- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Τι θα δούμε την περίοδο 2023-24
Βασίλης Παπαβασιλείου, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Κακλέας, Γιάννης Καλαβριανός, Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετούν το 2023-24 στη Φρυνίχου και το Υπόγειο
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: το ρεπερτόριο και οι νέες πρωτοβουλίες για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-24
Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του ιστορικού οργανισμού για το 2023-24 η ομάδα του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν δηλώνει «Διψάμε να μοιραστούμε "κομμάτια γνήσιο ουρανό" όπως γράφει και ο Μίλτος Σαχτούρης στο υπέροχο ποίημά του "Το ψωμί". Γιατί σκοπός της τέχνης, ειδικά σε τέτοιους καιρούς, είναι να μας κάνει να νιώθουμε ότι βγάζουμε φτερά».
Συνοδοιπόροι σ' αυτή τη διαδρομή θα σταθούν γνωστοί και καταξιωμένοι δημιουργοί (μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετώντας Σαίξπηρ, η Μαρία Πρωτόπαππα μέσα από τη δική της ανάγνωση στο εμβληματικό "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" του Λόρκα και ο Βασίλης Παπαβασιλείου με μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία των Λαμπίς και Μισέλ). Απολαυστικές κωμωδίες, μεγάλοι κλασικοί συγγραφείς, πολιτικο-κοινωνικά έργα και ισχυρή παρουσία της νεοελληνικής δραματουργίας χαρακτηρίζουν το ρεπερτόριο της χρονιάς.
Παράλληλα, όμως, εγκαινιάζονται: η «Ανοιχτή Σκηνή», ένας χώρος ζυμώσεων και καλλιτεχνικών δράσεων πάνω στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, το «Φυτώριο» με προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες αλλά και μετεκπαίδευση/ εξειδίκευση/ πειραματισμό για νέους καλλιτέχνες και ο «Φεβρουάριος της μνήμης και της μουσικής» με πολλή μουσική και αφιερώματα στους ανθρώπους του Θεάτρου Τέχνης που δεν ξεχνάμε.
Η φετινή παρουσίαση του προγράμματος από την καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη, πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να βρεθούμε λίγο πιο κοντά στο οίκημα που παραχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού στο Θέατρο Τέχνης για τη δημιουργία Μουσείου Καρόλου Κουν στην Πλάκα.
Θέατρο Τέχνης: το πρόγραμμα για το 2023-24 και οι παράλληλες δράσεις
«Μεγάλα κείμενα» στο Υπόγειο: Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, Λόρκα σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
«Κλασικές κωμωδίες» στη Φρυνίχου: Λαμπίς σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και Μπεναβέντε σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού
«Ελληνική δραματουργία»: κείμενα των: Έλσας Ανδριανού, Γιάννη Καλαβριανού, Μαριάννας Κάλμπαρη, Βασίλη Μαυρογεωργίου σε επανάληψη και πρεμιέρα για το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, μια παράσταση σε κείμενο-δραματουργία Ελένης Ευθυμίου- Σοφίας Ευτυχιάδου, μια παράσταση για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείου σε δραματουργία της RMS-MATAROA(σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη), ένα νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη για την Παιδική σκηνή (σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη).
«Η αγάπη» σε τρεις εκδοχές από τρεις σκηνοθέτιδες : Λένα Κιτσοπούλου στο «Και λέγε, λέγε», Ελένη Ευθυμίου στο «Η αγάπη», Σοφία Μαραθάκη στο “Love and money” του Dennis Kelly.
Οι παράλληλες δράσεις στο πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης για το 2023-24
«Ανοιχτή σκηνή»: καλλιτεχνικές δράσεις και συζητήσεις με το κοινό πάνω σε μεγάλα ζητήματα της εποχής μας που θίγονται και στο ρεπερτόριο.
