Disabled Theatre από τον Jerôme Bel και το Theater Hora
Η Στέγη αντιμετωπίζει με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της διανοητικής καθυστέρησης
«Ανήσυχο, καθαρτικό, υπερβατικό». Το πρωτοποριακό θέατρο του Jerôme Bel έρχεται στη Στέγη. Ένα νέο πολιτιστικό κύμα απαλλαγμένο από περιορισμούς. Το θέατρο και ο χορός χωρίς ταμπού. Γιατί η πολιτική ορθότητα δεν έχει θέση στην τέχνη. Ωμά αποκαλυπτικό και βαθιά πολιτικό, ένα έργο που γεννά αντιπαραθέσεις και κερδίζει επαίνους όπου παίζεται.
Ο Ζερόμ Μπελ είναι από τους χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία – και όχι μόνο μεταφορικά. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τη δομή του ζωντανού θεάματος, αμφισβήτησε με χιούμορ και σοβαρότητα κάθε δεδομένη σύμβαση και αποδόμησε την καθιερωμένη σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, το κοινό και το υλικό της παράστασης. Αιρετικός όπως πάντα, δημιουργεί αυτή τη φορά μια περφόρμανς σε συνεργασία με το Theater HORA, μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών με διανοητικές αναπηρίες από τη Ζυρίχη.
Μετά από μια σειρά έργων που αποκάλυπταν τη σχέση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή ορισμένων σημαντικών σύγχρονων χορευτών, ο Μπελ στρέφει το βλέμμα του στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων πάνω στη σκηνή, με τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά και σαν να κάνει μια σπουδή πάνω στο τι σημαίνει χορός για αυτούς.
Οι έντεκα ηθοποιοί, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, αντιδρούν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο και πολλές φορές με χιούμορ στις οδηγίες του σκηνοθέτη Μπελ. Η μοναδικότητά τους, οι αδυναμίες και οι ευαισθησίες τους αποκαλύπτουν την ενιαία, εν τέλει, ανθρώπινη φύση. Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, όχι ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας, αλλά ως μέρος της ζωής, με αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ωμά αποκαλυπτικό και βαθιά πολιτικό, έγινε δεκτό με αντιπαραθέσεις, αλλά και με επαίνους, όπου παίχτηκε μέχρι τώρα.
Info: Κεντρική Σκηνή, 20:30, στα ελβετικά γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Σύλληψη: Jérôme Bel. Από και με τους: Noha Badir, Remo Beuggert, Gianni Blumer, Damian Bright, Matthias Brücker, Nikolai Gralak, Matthias Grandjean, Julia Häusermann, Sara Hess, Tiziana Pagliaro, Noha Badir, Remo Zarentonello. Βοήθεια και μετάφραση: Simone Truong, Chris Weinheimer. Δραματουργία: Marcel Bugiel. Βοηθός του Jérôme Bel: Maxime Kurvers. Διεύθυνση παραγωγής: Ketty Ghnassia. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Theater HORA: Michael Elber. Εκγύμναση ηθοποιών του Theater HORA: Urs Beeler. Γενικός διευθυντής του Theater HORA: Giancarlo Marinucci. Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά: Γιάννης Καλιφατίδης
Η παράσταση των Jerôme Bel και Theater Hora, Disabled Theatre είναι μέρος ενός προγράμματος δράσεων και εργαστηρίων για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία, που πραγματοποιείται από το καλοκαίρι του 2013 σε τέσσερις χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ελλάδα).
Δείτε αναλυτικά:
Συζήτηση: Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό
10/12/14, 19:00-21:00 Μικρή Σκηνή
Ποιες νέες προκλήσεις θέτει η διαφορετικότητα του σώματος σε χορογράφους και χορευτές; Πώς αλλάζουν οι καθιερωμένες αφηγήσεις σε ένα τέτοιο πλαίσιο; Τι είναι τελικά χορός και ποιος είναι χορευτής; Σε ποιον βαθμό θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τους όρους που χρησιμοποιούμε για να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε τα έργα;
Τη σαιζόν 2014-15, εκτός από το διεθνές φεστιβάλ χορού Unlimited Access με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα το Φεβρουάριο του 2015, η Στέγη θα διοργανώσει μία ακόμη δημόσια συζήτηση, η οποία θα εστιάσει αυτή τη φορά σε θέματα αισθητικής και δημιουργικής πρακτικής.
