Θεατρο - Οπερα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Όσα φέρνει η Επίδαυρος

14 αφορμές για να γράψουμε και φέτος το αγαπημένο μας καλοκαιρινό πολιτιστικό δρομολόγιο στην αργολική γη

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 829
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου © Εύη Φυλακτού

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Οι καλύτερες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

«Άλκηστη» από το Schauspielhaus Bochum
1 & 2 Ιουλίου
Γνωστός για τη μινιμαλιστική αισθητική και την πειραματική και μουσική προσέγγισή του στα κείμενα, ο Γιόχαν Σίμονς οδηγεί στη θέση του χορού τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο, σε μια παράσταση με υπόκρουση τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ. Στο μεταίχμιο τραγωδίας και κωμωδίας, το έργο του Ευριπίδη αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που θυσιάζει τη ζωή της για να σώσει τον ετοιμοθάνατο άντρα της. Ο Ηρακλής κατεβαίνει στον Άδη για να τη φέρει πίσω, όμως πλέον είναι μια ξένη για την οικογένειά της.

Γιόχαν Σίμονς
Ο Γιόχαν Σίμονς στην Επίδαυρο. Παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα την "Άλκηστη" του Ευριπίδη © Jorg Bruggemann

«Μήδεια» του Μποστ  από το Εθνικό Θέατρο
8 & 9 Ιουλίου
Έσφαξε τα παιδιά της γιατί δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν ήθελαν να δουλέψουν και είχε και τον άντρα της να την κερατώνει με μία καλόγρια! Μια εκρηκτική παρωδία για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου κατηφορίζει για πρώτη φορά στο αργολικό θέατρο (με πρωταγωνιστές τους Γ. Χατζηπασχάλη, Σ. Κεκέ, Γ. Γλάστρα, Θ. Δήμου κ.ά.). Σε ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσό ερειπιώνα, ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την καθαρότητα της γελοιογραφίας.

«Πέρσες» από τον Δημήτρη Καραντζά
15 & 16 Ιουλίου, Επίδαυρος / 30 & 31 Ιουλίου, Ελευσίνα
Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης: μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών σε μια παράσταση (συμπαραγωγή Φεστιβάλ και Ελευσίνας 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης) που θέτει ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και ισότιμη συμπερίληψη, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

«Αγαμέμνων» από το Residenztheater
22 & 23 Ιουλίου
O ανερχόμενος Γερμανός σκηνοθέτης Ούλριχ Ράσε διακρίνεται για την ασυνήθιστη σκηνική του γλώσσα. Πάνω σε μηχανοκίνητες περιστρεφόμενες σκηνές, με ζωντανή μουσική υπόκρουση, οι ηθοποιοί του θα ζωντανέψουν το πρώτο κεφάλαιο της αισχύλειας τριλογίας –την επιστροφή του Αγαμέμνονα στην πατρίδα και τη δολοφονία του από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα– επιδιώκοντας μια υπαρξιακή και «μανιακή» ερμηνεία, με όχημα το κείμενο, την κίνηση και τον ρυθμό.

Ούλριχ Ράσε
Φεστιβάλ Επιδαύρου 2022: ο Ούλριχ Ράσε και το Residenztheater παρουσιάζουν τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου σε παγκόσμια πρεμιέρα © Tobias Kruse

«Αίας» από το Εθνικό Θέατρο
29 & 30 Ιουλίου
Πρώτη επιδαύρια σκηνοθεσία για τον Αργύρη Ξάφη με την τραγωδία του Σοφοκλή και συνοδοιπόρους έναν εξαιρετικό θίασο (Δ. Ήμελλος, Δ. Κούρτη, Γ. Νταλιάνης, Ε. Σαουλίδου, Ν. Χατζόπουλος). Χωρίς εισόδους και εξόδους, με όλους τους ηθοποιούς επί σκηνής σε ένα παγωμένο σκηνικό τοπίο, η πρόταση του Εθνικού Θεάτρου έρχεται να μιλήσει για έναν ήρωα που τον ξεπέρασε η εποχή του και για την ίδια την αδυσώπητη φύση του χρόνου.

"Αίας" του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο
Φεστιβάλ Επιδαύρου 2022: πρώτη σκηνοθεσία για τον Αργύρη Ξάφη στο αρχαίο θέατρο με τον "Αίαντα" και το Εθνικό Θέατρο © Karol Jarek

«Αντιγόνη» από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις
5 & 6 Αυγούστου
Με την Έλλη Τρίγγου στον ομώνυμο ρόλο, τον Βασίλη Μπισμπίκη ως Κρέοντα, αλλά και τους Ι. Μιχαηλίδη, Γ. Παπαγεωργίου, Δ. Μιχαλάκη, Χρ. Σαπουντζή και Στρ. Χατζησταματίου στη διανομή επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης. Η τραγωδία του Σοφοκλή μας μεταφέρει στη Θήβα, την επαύριο του εμφυλίου, όταν η Αντιγόνη αψηφώντας τις εντολές του νέου ηγεμόνα, θάβει τον νεκρό αδελφό της Πολυνείκη ο οποίος είχε εκστρατεύσει εναντίον της πόλης.