«Φεβρουάριος της μνήμης και της μουσικής» . Ειδικές βραδιές-αφιερώματα με την πολύτιμη σύμπραξη του συνθέτη και διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Φυτώριο για το κοινό και τους καλλιτέχνες/διεύρυνση της εκπαίδευσης : προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για το κοινό κάθε ηλικίας αλλά και νέα τμήματα μετεκπαίδευσης/ πειραματισμού για νέους καλλιτέχνες.
Θέατρο Τέχνης: αναλυτικά το πρόγραμμα για το 2023-24
ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
«Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του William Shakespeare
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή
Τη θεατρική σεζόν ανοίγει η ονειρική κωμωδία του Σαίξπηρ, όπου ξετυλίγεται η τρέλα, τα πάθη και τα ευτράπελα του έρωτα μέσα από την φαντασμαγορική ματιά του Γιάννη Κακλέα, που επιστρέφει για πρώτη φορά στο Υπόγειο, σε μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την PANIK THEATERPRODUCTIONS.
‘Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν την «Δωδέκατη Νύχτα» ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας’ σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη
Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Βοηθός ενδυματολόγου: Ερατώ Αγγουράκη
Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σπετσιώτη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Video – Trailer: Γρηγόρης Πανόπουλος
Παίζουν (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αγγελική Τρομπούκη.
Ηλεκτρονική προπώληση εδώ.
«154 Bertha» της Έλσας Ανδριανού (2η χρονιά)
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη
Το πρώτο θεατρικό έργο της Έλσας Ανδριανού, μιλά για ένα χάσμα γενεών διαστημικών διαστάσεων και μια οικογένεια σε αδιέξοδο, λίγο πριν την ρουφήξει η μαύρη τρύπα…
Ένας άντρας -κατά τη γνώμη του, ιδεολόγος-, η γυναίκα του -κατά τη γνώμη της, πραγματίστρια-, η αδελφή της -που, κατά τη γνώμη της, όλο και κάτι θα αξίζει τον κόπο. Και οι τρεις άνθρωποι περίκλειστοι, κληροδοτούν την άχαρη κληρονομιά της ερημίας στην επόμενη γενιά: Ένα κορίτσι -που, κατά τη γνώμη του, τίποτε δεν αξίζει τίποτε-, αδιάφορο για πόθο και ζωή, ένα αγόρι που βλέπει μπρος και πίσω, με θράσος περισσό “σοφό” ερήμην. Η φρενήρης αποδόμηση στερεοτύπων αποκαλύπτει την αμηχανία εγκαθίδρυσης νέων...
Η τελευταία παραγωγή της ομάδας OΠΕRA σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, πρωτοπαρουσιάστηκε την Άνοιξη του 2023 με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και επανέρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις.
Σκηνοθεσία-πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου
Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Ζυγούρης, Νέστωρ Κοψιδάς, Λένα Μποζάκη , Δανάη Σαριδάκη, Αμαλία Τσεκούρα.
Ηλεκτρονική προπώληση εδώ.
«Υπερβολές!», Κείμενα-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλης Μαυρογεωργίου (2η χρονιά)
ΦΡΥΝΙΧΟΥ- Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη
Οι τρεις σκηνοθέτες-συγγραφείς δημιούργησαν ειδικά για την παράσταση, τρία μονόπρακτα που ερμηνεύονται από τρεις ηθοποιούς. Αυτό που τα ενώνει είναι η έντονη διάθεση για χιούμορ, η έμπνευση από τη σύγχρονη πραγματικότητα και βέβαια το θέμα τους: η φανερή αλλά κυρίως η υπόγεια βία που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.
«Υπερβολές!» συνηθίζουμε να λέμε για ό,τι θεωρούμε ότι ξεπερνά τα όρια του «κανονικού», του «φυσιολογικού». Τι θεωρείται όμως σήμερα «κανονικό» ή «φυσιολογικό» και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να τα ορίσει;
Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για βία «κανονική» ή για συναισθήματα «υπερβολικά»;
Η παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάστηκε με επιτυχία στο τέλος της περσινής σεζόν και αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Βία παντού» που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ.
