Θεατρο - Οπερα

12 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 20 - 26 Ιουλίου 2023

Ναμπούκκο στο Ηρώδειο, οι Μ. Μπανούσι, Ζ. Χατζηαντωνίου, Λ. Κακλέα και Ζ. Βιέν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, δωρεάν προβολές από το Athens Open Air Film Festival κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 881
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ναμπούκκο" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
"Ναμπούκκο" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο © Δημήτρης Σακαλάκης

12 πολιτιστικές προτάσεις για την εβδομάδα 20-26 Ιουλίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Ένα «Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν»
Πέρασαν μαζί 700 μερόνυχτα κι όταν πια την εγκαταλείπει για μια νεότερη γυναίκα, αφού είχε εκμεταλλευτεί τις γνωριμίες της, της κλέβει ακόμα και τα ίδια της τα λόγια. Όλα όσα του είχε διηγηθεί βρίσκονται στις σελίδες του πρώτου επιτυχημένου βιβλίου του. Παραδομένη στο μίσος και στο αλκοόλ η ηρωίδα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν αρρωσταίνει θανάσιμα. Το ημιτελές μυθιστόρημα της Αυστριακής συγγραφέως μάς συστήνει από σκηνής η Ζωή Χατζηαντωνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Αντλώντας στοιχεία από τη λειτουργία ενός εκκλησιαστικού ρέκβιεμ, δημιουργεί ένα τοπίο αφηγηματικών σπαραγμάτων για να ξεδιπλώσει την ιστορία μιας γυναίκας που εξοντώθηκε από την πατριαρχία.
Πειραιώς 260, 20 Ιουλίου στις 21:00

«Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν»

Ναμπούκκο στο Ηρώδειο
Το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων θα ηχήσει ξανά στα πόδια της Ακρόπολης, σημαίνοντας και την αυλαία λήξης της σεζόν για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι, που τον ανέδειξεως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, εκφράζοντας παράλληλα το συλλογικό αίσθημα των συμπατριωτών του ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή, ο «Ναμπούκκο» θα συναντήσει το κοινό μέσα από την ερμηνεία δύο κορυφαίων Ελλήνων βαρυτόνων, των Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλου. Στο λιτό σκηνικό που ζωντανεύουν φλογισμένες βιντεοπροβολές, ξετυλίγεται η ιστορία της αιχμαλωσίας των Εβραίων από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα, υπό τη μπαγκέτα του Μιλανέζου αρχιμουσικού Πάολο Καρινιάνι και σε σκηνοθεσία του Λέο Μουσκάτο.
Ηρώδειο, 26, 27, 29, 30 Ιουλίου στις 21:00

Ο Μάριο Μπανούσι στην «Ταβέρνα Καλοσύνη»
Η περφόρμανς «Ragada» είχε ως αφετηρία την ιστορία της μητέρας του και το ποιητικό «Goodbye, Lindita»που την περασμένη άνοιξη κέρδισε κοινό και κριτικούς, αυτή της μητριάς του. Τώρα, στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ο 25χρονος σκηνοθέτης κλείνει την τριλογία που τροφοδοτούν δραματουργικά οι προσωπικές μνήμες μ’ έναν αποχαιρετισμό στον πατέρα του, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Μια παράσταση για το πένθος αλλά και νοσταλγικό ταξίδι στη χώρα της παιδικής του ηλικίας, την Αλβανία, το «Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia» του Μπανούσι αντλεί τον τίτλο του από τη φωτεινή επιγραφή της οικογενειακής ταβέρνας που αναφέρεται στην καλοσύνη και στα ονόματα του ίδιου και των αδελφών του.
Εθνικό Θέατρο - Rex, 20 Ιουλίου στις 19:30

"Taverna Miresia" του Μάριο Μπανούσι
© Νάσια Στουραϊτη

Η «Ορέστεια» κατά Ιάννη Ξενάκη
Είδατε το διπλό αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, από τους στυλοβάτες της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά θέλετε και live; Στο πλαίσιο του Αισχύλου Project της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, αναβιώνει την υποβλητική και έντονα απαιτητική «Ορέστεια» του Ξενάκη. Ένα έργο που αντλεί έμπνευση από την αρχαϊκή μεγαλοπρέπεια, την τελετουργική στιβαρότητα και τη διονυσιακή έκσταση του λόγου του αρχαίου τραγικού και ταλαντεύεται ανάμεσα στην όπερα, στο ορατόριο και στο μυσταγωγικό χορόδραμα. Σολίστ ο βαρύτονος Holger Falk και στα κρουστά ο Αλέξανδρος Γιοβάνος.
Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, 23 Ιουλίου στις 21:15 

