Θεατρο - Οπερα

7 παραστάσεις στην καλοκαιρινή Αθήνα

Κάτι ωραίο συμβαίνει στην Αθήνα, στην Ελευσίνα, στο Λαύριο και αλλού στην πόλη

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών» από τον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
«Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών» από τον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Θεατρικές παραστάσεις: Αρχαία κείμενα και σύγχρονες δημιουργίες για τον Αύγουστο στην Αθήνα, την Ελευσίνα, το Λαύριο

Τι θα δούμε όσοι μείνουμε στην πόλη τον φετινό Αύγουστο

Το νέο ραντεβού με τον λόγο του Αισχύλου από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι σε κάποιο θέατρο αλλά σ’ ένα φέριμπόουτ. Γιατί η περφόρμανς «Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών» (28 & 29/7) του Σέρβου σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγεβιτς θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου και όταν πέσει η νύχτα θα καταλήξει σε μια έρημη περιοχή της Σαλαμίνας που βλέπει στο πεδίο της αρχαίαςναυμαχίας. Εδώ ο Πέρσης βασιλιάς συνειδητοποιεί ότι δεν έχει γυρίσει στο σπίτι του, αλλά ότι βρίσκεται ανάμεσα στις χαμένες ψυχές αυτών που έσυρε σε τάφο υγρό. Όμως, η σκληρή μοίρα του ηττημένου είναι η μοναξιά. Στον ρόλο του Ξέρξη ο Δημήτρης Ήμελλος και της Άτοσσας η Μαρία Ζορμπά.

O Δημήτρης Ήμελλος στους «Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών» του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
O Δημήτρης Ήμελλος στους «Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών» του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς © Άρης Καμαρωτός

«Μεγάλα και μικρά πλοία» (30 & 31/8) θα έχει στον φόντο η νέα δουλειά της σκηνοθέτριας Αργυρώς Χιώτη (VASISTAS) σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου. Στη Βλύχα, μια μικρή χερσόνησο αποσυρμένων καραβιών στην Ελευσίνα, καταφτάνουν δύο αδέρφια, που ερμηνεύουν η Αγγελική Παπούλια και ο The Boy, για μια ιδιαίτερη τελετή με μάρτυρες τους θεατές. Μια τελετή που ο θεός δεν πρέπει να νιώσει ότι απαξιώνεται γιατί θα εκνευριστεί και τότε η προσπάθεια θα καταλήξει σε αποτυχία και στην τιμωρία…

Η παράσταση «Μεγάλα και μικρά πλοία» έρχεται στη Βλύχα στην Ελευσίνα
Η παράσταση «Μεγάλα και μικρά πλοία» έρχεται στη Βλύχα στην Ελευσίνα

Μετά την πρεμιέρα στην Επίδαυρο και το πέρασμά του από το Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά, ο «Ιππόλυτος» που σκηνοθέτησε και επεξεργάστηκε δραματουργικά η Κατερίνα Ευαγγελάτου επιστρέφει στην πόλη, «Στη σκιά των Βράχων» στον Βύρωνα (31/8). Στο δυστοπικό σκηνικό ενός βάλτου (διά χειρός Εύας Μανιδάκη), η θεά Αφροδίτη ενορχηστρώνει ένα σχέδιο εξόντωσης του νόθου γιου του Θησέα, ο οποίος έχει εμμονή με την αγνότητα και υβρίζει το γυναικείο φύλο, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα στη μητριά του Φαίδρα. Με τους Έλενα Τοπαλίδου, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Τσορτέκη, Ορέστη Χαλκιά.

Ο Γιάννης Τσορτέκης και η Κόρα Καρβούνη στον "Ιππόλυτο" του Εθνικού Θεάτρου
"Ιππόλυτος", σε σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου, με τον Γιάννη Τσορτέκη και την Κόρα Καρβούνη © Ανδρέας Σιμόπουλος

Στην Αθήνα φθάνει και η έτερη καλοκαιρινή πρόταση του Εθνικού Θεάτρου, σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ. Οι πολυσυζητημένοι «Σφήκες» της Λένας Κιτσοπούλου, που προκάλεσαν αντιδράσεις και έγιναν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινούν την πορεία τους στην Αττική από το Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη (29/8).

Τη σκηνοθετική υπογραφή του μεγάλου θεατρανθρώπου Βασίλη Παπαβασιλείου φέρει ο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τον Μανώλη Μαυροματάκη (στο θέατρο «Άννα Συνοδινού» στον Βύρωνα στις 27/7). Δημιούργηματων χρόνων της εξορίας του ποιητή στη Λέρο και τη Σάμο (1967-1969), είναι ένας από τους 17 μονολόγους που συγκροτούν το μείζον έργο του «Τέταρτη διάσταση». Συνομιλώντας με το κείμενο του Σοφοκλή (την ιστορία του μυθικού βασιλιά της Σαλαμίνας που η εποχή του έχει παρέλθει καθώς οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν την αξία του νου, τον κόσμο του Οδυσσέα), το έργο εκθέτει το πάθος ως αναδρομή, με όχημα τις αρετές της γλωσσικής εικονοπλασίας.

Ο Μανώλης Μαυροματάκης στον "Αίαντα" του Γιάννη Ρίτσου από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
"Αίας" του Γιάννη Ρίτσου: ο Μανώλης Μαυροματάκης στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου © Γιώργος Αναστασάκης

Πριν αντηχήσει από την ορχήστρα της Επιδαύρου (11 & 12/8), ο λόγος της «Εκάβης» θα ακουστεί και στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (3/8). Γραμμένη στην πρώτηπερίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, η τραγωδία του Ευριπίδη πραγματεύεται την πορεία της χαροκαμένης βασίλισσας της Τροίας από τον θρήνο στην εκδίκηση,επιχειρώντας να δείξει την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τον επώνυμο ρόλο κρατά η Ελένη Κοκκίδου, ενώ παίζουν επίσης οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης.

"Εκάβη" σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη
"Εκάβη" σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη © Κική Παπαδοπούλου

Με την σοφόκλεια «Ηλέκτρα» συναντιέται αυτό το καλοκαίρι η Λένα Παπαληγούρα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της ΛίλλυςΜελεμέ. Μιλώντας τη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η ηρωίδα και ο αδερφός της Ορέστης εκδικούνται για τον φόνο του Αγαμέμνονα την μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Η ζοφερή ιστορία του μύθου των Ατρειδών ζωντανεύει στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (6/8).

"Ηλέκτρα" η Λένα Παπαληγούρα
"Ηλέκτρα" η Λένα Παπαληγούρα © Ελίνα Γιουνανλή

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.