Κείμενα-Σκηνοθεσία (με σειρά παρουσίασης):
Μαριάννα Κάλμπαρη :«Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος», Βασίλης Μαυρογεωργίου :«Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας», Γιάννης Καλαβριανός: «Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο»
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός στο σχεδιασμό φωτισμού: Στέβη Κουτσοθανάση
Συνεργάτις σκηνοθέτη (Μαριάννας Κάλμπαρη): Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός σκηνοθέτη (Βασίλη Μαυρογεωργίου): Στάθης Γεωργαντζής
Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση
Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου
Παίζουν (αλφαβητικά): Δέσποινα Γιαννοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Άγγελος Μπούρας.
Ηλεκτρονική προπώληση εδώ.
«Τα κατασκευασμένα συμφέροντα» του Jacinto Benavente (Χαθίντο Μπεναβέντε)
Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
ΦΡΥΝΙΧΟΥ, Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου, παραστάσεις από Πέμπτη έως Κυριακή
Ο Γιάννης Καλαβριανός διασκευάζει και σκηνοθετεί μια κωμωδία του 1907 σε μια πρωτότυπη εκδοχή όπου οι 16 ρόλοι του έργου ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και απαράμιλλο στυλ από έξι γυναίκες ηθοποιούς. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χαθίντο Μπεναβέντε, έγραψε, βασισμένος στους χαρακτήρες της commedia dell’arte, μια άκρως επίκαιρη πολιτική σάτιρα για τη δύναμη της εικόνας, την κενότητα των επιχειρημάτων, την έλλειψη ηθικών αρχών αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθεί μια ολόκληρη πόλη από έναν λαμπερό, επιτήδειο απατεώνα.
Δύο αδίστακτοι απατεώνες εμφανίζονται από το πουθενά και συστήνονται σε μια ολόκληρη πόλη ως εξέχουσες προσωπικότητες. Σιγά σιγά, «κατασκευάζουν» για τους πάντες ένα πλήθος συμφερόντων και μοιράζουν παντού υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη. Και κάπως έτσι πείθεται όλη η εκμαυλισμένη πόλη…
Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και είναι μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την εταιρία θεάτρου SFORARIS και την Performing Arts and Entertainment Ltd.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Χριστίνα Κάλμπαρη
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση
Παίζουν(αλφαβητικά) : Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση
Ηλεκτρονική προπώληση εδώ.
«Love and money» του Dennis Kelly
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 4 Δεκεμβρίου-παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη
Η Σοφία Μαραθάκη ανεβάζει το διακεκριμένο έργο του (γνωστού από τα επιτυχημένα «Ορφανά») Dennis Kelly, που αποτυπώνει με καυστικό αλλά και ποιητικό ύφος τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής στον δυτικό κόσμο και μιλά για το πώς λοξοδρομούμε συνεχώς από τον δρόμο της αγάπης που τόσο ποθούμε.
Ένα παντρεμένο ζευγάρι πνιγμένο στα χρέη, μια γυναίκα εθισμένη στα ψώνια, δυο γονείς που κλαίνε την αδικοχαμένη κόρη τους, διαδικτυακό φλερτ, μια δολοφονία, επαγγελματικός αριβισμός, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο της τραγικής αυτής φάρσας. Σε μια στιγμή που η ιστορική συγκυρία: κλιματική καταστροφή, πανδημία και πόλεμος στην Ευρώπη μας επιβάλλουν να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναστοχαστούμε, το έργο αυτό εμφανίζεται σαν υπενθύμιση για το τί πήγε στραβά, σαν σαρκασμός απέναντι στην ματαιοδοξία, την απληστία, την υπερκατανάλωση και βουλιμία μας. Η αντίστροφη χρονολογική σειρά, η αναδρομή των γεγονότων, ίσως και να φωτίζει τη δυνατότητα αλλαγής της ιστορίας. Της κάθε ιστορίας…
Η παράσταση πραγματοποιείται την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και σε συμπαραγωγή με την ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ.
