Θεατρο - Οπερα

Οι Forced Entertainment εκπέμπουν Signal to Noise από την Πειραιώς 260

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «50 χρόνια, μια νύχτα» από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και άλλες παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 921
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θέατρο-Χορός: Ανεβάζουν αυλαία σε Πειραιώς 260 και Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συναντά τον «κύριο Λιν»
Με τη νουβέλα του  Φίλιπ Κλοντέλ «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν», μια ιστορία βαθιά συγκινητική, για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, τον ξεριζωμό και τη δύναμη της φιλίας επιστρέφει στα μέρη μας ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Toneelhuis, Γκι Κασίερς. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ερμηνεύει έναν πρόσφυγα ο οποίος φθάνει στην Ευρώπη αφήνοντας το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του, αλλά και τον κύριο Μπαρκ, τον οποίο ο κύριος Λιν γνωρίζει σε ένα πάρκο και σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα που εκείνος μιλά. Διαβάστε εδώ τη συζήτησή μας με τον διάσημο Βέλγο σκηνοθέτη με αφορμή την παράσταση.
Πειραιώς 260, 21 έως 26 Ιουνίου

© Mike Rafail

Οι Forced Entertainment με φόρα στην Αθήνα
Μια κωμική χορογραφία ασυντόνιστης επικοινωνίας ανάμεσα στις λέξεις και τη γλώσσα του σώματος στήνουν στο «Signal to Noise» τα μέλη της θρυλικής βρετανικής κολεκτίβας για να σχολιάσουν την περιορισμένη και αλλοιωμένη νοητική μας κατάσταση. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα αναδιοργανώνουν διαρκώς τη σκηνή, σε όλο και πιο παράλογες διατάξεις, αλλά με απόλυτη σοβαρότητα. Φορώντας κοστούμια και περούκες, αναπαράγουν φράσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών σαν απρόσωπες κοινωνικές συμβάσεις. Είναι αυτό το χέρι μου; Είναι αυτή η φωνή μου; Μπορείς να με ακούσεις; Μετά την πρώτη παράσταση θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.
Πειραιώς 260, 26 & 27 Ιουνίου στις 21:00

«50 χρόνια, μια νύχτα»: μια σκηνική αφήγηση για το Πολυτεχνείο
Τι σημαίνει για μας σήμερα η εξέγερση του Πολυτεχνείου; Ο Μάνος Καρατζογιάννηςεπιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής. Στον χώρο Ε της Πειραιώς 260, γνωστοί ηθοποιοί διαφορετικών γενιών (Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιώργος Νούσης, Στρατής Χατζησταματίου) ζωντανεύουν αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών αλλά και απλών πολιτών. Στην παράσταση συμμετέχουν ηθοποιοί παλαιότερων και νεότερων γενιών ηθοποιών, σε μια συλλογική αφήγηση που αποσκοπεί να γίνει πρώτη ύλη «για ένα μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας». Παίζουν Γιώργος Βουρδαμής, Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιώργος Νούσης, Στρατής Χατζησταματίου.
Πειραιώς 260, 26 έως 29 Ιουνίου στις 21:00

© Σπύρος Περδίου

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή
Οκτώ δεκαετίες από τη γέννηση του επιδραστικού σκηνοθέτη, που υπηρέτησε το θέατρο για 40 χρόνια και από τη θέση του ερμηνευτή, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου προβάλει την θρυλική «Αντιγόνη» που η Νέα Σκηνή παρουσίασε για δύο συνεχόμενες χρονιές στην Επίδαυρο, με τον ίδιο ως Κρέοντα και την Αμαλία Μουτούση στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για τη μαγνητοσκόπηση της παράστασης που επαναλήφθηκε στα Επιδαύρια του 2007 και στην οποία έλαβαν μέρος επίσης οι Νίκος Κουρής (Αίμων), Δημήτρης Ήμελλος (Φύλακας), Εύη Σαουλίδου (Ισμήνη) και στον χορό οι Δημήτρης Αγαρτζίδης, Θανάσης Δόβρης, Αλεξία Καλτσίκη, Γιάννης Κλίνης κ.ά.Στις 22 Ιουνίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή συντελεστών της παράστασης, οι οποίοι θα μιλήσουν για το ανεξίτηλο χνάρι του Λευτέρη Βογιατζή στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Τη συζήτηση θα συντονίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία υπήρξε συνεργάτις του. Είσοδος με δελτία τα οποία δίνονται την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης με προτεραιότητα από το ταμείο του θεάτρου.
Πειραιώς 260, 21 έως 23 Ιουνίου στις 21:00

Ο Λευτέρης Βογιατζής και η Αμαλία Μουτούση στην "Αντιγόνη" © Κώστας Ορδόλης

Τι ανθίζει στο «φυτώριο» της ΕΛΣ;
Με πουέντ ή και χωρίς δοκιμάζουν τα βήματά τους σε κλασικές και σύγχρονες χορογραφίες. Φέτος, μάλιστα, που η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ γιορτάζει τα 20 χρόνια της, θα ερμηνεύσουν και το «Verge» το οποίο δημιούργησε για την περίσταση ο διάσημος χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ. Λίγο πριν την πρώτη τους περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, οι σπουδαστές της Σχολής μάς περιμένουν στην επετειακή παράστασή τους με τίτλο «Progression» με ελεύθερη είσοδο (με δελτία προτεραιότητας).
Εθνική Λυρική Σκηνή, 21 & 22 Ιουνίου στις 20:30

© Βαλέρια Ισαέβα