Θεατρο - Οπερα

Βαμβακάρης, Μπάτης, Δελιάς, Παγιουμτζής «ξανασμίγουν»

Στην παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς»

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήταν καλοκαίρι του 1934, χρόνια ταραγμένα τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά – με την Ελλάδα σε πτώχευση από το 1932, όταν η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» κουρδίζει μπουζούκια, μπαγλαμάδες και φωνές και ερμηνεύει μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του ρεμπέτικου. Στη Μάντρα του Σαραντόπουλου, κοντά σην Ανάσταση στη Δραπετσώνα ο Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Ανέστης Δελιάς φτιάχνουν την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία που σύντομα θα άλλαζε την φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ο εμπνευστής της και ο Γιώργος Mπάτης εκείνος που την βάφτισε με τον λαμπερό καθαρευουσιάνικο τίτλο «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Ένα πρωτοποριακό για την εποχή του μουσικό σχήμα, γεννιέται και μαζί του όμορφα τραγούδια που μιλούσαν για τον έρωτα, τη φτώχεια, το καυμό, την απελπισία. Για τη ζωή σε καιρούς δύσκολους.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι τότε 29 χρονών, ο Γιώργος Μπάτης κόντευε τα 50, ο Στράτος Παγιουμτζής τα 30 και ο Ανέστης Δελιάς, ο μικρότερος της παρέας, τα 22 του χρόνια. Η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς”, συναντιέται σε καφενεία και ταβερνεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, κατεβαίνει στα βράχια της Πειραικής και ερμηνεύει τραγούδια αληθινά που καθιερώθηκαν ως πειραιώτικα ρεμπέτικα τραγούδια.

Τραγουδούν: Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης. Μαζί τους η Εβελίνα Αγγέλου και ο Πέτρος Μάλαμας.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης.


Info: 6,7 & 8/6 21.00, Πέτρινη Αποθήκη, προβλήτα του ΟΛΠ [Πύλη Ε2], 210 4143310-320, €15, 10(Φ). (Μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Ελληνικό Φεστιβάλ)