Τραγουδούν τα… μανιτάρια;
Στην εγκατάσταση που παρουσιάζει η Nour Mobarak οι πρωταγωνιστές της «Δάφνης», της πρώτης όπερας που συντέθηκε το 1598, αναπαριστώνται από μεγάλης κλίμακας μυκηλιακά γλυπτά τα οποία «τραγουδούν» μέσω ενσωματωμένων ηχείων στο σώμα τους! Στην κεντρική σκηνή του ιστορικού θεάτρου του Πειραιά, ο Απόλλωνας, η Αφροδίτη, ο Έρωτας, ο Οβίδιος, ο Πύθωνας και ο Χορός «εκφέρουν» το λιμπρέτο όχι μόνο στα ιταλικά, αλλά και σε πιο σύνθετες φωνητικά γλώσσες. Μια παραγωγή της Rodeo Gallery, το έργο επεκτείνει την έρευνα της Λιβανεζοαμερικανίδας εικαστικού σχετικά με τις αναλογίες μεταξύ λόγου, επανάληψης, φθοράς, πολιτισμού, εξουσίας και μεταμόρφωσης καταθέτοντας έναν στοχασμό σχετικά με το τι χάνεται όταν οι ηγεμονικές γλώσσες της εποχής μας εξαφανίζουν άλλες, λιγότερο διαδεδομένες.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 20 Ιουλίου-16 Σεπτεμβρίου

Nour Mobarak, "Daphne Phono"

«Αγρίμι» η Λενιώ Κακλέα
Τόποι ηρεμίας και διαλογισμού, έκστασης και έντονης ζωής, τα δάση μπορεί να είναι και απειλητικά περιβάλλοντα. Δύο χρόνια μετά το «Age of Crime», η γνωστή χορογράφος επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τη νέα της δουλειά, έχοντας στο πλευρό τους χορευτές Γιώργο Κοτσιφάκη και Ιωάννα Παρασκευοπούλου. Στο «Fauve» εστιάζει στην αγριότητα των σωμάτων. Οι ασκήσεις, οι χοροί και οι τελετουργίες που αναπτύσσει επί σκηνής εξερευνούν αυτόν τον φυσικό και φανταστικό τόπο όπου συντελείται η διάλυση των ταυτοτήτων και η μεταμόρφωση των σωμάτων.
Πειραιώς 260, 20 Ιουλίου στις 21:30

Στη «Λίμνη» της Ζιζέλ Βιεν
Με υλικά τον χορό, τη μουσική και το θέατρο χτίζει εδώ και 20 χρόνια τον δικό της ατμοσφαιρικό κόσμο με έντονα εικαστικά στοιχεία. Επιστρέφοντας στα μέρη μας, η Γαλλοαυστριακή σκηνοθέτρια και χορογράφος, στο «L’ Étang» αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που νιώθει απόρριψη από την οικογένειά του και φτάνει να σκηνοθετήσει την αυτοκτονία του. Η παράσταση βασίζεται στο σχετικό σύντομο θεατρικό του Ρόμπερτ Βάλζερ. «Ντυμένη» με ηλεκτρονικά ηχοτοπία και υπνωτιστικούς φωτισμούς επιδιώκει να φωτίσει τους ενοχλητικούς υπαινιγμούς του συγγραφέα για την παιδική κακοποίηση, την αιμομιξία και το οικογενειακό τραύμα.
Πειραιώς 260, 20 Ιουλίου στις 21:00

"L' etang" από την Ζιζέλ Βιέν
© Estelle Hanania

Οι Sisters of Mercy στο Γκάζι
Κλείνει μια δεκαετία και το γιορτάζει μ’ ένα dark alternative open air διήμερο. Για το club Death Disco ο λόγος που μπαίνει στον χορό των καλοκαιρινών φεστιβάλ. Τον ρυθμό στο ξεκίνημα θα δώσουν οι VNV Nation, The Soft Moon, Selofan, Rue Oberkampf, Ploho, KalteNacht και Youth Valley’s. Την Κυριακή στη σκηνή θα βρεθούν οι Sisters of Mercy με παλιότερα (Temple of Love, Μore, Lucretia My Reflection, Dominion κ.λπ.) και καινούργια τους τραγούδια. Στο line up της δεύτερης ημέρας και οι She Past Away, Actors, Absolute Body Control, Mecano Un. LTD, Mechanimal και Data Fragments.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 22 & 23 Ιουλίου, από τις 18:00

