Θεατρο - Οπερα

Τι κάνουν 3 τραγικοί ήρωες στο νέο έργο του Γιώργου Βέλτσου;

Ο πρωταγωνιστής Κώστας Βασαρδάνης μας βάζει στο κλίμα

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Σχέδιο για Ηλέκτρα –Σχέδιο για Ιφιγένεια». Δύο «σχέδια» του Γιώργου Βέλτσου με πρόφαση την Ηλέκτρα, την Ιφιγένεια, τον Ορέστη, θα κάνουν πρεμιέρα στη Βιβλιοθήκη του Φουγάρου στο Ναύπλιο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και πρωταγωνιστές τους Ηλέκτρα Νικολούζου, Κώστα Βασαρδάνη, Αιμιλία Βάλβη. Ο Κώστας Βασαρδάνης λέει για το έργο και τον ρόλο του.

n

«Ο γνωστός σε όλους μας μύθος: Οι Ατρείδες. Τρία από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις, λίγο-πολύ, γνωστές σε όλους μας τραγωδίες: Η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, ο Ορέστης. Τρία αδέλφια. Συνομιλούν, είτε χρησιμοποιώντας κομμάτια του μύθου ως έχουν, είτε αλλάζοντάς τον, κοιτώντας τη γνωστή ιστορία μέσα από έναν περίεργο, αν όχι παραμορφωτικό, καθρέφτη, αφήνοντας μια φράση να τους οδηγήσει συνειρμικά σε φράσεις που «φεύγουν» από την γραμμική κατανόηση και μοιάζουν ακατανόητες, αλλά αν κανείς λίγο τις ψάξει δημιουργούν ένα σύμπαν αποτελούμενο απ' το σήμερα, το τότε, τη σχέση θεάτρου και πραγματικότητας, το ερμητικά κλειστό που ως τέτοιο αποκτάει νόημα.

n

Το Ναύπλιο κοντά στο Άργος. ΄Ενα ζεστό καλοκαίρι του 2014. Ο δρόμος προς την Επίδαυρο. Το Ναύπλιο κοντά στην Επίδαυρο. Τα δύο αυτά έργα του Γιώργου Βέλτσου κοντά στα έργα απ' τα οποία «κατάγονται». Το Ναύπλιο διατηρεί κάτι απ' το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και προς τη δυτική Ευρώπη. Όπως και τα δύο αυτά έργα που παίζουμε, παίζουν με την ψυχανάλυση, την πολιτική, την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, την καταγωγή , το βάσανο. Ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, μια παιδική –με όλο το εύρος της λέξης– απόπειρα να μπουν όσο περισσότερα χρώματα στον πίνακα γίνεται.

n

Έργα που σου δίνουν την ευκαιρία να προσπαθείς να τα καταλάβεις ακόμα κι όταν βρίσκεσαι επί σκηνής, άρα να κρατιέσαι ζωντανός. Το γνωστό υποκριτικό αιτούμενο βαλμένο μέσα στο κείμενο.

Ο Ορέστης προσπαθεί να πείσει την αδελφή του Ηλέκτρα να συνεχίσουν το παιχνίδι της σχέσης τους, να μη φύγουν απ' τους ρόλους τους, να αντιμετωπίσουν βαριά θέματα παίζοντας. Συναντά την καρκινοπαθή Ιφιγένεια, τηρεί τη γραμμή του Ορέστη στην Ιφιγένεια εν Ταύροις, αλλά κάποια στιγμή «στρίβει» για αλλού.

n

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον κατα Βέλτσο Ορέστη, παίζει με τα υλικά του τραγικού ήρωα, ενδεχομένως και με την κατανόηση αυτών εκ μέρους του συγγραφέα. Ταυτίζεται με την αδελφή του , αγωνίζεται να ξεφύγει από τις Ερινύες, αποκαλύπτει την ταυτότητά του, παλεύει για την ψυχική του επιβίωση, τα βάζει με το σήμερα της πατρίδας του, συνειδητοποιεί το αναπότρεπτο της περίπτωσής του, επιστρέφει σε έναν θεατρικό προβληματισμό για να σωθεί».


Info: Πρεμιέρα εκτός των τειχών: έξι παραστάσεις στο ΦΟΥΓΑΡΟ:

4,5,6 και 11,12,13/7 21.30. €8, 5(Φ). Κρατήσεις θέσεων: 27520 47380 (Τετάρτη έως Κυριακή 18.00-23.00), www.fougaro.gr