- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πρεμιέρα για πρωτιές
Έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο, νέοι συγγραφείς, νέοι σκηνοθέτες– σε βαθμό που θα μπορούσε κάλλιστα να μιλήσει κανείς για τάση στα… φθινοπωρινά θεατρικά δρώμενα.
Έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο, νέοι συγγραφείς, νέοι σκηνοθέτες– σε βαθμό που θα μπορούσε κάλλιστα να μιλήσει κανείς για τάση στα… φθινοπωρινά θεατρικά δρώμενα.Ακολουθεί ένας σύντομος αλλά περιεκτικός οδηγός.
>> Η πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα Kαναδή συγγραφέας Carole Frechette στο έργο της «Tο κολιέ της Ελένης», που ανεβαίνει στο Τραίνο στο Ρουφ, περιγράφει τη διαδρομή μιας γυναίκας της Δύσης μέσα στον πόνο και το πένθος της Ανατολής – σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.
>>Η πολιτική σάτιρα του αριστερού συγγραφέα και δημοσιογράφου Άλιστερ Μπίτον “Feelgood” ανεβαίνει για πρώτη φορά (στο Θέατρο Τέχνης) σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Δράση σε ένα πολιτικό συνέδριο που καταλήγει σε Βατερλό για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό, όταν αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.
>> Από τα ελάχιστα έργα του Χάρολντ Πίντερ που δεν έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο είναι «Το θερμοκήπιο», γραμμένο τη δεκαετία του ’50 και με φόντο το… ασαφές τοπίο ενός θεραπευτηρίου. Η παράσταση θα ανέβει από τον Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, αμέσως μετά το επίσης πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα έργο του Χάουαρντ Μπάρκερ «Ύστατο Σήμερα», στο οποίο ο Βογιατζής θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Δημήτρη Ήμελλο.
>>Ο μονόλογος-πρόκληση για κάθε ηθοποιό «Είσαι η μητέρα μου», του Ολλανδού ηθοποιού Γιοπ Άντμιραλ, θα παρουσιαστεί στο Από Μηχανής Θέατρο από την Ασπασία Κράλλη με τον Χρήστο Βαλαβανίδη, ενώ στο ίδιο θέατρο η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί τη Σοφία Σεϊρλή στο μονόπρακτο της Αυστριακής Ελφρίντε Γέλινεκ «Τζάκι», ένα έργο που αναφέρεται στη ζωή της Τζάκι Ο.
>> Από τη σύγχρονη βρετανική δημιουργία μάς έρχεται το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Φύλλα από γυαλί», που θα ανέβει στο Απλό Θέατρο με πρωταγωνίστρια τη Θέμιδα Μπαζάκα – σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου. Εκεί, τα ένοχα μυστικά μιας οικογένειας, η αποσιώπησή τους και η έκρηξη που έρχεται συνθέτουν ένα τρομακτικό παζλ αλήθειας.
>> Από τη λογοτεχνία η έμπνευση της Κατερίνας Ευαγγελάτου, η οποία ανεβάζει στο Αμφιθέατρο το έργο του Τόμας Κιντ «Ισπανική τραγωδία», από τη λογοτεχνία και το έργο του Βάργκας Λιόσα «Λα τσούγκα» (Η δύσκολη γυναίκα), η παράσταση που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη στο Επί Κολωνώ, με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
>> Βραβευμένο με το Concourt 2008, το βιβλίο του Ατικ Ραχίμι «Η πέτρα της υπομονής» μεταφέρεται στο Θέατρο Χώρα από τον Γιώργο Νανούρη που υπογράφει τη σκηνοθεσία. Πρόκειται για τη σπαρακτική εξομολόγηση μιας γυναίκας που, στα ερείπια μιας βομβαρδισμένης πόλης, εξομολογείται στον άντρα της που ψυχορραγεί όσα δεν τόλμησε να του πει μέχρι τότε.
