Θεατρο - Οπερα

«Όχι εγώ»: Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από τις πρόβες στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Μια πρώτη γεύση από την παράσταση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου και μουσική Ζήση Σέγκλια

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Όχι εγώ": οι Έλλη Ιγγλίζ και Έβελυν Ασουάντ στο έργο του Μπέκετ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
"Όχι εγώ": οι Έλλη Ιγγλίζ και Έβελυν Ασουάντ στο έργο του Μπέκετ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

«Όχι εγώ» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ: Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από την παράσταση σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου και μουσική Ζήση Σέγκλια

Ο καταρρακτώδης μονόλογος του Σάμιουελ Μπέκετ Όχι εγώ (1972), από τις πιο δαιμονιώδεις και απαιτητικές σελίδες του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ από τις 18 Φεβρουαρίου και για έξι παραστάσεις έως τις 3 Μαρτίου 2023, σε συμπαραγωγή με την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Το «Όχι εγώ» του Σάμιουελ Μπέκετ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ | Trailer 2

Η νέα αυτή ανάγνωση ενός από τα εμβληματικότερα μεταπολεμικά έργα, ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στον καινοτόμο συνθέτη Ζήση Σέγκλια και στον σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, έναν επίμονο και ασυμβίβαστο εργάτη του ερευνητικού θεάτρου, αναμετράται με τα όρια ενός δυσεπίλυτου αινίγματος, αλλά ταυτόχρονα και με μια πρόκληση διεγερτική.

Η παράσταση προσεγγίζει το μπεκετικό υλικό ως ιδιόμορφο, σύγχρονο μουσικό θέατρο που ερευνά τα όρια της θεατρικής δυνατότητας. Ήχοι, εικόνες και χειρονομίες, φαινομενικά εγκλωβισμένες σε ένα στόμα σε ακατάσχετη λεκτική αιμορραγία, ανοίγουν τον θεατρικό και τον μουσικό χώρο για να ανασυνταχθούν σε ένα υβριδικό έργο λόγου, ήχου και κίνησης.

Ο Μπάμπης Αλεφάντης στο "Όχι εγώ" που σκηνοθετεί ο Σάββας Στρούμπος "Όχι εγώ" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
"Όχι εγώ" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ: ο Μπάμπης Αλεφάντης στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Σάββας Στρούμπος, σε μουσική Ζήση Σέγκλια © Ανδρέας Σιμόπουλος

Στην τολμηρή προσέγγιση των δυο καλλιτεχνών, η μπεκετική ηχητική και σημασιολογική «άβυσσος» αποδίδεται όχι από ένα στόμα, όπως στην πρωτότυπη γραφή του δημιουργού, αλλά από δύο σώματα σε φωνητική και κινησιολογική αντίστιξη, συνάμα αφηρημένη και συμπυκνωμένη στον ύψιστο βαθμό.

Τη νέα μετάφραση, δουλεμένη ειδικά για την παράσταση, υπογράφει ο Θωμάς Συμεωνίδης, βαθύς γνώστης του Σάμιουελ Μπέκετ, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο γνωστός για τις ερμηνείες του σε έργα σύγχρονης μουσικής Νίκος Βασιλείου. Συμμετέχει εννεαμελές μουσικό σύνολο.

Το "Όχι εγώ" του Σάμιουελ Μπέκετ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Το "Όχι εγώ" του Σάμιουελ Μπέκετ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

«Όχι εγώ» του Σάμιουελ Μπέκετ: Το έργο

Γραμμένο το 1972 με την ηθοποιό Μπίλι Ουάιτλω κατά νου, το Όχι εγώ του Σάμιουελ Μπέκετ είναι ο λεκτικός χείμαρρος μιας γυναίκας που πυροδοτείται στον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος, εγγεγραμμένου στο σώμα και απωθημένου χρόνια από τη μνήμη. Μέσα από την αφαιρετική σκηνική ποιητική του, ο Ιρλανδός δραματουργός αποτυπώνει τη χειμαρρώδη λογοδιάρροια ενός αιωρούμενου γυναικείου στόματος στον απόηχο ενός απροσδιόριστου συμβάντος, υπό το βλέμμα της φιγούρας ενός μυστηριώδους ακροατή χωρίς ιδιότητες. Στην απογυμνωμένη θεατρική του απόδοση, η διάρκεια του μονολόγου είναι μόλις δεκαπέντε λεπτά, ενώ η οδηγία του συγγραφέα είναι η ηθοποιός να τον αποδώσει απνευστί. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 1972 στο θέατρο Forum του Κέντρου Λίνκολν της Νέας Υόρκης και, από κάθε σκοπιά, σωματική, διανοητική ή συναισθηματική, αποτελεί έναν από τους πιο απαιτητικούς μονολόγους του παγκοσμίου θεάτρου.

Σκηνή από την παράσταση "Όχι εγώ" σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου και μουσική Ζήση Σέγκλια
"Όχι εγώ": σκηνή από την παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.