Θεατρο - Οπερα

Θέατρο-Χορός: 10 προτάσεις για τις 4-10 Απριλίου

"Lapis lazuli" στη Στέγη, "Τιμάνδρα" στο ΕΛΕΡ, Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, "Pietà" στο Σύγχρονο Θέατρο κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 911
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Όλοι όσοι γίναν δρόμοι" στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα
"Όλοι όσοι γίναν δρόμοι" στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα

Θέατρο-Χορός: 10 παραστάσεις για την εβδομάδα 4-10/4 σε Στέγη, ΕΛΕΡ, Σινέ Ελευσίς, Σύγχρονο, Ιλίσσια, Θησείον

Lapis Lazuli
Ο κεντρικός χαρακτήρας της καινούργιας παράστασης του Ευριπίδη Λασκαρίδη τον «πρωτοεπισκέφθηκε» σ’ ένα όνειρο στη Λιέγη αλλά ήταν στην Ιαπωνία που συνάντησε έναν πολιτισμό συγγενικό με το σύμπαν που δημιουργεί. Και ενώ τα «Relic» (2015), «Τιτάνες» (2017) και «ΕΛΕΝΙΤ» (2019) συνεχίζουν να γράφουν τις διαδρομές τους διεθνώς, το νέο «πετράδι» στην εργογραφία της ομάδας Osmosis ξεκινά από την Αθήνα την παγκόσμια περιοδεία του. Μέσα από τους παράξενους αλλά και ευαίσθητους ήρωές του εστιάζει στην υπαρξιακή μας σχέση με τον φόβο και το τρομακτικό και επιζητά να εξερευνήσει μια σειρά από δίπολα, όπως το υλικό με το πνευματικό, το ονειρικό με το εφιαλτικό και το συνειδητό με το ασυνείδητο.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 4 έως 21 Απριλίου 

Τιμάνδρα
Το έργο του πολυβραβευμένου Έλληνα συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη, ο οποίος ζει στη Σουηδία, μας συστήνει η Χρύσα Καψούλη σε πανελλαδική πρεμιέρα. Μια παράσταση που αντλεί τη θεματική της από μια εταίρα της αρχαιότητας, όμως θίγει διαχρονικά ζητήματα, όπως ο έρωτας, ο πόλεμος, η εξουσία και η γυναικεία σεξουαλικότητα. Την Τιμάνδρα, μητέρα της περίφημης Λαΐδας και ερωμένη του Αλκιβιάδη ενσαρκώνουν σε διαφορετικές στιγμές της ζωής της η Δήμητρα Χατούπη, η Νάνα Παπαδάκη και η Βάλια Παπαχρήστου.
Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, από 6 Απριλίου

Τιμάνδρα
© Κατερίνα Τζιγκοτζίδου

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου
Τι «μαγειρεύουν» οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Τέσσερα έργα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος του Μιχαήλ Μαρμαρινού την περίοδο 2022-23 ταξιδεύουν στην Ελευσίνα. Ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέα πρόσωπα, τα κείμενα που τους ιντριγκάρουν και πώς τα προσεγγίζουν σκηνικά μέσα από τις παραστάσεις «Όλοι όσοι γίναν δρόμοι» (σε σκηνοθεσία Αριάδνης Ζούπινα), «Μάθημα ανατομίας» (με τη ματιά της Ειρήνης Σεβαστοπούλου, «Λάμψη οπαλίου» (σε σκηνοθεσία Γεωργίας Διάκου) και «Πάτι & Ρόμπερτ» (από την Αλεξία Παραμύθα). Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Σινέ Ελευσίς, 6 & 7 Απριλίου

Pietà
Η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη που συγκίνησε στην αρχή της σεζόν επανακάμπτει για να θέσει στο επίκεντρο το επώδυνο θέμα των γυναικοκτονιών. Με οδηγό τις αφηγήσεις πέντε γυναικών που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους (τις μητέρες των Ελένης Τοπαλούδη, Ερατώς Μανωλακέλλη, Ντόρας Ζαχαριά, Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου και Σοφίας Σαββίδου) αλλά και βιωματικό υλικό των ηθοποιών, η Pietà βαδίζει στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους, αλλά και της αναγέννησης.
Σύγχρονο Θέατρο, από 5 Απριλίου

Pietà
© Πάτροκλος Σκαφίδας


DA
Ο Γρηγόρης Βαλτινός ενσαρκώνει και πάλι στην Αθήνα τον καλοκάγαθο πατέρα, που ξέρει να βρίσκει την ευτυχία στα απλά, καθημερινά πράγματα. Στο πολυβραβευμένο αυτοβιογραφικό έργο του Χιου Λέοναρντ, ο συγγραφέας Τσάρλι Τάιναν επιστρέφει το 1968 στην Ιρλανδία μετά το θάνατο του πατέρα του. Στο πατρικό του «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, οι νεανικοί του έρωτες, γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του. Σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας και συμπρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Γεωργία Καλλέργη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρος Κωνσταντέας και Βασίλης Παπαδημητρίου. Στο ρόλο της μητέρας, η Ταμίλλα Κουλίεβα.
Θέατρο Ιλίσια, 5 έως 28 Απριλίου

Τετάρτες χορού στο Θησείον
Οι ομάδες artogether και The Guest Project μας δίνουν ραντεβού τον Απρίλιο στις βραδιές χορού στην οδό Τουρναβίτου. Καθοδηγώντας μια ομάδα από χορευτές με και χωρίς αναπηρία, η Κατερίνα Γεβετζή μας προσκαλεί μέσα από το «tricky little games» σε ένα παιχνίδι αντιστροφής του βλέμματος και ανατροπής του παραδοσιακού τρόπου θέασης των εικόνων. Στο «Lakes», πάλι, οι χορεύτριες Δήμητρα Μερτζάνη, Μίνα Ανανιάδου και Στέλλα Τριπολιτάκη εστιάζουν στη σχέση της κίνησης με τις λέξεις, με βάση τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και μέσα από τη συνέργεια με τον γραπτό και τον προφορικό λόγο αλλά και τον ήχο.
Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, 10, 17 & 24 Απριλίου

Tricky Little Games
Tricky Little Games

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.