Το Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) είναι ένα πρόγραμμα δράσεων και εργαστηρίων για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία, που πραγματοποιείται από το καλοκαίρι του 2013 σε τέσσερις χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ελλάδα). Στόχος του είναι η ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.
Ομιλητές: Jürg Koch: Καλλιτέχνης του χορού. Henrique Amoedo: Καλλιτεχνικός διευθυντής της Associaçãodos Amigos da Arte Inclusiva – Dançando coma Diferença and Grupo Dançando coma Diferença (Σύνδεσμος Φίλων της Τέχνης χωρίς αποκλεισμούς – ομάδα Χορεύοντας με τη Διαφορά). Ελπίδα Ρίκου: Ανθρωπολόγος της Τέχνης. Γιώργος Χρηστάκης: Χορογράφος, χορευτής, Ιδρυτής της χορευτικής ομάδας «ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.» Συντονισμός: Στεριανή Τσιντζιλώνη: θεωρητικός χορού
Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access
Σύγχρονος χορός για ανθρώπους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία
26/02 - 01/03/15
Τελικά, τι είναι χορός; Ποιος θεωρείται χορευτής; «Πρόσβαση άνευ ορίων» στις τέχνες και τον πολιτισμό!
Τρία εργαστήρια, τρεις ομάδες και τρεις χορογραφίες που θα αποδείξουν εμπράκτως ότι η τέχνη του χορού δεν έχει όρια ούτε υπόκειται σε διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς…
Τα τρία εργαστήρια σύγχρονου χορού, με τη συμμετοχή ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, που πραγματοποίησε η Στέγη την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος Unlimited Access («Πρόσβαση άνευ ορίων»), διεύρυναν την έννοια «της τέχνης του χορού», παρέχοντας σε όλους αδιακρίτως το δικαίωμα στη δημιουργία και τη σωματική έκφραση. Όσοι συμμετείχαν στα εργαστήρια, με διαφορετική εμπειρία ο καθένας τους στην κίνηση και στον χορό, συνδέθηκαν μεταξύ τους, βελτίωσαν τη σχέση με το σώμα τους και απελευθέρωσαν τη δημιουργικότητά τους στην αίθουσα του χορού.
Φέτος, οι τρεις ομάδες μπαίνουν πλέον σε εντατικό πρόγραμμα προβών με στόχο να ετοιμάσουν τις δικές τους χορογραφίες και να ανεβάσουν τις πρώτες τους παραστάσεις! Μετά τον περσινό απολαυστικό κύκλο εργαστηρίων με κύρια χαρακτηριστικά την έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό, το παιχνίδι, το χιούμορ και τη συγκίνηση, οι απαιτήσεις αυξάνουν και οι συναντήσεις εξελίσσονται σε πρόβες. Απώτερος στόχος; H δημιουργία παραστάσεων τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access τον Φεβρουάριο του 2015 στη Στέγη, μαζί με άλλα έργα από ομάδες του εξωτερικού, στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι είτε με αναπηρία είτε χωρίς αναπηρία. Οι πρόβες των τριών ομάδων κίνησης θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015.
Ι. Εργαστήρια για ανθρώπους με διαφορετικές αναπηρίες και χωρίς αναπηρία
Την περασμένη χρονιά, η συγκεκριμένη ομάδα δούλεψε με το ρυθμό και με κάποια φυσικά αντικείμενα, ως μέσα σύνδεσης με τους άλλους και δημιουργίας κοινών σωματικών εμπειριών. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και φέτος, με μεγαλύτερη ερευνητική διάθεση... Επίσης, θα συνεχιστεί η ενασχόληση με τον ποιητικό λόγο, τη συγγραφή στίχων και τα λεκτικά παιχνίδια, πάντα σε συνδυασμό με την κίνηση. Ο στόχος είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με πιο ποιητικές χρήσεις της γλώσσας, αναδεικνύοντας τη ρευστή φύση των νοημάτων.
Μέσα από μια σειρά ασκήσεων, οδηγιών και παιχνιδιών, θα εξοικειωθούμε με τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε συμμετέχοντος και θα ανιχνεύσουμε το κοινό έδαφος ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Παράλληλα, θα ανακαλύψουμε τις σωματικές μας δεξιότητες μέσα από τον αυτοσχεδιασμό – ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και σε σχέση με τα υπόλοιπα σώματα. Μέσω του ρυθμού, θα συνδεθούμε με τους άλλους, με στόχο να δημιουργήσουμε μια κοινή σωματική εμπειρία για όλη την ομάδα. Ζητούμενο; Να εκφραστούμε ελεύθερα, να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση στον χώρο και να καταρρίψουμε όλοι μαζί κάθε στερεότυπο σχετικά με την τέχνη του χορού!
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Στέγη πραγματοποιεί εργαστήρια με επίκεντρο τον σύγχρονο χορό, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία, σε ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται για την κίνηση και το χορό, αλλά και σε επαγγελματίες χορευτές.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Μέντη Μέγα και τη χορεύτρια Ειρήνη Κουρούβανη. Τις Δευτέρες 23 & 30 Μαρτίου, 6, 20 & 27 Απριλίου και 4, 11, 18 & 25 Μαΐου 2015, 17:30-19:30
ΙΙ. Εργαστήρια για ανθρώπουςμε κινητική αναπηρία και χωρίς κινητική αναπηρία
Την προηγούμενη χρονιά, η εξάσκηση στην κίνηση συνέβαλε στην ανάπτυξη των κινητικών και εκφραστικών δεξιοτήτων, της συγκέντρωσης και της αυτοεκτίμησής των μελών της ομάδας. Φέτος, με όχημα την κίνηση και τον ήχο, θα δοθεί έμφαση στη διαδικασία της πρόβας, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου. Οι χορευτές της ομάδας θα δοκιμάσουν κινητικά υλικά, θα τα συνθέσουν, θα τα ερμηνεύσουν και θα τα αναλύσουν.
Ένα σώμα νιώθει, ελίσσεται, πέφτει, σηκώνεται, αναπνέει, συσπάται, χαλαρώνει, κινείται στον χώρο και τον χρόνο, μόνο του ή με άλλα σώματα. Το εργαστήριο αυτό εστιάζει στο σώμα και στη δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων του, μέσω της ενσυνείδητης κίνησης στον χώρο και τον χρόνο. Αξιοποιώντας τις αναλυτικές, τις συνθετικές και τις κριτικές δεξιότητές μας, θα δημιουργήσουμε ένα κινητικό λεξιλόγιο, το οποίο θα αναπτύξουμε σε κινητικές φράσεις μέσα από κοινά θέματα που
H μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε στηρίζεται στις αρχές της δημιουργικής κίνησης (σώμα, δυναμική, χρόνος, χώρος, σχέσεις), στις αρχές της σύνθεσης (μοτίβο, φράση) και σε πειραματισμούς στους χορογραφικούς τρόπους (επανάληψη, αντιστροφή, αύξηση και μείωση του κινητικού λεξιλογίου, θέμα και παραλλαγές). Στόχος; Να προσεγγίσουμε την κίνηση μέσα από τη μοναδικότητα του καθενός, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το βέλτιστο των ικανοτήτων μας, να απελευθερωθεί η δημιουργικότητά μας και να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα στην ομάδα.