>> Ο τριαντάχρονος σκηνοθέτης και συγγραφέας Μάικ Μπάρτλετ και το έργο του “Contractions” θα παρουσιαστούν στο Στούντιο Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Σκηνικό της δράσης οι αλλεπάλληλες συναντήσεις της μάνατζερ μιας πολυεθνικής με ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας και η τραγική απεικόνιση της βαρβαρότητας των απρόσωπων εταιρειών. Στο ίδιο θέατρο ακόμα δυο σύγχρονες ιστορίες: το έργο του Βενεζουελάνου συγγραφέα Γκουστάβο Οτ «Η τρυφερή σου μολότοφ» σε σκηνοθεσία Νίκου Ιορδανίδη, που περιγράφει την ιστορία ενός ζευγαριού που έρχεται αντιμέτωπο με το χάος που κυριαρχεί στη σύγχρονη ζωή. Από την Ισπανία το επόμενο έργο «Μόνη με τη Μέριλιν» του Alfonso Zurro σε σκηνοθεσία Εσθέρ Αντρέ Γκονζάλες, μια νεωτεριστική απόδοση του μύθου της Μήδειας.
>> Δυο σύγχρονα έργα και στη Β’ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας. Ο Βασίλης Κυρίτσης σκηνοθετεί τη Μάνια Παπαδημητρίου στο «Γράμμα στην κόρη μου» του Άρνολντ Γουέσκερ. Ένα έργο σε έξι μέρη, που περιγράφει τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας και την επικοινωνία με την κόρη της σε ένα εξομολογητικό παραλήρημα. Στην ίδια σκηνή και η «Απαλλαγή» της Λίντα Μακ Λιν, ένα έργο που της χάρισε ένα ηχηρό ντεμπούτο στην αγγλόφωνη δραματουργία. Σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, η ιστορία τριών φίλων που ξανασυναντιούνται απρόσμενα μετά από 20 χρόνια.
>> Ο Σουηδός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Γκούναρ Μπεργκντάλ είναι ο συγγραφέας του έργου «Η φωνή της Λουντμίλα», που θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκη σε σκηνοθεσία Άρη Μπαφαλούκα με την Ηρώ Μουκίου. Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που έζησε τη φρίκη της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη του Τσέρνομπιλ, έχοντας συγχρόνως να αντιμετωπίσει και την απώλεια του άντρα της.
>> Μια τρυφερή σχέση στο βίαιο περιβάλλον μιας φυλακής περιγράφει ο Ali Tailor στο έργο του «Τα 59 φλιτζάνια» που ανεβαίνει στο θέατρο Τόπος Αλλού σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Είναι η ιστορία ενός νέου τρόφιμου των φυλακών που έρχεται σε αναγκαστική σχέση και επαφή με τους συγκρατούμενούς του, ενώ ο ατίθασος χαρακτήρας του τον κάνει να βρίσκεται σε διαρκείς συγκρούσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Είδαμε το νέο έργο της Συντεχνίας Γέλιου και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου
Το έργο του Tiago Rodrigues έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές
Ο ηθοποιός μάς μίλησε με αφορμή τον ρόλο του στην «Ηλέκτρα εντός» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
Εκεί όπου ένα ζευγάρι αποζητά την ηρεμία, αλλά τελικά αυτή αποδεικνύεται σύντομη και πολύ επικίνδυνη
Μιλήσαμε με την ηθοποιό που παίζει σε μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
«Αυτή η νύχτα μένει»: το βιβλίο, η παράσταση, η γέννηση και το τέλος των σκυλάδικων
Ο «Εραστής» του Χάρολντ Πίντερ, το πάθος ως πράξη χειραφέτησης και η γυναικεία επιθυμία στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια
Η παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή κάνει πρεμιέρα σήμερα 18 Δεκεμβρίου
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Εκτροφείο τεράτων» στον Μικρό Κεραμεικο
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Το σπίτι στην Εθνική- ένα ήσυχο μέρος» μας μιλά για τον ρόλο της και όχι μόνο
Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, που μας γυρίζει πίσω στην Ελλάδα των δεκαετιών του ’80 και του ’90
Μιλήσαμε με τους δημιουργούς και συμπρωταγωνιστές της παράστασης «Τζόνι Μπλε»
Χιούμορ, συγκίνηση και πολλή μουσική
Την αγαπήσαμε για τη θρυλική της ατάκα «Σας αγαπώ». Τώρα τη συναντήσαμε με αφορμή την παράσταση «Blue Train», στην οποία πρωταγωνιστεί και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για όλα.
Ο Λεωνίδας Μικρόπουλος και η υπαρξιακή διαδρομή προς την αυθεντικότητα
Για δύο παραστάσεις, στις 16 & 17 Δεκεμβρίου
Η εκρηκτική διασκευή του Βρετανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Άικ συνεχίζει για 22 ακόμη παραστάσεις
Γιατί παραδινόμαστε στη ρουτίνα, αφήνοντας τη ζωή να περνά με εμάς απόντες;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.