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Συνεργασία στη δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιασμός κοστουμιών: Όλγα Ευαγγελίδου
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τζαβάρας
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions/ Βίκυ Στρατάκη
Βοηθός Εκτέλεσης Παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης
Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ
Παίζουν (αλφαβητικά): Κατερίνα Μαούτσου, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Σύρμας
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα- Το σώμα όπου ανατέλλει η αντοχή»
Federico Garcia Lorca
Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα
ΥΠΟΓΕΙΟ -Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή
Μετά την πολύ επιτυχημένη «Αντιγόνη» του Ανούιγ, η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.
Ο Λόρκα, με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «Σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, όπου μέσα του βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της γειτονιάς του, και όχι μόνο, της εποχής του, και όχι μόνο...
Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την ΚΑRT Productions και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ.
Σκηνοθεσία-Απόδοση κειμένου: Μαρία Πρωτόπαππα
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη. Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα, ο Χρήστος Στέργιογλου.
«H Αγάπη », Kείμενο- δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου-Σοφία Ευτυχιάδου, Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου (ΥΠΟΓΕΙΟ)
ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 22 Ιανουαρίου-παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη
Η ανεξερεύνητη κατάσταση των γηρατειών, τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σε όσους «απομακρύνονται» μέρα με τη μέρα, ο σπαραγμός των σχέσεων που χάνονται στα βάθη της μνήμης, γίνονται το υλικό μίας παράστασης-αφιέρωμα στη μνήμη της γιαγιάς και του παππού της δημιουργού.
Η Ελένη Ευθυμίου έρχεται να μας μιλήσει με την ιδιαίτερη ευαισθησία που την χαρακτηρίζει για τις νευροεκφυλιστικές νόσους, τη φθορά του νου και του σώματος, αλλά και για τα όρια της αγάπης και τα παιχνίδια της μνήμης.
Μπροστά στην απώλεια του εαυτού, είναι τελικά η αγάπη ανήμπορη; Πώς συγκρούεται με την αρρώστια και τον πόνο; Και, εν τέλει, θριαμβεύει ή κατακρημνίζεται;
H παράσταση είναι συμπαραγωγή με την ΛΥΚΟΦΩΣ ΑΜΚΕ και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ.
Κείμενο, Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης
Σχεδιασμός Σκηνικού: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Διδώ Γκόγκου
Σχεδιασμός Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτα Κουιντζόγλου
«Οι δύο χέστηδες» των Eugène Labiche- Marc Michel
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
ΦΡΥΝΙΧΟΥ- Πρεμιέρα 1 Φεβρουαρίου- παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στη Φρυνίχου, μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας ως ο απόλυτος μαιτρ του είδους μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία (βωντβίλ) του 1860, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα κοινωνικά ήθη της εποχής. Και αν τα ήθη σήμερα έχουν αλλάξει, τα ζητήματα που θίγει το έργο, όπως τα προβλήματα που προκαλεί η υπερβολική ευγένεια και η δειλία, αλλά και το καυτό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, δεν έχουν πάψει ακόμα να μας απασχολούν.
Το μέλλον της Σεσίλ κρέμεται από δύο…χέστηδες. Από τη μια ο πατέρας της που δεν τολμά να αρνηθεί το χέρι της σε έναν αλαζόνα και δόλιο προικοθήρα. Από την άλλη ο αγαπημένος της που δεν τολμά να της κάνει πρόταση γάμου. Πώς θα καταφέρει η Σεσίλ να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά; Χάρη στην αποφασιστικότητά της, αλλά και χάρη σε μια ανατροπή της μοίρας που αποκαλύπτει ότι ο προικοθήρας είναι ένας βίαιος άνθρωπος που είχε φυλακιστεί επειδή χτύπησε την πρώτη του γυναίκα, η Σεσίλ θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της…
Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Δραματουργία: Βασίλης Παπαβασιλείου- Νικολέτα Φιλόσογλου
Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογράφος-κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Συνεργάτις σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου
Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Γλάστρας, Σμαράγδα Κακκίνου, Άγγελος Μπούρας, Θέμης Πάνου.