Απευθύνεται σε:Για ανθρώπους με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου και τον χορευτή Ανδρέα Κολίσογλου. Τις Παρασκευές 27 Μαρτίου, 3 & 17 Απριλίου, 8, 15, 22 & 29 Μαΐου και 5 & 12 Ιουνίου 2015, 17:30-19:30
ΙΙΙ. Εργαστήρια για ανθρώπουςμε προβλήματα όρασης και χωρίς προβλήματα όρασης
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μια πρόκληση-εμπειρία ανταλλαγής, διαλόγου και επαφής για βλέποντες και μη βλέποντες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες της κίνησης. Στόχος; Να δημιουργήσουμε μια ομάδα με δυνατούς δεσμούς και ξεχωριστό χαρακτήρα, με εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
Όλοι μαζί θα πειραματιστούμε με την κίνηση και τις δυνατότητες του σώματος, την επαφή, τη φωνή, τον λόγο και τη μουσική. Μέσα από δημιουργικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, μελέτη της σωματικής φόρμας και της λειτουργίας των αισθήσεων, θα ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε, να χορέψουμε και να εκφραστούμε μαζί με τους άλλους, καλλιεργώντας την κιναισθητική μας αντίληψη. Ταυτόχρονα, θα ανακαλύψουμε τεχνικές και λύσεις αρμονικής αυτόνομης κίνησης, τόσο για τους μη βλέποντες όσο και για τους βλέποντες, σε συνθήκες προσομοίωσης έλλειψης της όρασης (με τη χρήση μάσκας ύπνου).
Στην πορεία των εβδομαδιαίων συναντήσεων, το εργαστήριο θα εξελίσσεται σταδιακά μέσα από τη συζήτηση και την ανατροφοδότηση, μεταμορφώνοντας ιδέες και αισθήσεις σε χορευτική πράξη. Και όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν σε ένα περιβάλλον αμοιβαίας κατανόησης και εξέλιξης του καθενός ξεχωριστά και όλης της ομάδας συνολικά.
Απευθύνεται σε: Για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και χωρίς προβλήματα όρασης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Ίρις Καραγιάν και τον εκπαιδευτή κινητικότητας και προσανατολισμού Μενέλαο Τσαούση. Τα Σάββατα 28 Μαρτίου, 4 & 18 Απριλίου, 9, 16, 23 & 30 Μαΐου και 6 & 13 Ιουνίου 2015, 17:30-19:30
Το πρόγραμμα Unlimited Access («Πρόσβαση άνευ ορίων») διοργανώνεται με τη σύμπραξη τεσσάρων φορέων –British Council (Μεγάλη Βρετανία), Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Vo’ Arte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροάτια)– και αποσκοπεί στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών για ανθρώπους με αναπηρία. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι αφενός η ανάπτυξη υποδομών, μεθοδολογίας και μεθόδων που θα άρουν τα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, είτε ως καλλιτέχνες είτε ως θεατές, και αφετέρου η αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης των καλλιτεχνών με αναπηρία στον χώρο του πολιτισμού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρώην γιατρός που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο, οι πετυχημένες παραστάσεις, οι διακρίσεις και το νέο του έργο στο θέατρο του Νέου Κόσμου
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την παράσταση στο «Θέατρον» και την ανάγκη του κοινού για έργα με κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα
Συνεχόμενα sold out για τη λυτρωτική ροκ τελετουργία για τον Αντονέν Αρτώ με τον Γεράσιμο Γεννατά
Ο γνωστός καραγκοζιοπαίχτης μας μίλησε για την παράσταση όπου συμμετέχει αλλά και για το θέατρο σκιών
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει
Ο Ιωάννης Απέργης πρωταγωνιστεί στο διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών
Τι μας είπε ο σκηνοθέτης για το έργο και τον Μποστ λίγο πριν την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του «Frankenstein & Eliza» λίγο πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία
Μια παράσταση της Χριστίνας Κυριαζίδη για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» στο θέατρο ΕΛΕΡ και όλα όσα την απασχολούν
Το θέατρο Πόρτα άνοιξε την πρόβα του έργου του Μπέκετ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σε νέους 14-17 ετών
Κριτική για την παράσταση στο θέατρο Κνωσός
Κωμωδίες, υπαρξιακές αναζητήσεις, σάτιρα, σύγχρονες μεταφορές κλασικών έργων, πρεμιέρες σύγχρονων έργων
Το έργο της Μάρτα Μπαρσελό αποτυπώνει τη διαδρομή της σχέσης «μητέρας-κόρης», μετά την ανατρεπτική απόφασή τους να εφαρμόσουν τους όρους ενός άρρηκτου συμβολαίου
Μια καριέρα που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το show «Σούπερ Ατού» και για την παράσταση «Διάφανος Ύπνος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.