Θεατρο - Οπερα

14 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 9 - 15 Μαρτίου 2023

Η Ελένη Ουζουνίδου ως Σίρλεϊ Βαλεντάιν, η Λουθ Κασάλ στο Christmas Theater, ο Tom Harrell στο ΚΠΙΣΝ, "Αντίο, Βερολίνο" στο Αγγέλων Βήμα, Βασίλης Σκυλάκος στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 862
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ΣΝΑΠ Dance Company με το «Symposium» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η ΣΝΑΠ Dance Company με το «Symposium» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών @ archlabyrinth

14 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 9-15 Μαρτίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Η Ελένη Ουζουνίδου ως Σίρλεϊ Βαλεντάιν
Bρίσκεται σε τέλμα, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει. Εκείνη, όμως, επιμένει να ονειρεύεται, αποφασίζει να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, βρίσκει πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε. Η Ελένη Ουζουνίδου συναντά την Σίρλεϊ στον (γνωστό και από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία) κωμικό μονόλογο του Γουίλλι Ράσελ. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου επιδιώκοντας μια ισορροπία ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ανακάλυψη ενός βαθύτερου σουρεαλισμού που χαρακτηρίζει τις εσωτερικές ζωές των ανθρώπων.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, πρεμιέρα: 10 Μαρτίου (Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30, Κυριακή στις 21:15)

«Σίρλεϊ» με την Ελένη Ουζουνίδου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Τα best of της Λουθ Κασάλ
Η φωνή της γεμάτη ένταση και εκφραστικότητα, πότε γαλήνια και πότε σπαρακτικά θυμωμένη, έγραψε στη μνήμη μας μέσα από τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Η Ισπανίδα διάσημη τραγουδίστρια τραγουδά στην Αθήνα για το πάθος, τον έρωτα και τη ζωή, συνοδεία 60μελούς Συμφωνικής Ορχήστρας. Δύο μελωδικές βραδιές στον ρυθμό των «Piensa en mi», «Un ano de amor», «No me importa nada», «Historia de un amor».
Christmas Theater, 11 Μαρτίου στις 21:00, 12 Μαρτίου στις 20:00 

Η Luz Casal έρχεται στην Αθήνα

Το Βερολίνο του «Καμπαρέ» στη σκηνή
Μεσοπόλεμος στη γερμανική μεγαλούπολη: λάμψη και βούρκος, υπερβολή και η άνοδος του ναζισμού. Εκεί ζουν η Σάλλυ Μπόουλς, ένα πληθωρικό κορίτσι που γίνεται θύμα του αυθορμητισμού της, η πλούσια Εβραία κληρονόμος δεσποινίς Λαντάουερ, ένας Βρετανός που ονειρεύεται να γίνει ένας σπουδαίος συγγραφέας. Κι αυτός είναι ο κόσμος της νέας παράστασης του Σταμάτη Μπαντούνα που βασίζεται στη σειρά διηγημάτων «Αντίο, Βερολίνο» του Κρίστοφερ Ίσεργουντ –αφετηρία και για την περίφημη οσκαρική ταινία «Καμπαρέ»
Αγγέλων Βήμα, πρεμιέρα: 15 Μαρτίου (Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη στις 21:00)

"Αντίο, Βερολίνο" στο Αγγέλων Βήμα
© Λάμπρος Ρουμελιωτάκης

«Το χέρι» του Βασίλη Σκυλάκου
Tο όνομά του συνδέθηκε με την τέχνη της συναρμογής, τη μεταμόρφωση και το ζωντάνεμα άχρηστων για άλλους υλικών. O ίδιος, άλλωστε, έγραφε «Μ’ ενδιαφέρει να δώσω ζωή σε ό,τι δεν χρειάζεται πια, να κάνω ορατό ό,τι δεν υπάρχει», ενώ δήλωνε ότι «ολόκληρη η δουλειά του είναι παιχνίδι». Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του Σκυλάκου, ο ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζει δημιουργίες του που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες (1957-1997), σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, ενώ η Roma Gallery έργα της περιόδου 1960-64. 
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 10 Μαρτίου-23 Απριλίου / Roma Gallery, 14 Μαρτίου-29 Απριλίου

Βασίλης Σκυλάκος, "Παιχνίδι", 1974-75
Βασίλης Σκυλάκος, "Παιχνίδι", 1974-75 © Studio Vaharidis

