Θεατρο - Οπερα

Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Με 16.800.000 ευρώ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του εμβληματικού θεάτρου

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εθνικό Θέατρο Ρόδου: με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του

Κτίσθηκε το 1937, από άγνωστο αρχιτέκτονα, και ονομαζόταν τότε Teatro Puccini. Υπήρξε στην εποχή του ένα από τα πιο σύγχρονα θέατρα, διαθέτοντας εντυπωσιακή σκηνή με μεγάλο βάθος και ύψος, και φιλοξένησε ακόμα και παραστάσεις όπερας. Εμβληματικό τοπόσημο στη νησιωτική πόλη, το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κυριαρχεί με τον όγκο του στην Πλατεία Δημαρχείου. Αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα λαμπρότερα δείγματα κανναβικής τεχνολογίας (Finta pietra) και υαλοπλίνθων, σε ελληνικό έδαφος.

Το πρόγραμμα της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του ιστορικού θεάτρου ανακοινώθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στις 11 Μαρτίου στη Ρόδο. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση με 16.800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εθνικό Θέατρο Ρόδου: τι δήλωσε η Λίνα Μενδώνη

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν λίγες εβδομάδες, τιμώντας αυτή τη δέσμευση, επιβεβαιώσαμε την απόφαση για άμεση υλοποίηση του έργου αποκατάστασης αυτού του εμβληματικού, για το νησί, μνημείου, μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ροδίων Αντώνη Καμπουράκη. Παρόλα αυτά, και με στόχο αποκλειστικά ευτελείς σκοπιμότητες, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξακολούθησαν να μιλούν για “φιέστες, επικοινωνιακά τερτίπια και κοροϊδία”. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα. Η δέσμευσή μας τηρήθηκε με συνέπεια. Η απόφαση έχει υπογραφεί και η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη. Ιδού λοιπόν και η πράξη ένταξης. Είναι σαφές ότι οι μόνοι που κοροϊδεύουν είναι εκείνοι που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες με τη μικροπολιτική τους τακτική. Το έργο προχωρά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη της Ρόδου, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού».

Εθνικό Θέατρο Ρόδου: τι προβλέπει το έργο

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής και στην εκτέλεση όλων των εργασιών (οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών κλπ) για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία ως κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό για το κοινό, με αίθουσες θεάτρου (λυρικού και πρόζας), χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2025.