Θεατρο - Οπερα

Γιατί όλοι θέλουν να συνεργαστούν με τον Κώστα Φιλίππογλου;

 Ο σκηνοθέτης που όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 500
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79052-176619.jpg

Ο Κώστας Φιλίππογλου σε μια συνέντευξη στην ATHENS VOICE με αφορμή τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, που θα ανεβάσει στο Θησείον

Σύστησε στο ευρύ κοινό το σωματικό θέατρο με τα «Χάρτινα λουλούδια» και την «Τίρζα» και το έπεισε. Γι’ αυτό και τον ακολούθησε και στον «Φιλοκτήτη» του (sold out οι παραστάσεις), με την τριάδα Χειλάκης-Μαρμαρινός-Μαρκουλάκης. Όσο για τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, που θα ανεβάσει στο Θησείον, πολλοί ήταν οι ηθοποιοί που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στο θίασο. Δικαίως.

O Κώστας Φιλίππογλου μας είπε:

«Το θέατρο είναι πάντα σωματικό. Δεν μπορείς να αποχωριστείς το σώμα σου ανεβαίνοντας στη σκηνή. Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιείς. Μία επιλογή είναι οι ηθοποιοί να αναπαριστούν την καθημερινότητα και να δείχνουν στο κοινό κινήσεις φυσικές. Να μας δείχνουν με το υπέροχο ταλέντο τους πώς περπατάνε οι άνθρωποι, πώς κοιτάνε, πώς γελάνε και πώς κλαίνε, με αφορμή πάντα μια ιστορία ή ένα θεατρικό έργο. Η άλλη επιλογή που εμένα με μαγεύει, είναι να μην αναπαριστά ο ηθοποιός την καθημερινότητα. Να κινείται ή να στέκεται με τρόπο που να παράγει με το σώμα του την ποίηση που κρύβεται μέσα στις λέξεις και τις καταστάσεις της ιστορίας. Να δημιουργεί ο σκηνοθέτης εικόνες που να φανερώνουν την ποίηση που έχει ο πόνος και όχι μόνο το κλάμα, την ποίηση της χαράς και όχι απλώς το γέλιο, την ποίηση του θυμού, της θλίψης, της αγάπης και όλων των μεγάλων ανθρώπινων συναισθημάτων. Στην πραγματική πραγματικότητα μου αρέσει το ανοιχτό, εκφραστικό σώμα. Στο θέατρο θέλω να βλέπω και να δημιουργώ το ποιητικό σώμα». 

* Σκηνοθετεί τον «Γλάρο» του Τσέχοφ στο Θέατρο Θησείον και το «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη (για δεύτερη χρονιά) στο Θέατρο Faust.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.