«TANK/ Όλη νύχτα εδώ», μια παράσταση της RMS-MATAROA για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης
ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 4 Μαρτίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη
O Μάνος Βαβαδάκης, μετά τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Υπόγειο το 2019-20 και με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τον Νοέμβριο του 1973, επιστρέφει με την ομάδα RMS-MATAROA στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ομάδα επιχειρεί μια σκηνική ανασύνθεση -σχεδόν λεπτό προς λεπτό- εκείνων των τεσσάρων ημερών σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας.
Αφετηρία για να ξετυλιχτεί ο μίτος της αφήγησης αποτελεί το βιβλίο «Όλη νύχτα εδώ», σε επιμέλεια Ιάσονα Χανδρινού, με 84 προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων. Στόχος της παράστασης είναι να αναδείξει τη σημαντικότητα της προσωπικής πολιτικής στάσης ως βασικού καθήκοντος για την διεκδίκηση κοινωνικών ελευθεριών και την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Μέσα από την αφήγηση της εξέγερσης, η ομάδα θα επιχειρήσει και μια αποτίμηση της διαχείρισης των γεγονότων στα μεταπολιτευτικά χρόνια και του στίγματος «της γενιάς του Πολυτεχνείου», αντικρίζοντας κατάματα την ιστορία πέρα από τον «μύθο».
Μια συμπαραγωγή με την RMS-ΜΑΤΑROA
Παίζουν(αλφαβητικά): Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βιογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος
«Και λέγε λέγε», κείμενο-σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 10 Μαΐου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή
Η Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει στη Φρυνίχου μετά το επιτυχημένο “Cry” με σταθερούς συνεργάτες της και με ένα όπως σημειώνει η ίδια «έργο εποχής για τον έρωτα μόνο μόνο μόνο μόνο. Ό,τι έχει γραφτεί και θα γραφτεί για τον έρωτα μόνο. Από μένα για σένα, με αγάπη Λένα.
Κείμενο-σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Παίζουν (αλφαβητικά): Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης
Παραγωγή: Ευάγγελος Κώνστας- Constantly Productions
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Οκτώβριος-Απρίλιος)
«Η ιστορία του σπασμένου καθρέφτη» Ανδρέα Φλουράκη (ελεύθερη διασκευή της «Βασίλισσας του χιονιού» του Χ.Κ. Άντερσεν), σκηνοθεσία Τάσος Πυργιέρης
ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου παραστάσεις κάθε Κυριακή όλο το χρόνο-καθημερινά για σχολεία. Για παιδιά 5-12 ετών
Ο Ανδρέας Φλουράκης, μετά την επιτυχία «Ο Ρομπέν των Δασών» (2017), στην Παιδική Σκηνή επιστρέφει με ένα έργο που γράφει ειδικά για το Θέατρο Τέχνης, ελεύθερα εμπνευσμένο από την «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί εννέα ηθοποιούς σε μια συναρπαστική παραμυθένια περιπέτεια με σύγχρονη γλώσσα και αναφορές, ζωντανή μουσική και τραγούδια, γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ και φαντασία, που επιθυμεί να μιλήσει στις καρδιές των παιδιών τόσο για τις διαχρονικές αξίες της αγάπης και της φιλίας, όσο και για φλέγοντα περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα.
Η φιλία και η αγάπη δίνει θάρρος στην Άννα να αντιμετωπίσει τις πιο παράξενες καταστάσεις και να ξεπεράσει απρόσμενες δυσκολίες στην προσπάθεια να βρει τον καλύτερο φίλο της, τον Άκη, που έχει εξαφανιστεί. Δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια ούτε όταν της προσφέρουν μια άνετη ξέγνοιαστη ζωή αρκεί να σταματήσει να τον ψάχνει! Η παράσταση μας μεταφέρει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ενσυναίσθηση και καλοσύνη, να ορίζουμε θετικούς στόχους, να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον αλλά και τον πλανήτη μας, για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον!
