Θεατρο - Οπερα

Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 920
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο © Ανδρέας Σιμόπουλος

Kαλοκαίρι 2024: οι δράσεις που ετοιμάζουν ΕΛΣ, Μέγαρο και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά και παραστάσεις που περιοδεύουν

Το δραστήριο καλοκαίρι της ΕΛΣ
Με ένα νέο φεστιβάλ, πρεμιέρες αλλά και δημοφιλείς παραγωγές που επιστρέφουν η Εθνική Λυρική Σκηνή κεντρίζει το ενδιαφέρον μας και το καλοκαίρι. Κι αν οι λάτρεις της όπερας έχουν ήδη κλείσει θέση για ν’ απολαύσουν τη διάσημη σοπράνο Ναντίν Σιέρρα ή τη «δική» μας Καραγιάννη στον ρόλο της Βιολέτας Βαλερύ στην «Τραβιάτα» στο Ηρώδειο (27-31/7), έχουμε αρκετές αφορμές για να κατηφορίσουμε και στο ΚΠΙΣΝ. Για να χαρούμε στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το Μπαλέτο της ΕΛΣ στην «Κάρμεν» που χορογράφησε ο Γιόαν Ίνγκερ (11, 12, 14/7) και το αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, που θα φέρει στο φως και δύο άγνωστα έργα του, με τον Κορνήλιο Μιχαηλίδη στο πόντιουμ (28/6). Για να εξερευνήσουμε τον ήχο των κρουστών στο σχετικό φεστιβάλ της Εναλλακτικής Σκηνής (3-5/7) ανακαλύπτοντας όργανα και μουσικές παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο (με ελεύθερη είσοδο) αλλά και τη «Σαρλότ», το οπερΩτικό µονόδραµα της Λίνας Ζάχαρη για την επιθυμία που δεν τολμά να εκφραστεί και το τραύμα της απώλειας, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη (13 & 15/6).

"Σαρλότ" η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
"Σαρλότ" η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Α. Γιαννάκη

Είναι οι Εν Δυνάμει… «Υπνοβάτες»;
Μετά τα «Ερωτευμένα άλογα» που αγαπήθηκαν πολύ, η κολλεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει στον Πειραιά με τη νέα της παραγωγή. Επιλέγοντας να θέσουν ερωτήματα που συνήθως αποφεύγουμε, σκύβουν στο τρίπτυχο θάνατος-ύπνος-όνειρα «όχι για να βρούμε σωστές απαντήσεις, αλλά για να αφεθούμε στο άγνωστο και στον συνειρμό, να απενοχοποιήσουμε τον φόβο και ενώνοντας τον με τα όνειρα και τις μύχιες σκέψεις μας να επιστρέψουμε τον θάνατο στην αναγκαία θέση του: μέσα στη ζωή», όπως δηλώνουν. Μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 14 έως 23 Ιουνίου

"Υπνοβάτες" από την ομάδα Εν Δυνάμει
"Υπνοβάτες" από την ομάδα Εν Δυνάμει © Σταυρούλα Ντολοπούλου

Όταν οι Κουταλιανοί πάνε στο Μέγαρο
Ο μυθικός Παναγής Κουταλιανός και ο απόγονός του Δημήτρης, ο Χάρης Καρπόζηλος και o Γιάννης Κεσκελίδης ή Σαμψών, ο γίγαντας του ελληνικού κατς «Αττίλιο» ή «Ασιάτης». Οι Μικρασιάτες μασίστες με τους καλογυαλισμένους μυς και τις αλυσίδες έδωσαν την έμπνευση για τη μουσικοεικαστική καντάτα της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή. Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου με την ΕΛΣ, η παράσταση «Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας» φωτίζει στιγμές από τη ζωή τους, από τη ρώμη της νιότης και την παγκόσμια φήμη στο εύθραυστο σώμα των γηρατειών, και παράλληλα με αλληγορικό τρόπο τη μετάβαση από τα τέλη του 19ου στις αρχές του 20ού αιώνα, με τους αλλεπάλληλους εκτοπισμούς. Ερμηνεύουν η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη, η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και το Oros Ensemble.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 14 & 15 Ιουνίου στις 21:00

"Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας" στο Μέγαρο
"Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας" στο Μέγαρο © Γιώργος Καλκανίδης

Μες τα θερινά (τα θέατρα)
Οι τουρνέ αρχίζουν και μαζί και οι δικές μας διαδρομές στις ανοιχτές σκηνές της πόλης. Με το καλησπέρα του Ιούλη περιμένουμε στου Παπάγου τον «Άμλετ» που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης με τον κάτοχο του βραβείου Χορν Αναστάση Ροϊλό στον ομώνυμο ρόλο να στοχάζεται για τον χρόνο και τον κόσμο. Εδώ φτάνουν λίγες μέρες αργότερα και οι Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου και Αινείας Τσαμάτης πρωταγωνιστώντας στην τραγωδία «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη. Από το θέατρο Πέτρας ξεκινά την πορεία της η μολιερική κωμωδία «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» με τον Αιμίλιο Χειλάκη ως υποχόνδριο Αργκάν (από 1/7). Αν η παρέα θέλει επιθεώρηση, στο Θέατρο Άλσος ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και παίζει στο «Τότε, τώρα, πάντα» (από 14/6) με έναν θίασο γνωστών ηθοποιών (Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καστάνη, Κώστας Κόκλας, Αντώνης Λουδάρος κ.ά.). Και για όσους έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς από τον χειμώνα, οι παραστάσεις «Μια άλλη Θήβα», «Οι παίχτες», «Αίας», «Θεόφιλος sold», «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», «Τέλειοι ξένοι» περιοδεύουν.

"Άμλετ" σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη
"Άμλετ" σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη © Ελίνα Γιουνανλή

Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία
Τρεις μέρες, τρεις χώροι, 30 και πλέον δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, μια σειρά από παραστατικά δρώμενα-εγκαταστάσεις για την ηθική, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, το περιβάλλον. Από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα «What We Owe Democracy» που ενορχηστρώνει ο Νίκος Διαμαντής, μια συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Φεστιβάλ Αθηνών, εστιάζει στο τρίπτυχο υγεία-τροφή-γλώσσα με δράσεις αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Σ’ αυτή τη «δραματουργία του επείγοντος», όπως την ονομάζει ο γνωστός σκηνοθέτης, συμπράττουν γνωστοί συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, επιμελητές εκθέσεων, μουσικοί και φιλόσοφοι (μεταξύ άλλων οι Ηλίας Μαγκλίνης, Γλυκερία Μπασδέκη, Χρήστος Χρυσόπουλος, Πέρης Μιχαηλίδης, Μάνια Παπαδημητρίου, Όμηρος Πουλάκης, Γιάννης Τσορτέκης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Σάββας Μιχαήλ, Δημήτρης Τρίκας).
Νοσοκομείο Σωτηρία (5 Ιουλίου), Εθνική Βιβλιοθήκη (6 Ιουλίου), Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (7 Ιουλίου)

"Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία"

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Σφάλμα σύνδεσης
Σφάλμα σύνδεσης: ΑΙ, μπορείς να μου πεις τι θα γίνει στο μέλλον;

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό Χαλίλ Αλιζάντα και την σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών των προσφύγων και μεταναστών

Forced Entertainment, «Signal to Noise»
Οι Forced Entertainment εκπέμπουν Signal to Noise από την Πειραιώς 260

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «50 χρόνια, μια νύχτα» από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και άλλες παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.