- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: 6 θεατρικές πρεμιέρες στην Πειραιώς 260 & στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Κείμενα που ανεβαίνουν πρώτη φορά στη σκηνή
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: 6 θεατρικές πρεμιέρες στην Πειραιώς 260 και το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Περιπλανήσεις στα μονοπάτια του έρωτα μέσα από την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα και της Μαρίνα Τσβετάγεβα· φρικιαστικά «θυέστεια» δείπνα με την υπογραφή του Ρωμαίου φιλοσόφου Σενέκα, αλλά και τέσσερα νέα έργα, καρπός της πρωτοβουλίας Contemporary Ancients που προωθεί την ανάπτυξη νέας δραματουργίας με αφετηρία τον λόγο των μεγάλων ποιητών της ελληνικής αρχαιότητας. Κείμενα που δεν έχουν παρασταθεί ξανά ή θα μιλήσουν με άλλο ρυθμό στο κοινό κεντρίζουν την προσοχή μας στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Εδώ μια πρώτη γεύση για το καθένα πριν κλείσουμε εισιτήριο.
Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση
Το ρομαντικό πνεύμα του Λόρδου Βύρωνα («Δον Ζουάν») συναντά τη γραφή της Μαρίνα Τσβετάγεβα («Τέλος του Καζανόβα») σε ένα ποιητικό σκηνικό εγχείρημα για τον έρωτα, τον χρόνο που περνά, την εξορία και την περιπλάνηση. Δέκα χρόνια μετά την «Ιλιάδα», ο Στάθης Λιβαθινός παρουσιάζει για πρώτη φορά στα ελληνικά σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο δύο κλασικά λογοτεχνικά έργα, που περιστρέφονται γύρω από δύο διάσημα πρόσωπα του θρύλου και της ιστορίας. Επιλέγει, όμως, να τους εμφανίσει όχι ως ακαταμάχητους και μοιραίους καρδιοκατακτητές, αλλά ως δύο μορφές στον κύκλο της ζωής, που ενσαρκώνουν την αρχή και το τέλος του έρωτα. Στο έργο το «παρών» δίνουν και οι ποιητές ως θεατρικές φιγούρες, ενώ έναν μικρό ρόλο υποδύεται και ο σκηνοθέτης.
Πειραιώς 260, χώρος Δ, 14-18 Ιουνίου
Θυέστης
Πανελλήνια πρώτη για την μοναδική πλήρως σωζόμενη τραγωδία του Ρωμαίου ρήτορα, δραματουργού και φιλοσόφου Σενέκα, που δραματοποιεί τα «θυέστεια δείπνα», την τρομακτική πράξη εκδίκησης του Ατρέα να σκοτώσει, να μαγειρέψει και να σερβίρει σε δείπνο στον αδελφό του τα ίδια του τα παιδιά. Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου προσεγγίζει το έργο σαν ένα ορατόριο τρόμου, με την πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό να αποτελούν δομικά στοιχεία αυτού του οπτικοακουστικού εφιάλτη. Στη διανομή μια ομάδα δυναμικών ερμηνευτών (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αντώνης Μυριαγκός, Τάσος Δήμας κ.ά.).
Πειραιώς 260, 10-11 Ιουλίου
Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους
Ο δικηγόρος ενός νεαρού, που αθωώθηκε για τον φόνο της μητέρας του, επισκέπτεται με τη γυναίκα του το οικογενειακό εξοχικό του πελάτη του. Ένα ταξίδι αναψυχής που εξελίσσεται σε μια βίαιη ψυχολογική ιστορία με κρυμμένα μυστικά και ανατροπές, το νέο έργο του πεζογράφου Γιάννη Σκαραγκά είναι εμπνευσμένο από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου. Θα το ανακαλύψουμε μέσα από την προσέγγιση της Έμιλυς Λουίζου, μιας νέας σκηνοθέτιδας που ζει στο Λονδίνο. Η παράσταση μας μεταφέρει σ’ ένα καθαρτήριο, όπου οι ήρωες προσέρχονται για να εξαγνιστούν. Όμως οι Ερινύες είναι πάντα παρούσες. Με τους Μελαχρινό Βελέντζα, Σύρμω Κεκέ, Νεφέλη Κουρή, Χριστίνα Μαξούρη, Ελένη Μπούκλη, Αιμιλιανό Σταματάκη.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου,14-15 Ιουλίου
Θήβα: A Global Civil War
Πώς αποτυπώνεται η πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου στην ατομική μνήμη; Και πού συναντά ο αδελφοκτόνος πόλεμος του «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου τις συρράξεις των καιρών μας; Μετά το «Εθνικό ντεφιλέ» που παρουσίασε πέρσι στο πλαίσιο του Κύκλου 1821, ο Παντελής Φλατσούσης ανιχνεύει εκ νέου τη σύνδεση σκηνής και πρόσφατης ιστορίας με όχημα το θέατρο ντοκουμέντο. Τέσσερις επαγγελματίες ηθοποιοί από τη Βοσνία, την Ελλάδα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τον Λίβανο ανιχνεύουν το γιατί ο πόλεμος, παρότι μισητός, εξακολουθεί να διαμορφώνει τα ανθρώπινα πεπρωμένα.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21-22 Ιουλίου
Φιλοκτήτης
Όχι του Σοφοκλή αλλά το έργο που με αφετηρία την ιστορία του αρχαίου τραγικού ήρωα καταθέτει στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients ο βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου. Ο δικός του Φιλοκτήτης είναι ηγετικό στέλεχος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης. Έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μια γυναίκα, καταφεύγει σ’ έναν τόπο αυτο-εξορίας με τις ενοχές να τον σημαδεύουν σωματικά και ψυχικά. Χρόνια αργότερα, δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης, αναλαμβάνουν να τον πείσουν να επιστρέψει στη δράση… Ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος σκηνοθετεί τους Φένια Αποστόλου, Γιώργο Κατσή, Λευτέρη Πολυχρόνη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 28-29 Ιουλίου
Γίνεται δέντρο το πουλί;
Από τα πιο αμφίσημα έργα του Ευριπίδη, ο Ίων προσφέρει το υλικό πάνω στο οποίο ο Χρήστος Χωμενίδης καταθέτει μια νέα δραματουργία που πραγματεύεται, με ανάλαφρη διάθεση, θεμελιώδη, διαχρονικά ζητήματα: τις ρίζες του ανθρώπου, την εξουσία, τον έρωτα, τον πόθο. Ο Τάκης Τζαμαργιάς προτείνει μια παράσταση σε ρυθμούς βαλκανικής ευφορίας, με φαντεζί τραπέζια πάνω στα αναθήματα των Δελφών, άφθονη σαμπάνια κι έναν πρωταγωνιστή που επιλέγει τη συμβίωση με τη φύση, τις χαρές και τα γλέντια της κι αρνείται τη φθορά της εμπλοκής στα κοινά. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Γωγώ Μπρέμπου, Eυγενία Δημητροπούλου, Λένα Δροσάκη κ.ά.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 4-5 Αυγούστου