Με «Μπλε καστόρινα παπούτσια» στην Αθήνα των 60s
Ένα υπόγειο στο Μεταξουργείο η «Χαβάη», συνδυασμός ταβέρνας και καμπαρέ, και ο μικρόκοσμός του –τραβεστί, νταήδες, παρακρατικοί. Σ’ αυτό το φόντο ξετυλίγεται το μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου με το οποίο καταπιάνεται η θεατρική ομάδα 4Frontal. Η παράσταση, που σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης, προσεγγίζει την ιστορία της μετεμφυλιακής Ελλάδας μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του περιθωρίου. Ένα σύμπαν πολιτικό, ερωτικό και τραγικό και μια ιστορία που ολοκληρώνεται με την προβοκάτσια του 1964 στον Γοργοπόταμο.
Θέατρο Μπέλλος, πρεμιέρα 13 Μαρτίου (Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, Κυριακή στις 17:00)

«Μπλε καστόρινα παπούτσια» από την ομάδα 4Frontal
© Ελίνα Γιουνανλή

Ο Cosmos του τρομπετίστα Tom Harrell
Στην πορεία του, για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, μετρά πάνω από 280 ηχογραφήσεις, δεκάδες βραβεία Grammy και σημαντικές διακρίσεις (όπως Τρομπετίστας της χρονιάς 2018 από την Jazz Journalists Association). Πολυγραφότατος και πολυσχιδής, είτε καταπιάνεται με συνθέσεις για soundtracks είτε για μπαλέτο, συμφωνική ορχήστρα ή μουσική δωματίου, κατορθώνει να διατρέχει όλα τα είδη της τζαζ -από κλασική και μελωδική μέχρι πειραματική και avant-garde. Αυτή τη Δευτέρα ο 76χρονος Αμερικανός τρομπετίστας, συνθέτης και δεξιοτέχνης του σαξόχορνου παίζει στα μέρη μας.
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, 13 Μαρτίου στις 20:30

Ένα χορευτικό «Symposium»
Τέσσερις χορευτές και μία μουσικός, χαρακτήρες βγαλμένοι από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, εμψυχώνουν αντικείμενα, μυρωδιές και υφές, «χορεύοντας» τον έρωτα πέρα από το ανθρώπινο. Η Ηρώ Βασάλου και η ΣΝΑΠ Dance Company έρχονται στον κύκλο Χορός @Μegaron Underground για ν’ αναπτύξουν έναν χορογραφικό διάλογο με ειρωνική διάθεση και την ύλη στο επίκεντρο σε μια εξερεύνηση του τι είναι ο έρωτας.
Μέγαρο Μουσικής, 10-12 Μαρτίου στις 21:00

Ταξίδι στις μουσικές του κόσμου
H έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, ο πλούτος της ελληνικής παράδοσης, ο σπαραγμός του πορτογαλέζικου fado, η δωρικότητα των blues και του gospel της Αμερικής αλλά και του ελληνικού ρεμπέτικου τροφοδοτούν τις μελωδικές διαδρομές τους. Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή στη σκηνή της Αβραμιώτου για έξι μουσικές παραστάσεις με… «Roots & Rituals».
SIX D.O.G.S, 13 Μαρτίου-10 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Κυριακή 9/4, στις 21:30

Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή

Τσολιάς και Δεληβοριάς στο Κύτταρο
Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης και ο Φοίβος Δεληβοριάς δίνουν τον ρυθμό αυτό το Παρασκευοσάββατο στο στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών. Στις 10/3 ο punk φουστανελάς επιστρέφει με διάθεση… «Αριστεία καπαμά» για να σαρκάσει την πολιτική επικαιρότητα μέσα από έναν αθυρόστομο μονόλογο μπλεγμένο με νότες. Το Σαββατόβραδο στη σκηνή ανεβαίνει ο γνωστός τραγουδοποιός για να ξετυλίξει στιγμές από όλη την πορεία του, παρέα με το πλήρωμα των φίλων (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto) και με την συμμετοχή του παραγωγού της «Καλλιθέας» Χρήστου Λαϊνά.
Κύτταρο Live, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης: Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 22:00 / Φοίβος Δεληβοριάς: κάθε Σάββατο μέχρι 8 Απριλίου, στις 22:30

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης στο Κύτταρο

Γκουατταρί στη σκηνή
Αν δεν την προλάβατε στο πλαίσιο της έκθεσης «Εγκλεισμοί», η περφόρμανς «Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος» από την Ομάδα Σημείο Μηδέν επιστρέφει. Ο Σάββας Στρούμπος και οι ερμηνεύτριες Έλλη Ιγγλίζ και Άννα Μαρκά-Μπονισέλ αντιμετωπίζουν το ομώνυμο κείμενο του Γάλλου ψυχαναλυτή, φιλοσόφου και ακτιβιστή Φελίξ Γκουατταρί «υπό το πρίσμα του φοβισμένου σώματος της πανδημίας, του βιασμένου σώματος των κακοποιημένων ατόμων, του σώματος στα πεδία των μαχών των σύγχρονων πολέμων, αλλά και του σώματος των εξεγερμένων ανθρώπων ως μήτρα μιας συναστρίας άπειρων δυνατοτήτων χειραφέτησης».
Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, πρεμιέρα: 11 Μαρτίου (Σάββατο & Κυριακή στις 21:00)

Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη
Συγγραφέας που κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών γενεών αναγνωστών, η Άλκη Ζέη (1923-2020) κατόρθωσε με το έργο της να ταυτίσει το ιδιωτικό με το δημόσιο, καθώς οι πορείες των μυθιστορηματικών ηρώων της συντονίζονται και με τις ιστορικές διαδρομές του «σύντομου 20ού αιώνα». Στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», η έκθεση που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διατρέχει τη ζωή και το έργο της με στόχο να αναδείξει τη σχέση της με τον δημόσιο βίο της χώρας και της εποχής.
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, εγκαίνια: 15 Μαρτίου στις 19:00. Μέχρι 15 Απριλίου

Η Κλεοπάρα Τσαλή και η ικεμπάνα
Η γλύπτρια γιαγιά της Ρόζα Ηλιού έζησε για δύο χρόνια στην Ιαπωνία όπου μελέτησε κεραμική, μελανογραφία και την τέχνη του χαρτιού Origami. Ωστόσο, λίγο μετά τον θάνατο της, η Κλεοπάτρα Τσαλή ανακάλυψε σχέδια και φωτογραφικές λήψεις της που αποτύπωναν δείγματα της τέχνης Ikebana. Επιδιώκοντας την επικοινωνία με το έργο της γιαγιάς της, στην πρώτη της ατομική έκθεση η 28χρονη εικαστικός παρουσιάζει γλυπτά που βασίζονται στο συνταίριασμα ανομοιογενών υλικών (πηλός, μέταλλο, αποξηραμένα φυτά, φρούτα, γυαλί), εμπεριέχοντας ταυτόχρονα την αίσθηση της φθοράς και της σταθερότητας.
Άργους 42, Κολωνός, 9 Μαρτίου-2 Απριλίου (Τετάρτη-Κυριακή 17:00-21:00)

Έργο της Κλεοπάτρας Τσαλή
© Λουκιανός Αρναουτάκης

«Φοβάμαι, ταυρομάχε», σε πανελλήνια πρώτη
Εμβληματική προσωπικότητα της πολιτιστικής ζωής στη Χιλή, «ριζοσπάστης» και «ασεβής», ο εικαστικός, περφόρμερ και χρονικογράφος Πέδρο Λεμεμπέλ αυτοπροσδιοριζόταν ως «φτωχός, κομμουνιστής και αδερφή». Η Άννα Βαγενά μεταφέρει στη σκηνή το μοναδικό του μυθιστόρημα, ένα κείμενο για την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από τη σχέση που γεννιέται ανάμεσα σ’ έναν μεσήλικα ομοφυλόφιλο και έναν νεαρό αντικαθεστωτικό φοιτητή στα χρόνια της δικτατορίας του Πινοσέτ.
Θέατρο Μεταξουργείο, 10 Μαρτίου-9 Απριλίου (Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00)

Το νερό, η φύση και η ανθρώπινη «Δίψα»
Μια παράσταση που επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης και τις βουλές των ανθρώπων με αυτές της φύσης η νέα δουλειά της ομάδας Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project. Αντλώντας από μια αληθινή «οδύσσεια» μεταφοράς νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Σαχίνης καταθέτει μια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: από το πολύτιμο αγαθό στο καταναλωτικό προϊόν.
Θέατρο Φούρνος, από 10 Μαρτίου (Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Σφάλμα σύνδεσης
Σφάλμα σύνδεσης: ΑΙ, μπορείς να μου πεις τι θα γίνει στο μέλλον;

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό Χαλίλ Αλιζάντα και την σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στον μετασχηματισμό των οικογενειακών δεσμών των προσφύγων και μεταναστών

Forced Entertainment, «Signal to Noise»
Οι Forced Entertainment εκπέμπουν Signal to Noise από την Πειραιώς 260

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «50 χρόνια, μια νύχτα» από τον Μάνο Καρατζογιάννη, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή και άλλες παραστάσεις αυτή την εβδομάδα

"Τραβιάτα" από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο
Το καλοκαίρι 2024 σε ΕΛΣ, Μέγαρο, Πειραιά και στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

«Τραβιάτα», «Κάρμεν» και «Σαρλότ» από την ΕΛΣ, «Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, οι «Κουταλιανοί» στο Μέγαρο κ.ά.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.