωάννου 
Σύλληψη, δραματουργία: Αλέκος Λούντζης 
Λιμπρέτο: Αλέκος Λούντζης, Ορφέας Απέργης 
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου 
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης 
Σκηνικό, κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας 
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας 
Ερμηνεύουν: Χρύσα Μαλιαμάνη, Γεώργιος Ιατρού, Μιράντα Μακρυνιώτη 
Συμμετέχει εξαμελές μουσικό σύνολο 

Η παραγωγή παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2023 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Τιμές εισιτηρίων: €15, €20 • Φοιτητικό, παιδικό: €10   

«The Fall of the House of Commons» © Βαλέρια Ισαέβα

Συναυλία 

Γκλόρια Τσενγκ, Ραλφ βαν Ράατ - Αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Πιερ Μπουλέζ  

H βραβευμένη με Γκράμμυ και Έμμυ πιανίστρια Γκλόρια Τσενγκ και ο καταξιωμένος Ολλανδός πιανίστας Ραλφ βαν Ράατ παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία-αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Πιερ Μπουλέζ, του «ασυμβίβαστου καινοτόμου» συνθέτη και μαέστρου που σημάδεψε τον 20ό αιώνα. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν το σύνολο της καριέρας του Μπουλέζ, από τα νεανικά του χρόνια και την πιο «μοντερνιστική» περίοδο της καριέρας του έως το τρυφερό, ώριμο έργο που συνέθεσε ο ίδιος με την ευκαιρία του γάμου της Γκλόριας Τσενγκ. Το πρόγραμμα, επίσης, επεκτείνεται και στις σημαντικές, συχνά άγνωστες, σχέσεις του με άλλους συνθέτες, όπως τον Φρανκ Ζάππα και τον Μόρτον Φέλντμαν. Οι δύο πιανίστες θα ερμηνεύσουν επιπλέον σολιστικά έργα που ανακαλύφθηκαν στο αρχείο του Μπουλέζ μετά τον θάνατό του το 2016.   

4 Ιουνίου 2025  
Ώρα έναρξης: 20.30 
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Γκλόρια Τσενγκ, Ραλφ βαν Ράατ (πιάνο) 
Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Φεστιβάλ 

2ο Φεστιβάλ Κρουστών Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ  

Το Φεστιβάλ Κρουστών της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ επιστρέφει το καλοκαίρι του 2025 για μια πολύχρωμη, ξέφρενη γιορτή για τρεις ημέρες. Το Φεστιβάλ Κρουστών θα ξεδιπλώσει το πλήρες φάσμα του συναρπαστικού αυτού ηχητικού κόσμου, σε μια σειρά από δράσεις που εκτείνονται από ξεχωριστά εργαστήρια και masterclasses, μοναδικές συναυλίες με διακεκριμένα σύνολα και σολίστ και από τις γοητευτικότερες μουσικές παραδόσεις του κόσμου ως τις πλέον εκλεπτυσμένες όψεις της δυτικής νεωτερικότητας, εκπαιδευτικές επιλογές, όπως βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, καθώς και παρουσιάσεις κρουστών που χρησιμοποιούνται σε διάφορες μουσικές του κόσμου. 

11, 12, 13 Ιουνίου 2025 
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρίνος Τρανουδάκης  

2ο Φεστιβάλ Κρουστών Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ © Γ. Καλκανίδης

Info: Επιμέλεια προγράμματος Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ: Αλέξανδρος Ευκλείδης.

H προπώληση των εισιτηρίων της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για το πρώτο τετράμηνο της σεζόν 2024/25 (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2024) θα ξεκινήσει στις 30 Ιουλίου 2024 από τα Ταμεία της ΕΛΣ και την ticketservices.gr Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.   
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας  

Ιδρυτικός Δωρητής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και διαχρονικός υποστηρικτής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]. Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής ΔΕΗ. ΕΣΠΑ – Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης