Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: 25 ραντεβού σε Πειραιώς 260 & Επίδαυρο
Τα must του φετινού καλοκαιριού στο Φεστιβάλ
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021: Οι 25 παραγωγές που θα δούμε στην Πειραιώς 260 και στην Επίδαυρο
▶ Μας κινεί το ενδιαφέρον η ιδέα του αφιερώματος Contemporary Ancients, που εστιάζει σε καινούργιες δραματουργικές προσεγγίσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος. Η ενότητα ανεβάζει αυλαία στην Πειραιώς 260 με τη σκηνική πρόταση «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» του Κωνσταντίνου Χατζή. Επί σκηνής η Σοφία Χιλλ σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη (16-17/6).
▶ Για όσους γοητεύονται από τους αντιήρωες, στην παράσταση του Σίμου Κακάλα ο «Αίαντας» (21-25/6) παίζει τάβλι σε ένα παρακμιακό υπαίθριο αναψυκτήριο.
▶ Η σάτιρα του Αριστοφάνη για τη διαφθορά των λαοπλάνων πολιτικών είναι πάντα ικανή αφορμή για θεατρική εξόρμηση, πόσο μάλλον όταν οι «Ιππείς» (25-27/6) του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ανοίγουν τη σεζόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
▶ Αν, πάλι, σας έχει βάλει σε σκέψεις το επετειακό κλίμα, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δίνουν την ευκαιρία για «Εθνικό ντεφιλέ» φουστανέλας διά χειρός Παντελή Φλατσούση (26-29/6) και σχόλια περί ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον Ανέστη Αζά μέσα από τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά» (26-29/7), στην Πειραιώς 260.
▶ Είναι η πρώτη τους σκηνοθετική απόπειρα στην Επίδαυρο και, μάλιστα, με δυναμική διανομή. Ο λόγος για τον Γιώργο Νανούρη που αναμετριέται με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (2-4/7) και την Αργυρώ Χιώτη που καταπιάνεται με τους αριστοφανικούς «Βατράχους» (9-11/7).
▶ Τέσσερις συγγραφείς δημιουργούν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία. Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις «Τραχίνιες» γράφει «Το σπίτι με τα φίδια» (9-10/7), που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη· η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη «Μήδεια», προτείνει το «γάλα, αίμα» (16-17/7), που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας· ο Γιάννης Μαυριτσάκης, συνομιλώντας με τις «Βάκχες», καταθέτει την «Κρεουργία» (23-24/7), που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας και η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον «Ιππόλυτο» το έργο «Η Φαίδρα καίγεται» (30-31/7), που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός. Μας κεντρίζει, άλλωστε, και το υπέροχο «σκηνικό»: το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
▶ Οι λάτρεις του Φασμπίντερ θα έχουν σημειώσει ήδη ότι η εμβληματική «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια» (14-16/7) μεταφέρεται στο θέατρο από τη νεαρή σκηνοθέτιδα Κατερίνα Γιαννοπούλου στην Πειραιώς 260.
▶ Ντεμπούτο για τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Ορέστη» (16-18/7).
▶ Στην Πειραιώς 260, ο Έκτορας Λυγίζος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο «Σχολείο γυναικών» (17-20/7) του Μολιέρου και, μάλιστα, σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο με όχημα στη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.
▶ Με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στη σκηνοθεσία και τους Χάρη Φραγκούλη, Σταμάτη Κραουνάκη και Αμαλία Μουτούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα «Ιχνευταί» (23-25/7) στην Επίδαυρο είναι υποψήφιο για soldout.
▶ Αντίστοιχων… προδιαγραφών και τα επόμενα τριήμερα εδώ περιλαμβάνουν: τις «Φοίνισσες» (30/7-1/8) του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και ερμηνείες των Γιώργου Γλάστρα, Μαρίας Κατσιαδάκη, Λουκίας Μιχαλοπούλου, Κώστα Μπερικόπουλου, Αργύρη Ξάφη, Θάνου Τοκάκη. Την ευριπίδεια «Ελένη» (6-8/8) του ΚΘΒΕ από τον Βασίλη Παπαβασιλείου με τους Έμιλυ Κολιανδρή και Θέμη Πάνου. «Βάκχες» (13-15/8) σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τους Άκη Σακελλαρίου και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.
