Θεατρο - Οπερα

Θέατρο-Χορός: Τα ραντεβού για τις 30 Μαΐου-5 Ιουνίου

Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι με το Nowy Teatr στην Πειραιώς 260, «Οδυσσέας» από τη Φιλιππούπολη στον Πειραιά, το φεστιβάλ Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 918
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Elizabeth Costello / J. M. Coetzee: Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές» από τον Κριστόφ Βαρλικόφσκι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
«Elizabeth Costello / J. M. Coetzee: Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές» από τον Κριστόφ Βαρλικόφσκι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου © Magda Hueckel

Θέατρο-Χορός: Ανεβάζουν αυλαία σε Πειραιώς 260, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Επί Κολωνώ, Θέατρο στη Σάλα, Alcatraz, εμπορικό κέντρο Ρέα, Palm Tree-MCA

Η επιστροφή του Κριστόφ Βαρλικόφσκι
Λογοτεχνικό alter ego του Τζ. Μ. Κουτσί αλλά παρούσα και σε πέντε παραστάσεις του Πολωνού διάσημου σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι –άλλοτε αυτοπροσώπως και άλλοτε ως αναφορά–, η Ελίζαμπεθ Κοστέλο «έρχεται» στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για να θέσει από σκηνής στον Νοτιοαφρικανό νομπελίστα δημιουργό της το ερώτημα αν μπορεί η τέχνη να σώσει τον κόσμο ή μήπως η επιθυμία των καλλιτεχνών να μιλήσουν «μέσα από την τέχνη» είναι απλώς ουτοπική; Χρησιμοποιεί τη δική του φωνή για να μιλήσει για τη φιλοσοφία, το περιβάλλον, για κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα. Αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Πολωνία, η παράσταση «Elizabeth Costello / J. M. Coetzee: Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές» του Nowy Teatr καταφθάνει στα μέρη μας.
Πειραιώς 260, 5 έως 7 Ιουνίου στις 19:00

Ένας Οδυσσέας από τη Βουλγαρία
Μια ιστορία για το ταξίδι του ανθρώπου προς, ενάντια και πέρα από τον εαυτό του, για τον άνδρα που πέρασε τα νιάτα του στην Τροία, βίωσε την οργή των θεών επιστρέφοντας στο νησί του ώσπου να συναντήσει τελικά την αγάπη και την Πηνελόπη του, o πολυβραβευμένος «Οδυσσέας» του ιστορικού Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης φθάνει και στο λιμάνι. Για δύο βράδια, 40 ηθοποιοί θα ξετυλίγουν στη σκηνή το ομηρικό έπος, μέσα από την πρωτότυπη προσαρμογή για το θέατρο που υπογράφει ο Alexander Sekulov και σκηνοθετεί η Diana Dobreva. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη και Metodiev.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 30 & 31 Μαΐου

"Odysseus" από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης
"Odysseus" από το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης © Alexander Bogdan Thompson

Χορεύοντας πέρα από τις «κλασικές» σκηνές
Σ’ ένα στριπτιτζάδικο, ένα εμπορικό κέντρο και ένα νέο πολιτιστικό πολυχώρο τα χορευτικά ραντεβού της εβδομάδας. Η Σοφία Μαυραγάνη με το ντουέτο «Glorious epic» προτείνει μια κινητική αφήγηση για την ομορφιά του αταίριαστου στο Alcatraz της Συγγρού, με τους Ευθύμιο Μοσχόπουλο και Μαρία Μπρέγιαννη (1-4/6, στις 19:00). Η ομάδα «Στέρεο Νερό» της Εύης Σούλη και ο Άγγελος Παπαδημητρίου αναζητούν με τα «Ψιλικά» την ευτυχία σε έναν κόσμο που πνίγεται σε έναν σωρό άχρηστων πραγμάτων στο εμπορικό κέντρο Ρέα στον Βύρωνα (από 31/5, στις 20:30 & 22:00). Τέσσερις χορευτές (Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Γιάννης Τσιγκρής, Ιωάννα Αποστόλου, Αγγελική Στελλάτου), διερευνούν ερωτήματα για τη διαδικασία δημιουργίας και την εργασία του καλλιτέχνη στο «no matter how quiet» της YELP danceco στο PalmTree-MCA (από 4/6, στις 21:30).

"Ψιλικά" από την ομάδα Στέρεο Νερό
"Ψιλικά" από την ομάδα Στέρεο Νερό © Stephie Grape

Το φεστιβάλ των νέων καλλιτεχνών του θεάτρου
Μετρά 14 χρόνια πορείας, συμμετοχές από τουλάχιστον 340 ομάδες και 2.500 καλλιτέχνες, αλλά και 40.000 θεατές. Το Off-Off Athens δίνει και φέτος βήμα σε 28 νέες ομάδες για να μοιραστούν το όραμά τους. Παραστάσεις πάνω σε κλασικά αλλά και σύγχρονα θέτουν στο επίκεντρο μεταξύ άλλων την εσωτερική αναζήτηση και τη διαφορετικότητα, το πένθος και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη βία και την καταπίεση, ακόμα και την ιστορία των φυματικών της Αθήνας του Μεσοπολέμου.
Επί Κολωνώ, 3 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου, στις 20:15 & 22:00

Έξι χρόνια «Lemon»
Μετά από 154 παραστάσεις σε στεριά και θάλασσα, το καράβι του Lemon αγκυροβολεί για μια εορταστική βραδιά στο θέατρο-στολίδι του Πειραιά. Ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας ξετυλίγουν την ιστορία του 1900, ενός πιανίστα που γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Καλεσμένος τους ο πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας φέρνει στις αποσκευές του μελωδίες δικές του αλλά διασκευές έργων των Έννιο Μορικόνε, Μπετόβεν κ.ά.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 3 Ιουνίου στις 21:00 

Θέλω να πάω σπίτι
Τι μένει όταν οι μνήμες χάνονται; Μετά τη «Ραγάδα» του Μάριο Μπανούσι, το «Θέατρο στη Σάλα» μας στέλνει ξανά πρόσκληση για παράσταση σε ένα διαμέρισμα στην Ηλιούπολη όπου η Κατερίνα Κλειτσιώτη σκηνοθετεί μια νέα βιωματική performance που καταπιάνεται και πάλι με ένα βαθύ ανθρώπινο θέμα. Μαζί με τα τέσσερα πρόσωπα του έργου, οι θεατές κινούνται στο σπίτι παρακολουθώντας να εκτυλίσσεται τη γνώριμη χορογραφία της καθημερινότητας σε μια οικογένεια όταν η μητέρα αρχίζει να ξεχνά. Όταν το βάδισμά της πια γίνεται άτσαλο, αναποφάσιστο και το σπίτι που στέγασε μια ολόκληρη ζωή γίνεται μια άγνωστη χώρα.
Θέατρο στη Σάλα, 3 έως 19 Ιουνίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Σφάλμα σύνδεσης
Σφάλμα σύνδεσης: ΑΙ, μπορείς να μου πεις τι θα γίνει στο μέλλον;

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό Χαλίλ Αλιζάντα και την σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών των προσφύγων και μεταναστών

Forced Entertainment, «Signal to Noise»
Οι Forced Entertainment εκπέμπουν Signal to Noise από την Πειραιώς 260

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «50 χρόνια, μια νύχτα» από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και άλλες παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.