Στα… άλλα θερινά
Σε πάρκα και μνημεία, οι δωρεάν προβολές τουAthens Open Air Film Festival καλά κρατούν. Μας «ψήνουν» ν’ ανηφορίσουμε στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη (21/7 στις 21:30) για την εκθαμβωτική Ιζαμπέλ Ατζανί ως «Βασίλισσα Μαργκό» στην ψηφιακά αποκατεστημένη ταινία του Πατρίς Σερό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της. Ν’ αράξουμε στο γήπεδο μπάσκετ του Άλσους Πετραλώνων για αμερικανικό σινεμά και… Μέλανι Γκρίφιθ από τα 80s – «Άγριο θηλυκό» του Τζόναθαν Ντέμικαι «Διχασμένο Κορμί» του Μπράιαν ντε Πάλμα στις 22/7, στις 21:30 και 23:30 αντίστοιχα. Και να απολαύσουμε το «Τζόνι Γκιτάρ», το θρυλικό γουέστερν του Νίκολας Ρέι με την Τζόαν Κρόφορντ στο Πάρκο Λογγίνου (26/7 στις 21:30).

"Johnny Guitar"
"Johnny Guitar"

Τελευταία ευκαιρία για τους «Παίχτες»
Ζωντανή μουσική, φρενήρεις ρυθμοί και χιούμορ σε μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων για την τέχνη της εξαπάτησης, την αδρεναλίνη της κομπίνας καιτην εμμονή του ανθρώπου για επικράτηση. Το έργο του Νικολάι Γκόγκολ που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής χτυπούσε αλλεπάλληλα sold out για δύο χρόνια. Αυτή την Πέμπτη οι απατεώνες ήρωες του Ρώσου συγγραφέα αναζητούν το επόμενο θύμα τους κάτω από τον καλοκαιρινό κλείνοντας τη διαδρομή της παράστασης.
Κηποθέατρο Παπάγου, 20 Ιουλίου στις 21:00 

Η Λεονί εν αναμονή
Τη «συναντήσαμε» πέρσι για τέσσερα βράδια στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου και τώρα επιστρέφει για μια δωρεάν παράσταση στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Αθήνα μια σκηνή» του Δήμου Αθηναίων. Η τελευταία –γραμμένη το 1911–κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης εστιάζει στα προβλήματα μιας γνώριμης αστικής οικογένειας καθώς η απαιτητική έγκυος Λεονί ταλαιπωρεί τον σύζυγό της συνεχώς με τις ιδιοτροπίες της, στις οποίες ομονοούν, συμμετέχοντας και οι γονείς της.
Θέατρο Κολωνού, 24 Ιουλίου στις 21:00

"Η Λεονί εν αναμονή"

Νέες διαδρομές για το Lemon
Το ατμόπλοιο Virginian συνεχίζει τα «υπερατλαντικά» θεατρικά του ταξίδια οργώνοντας την Ελλάδα, από την Κοζάνη ως τη Γαύδο. Για μια βραδιά η παράσταση του Μελαχροινού Βελέντζα θα «δέσει» και στο Λαύριο για να ξετυλίξει την ιστορία του πιανίστα 1900 που γεννήθηκε πάνω σε ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό –διάσημη και από την κινηματογραφική της μεταφορά από τον Τζουζέπε Τορνατόρε στην ταινία «Ο Θρύλος του 1900».
Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας, 22 Ιουλίου στις 21:15

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Σφάλμα σύνδεσης
Σφάλμα σύνδεσης: ΑΙ, μπορείς να μου πεις τι θα γίνει στο μέλλον;

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό Χαλίλ Αλιζάντα και την σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών των προσφύγων και μεταναστών

Forced Entertainment, «Signal to Noise»
Οι Forced Entertainment εκπέμπουν Signal to Noise από την Πειραιώς 260

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «50 χρόνια, μια νύχτα» από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και άλλες παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.