▶ Ο Γιάννης Στάνκογλου ενσαρκώνει τον «Προμηθέα δεσμώτη» (20-22/8), ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία, στη δεύτερη εμφάνιση του Άρη Μπινιάρη στην Επίδαυρο.
▶ Η σεζόν στο αργολικό θέατρο κλείνει με παγκόσμια πρεμιέρα, που δεν χάνεις: «ödipus / οιδίποδας» (3-5/9) από την βερολινέζικη Σαουμπύνε και τον Τόμας Οστερμάγιερ. Το κείμενο της Μάγιας Τσάντε αντλεί από τον «Οιδίποδα τύραννο» και η δράση ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα σήμερα, όπου μια οικογένεια Γερμανών βιομηχάνων κάνει τις διακοπές της.
▶ Ηχηρών διεθνών συμμετοχών συνέχεια το φθινόπωρο και στην Πειραιώς 260 με τα «Κομμάτια μιας γυναίκας» (2-4/9) σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μούντρουτσο, την «Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ» (17-19/9) του Κριστόφ Βαρλικόφσκι και την «Ιστορία της βίας» (5-6/10) από τον Τόμας Οστερμάγιερ.
▶ Με το δέλεαρ της πρώτης σκηνικής γνωριμίας οι συναντήσεις μας με τη «Βία» (24-25/9), μια υβριδική μίξη εικαστικών τεχνών και ήχου της Καναδής Μαρί Μπρασάρ, και τα «Τοπία χωρίς χρώμα» (3-4/10), ένα έργο για τη βία εναντίον των γυναικών από την ομάδα Teatro La Re-sentida.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια παράσταση ευχάριστη στη θέαση, δουλεμένη στη λεπτομέρεια, με άψογη καθοδήγηση των ηθοποιών, ώστε να κινηθούν με δεξιοτεχνία στην κόψη μεταξύ κωμωδίας και δράματος
Με αφορμή τη νέα τους θεατρική συνεργασία, μιλήσαμε με τους δύο ηθοποιούς για ένα έργο γραμμένο από δύο παλιότερους μεγάλους του θεάτρου και της κωμωδίας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Το βραβείο θα δίνεται ανά διετία σε γυναίκες δημιουργούς με σημαντική προσφορά στο θέατρο
Η ηθοποιός μας μιλά για την συμμετοχή της στην παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
Η Έρι Κύργια επανασυνθέτει τον μύθο του Φρανκενστάιν, μεταφέροντάς τον στην εποχή που ξεκίνησε η Τεχνητή Νοημοσύνη
Αγάπη, έρωτας, τρυφερότητα, στερεότυπα, δεύτερες ευκαιρίες: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των έργων που προτείνουμε
Η θεατρική παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ως ελάχιστη προσφορά στην πολυσχιδή δημιουργό θα απονέμει ανά διετία το Βραβείο
Μια ματιά στη θεατρική παράσταση που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Μια συζήτηση με τον αρχιμουσικό που σκηνοθετεί την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Κάλλας
Η πρώτη παράσταση του έργου του Μπέκετ πραγματοποιήθηκε 5 Ιανουαρίου 1953
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας όπως στο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ηρώδειο
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης ανεβάζουν την πρώτη θεατρική παράσταση για τον μεγάλο μουσικό
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαία κείμενα και καθηλωτικές ερμηνείες
Ερμηνεύουν η Λυδία Κονιόρδου και ο Μιχάλης Σαράντης- Μαζί τους η Τάνια Τσανακλίδου
Ποια θεατρικά μπορείτε να δείτε τις μέρες των γιορτών στην Αθήνα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη του «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» στο θέατρο Αργώ
Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης αναλαμβάνει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, προσεγγίζοντας τον «Γυάλινο κόσμο» μέσα από μια δική του, «πειραγμένη», και γι’ αυτό καλοδεχούμενη, οπτική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.