Θεατρο - Οπερα

Θέατρο: 7 προτάσεις για τις 16-22 Μαΐου

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο, «Η γραμμή του ορίζοντος» στο Ρεξ, «Κήτος» στο Θέατρο Τέχνης, «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» στην Αγγλικανική εκκλησία κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 916
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ρωμαίος και Ιουλιέτα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη
"Ρωμαίος και Ιουλιέτα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη © Ελίνα Γιουνανλή

Θέατρο: Οι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, το Ρεξ, το Θέατρο Τέχνης και στην Αγγλικανική εκκλησία κ.ά., 16-22 Μαΐου

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Σε μια πόλη κάπου στα Βαλκάνια, δύο οικογένειες με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες, οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι ζουν σε ένα περιβάλλον βίας και εγκληματικότητας. Ποτισμένοι από μια προαιώνια έχθρα, γλεντούν, ζουν και μισούν άγρια, φλερτάροντας με τα άκρα. Όταν η Ελληνίδα Ιουλιέτα και ο Τούρκος Ρωμαίος ερωτεύονται αψηφώντας όλα τα εμπόδια, διδάσκουν την αξία της αγάπης. Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η εμβληματική ιστορία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει και στην Αθήνα στην ελληνοτουρκική παραγωγή που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης. Στους ρόλους του νεαρού ζευγαριού η Καλλιόπη Χάσκα και ο Alp Ünsal, ενώ δίπλα τους πρωταγωνιστούν οι Ρούλα Πατεράκη, Eray Eserol, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Şevki Çepa, κ.ά.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 16 έως 19 Μαΐου

Η γραμμή του ορίζοντος
«Μια ιστορία φυγής» σύμφωνα με τον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή δημιουργό του Χρήστο Βακαλόπουλο, σ’ αυτό το εν πολλοίς βιωματικό έργο του παρακολουθεί την Ρέα Φραντζή, μια 32χρονη γυναίκα, η οποία έχοντας μόλις χωρίσει –χωρίς να ξέρει γιατί–, καταφεύγει στην Πάτμο. Στο μυσταγωγικό νησί της Αποκάλυψης καταδύεται σε έναν επώδυνο απολογισμό ζωής, μετρώντας προσωπικές απώλειες και παράλληλα αποχαιρετά μια γενιά που συνθηκολόγησε, μια χώρα που απορροφήθηκε από τον υλισμό, μια κοινωνία που παρέδωσε την ταυτότητά της στην επίφαση. Την τελευταία παραγωγή για φέτος στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετεί ο Γιώργος Παύλου.
Θέατρο Rex, 16 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

"Η γραμμή του ορίζοντος" στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου
© Θεόφιλος Τσιμάς

Ο ξεπεσμένος δερβίσης
Με το γνωστό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη καταπιάνεται η θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα. Ο ηθοποιός Γιάννης Καρούνης, με τη μουσική συνοδεία της Ελένης Μπαϊλη (νέι) και της Ευαγγελίας Σταύρου (κρουστά), ζωντανεύουν την ιστορία ενός ανέστιου, αινιγματικού ξένου που σκορπά μυστηριώδεις μελωδίες ανάμεσα στα «βαρέα τείχη» και στους «ογκώδεις κίονες του Θησείου», την εποχή που αρχίζει να σκάβεται ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Αθήνας. Το κείμενο δημοσιεύθηκε το 1896, σε μια μεταβατική περίοδο εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους, με τον συγγραφέα να επιθυμεί να αναδείξει το πολυπολιτισμικό τοπίο της περιόδου.
Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, 17 Μαΐου στις 21:00

