Θεατρο - Οπερα

Το «Αναψυκτήριο» στην Πειραιώς 260 και άλλες 4 παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

Και ακόμα: «Τα σκυλιά» και «Ετυμολογίες» στο Φεστιβάλ Αθηνών, «Θεόφιλος sold» από την Όλια Λαζαρίδου και το πολυταξιδεμένο «Lemon»

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 925
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Αναψυκτήριο» της ύπαρξης
Το «Αναψυκτήριο» στην Πειραιώς 260 © Ανδρέας Σιμόπουλος

Θέατρο: «Αναψυκτήριο», «Τα σκυλιά», «Ετυμολογίες» στην Πειραιώς 260, «Θεόφιλος sold» στο Παλαιό Πανεπιστήμιο,  «Lemon» στο Λαύριο

Το «Αναψυκτήριο» της ύπαρξης
Σε έναν κόσμο… ανάποδο,σαν ξόρκι υπέρ της ζωής, μας προσκαλεί η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη με τη νέα της παράσταση. Έναν τόπο ευχάριστο όπου όσοι φτάνουν τραγουδούν για λουλούδια και φυτά, καλούνται να ατενίσουν τη ζωή και το νόημά της και θέτουν το βασικό ερώτημα: μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στους μύθους;«Δεν πρόκειται ακριβώς για μια ιστορία, είναι περισσότερο ένας κόσμος που χτίζουμε πάνω στη σκηνή μιας ουτοπικής συνύπαρξης, μια ονειροφαντασία, μια διαδικασία για να καθαρίσουμε την ψυχή μας, μια μικρή όαση» μας αναφέρει.
Πειραιώς 260, 23 Ιουλίου στις 21:00, 24 & 25 Ιουλίου στις 21:30

Θα βρουν «Τα σκυλιά» το δίκιο τους;
Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας δουλειάς του Ανέστη Αζά. Πρωταγωνιστής στη νέα του παράστασηείναι ένας τετράποδος ντετέκτιβ ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία και την άγρια κακοποίηση ενός άλλου σκύλου σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας. Ο ίδιος μας τη συστήνει ως «Ένα νουάρ καρτούν, με θεατρικούς όρους, που φλερτάρει πολύ με την κωμωδία αλλά και με το μιούζικαλ»και έρχεται να μιλήσει για«τα εγκλήματα που μένουν ανεξιχνίαστα γιατί ενδεχομένως να εμπλέκονται ισχυροί παράγοντες και την αμφισβήτηση ή αμφιβολία μας απέναντι σε θεσμούς, όπως η δικαιοσύνη».
Πειραιώς 260, 19 έως 21 Ιουλίου στις 21:30

Θα βρουν «Τα σκυλιά» το δίκιο τους;
© Illustration by Διδώ Γκόγκου

Όταν οι «Ετυμολογίες» γίνονται θέατρο
Σκηνικό… γλωσσολογικού συνεδρίου στήνουν στην ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια, με συνοδοιπόρο τη Ρένη Πιττακή. «Τα πρόσωπα του έργου είναι καταπιεσμένοι, περιφρονημένοι και ψύχραιμοι επιστήμονες που θεωρούν πως το έργο τους είναι κυρίως λειτούργημα, ο λόγος τους κανόνας και η προσφορά τους τεράστια», μας αποκαλύπτουν ο βραβευμένος στη Βενετία σεναριογράφος και συγγραφέας και η καταξιωμένη ηθοποιός. Μπροστά στην τάση του ανθρώπου να ενστερνιστεί μια είδηση χωρίς φιλτράρισμα, μέσα από τη νέα τουςσυνεργασία επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη σχέση που έχουμε με αυτό που ονομάζουμε συνήθεια, βεβαιότητα, αλήθεια, ορθότητα.
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής 18 έως 22 Ιουλίου στις 21:30, 19 & 21 Ιουλίου και στις 19:30

«Ετυμολογίες» στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Ευθύμης Φιλίππου, Ρένη Πιττακή, Αγγελική Παπούλια © ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Θεόφιλος στη σκηνή

«Σαλός» στα μάτια του κόσμου, ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ δεν εγκατέλειψε την τέχνη του ποτέ, αποτυπώνοντας με τη φρεσκάδα της λαϊκής ζωγραφικής ένα σύμπαν θεών, ηρώων και καθημερινών ανθρώπων για ένα πιάτο φαΐ. Με τον πλάνη αυτοδίδακτο δημιουργό ασχολείται φέτος σκηνοθετικά η Όλια Λαζαρίδου καταθέτοντας, μέσα από την ιλαροτραγωδία του Σαμσών Ρακά, ένα σχόλιο για την ακραία εμπορευματοποίηση σε ό,τι ζει και δημιουργεί με αθωότητα. Αν δεν προλάβατε τις ανοιξιάτικες παραστάσεις στην ΑΣΚΤ, το «Θεόφιλος sold» μας περιμένει για λίγες βραδιές ακόμα σε μια από τις πιο όμορφες αυλές της Πλάκας.

Παλαιό Πανεπιστήμιο, έως 28 Ιουλίου

 Ο Θεόφιλος  στη σκηνή

Το «Lemon» (ξανα)πιάνει λιμάνι στο Λαύριο

Πετάγεσαι για σαββατιάτικη βουτιά, βλέπεις και θέατρο. Συνεχίζοντας για έκτη χρονιά το ταξίδι του σε θέατρα και μουσεία, θάλασσες και δάση, το «ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν» αγκυροβολεί για ένα βράδυ στη Λαυρεωτική. Ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας ξετυλίγουν την ιστορία του 1900, ενός πιανίστα που γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα πάνω σ’ ένα καράβι στη διαδρομή Ευρώπη-Αμερική και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.

Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας, 20 Ιουλίου στις 21:15

Το «Lemon» (ξανα)πιάνει λιμάνι στο Λαύριο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»
Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»

Μιλήσαμε για τον ρόλο του ως Αργκάν στην περιοδεία της παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το θέατρο και τη δύσκολη απόφαση που έχει πάρει μέχρι τώρα στην καριέρα του

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.