Θεατρο - Οπερα

11 αφορμές για Επίδαυρο

Η «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ, εμβληματικές τραγωδίες και κωμωδίες του Αριστοφάνη αλλά και νέα έργα εμπνευσμένα από την αρχαία δραματουργία στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 880
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η "Μήδεια" του Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο
Η "Μήδεια" του Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο © Alex Kat

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: 11 παραστάσεις στην Επίδαυρο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Σφήκες 14-15 Ioυλίου
Μια ελεύθερη διασκευή στην κωμωδία του Αριστοφάνη, που σατιρίζει τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος στην αρχαία Αθήνα, επιχειρεί η Λένα Κιτσοπούλου στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της στην Επίδαυρο. Στρέφει το βλέμμα της στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται σε τηλεόραση και σόσιαλ μίντια και με σκωπτική διάθεση φωτίζει τις κοιμισμένες άμυνες, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας.

"Σφήκες" σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου από το Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023

Μήδεια 21-22 Ιουλίου
Η τραγωδία του Ευριπίδη, ο λόγος του Γερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ και η ποίηση του Αρθούρου Ρεμπώ καθοδηγούν την πρώτη απόβαση του Φρανκ Κάστορφ στο αργολικό θέατρο. Διακρίνοντας σε κάθε γυναίκα της δυνατότητα μιας Μήδειας («γιατί κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει αλλιώς αυτόν τον ρόλο»), ο ιστορικός διευθυντής της Φολκσμπίνε ανέθεσε τον ρόλο σε πέντε ηθοποιούς (Μαρία Ναυπλιώτου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια).

Η Σοφία Κόκκαλη και ο Νίκος Ψαρράς στη "Μήδεια" που σκηνοθετεί ο Φρανκ Κάστορφ
Η Σοφία Κόκκαλη και ο Νίκος Ψαρράς στη "Μήδεια" που σκηνοθετεί ο Φρανκ Κάστορφ

Βατράχια 28-29 Ιουλίου
Ο Διόνυσος, με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, ταξιδεύει στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με οδοδείκτη τον αριστοφανικό εξπρεσιονισμό και αναγνωρίζοντας στο έργο DNA τραγωδίας, προσεγγίζει η Έφη Μπίρμπα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την αγαπημένη κωμωδία που πραγματεύεται την αξία της τέχνης στην κοινωνία μας. Με τους Άρη Σερβετάλη, Μιχάλη Σαράντη, Αργύρη Ξάφη, Μαίρη Μηνά, Έκτορα Λιάτσο κ.ά.

Ο Αρης Σερβετάλης και ο Μιχάλης Σαράντης στα "Βατράχια" από την Έφη Μπίρμπα
Ο Αρης Σερβετάλης και ο Μιχάλης Σαράντης στα "Βατράχια" που σκηνοθετεί η Έφη Μπίρμπα © Karol Jarek

Οιδίποδας επί Κολωνώ 4-5 Αυγούστου
Με το τέλος του άλλοτε κραταιού βασιλιά της Θήβας που,τυφλός και εξόριστος, αναζητά τον τόπο της τελικής του ανάπαυσης στην Αθήνα ασχολείται στο κύκνειο άσμα του ο Σοφοκλής. Ο Δημήτρης Καταλειφός υποδύεται τον γέροντα ικέτη που σημάδεψε η μοίρα, σε μια ακόμα συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα. Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους του ήρωα επιζητώντας να απελευθερώσει τη βαθιά ποιητική, χρησμική δύναμη του λόγου του Σοφοκλή.

Ο Δημήτρης Καταλειφός στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Εκάβη 11-12 Αυγούστου
Στην πρώτη περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου ο Ευριπίδης επιχειρεί να δείξει στους συμπολίτες του την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος. Φέρνει στην ορχήστρα τη χαροκαμένη βασίλισσα της Τροίας και ξετυλίγει την πορεία της από το πένθος στην εκδίκηση. Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί την Ελένη Κοκκίδου ως επώνυμο ρόλο, με όχημα τη νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου.

"Εκάβη" η Ελένη Κοκκίδου σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη
© Κική Παπαδοπούλου

Τρωάδες 18-19 Αυγούστου
Το κοστούμι της Εκάβης ντύνεται φέτος η Ρούλα Πατεράκη στην τελευταία (και μόνη σωζόμενη) τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο που ανεβάζει το ΚΘΒΕ. Το έργο, που παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας αφού η πόλη τους έχει λεηλατηθεί, σκηνοθετεί ο Χρήστος Σουγάρης. Τη μουσική υπογράφει και ερμηνεύει ζωντανά ο Στέφανος Κορκολής.