"Ο ξεπεσμένος δερβίσης" από την ομάδα Πείρα(γ)μα
© Ιωάννα Noir Ζαχαροπούλου

Κήτος
Ένας παχύσαρκος άνδρας και απέναντι του, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, χάπια, μηχανήματα, προσφορές αδυνατίσματος, υποσχέσεις και μοντέλα του ίνσταγκραμ. Κι όταν όλα αυτά καταφέρουν να μετακινήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς, η βελόνα κολλάει σε ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων, στα ψυχικά βάρη τα οποία θρέφουν το «Κήτος» που κουβαλάμε μέσα μας. Ο Ευάγγελος Βογιατζής σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ανέκδοτο μονόλογο του Βαγγέλη Ρωμνιού, του συγγραφέα του «Χαρτοπόλεμου», ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία μόλις 36 ετών. Μια ιστορία που με αφορμή την παχυσαρκία μάς καλεί να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί και διαιωνίζει το κοινωνικό στίγμα.
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο, 17 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

"Κήτος"
© Φάνης Παυλόπουλος

Βάτραχοι
Μετά τις «Βάκχες» η ομάδα ακροβατών και χορευτών «κι όμΩς κινείται» συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο αρχαίο δράμα. Στην πρώτη τους συνεργασία με τον ηθοποιό Γιάννο Περλέγκα στρέφουν το βλέμμα τους στον Αριστοφάνη και στην περίφημη περιπέτεια του θεού Διόνυσου και του δούλου του Ξανθία, που κατεβαίνουν στον Κάτω Κόσμο για να φέρουν πίσω τον ποιητή Ευριπίδη. Το αρχετυπικό ντουέτο των πρωταγωνιστών τοποθετείται σ’ ένα σύγχρονο δωμάτιο απόδρασης σε μια κωμωδία όπου χορός, ακροβασία, λόγος και μουσική μπλέκονται σ’ ένα ντελίριο τυχαίων σφαλμάτων.
Θέατρο Ροές, από 17 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

"Βάτραχοι" από την ομάδα «κι όμΩς κινείται»

801,5 μ.
Η παράσταση θεάτρου - ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, πάνω σε μια ιδέα και σκηνοθεσία του Χάρη Πεχλιβανίδη, έρχεται για έξι βραδιές στην καρδιά της Αθήνας. Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων έφυγε από τη ζωή. Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στην απόσταση ανάμεσα στη σχολή του και το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός. Μέσα από ένα κείμενο που αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, ενώ βασίζεται και σε αληθινά ντοκουμέντα, η παράσταση έρχεται να δώσει λόγο σ’ «αυτούς και αυτές που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να μιλήσουν», σε μια κοινωνία που η βία μεταξύ νέων παιδιών είναι καθημερινό φαινόμενο.
Θέατρο Τζένη Καρέζη, από 20 Μαΐου έως 4 Ιουνίου

801,5 μ.

Το αβγό
Η θεατρική ομάδα «Ταράτσα» ανεβάζει το έργο του Φελισιέν Μαρσώ που με χιούμορ εκφράζει την «αγωνία» κάθε καιροσκόπου μικροαστού να βρει τον τρόπο να τρυπώσει μέσα στο πολυπόθητο σύστημα. Ο κεντρικός ήρωας, ο Εμίλ, ανατρέχει σε κομβικά σημεία της ζωής του, συστήνοντάς μας τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του σκοπού του. Δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία: Νότης Παρασκευόπουλος. Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Αννούσης, Γιώργος Αννούσης, Ελενα Γεωργαντά, Μαργαρίτα Κατωμέρη, Τάσος Κολοβός, Παναγιώτης Σαμιώτης. Με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες και κρατήσεις στο 6982801088.
Δημαρχιακό Μέγαρο Ηλιούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», από 19 έως 27 Μαΐου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Σφάλμα σύνδεσης
Σφάλμα σύνδεσης: ΑΙ, μπορείς να μου πεις τι θα γίνει στο μέλλον;

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό Χαλίλ Αλιζάντα και την σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών των προσφύγων και μεταναστών

Forced Entertainment, «Signal to Noise»
Οι Forced Entertainment εκπέμπουν Signal to Noise από την Πειραιώς 260

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «50 χρόνια, μια νύχτα» από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και άλλες παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.