Η Μαρία Ναυπλιώτου επιστρέφει με Φιλουμένα Μαρτουράνο - Μετά τη Μαρία Κάλλας
Η ηθοποιός θα ερμηνεύσει έναν ρόλο - ορόσημο σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου


Η Μαρία Ναυπλιώτου θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «Φιλουμένα Μαρτουράνο» στο θέατρο Δημήτρης Χορν - Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία.
Η Μαρία Ναυπλιώτου επιστρέφει θεατρικά με τη Φιλουμένα Μαρτουράνο. Μετά την τεράστια επιτυχία του Masterclass, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος θα σκηνοθετήσει τη νέα θεατρική σεζόν την ηθοποιό στο ρόλο της Φιλουμένα.
Η παράσταση αναμένεται να ανέβει στο θέατρο Δημήτρης Χορν τον Οκτώβριο, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες αναγνώσεις.
Η Μαρία Ναυπλιώτου στη Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τη Μαρία Ναυπλιώτου στη Φιλουμένα Μαρτουράνο, τη γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού, που συμπυκνώνει στις σελίδες του μια ολόκληρη εποχή και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου που συνεχίζει να συγκινεί ακόμη και σήμερα, 77 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του στη Νάπολη (1946).
Η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει μια γυναίκα-σύμβολο, τη Φιλουμένα, σε ένα ρόλο – ορόσημο που έχουν ερμηνεύσει κορυφαίες ηθοποιοί (όπως η Σοφία Λόρεν) ανά τον κόσμο. Ζευγάρι της στη σκηνή ο Μελέτης Ηλίας, στο ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο.

Η Φιλουμένα Μαρτουράνο ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου εμπόρου Ντομένικο Σοριάνο. Τώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Ένα απρόσμενο μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει τα δεδομένα.
Ένα έργο που βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του συγγραφέα.
Η Μαρία Ναυπλιώτου στη Φιλουμένα Μαρτουράνο - Τι γράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
«Όλα έγιναν κάποτε. Κάποτε της είπαν πως έγινε γυναίκα. Δεν είναι κορίτσι πια. Κάποτε έφυγε από το σπίτι της το πατρικό και πήγε σε εκείνο το άλλο "σπίτι". Κάποτε γνώρισε κι εκείνον. Κάποτε την γνώρισε κι αυτός. Κάποτε έμεινε έγκυος και μετά ξανά και ξανά. Και κάποτε εκείνος της ζήτησε να μείνει μαζί του, χωρίς να της το ζητήσει και ποτέ αληθινά. Ύστερα το ξέχασε. Κάποτε γεννήθηκαν και τρία παιδιά. Που δεν έμαθαν ποτέ ποιανού παιδιά είναι.

» Και κάποτε...το κάποτε κουράστηκε. Και θέλησε να γίνει τώρα. Τώρα...ανάμεσα σε εκείνη και σε εκείνον. Που δεν συναντήθηκαν ποτέ, μέχρι τώρα. Που δεν έζησαν ποτέ αληθινά, μέχρι τώρα. Που δεν έμαθε ποτέ εκείνη ποιος στ' αλήθεια είναι εκείνος. Ο Ντομένικο Σοριάνο. Και δεν έμαθε ποτέ εκείνος ποια στ' αλήθεια είναι εκείνη. Η Φιλουμένα Μαρτουράνο. Η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Μέχρι τώρα. Που θα μάθει. Μέχρι τώρα που θα μάθουμε κι εμείς.
» Και θα το μάθουν και εκείνα τα παιδιά. Πρέπει να το μάθουν. Γιατί όπως λέει και μία κρυφή φωνή μες στο σκοτάδι... Τα παιδιά είναι παιδιά. Και σε λίγο χαράζει το πρώτο φως της καινούριας ζωής», γράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος για την παράσταση.
Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση: Ειρήνη Μποζοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά- Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσική: Πάνος Γκίνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Βοηθός σκηνογράφος: Δημήτρης Μέντες
Βοηθός ενδυματολόγος: Αντίς Ντεσού
Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά
Εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Κουλούρης
Social Media -Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ

Διανομή
Φιλουμένα Μαρτουράνο - Μαρία Ναυπλιώτου
Ντομένικο Σοριάνο - Μελέτης Ηλίας
Ροζαλία Σολιμένε - Πηνελόπη Μαρκοπούλου
Αλφρέντο Αμορόζο - Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Λουτσία - Νεφέλη Μαϊστράλη
Νταϊάνα - Ιωάννα Τζίκα
Ουμπέρτο - Βασίλης Ντάρμας
Ρικάρντο - Βασίλης Μηλιώνης
Μικέλε - Βαγγέλης Δαούσης
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2 πρεμιέρες και 3 έργα που μετρούν αντίστροφα για να ρίξουν αυλαία
180 επαγγελματίες από 42 χώρες του κόσμου θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα
Η τέχνη του θεάτρου συναντά τη φύση, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τη μουσική
Μια παράσταση με ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ακουόντων ηθοποιών που συνδυάζει την Νοηματική Γλώσσα και τη φωνητική ερμηνεία
Έρχονται στην Ελλάδα για δυο παραστάσεις
Η δύναμη μιας γυναίκας απέναντι σε 14 άντρες
Το μήνυμα του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2025
Ο γνωστός ηθοποιός μιλά για τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή και την παράσταση στο θέατρο Παλλάς
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα ζευγάρι για να αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του;
Η όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Βρετανίδας σκηνοθέτριας Κέιτι Μίτσελ και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
Οι δημιουργοί της σελίδας «Ancient Memes», Κώστας Τουλάκης και Ισμήνη Βιλλιώτη, έγραψαν ένα κείμενο αφιερωμένο στις συνήθειες των Ελλήνων
Ο Ρομέο Καστελούτσι σκηνοθετεί τη διάσημη ηθοποιό στη «Βερενίκη» του Ρακίνα
Η μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στον βάρδο της Θεσσαλονίκης έρχεται στο Θέατρο Παλλάς
Μια οξυδερκής κωμωδία που η Κατερίνα Μαυρογεώργη μετέπλασε με σκηνική ενέργεια σε απολαυστική παράσταση
5 παραστάσεις που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε αυτήν την εβδομάδα
Τρεις νέοι άνθρωποι, λίγο πριν και λίγο μετά τα 30, προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στη ζωή, τον έρωτα και τη φιλία
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό για την παράσταση στο θέατρο Μπέλλος, την ομάδα The Young Quill, και τα επόμενα σχέδιά του
Η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί την παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Θέατρο, χορός, stand-up comedy και κάθε είδους παραστατική τέχνη συναντιούνται επί σκηνής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.