"Τρωάδες" από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη

Οιδίπους Τύραννος 25-26 Αυγούστου
Με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του βασιλιά της Θήβας, τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου ως Ιοκάστη, τον Γιάννη Νταλιάνη ως Κρέοντα και τη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, καταφθάνει στην Επίδαυρο ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας. Σ’ αυτή την ανάγνωση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό και μέσα από αυτόν αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα.

"Οιδίπους τύραννος" από τον Σίμο Κακάλα
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Οι παραστάσεις στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους 14-15 Ιουλίου
Ο δικηγόρος ενός νεαρού, που αθωώθηκε για τον φόνο της μητέρας του, επισκέπτεται με τη γυναίκα του το οικογενειακό εξοχικό του πελάτη του. Ένα ταξίδι αναψυχής που εξελίσσεται σε μια βίαιη ψυχολογική ιστορία, το νέο έργο του πεζογράφου Γιάννη Σκαραγκά είναι εμπνευσμένο από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου. Τους Μελαχρινό Βελέντζα, Σύρμω Κεκέ, Νεφέλη Κουρή, Χριστίνα Μαξούρη, Ελένη Μπούκλη και Αιμιλιανό Σταματάκη σκηνοθετεί η Έμιλυ Λουίζου.

"Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους" στο Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Θήβα: A Global Civil War 21-22 Ιουλίου
Γιατί ο πόλεμος, παρότι μισητός, εξακολουθεί να διαμορφώνει τα ανθρώπινα πεπρωμένα; Ο Παντελής Φλατσούσης ανιχνεύει εκ νέου τη σύνδεση σκηνής και πρόσφατης ιστορίας, με όχημα το θέατρο ντοκουμέντο και αφετηρία έμπνευσης τους «Επτά επί Θήβας»του Αισχύλου. Εξερευνώντας την πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου μέσα από το αποτύπωμά του στην ατομική μνήμη, φέρνει στη σκηνή τέσσερις ηθοποιούς από τη Βοσνία, την Ελλάδα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τον Λίβανο.

"Θήβα: A Global Civil War": ο Παντελής Φλατσούσης αντλεί έμπνευση από τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου
© Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φιλοκτήτης 28-29 Ιουλίου
Ένα ακόμα νέο έργο-ανάθεση στο πλαίσιο του κύκλου ContemporaryAncients του Φεστιβάλ. Ο Φιλοκτήτης του Χρήστου Οικονόμου είναι ηγετικό στέλεχος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης. Έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μια γυναίκα, καταφεύγει σ’ έναν τόπο αυτο-εξορίας με τις ενοχές να τον σημαδεύουν. Χρόνια αργότερα, δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης, αναλαμβάνουν να τον πείσουν να επιστρέψει στη δράση. Σκηνοθετεί ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος.

Ο "Φιλοκτήτης" του Χρήστου Οικονόμου από τον Σαράντο Γεώργιο Ζερβουλάκο στη Μικρή Επίδαυρο
© Ηλίας Τσέπας

Γίνεται δέντρο το πουλί; 4-5 Αυγούστου
Μια παράσταση σε ρυθμούς βαλκανικής ευφορίας, με φαντεζί τραπέζια πάνω στα αναθήματα των Δελφών, άφθονη σαμπάνια κι έναν πρωταγωνιστή που επιλέγει τη συμβίωση με τη φύση, τις χαρές και τα γλέντια της κι αρνείται τη φθορά της εμπλοκής στα κοινά, στήνει ο Τάκης Τζαμαργιάς. Εμπνευσμένο από τον «Ίωνα» του Ευριπίδη, το νέο έργο του Χρήστου Χωμενίδη εξετάζει, με ανάλαφρη διάθεση, θεμελιώδη ζητήματα: τις ρίζες του ανθρώπου, την εξουσία, τον έρωτα, τον πόθο.

"Γίνεται δέντρο το πουλί;" σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναντήσεις στα Εξάρχεια | Γιάννης Καλαβριανός
Podcast Συναντήσεις στα Εξάρχεια | Ο Γιάννης Καλαβριανός περνάει την «Πύλη της Κόλασης»

Ο πρώην γιατρός που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο, οι πετυχημένες παραστάσεις, οι διακρίσεις και το νέο του έργο στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.