«Ελένη» από το ΚΘΒΕ
12 & 13 Αυγούστου
Έχασε, λόγω πυρκαγιών, την περσινή της στάση στην Επίδαυρο, αλλά επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι η παράσταση του μεγάλου μας σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου. Διαφορετική από την ομηρική εκδοχή της, η «Ελένη» του Ευριπίδη (Έ. Κολιανδρή) είναι μια γυναίκα έξυπνη, δυναμική και πιστή στον άντρα της, η οποία βρέθηκε στην Αίγυπτο ενώ οι Αχαιοί κυνηγούσαν το «είδωλό» της στην Τροία. Ένα παραμύθι για τον μύθο και την πραγματικότητα, για το φαίνεσθαι και το είναι.

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από τον Θέμη Μουμουλίδη
19 & 20 Αυγούστου
Από μια ομάδα γνωστών ηθοποιών (Χρ. Χειλά Φαμέλη, Ι. Παππά, Γ. Χρυσοστόμου, Λ. Γεωργακόπουλος, Π. Δεντάκης κ.ά.), με τη νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή και τη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου θα ηχήσει φέτος το κείμενο του Ευριπίδη. Μια παράσταση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με αφετηρία τη θυσία της κεντρικής ηρωίδας για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο.

Οι παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

ΤΑΚΙΜ, «Περιπλανώμενο»
2 Ιουλίου
Μουσική η έναρξη της σεζόν στο όμορφο θεατράκι με φόντο τη θάλασσα. Η Ελένη Βιτάλη, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Σοφία Παπάζογλου συμπράττουν με τους ΤΑΚΙΜ σε μια περιπλάνηση στις μουσικές της Ελλάδας, από τον διονυσιασμό των πανηγυριών μέχρι τις ήσυχες γιορτές μας και με «στάσεις» στη μουσική του Πόντου, της Μικρασίας και στα τραγούδια που γέννησε ο διωγμός.

Νίκος Κυπουργός, «Τα ΚυποΘεατρικά»
9 Ιουλίου
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 κιόλας ο γνωστός συνθέτης «ντύνει» με τις μελωδίες του παραστάσεις, από αρχαίο δράμα μέχρι μιούζικαλ. Οι Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου και Μαρίνα Σάττι παίρνουν το μικρόφωνο για να μας συστήσουν τα πολλά πρόσωπα της διαδρομής του, μέσα από αγαπημένα, αλλά και άγνωστα τραγούδια του.

«Ρίζες από βαμβάκι» 15 & 16 Ιουλίου
Η Κάλλια Παπαδάκη εμπνέεται από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή και η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί την πρεμιέρα του νέου έργου του κύκλου Contemporary Ancients. Η πλοκή μας μεταφέρει σ’ ένα χωριό του Έβρου, καλοκαίρι του 1978, όταν ο Αίαντας επιστρέφει στη γενέτειρά του πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τη γη που του αναλογεί. Ο πατέρας του, όμως, έχει ορίσει μοναδικό κληρονόμο τον μικρό του γιο, Οδυσσέα...

«Επιτρέποντες» του Μενάνδρου
22 & 23 Ιουλίου
Μια συνεύρεση μέσα στο σκοτάδι στο πανηγύρι της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, δυο ήρωες που καταλήγουν παντρεμένοι αγνοώντας την προηγούμενη μεταξύ τους ερωτική επαφή, ένα παιδί που ο ερχομός του φέρνει παρεξηγήσεις. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανεβάζει ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχαίου ποιητή για να ανοίξει, με τον τρόπο της κωμωδίας, τη συζήτηση για τον έρωτα και τις σχέσεις των φύλων στην εποχή μας.

«ΤΟΥΡΝΕ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη
29 & 30 Ιουλίου
Δουλεύοντας στο μεταίχμιο χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ο γνωστός περφόρμερ εξερευνά με τη νέα του κωμική τραγωδία πτυχές της περιπέτειας του θεάτρου αλλά και της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Μια ματιά στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του, που ανασύρει μνήμες από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών.

"Τουρνέ" από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη
Η "Τουρνέ" του Ευριπίδη Λασκαρίδη σε πρεμιέρα στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου © Ελίνα Γιουνανλή

«Φάκελος Βάνκαου» 5 & 6 Αυγούστου
Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή σε όρθια στάση κι έτσι μοιάζει να μας απειλεί –ή να υπόσχεται το θαύμα– αφού μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις. Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών. Αντλώντας από την «Άλκηστη» του Ευριπίδη ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης καταθέτει ένα νέο έργο, ανάθεση του Φεστιβάλ, που σκηνοθετεί ο Σύλλας Τζουμέρκας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.