Θεατρο - Οπερα

Κάπου πήγα, κάτι είδα: «Η Νύχτα των Μυστικών» στο θέατρο Μπέλλος

Μερικές σκέψεις για την καλοκουρδισμένη παράσταση και την ομάδα The Young Quill που ανέλαβε την αναγέννησή του θεάτρου Μπέλλος

Δημήτρης Παπαδόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η Νύχτα των Μυστικών» στο θέατρο Μπέλλος: Εντυπώσεις από την παράσταση της καλλιτεχνικής ομάδας «The young Quill»

Ανηφορίζω την Κηφισίας και στις κολώνες της νησίδας συνεργεία κρεμάνε σημαίες για τη γιορτή της 28ης και πάνελ με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Επιστρέφω στο παράθυρο με τα παράθυρα ανοιχτά, μυρίζει καλοκαίρι, ούτε για φθινοπωρινές σημαίες, ούτε για χειμωνιάτικα λαμπιόνια. «Τι όμορφη νύχτα! Μυρίζει καλοκαίρι, δεν μυρίζει; Κι εμείς, απόψε εδώ, πρώτοι θα φέρουμε τα κύματα να σας δροσίσουν. Μαζί θα υποδεχθούμε το καλοκαίρι πριν απ’ το καλοκαίρι». Είχα μόλις παρακολουθήσει την παράσταση «Η Νύχτα των Μυστικών» του Άκη Δήμου στο θέατρο Μπέλλος, στο θέατρο της οδού Κέκροπος στην Πλάκα που ανακαίνισε και λειτουργεί η ομάδα The Young Quill. Ο Ορέστης Τζιόβας, ο μάγος του τσίρκου και μαέστρος των ματαιωμένων ονείρων, μας καλωσορίζει και στη σκηνή βλέπουμε διαδοχικά τον Τάσο Λέκκα, τον Αλέξανδρο Βάρθη, την Ελίζα Σκολίδη, την Ερυφίλη Κιτζόγλου και τον Γιώργο Μαρτίνο.

© Ελίνα Γιουνανλή

«Η μαγεία είναι κι εκείνη ένα κύμα που ξεσπάει με δύναμη πάνω στην άμμο της πλήξης μας» θα πει στον βοηθό του Νικόλα. Βρισκόμαστε θεατές σ’ ένα τσίρκο που τα έχει όλα: ισορροπιστές και ανισόρροπους από αγάπη μεγάλη, γυναίκα φίδι που καταπίνει σπαθιά, draq queen και γεγωτοποιό, πυροτεχνήματα, θηριοδαμαστές και αδάμαστα πάθη. Έχει το μαγικό ραβδί της σκηνοθέτιδας Αικατερίνη Παπαγεωργίου που δημιούργησε το μαγικό περιβάλλον στο οποίο είμαστε θεατές. Πληγωμένοι έρωτες και εγκληματική κτητικότητα, ασφυκτικές σχέσεις κι απελευθερωτικές γνωριμίες, πάθη και πόθοι πάνω σε μελωδικές γραμμές και καλοκουρδισμένες χορογραφίες. Εκεί είναι πάντα μια νύχτα καλοκαιριού. «Όλα είναι ψεύτικα εδώ, φίλε, απάτη. Η μόνη αλήθεια είναι το άδειο μας κρεβάτι».

© Ελίνα Γιουνανλή

Ο συγγραφέας του έργου, Άκης Δήμου, αναφέρει ότι «Το τσίρκο της “Νύχτας των μυστικών” είναι ένα βασίλειο με έναν αδιαφιλονίκητο βασιλιά, ένοχο για το θάνατο της βασίλισσας, που ψάχνει τρόπους να απαλλαγεί από το βάρος της ενοχής του. Σ΄ αυτόν τον βεβαρημένο από ένα θανάσιμο μυστικό χώρο, εισβάλλει ένα ζευγάρι – βιρτουόζοι στην τέχνη της λεηλασίας της ζωής του ενός από τον άλλον». Σας θυμίζει κάτι; Εννοείται. Όλα είναι ψεύτικα εδώ αλλά σε αυτήν την ψευδαίσθηση κάθε λεπτό, κάθε στιχομυθία, κάθε σκηνή φωτίζει το σκοτεινό μέσα μας: την προδοσία, τη ζήλεια, την κακοποίηση. «Το γεγονός ότι λες πως γελάς δεν σημαίνει  ότι το γέλιο σου είναι αληθινό» θα πει ο κλόουν στον Κωνσταντίνο.

© Ελίνα Γιουνανλή

H Αικατερίνη Παπαγεωργίου σημειώνει: «Ο Ζαν Ζενέ έγραψε ότι το τσίρκο είναι το μέρος που μεταμορφώνει τη σκόνη σε χρυσόσκονη και αυτό ακριβώς είναι που επιτυγχάνει ο Άκης Δήμου στο έργο. Μέσα σε μια νυχτερινή χίμαιρα, η παράσταση μας εκθέτει στην σκληρότητα του ανθρώπου, τη δύνη της υπαρξιακής αναζήτησης, την εξουσία της πατριαρχίας και εν τέλει την αδυναμία του ανθρώπου να ταυτιστεί με την έννοια του “μαζί”».

Η μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου είναι μια ακόμη πρωταγωνίστρια της καλοκουρδισμένης παράστασης όπως και οι χορογραφίες της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη ενώ η σκηνογραφική επιμέλεια της Μάγδας Καλορίτη φέρει την μαγεία της αέναης μετακίνησης του σπαρακτικού θιάσου. «Η μαγεία, γλυκιά μου δεσποινίς, δεν χρειάζεται παρά μονάχα μια καρδιά. Μια καρδιά που πιστεύει».

© Ελίνα Γιουνανλή

Είναι ανακουφιστική η αίσθηση ότι ανοίγει ξανά ένα θέατρο. Μετά τη δυσκολία των δύο χρόνων, οι μαρκίζες φωτίζονται, οι ομάδες κουρδίζονται, οι θεατές ακονίζονται. Αυτός είναι και ο στόχος των The Young Quill: το Θέατρο Μπέλλος να αποτελέσει ένα χώρο φιλοξενίας και στήριξης θεατρικών ομάδων. «Το ενδιαφέρον μας είναι προσανατολισμένο προς όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα που δημιουργούν συλλογικά και ομαδικά, αναπτύσσοντας τις δικές τους καλλιτεχνικές οντότητες. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός κοινού θεματικού πυρήνα που θα ευνοεί το διάλογο μεταξύ όλων των επιμέρους καλλιτεχνικών ομάδων που θα συνυπάρχουν στο χώρο και θα φέρει ένα ξεκάθαρο στίγμα για το κοινό». Φέτος εστιάζουν στην ελληνική δραματουργία και στη σύγχρονη ελληνική μουσική παράδοση. «Η επιλογή αυτή έγινε με σκοπό να τιμήσει την έως τώρα θεατρική πορεία του χώρου που επί σειρά ετών ήταν αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική δραματουργία», θα μου πουν. Από τις 23 Νοεμβρίου προστίθεται και το πρόγραμμα «Τοποθεσία Πλάκα» όπου ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος υποδέχεται την Ελπίδα, παιδική παράσταση και Καραγκιόζης.

Η θεατρική ομάδα The Young Quill στο θέατρο Μπέλλος στην Πλάκα

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Η Νύχτα των Μυστικών» στο θέατρο Μπέλλος στο City Guide της Athens Voice