Θεατρο - Οπερα

Εθνικό Θέατρο: οι επαναλήψεις που περιμένουμε και η ανακαίνιση του Rex

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν, το «άνοιγμα» εκτός έδρας, η ανακαίνιση στο Rex το 2025

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικό Θέατρο, κτίριο Τσίλλερ
Εθνικό Θέατρο, το κτίριο Τσίλλερ

Εθνικό Θέατρο: οι παραστάσεις που επιστρέφουν το φθινόπωρο 2023 και η ανακαίνιση του Rex

Δεν προλάβατε «Τα φώτα της πόλης» στο Rex, τη σκηνική διασκευή της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν που υπέγραψε η Αμάλια Μπένετ, και δεν βρήκατε εισιτήριο για τον βραβευμένο με «Χρυσή μάσκα», το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, «Άνθρωπο από το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ που σκηνοθέτησε σε πανελλήνια πρώτη ο Γιώργος Κουτλής; Ραντεβού το φθινόπωρο. Οι δύο δημοφιλείς παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου θα επιστρέψουν, όμως, σε χώρους εκτός της δικής του «επικράτειας» και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και το Θέατρο Κιβωτός αντίστοιχα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φορέα Γιάννης Μόσχος εκτιμά πως η έξοδος αυτή με δικές τους παραγωγές σε άλλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας, μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα, παρά τα ενοίκια που θα καταβληθούν, ακόμα και με την ελάχιστη πληρότητα στις αίθουσες, την οποία έθεσε στο 40%.

"Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ" του Ντμίτρι Ντανίλοφ
"Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ" του Ντμίτρι Ντανίλοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή

Με τις παραστάσεις της τρέχουσας περιόδου να κερδίζουν τις κρατήσεις του κοινού, δεν είναι, όμως, οι μόνες επιστροφές που εξετάζουν για την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο, όπως ανάφερε στη συνάντηση που είχε χθες με τους πολιτιστικούς συντάκτες. Η καθυστερημένη έναρξη των παραστάσεων και το ζωηρό ενδιαφέρον των θεατών για το «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» του Νίκου Καραθάνου έχουν βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της επανάληψης και για τη συγκεκριμένη παραγωγή με την πολυπρόσωπη και ηχηρή διανομή, ενώ αντίστοιχα πλάνα υπάρχουν και για τη sold out πρόταση της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δουλειά του νεαρού σκηνοθέτη, που επαινέθηκε πρόσφατα από τον διάσημο κριτικό του Guardian Μάικλ Μπίλινγκτον και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικοί διευθυντές φεστιβάλ και θεατρικών οργανισμών του εξωτερικού στο πλαίσιο του πρώτου showcase που διοργάνωσε πρόσφατα το Εθνικό Θέατρο, αναμένεται να ταξιδέψει και σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (στη Γερμανία και την Ολλανδία το Νοέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024). Οι διεθνείς επαφές στην προσπάθεια προώθησης της εξωστρέφειας του φορέα θα έχουν, λοιπόν, κεντρική θέση στην ατζέντα του Γιάννη Μόσχου για το επόμενο διάστημα –άλλωστε το showcase, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τα επόμενα δύο χρόνια.

«Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι
«Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι

Από τον ίδιο κορβανά, όμως, έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρώτου θεάτρου της χώρας και το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση του κτιρίου Rex. Αφορά συγκεκριμένα στη σκηνή Κοτοπούλη, τους κοινόχρηστους χώρους στην πλευρά του κτιρίου που βλέπει στην οδό Φειδίου (περιλαμβάνουν καμαρίνια και τη βιβλιοθήκη) ενώ προβλέπει και εργασίες προσβασιμότητας. Στόχος είναι να ξεκινήσουν το 2025 και να διαρκέσουν έναν χρόνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Σφάλμα σύνδεσης
Σφάλμα σύνδεσης: ΑΙ, μπορείς να μου πεις τι θα γίνει στο μέλλον;

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό Χαλίλ Αλιζάντα και την σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών των προσφύγων και μεταναστών

Forced Entertainment, «Signal to Noise»
Οι Forced Entertainment εκπέμπουν Signal to Noise από την Πειραιώς 260

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «50 χρόνια, μια νύχτα» από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και άλλες παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Όλοι κοιτούν το σαπούνι. Από αριστερά: Αναστάσης Γεωργούλας, Αρετή Πολυμενίδη, Δημήτρης Λώλης, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος. © Γιώργος Μάνος
Το Σαπούνι: Μια ωδή στην ελαφρότητα με τον τρόπο των ντανταϊστών

Το έργο του Φρανσίς Πονζ παρουσιάστηκε από τη νεοσύστατη ομάδα Πλατς τον περασμένο χειμώνα στην «Κάμιρος» και ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες. Επιστρέφει στην Αθήνα τον χειμώνα.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.