Θεατρο - Οπερα

Χορεύοντας με τη φωτιά του νέου γαλλικού θεάτρου

Εργαστήρια θεατρικής μετάφρασης στο Γαλλικό Ινστιτούτο

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευκαιρία για γνωριμία και (μεταφραστική) αναμέτρηση με τα κείμενα μερικών από τους σημαντικότερους σύγχρονους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς, καθώς και συμμετοχή στην πορεία των μεταφράσεων αυτών στον δρόμο της ελληνικής έκδοσης, προσφέρουν σε σπουδαστές γαλλικής φιλολογίας, δραματολόγους, γαλλομαθείς και άλλους ενδιαφερόμενους τα Εργαστήρια Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, που έχουν γίνει πλέον θεσμός, καθώς βαδίζουν στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας τους.

Φέτος, με την καθοδήγηση της δραματολόγου και μεταφράστριας Δήμητρας Κονδυλάκη και του θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και σκηνοθέτη Ανδρέα Στάικου, θα μεταφραστούν δύο σημαντικά έργα. Το ένα είναι το «Juste la fin du monde» του Jean-Luc Lagarce, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του γαλλικού θεάτρου τη δεκαετία του ’80, εφάμιλλος του πολύ γνώριμου στη χώρα μας, Μπερνάρ-Μαρί Κολτές. Το άλλο είναι το «Burn Baby Burn» της Carine Lacroix, που έχει χαιρετιστεί ως το νέο enfant terrible του γαλλικού θεάτρου.

Τα εργαστήρια θεατρικής μετάφρασης στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τους σπουδαστές στο θεατρικό λόγο μέσω της μετάφρασης σύγχρονων γαλλικών κειμένων. Απευθυνόμενος κυρίως σε πτυχιούχους φιλολογίας αλλά και ανθρώπους του θεάτρου, ο Α' κύκλος του εργαστηρίου δίνει τη δυνατότητα στους μαθητευόμενους μεταφραστές να συνοδέψουν τη διαδρομή ενός ανέκδοτου θεατρικού έργου από το χειρόγραφο έως την οριστική του έκδοση. Τα έργα που θα μεταφραστούν θα συμπεριληφθούν στη σειρά ''Σύγχρονο γαλλικό θέατρο'' των εκδόσεων Άγρα και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Ο Β’ κύκλος, που ξεκινάει την άνοιξη, επιχειρεί μια εμβάθυνση στη γνώση του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου μέσα από τη μεταφραστική προσέγγιση αποσπασμάτων μιας ευρύτερης γκάμας θεατρικών έργων του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα εδώ ή να επικοινωνήσουν στο cours@ifa.gr