Να σημειωθεί ότι τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι σχεδόν εξ΄ολοκλήρου φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Σκηνικά- Κοστούμια: Ελίνα Δράκου
Μουσική σύνθεση: Panú
Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Φλουράκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Ειδικές κατασκευές: Βασιλική Τσιλιγκρου
Παίζουν (αλφαβητικά): Λευτέρης Βασιλάκης, Ρένα Κυπριώτη, Μαριλένα Μόσχου, Χρήστος Σταθούσης, και Μάριος Αλεξανδρής, Αναστασία Βλυσίδου, Ελένη Γεώργα, Ανδρέας Καρτσάτος, Καρολίνα Σακελλαρίου.
Ηλεκτρονική προπώληση εδώ.
ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: τηλ. 210-8674657, 210-8658902, 210-8665144 (Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-14.30)
ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Νοέμβριος-Απρίλιος)
«Το γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου» (2η χρονιά)
Δραματουργία-σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη, συνεργάτις στη σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Τάκαλου (2η χρονιά)
ΦΡΥΝΙΧΟΥ, Πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου, Σάββατο στις 6μμ. για λίγες μόνο παραστάσεις.
Μια πρωτότυπη σύνθεση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια που απευθύνεται και σε εφήβους-παιδιά από 11 ετών, ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται εύκολα και σε χώρους σχολείων, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία κατά την περσινή χρονιά, έρχεται με ανανεωμένη διανομή για λίγες παραστάσεις στη Φρυνίχου. Θα παίζεται όλο το χρόνο, μόνο για πρωΐνές παραστάσεις σε χώρους σχολείων ή στο θέατρο.
Η παράσταση, επιθυμεί να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην απαράμιλλη ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει την κοινωνία, τα ήθη, τη θέση της γυναίκας και του άντρα στην λαϊκή παράδοση, πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία σήμερα.
Η πρώτη εκδοχή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ΥΠΠΟ «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Η τωρινή εκδοχή είναι ειδικά αναπροσαρμοσμένη για παιδιά 11+ και εφήβους.
Προσαρμογή-ερμηνεία-τραγούδι (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Ευστρατίου και Μαρία Κωνσταντά
Δραματουργία-σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη
Συνεργάτις σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Τάκαλου
Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου
Επιμέλεια φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Πληροφορίες από το πρώτο ανέβασμα της παράστασης για εφήβους εδώ.
ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: τηλ. 210-8674657, 210-8658902, 210-8665144 (Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-14.30)
ΨΗΦΙΑΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ
«Η κρουαζιέρα» της Χριστίνας Χριστοφή, ένα νέο ραδιοφωνικό έργο
Διαθέσιμο από 23 Οκτωβρίου στο www.theatro-technis.gr.
«Η κρουαζιέρα» διακρίθηκε στον διαγωνισμό web και radio έργων που είχε προκηρύξει το Θέατρο Τέχνης υπό τον τίτλο «Και τα στόματα εφωνάξαν, όσα αισθάνετο η καρδιά».
H κλιματική κρίση, με τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας ήδη βιώνουμε, καθιστά το έργο της Χριστίνας Χριστοφή τρομακτικά επίκαιρο.
Σκηνοθεσία :Φωτεινή Μπαξεβάνη
Οργάνωση Παραγωγής Ηχογράφηση:
Διαμαντής Καραναστάσης - DACOS Studio
Ηχητική Επεξεργασία : Νίκος Σιδηρόπουλος
Μουσική: Νίκος Σιδηρόπουλος
Παίζουν (αλφαβητικά) : Ευγενία Αποστόλου, Μαριάννα Δημητρίου, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Διαμαντής Καραναστάσης, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Πασσάς, Γιωργής Τσαμπουράκης, Αμαλία Τσεκούρα
Η δράση έγινε με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ.
ΝΕΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ
«ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ» (κάθε Τετάρτη, από 15 Νοεμβρίου)
Μια «νέα σκηνή» στη Φρυνίχου με συναυλίες, performances, αναλόγια και συζητήσεις με αφορμή τις θεματικές του ρεπερτορίου και σημαντικά περιβαλλοντικά-πολιτικοκοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας.
Πρώτη θεματική ενότητα: «Κλιματική κρίση και αλλαγή» (15-22-29 Νοεμβρίου)
«ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ της μνήμης και της μουσικής» (5-27 Φεβρουαρίου)
Μια σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Καρόλου Κουν, του Μίμη Κουγιουμτζή, της Μάγιας Λυμπεροπούλου αλλά και μουσικά αφιερώματα με την πολύτιμη συνεργασία του συνθέτη και διευθυντή του Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππου Τσαλαχούρη.
ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΦΥΤΩΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΩΝ-ΦΙΛΩΝ: εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες με μαθήματα που συνδέονται με τις παραστάσεις του φετινού ρεπερτορίου. Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΦΥΤΩΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: Πρόγραμμα άσκησης, μετεκπαίδευσης και πειραματισμού για νέους καλλιτέχνες. Μια μικρή ομάδα νέων δημιουργών (συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί) θα δουλέψει με την καθοδήγηση έμπειρων δημιουργών. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την μετεκπαίδευση/δια βίου μάθηση, με την επαγγελματική καλλιτεχνική δημιουργία. Από τον Ιανουάριο 2024.
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην τέχνη και τις τεχνικές της υποκριτικής μπροστά στο φακό, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς. Έναρξη εγγραφών-ανακοίνωση προγράμματος σπουδών: 20 Οκτωβρίου. Έναρξη μαθημάτων: 13 Νοεμβρίου.
Info:
- “Από στόμα σε post”: Κερδίζετε προνόμια (μειωμένες τιμές εισιτηρίων-προσκλήσεις σε γενικές πρόβες και πολλά άλλα) συμβάλλοντας στη διάδοση των παραστάσεων και των δράσεων του Θεάτρου Τέχνης. Παρακολουθείτε το www.theatro-technis.gr και τα social media του θεάτρου για περισσότερες πληροφορίες που έρχονται σύντομα.
- Προσφορές εισιτηρίων θα γίνονται για όλες τις παραστάσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Περισσότερα στο www.theatro-technis.gr και τα social media του θεάτρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει
Ο Ιωάννης Απέργης πρωταγωνιστεί στο διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών
Τι μας είπε ο σκηνοθέτης για το έργο και τον Μποστ λίγο πριν την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του «Frankenstein & Eliza» λίγο πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία
Μια παράσταση της Χριστίνας Κυριαζίδη για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» στο θέατρο ΕΛΕΡ και όλα όσα την απασχολούν
Το θέατρο Πόρτα άνοιξε την πρόβα του έργου του Μπέκετ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σε νέους 14-17 ετών
Κριτική για την παράσταση στο θέατρο Κνωσός
Κωμωδίες, υπαρξιακές αναζητήσεις, σάτιρα, σύγχρονες μεταφορές κλασικών έργων, πρεμιέρες σύγχρονων έργων
Το έργο της Μάρτα Μπαρσελό αποτυπώνει τη διαδρομή της σχέσης «μητέρας-κόρης», μετά την ανατρεπτική απόφασή τους να εφαρμόσουν τους όρους ενός άρρηκτου συμβολαίου
Μια καριέρα που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το show «Σούπερ Ατού» και για την παράσταση «Διάφανος Ύπνος»
Ο ράπερ μιλάει για την απόφασή του να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξανακάνει, το θεατρικό σανίδι, στο ψυχολογικό θρίλερ που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγοράς
Φωνές από το περιθώριο και τροφή για σκέψη για την αποδοχή και τα σύγχρονα κοινωνικά στερεότυπα
Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου
Οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες της παράστασης που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.