- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» ξεκινά τις παραστάσεις του
Ένα ξεχωριστό μουσικό παραμύθι για μικρούς θεατές στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω»: Οι μικροί θεατρόφιλοι θα λατρέψουν το μουσικό παραμύθι που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Φιλοδοξεί να κατορθώσει το ιδεώδες: Να μπάσει την επόμενη γενιά θεατών στον μαγευτικό κόσμο του θεάτρου και να σκορπίσει φαντασμαγορία και συγκινήσεις σε συσκευασία παράστασης με δωρεάν είσοδο για όλους. «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» δεν είναι ένα απλό έργο. Είναι ένα γοητευτικό αμάλγαμα λόγου και μουσικής, με πλατό τη ροή ενός ταξιδιού αναζήτησης και πρωταγωνιστές όλους εμάς, όσους αναζητούν ένα κάλεσμα αφύπνισης και αισιοδοξίας μέσα από τη σοφία της κίνησης προς τα εμπρός.
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, μιας σειράς πρωτότυπων ερευνητικών δράσεων και workshop που θα ξεδιπλωθούν στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, η οποία εξαπλώνεται σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης φιλοξενώντας παραστάσεις σε απρόσμενους, μη θεατρικούς χώρους. Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι της γνωστής στιχουργού Ελένης Φωτάκη, που εμπνεύστηκαν, ντύνουν μουσικά και ερμηνεύουν ζωντανά οι Φώτης Σιώτας και Αναστάσιος Μισυρλής και αφηγείται η ηθοποιός Ηρώ Μπέζου.
Το παλμαρέ των δημιουργών υπόσχεται μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία: Στιχουργός με σημαντικές συνεργασίες στο βιογραφικό της, η Ελένη Φωτάκη έχει εργαστεί σε δίσκους του Γιάννη Χαρούλη, του Μίνου Μάτσα, του Γιώργου Καζαντζή, της Λένας Πλάτωνος και της Τάνιας Τσανακλίδου, της Φωτεινής Βελεσιώτου, της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Έχει παράλληλα κυκλοφορήσει μια ποιητική συλλογή, ενώ «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω» είναι το πρώτο της παραμύθι. Ο βιολιστής Φώτης Σιώτας συνεργάζεται διαχρονικά με τους Σωκράτη Μάλαμα και Θανάση Παπακωνσταντίνου, έχει αφήσει το στίγμα του σε άφθονα σχήματα της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής και συμμετείχε σε δεκάδες παραγωγές χορού και θεάτρου. Στην ηχητική επένδυση του «Ποταμιού...», πλαισιώνεται από τον Αναστάσιο Μισυρλή, βιολοντσελίστα με σπουδαία θητεία σε ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργασίες με σύνολα τζαζ μουσικής και μεγάλους θεατρικούς και μουσικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και με θιάσους και θεατρικές ομάδες. Η Ηρώ Ελένη Μπέζου έχει δουλέψει με ορισμένους από τους πλέον εξέχοντες σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ το 2019 τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.
Στην παράσταση «Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω», οι πρωτότυπες συνθέσεις αναμιγνύονται με γνωστά θέματα της κλασικής μουσικής και ήχους του κόσμου. Το παραμύθι είναι εμπνευσμένο από το γαλλικό προκλασικό τραγούδι «Tourdion» (1530) του Pierre Attaingnant, που αποδόθηκε στα ελληνικά από τον Στάθη Χατζηιωαννίδη ως «Το ποτάμι». Άλλοτε με μουσική και άλλοτε με τραγούδι, οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές θα παρακολουθήσουν την ιστορία του μικρού ποταμιού, που ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης, χωρίς να ξέρει πώς να είναι χαρούμενο: «Μια φορά κι ένα καιρό, τρία μωρά ποτάμια ξεκίνησαν ψηλά από τα βουνά, για το ταξίδι τους στον κόσμο. Το πρώτο, ήταν όμορφο πολύ και δυνατό… Το δεύτερο ποτάμι ήταν άτυχο…Το τρίτο ποτάμι, ήταν ευγενικό κι ευαίσθητο. Ένα ποτάμι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα ποτάμι βαθιά λυπημένο, γιατί ήταν το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω». Στο δρόμο του, το ποτάμι ανακαλύπτει τη σοφία της ροής προς τα μπρος, της αέναης κίνησης και της συνέχειας. Πρόκειται για το είδος της ιστορίας που έρχεται για να προσανατολίσει το κοινό στον αστερισμό της θεατρικής μαγείας.
«Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω»
Ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά 5-9 ετών
Της Ελένης Φωτάκη
Αφήγηση: Ηρώ Μπέζου
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Αναστάσιος Μισυρλής – Φώτης Σιώτας
Κυριακή 1 Νοεμβρίου, 12:00
Αρχοντικό των Μπενιζέλων, Αδριανού 96, Πλάκα
(Παράσταση για 30 άτομα)
Σάββατο 7 Νοεμβρίου, 12:00
Δημοτική αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42
(Παράσταση για 50 άτομα)
Γενικές οδηγίες
Ακολουθώντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19, ο αριθμός των θεατών διαμορφώνεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση, ανάλογα με την έκταση κάθε χώρου.
Παρακαλείται κάθε μικρός θεατής να συνοδεύεται από έναν μόνο ενήλικα. Ένας ενήλικας μπορεί να συνοδεύει περισσότερα από ένα παιδιά.
Η είσοδος είναι δωρεάν, με απαραίτητη την κράτηση εισιτηρίων. Επικοινωνία για τα εισιτήρια αποκλειστικά στο boxoffice@greekfestival.gr. Θα πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του ενήλικα, τηλέφωνο επικοινωνίας και η παράσταση (χώρος, ημερομηνία) για την οποία ενδιαφέρεται, καθώς και το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού ή των παιδιών που θα συνοδεύει.
Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη πριν και κατά τη διάρκεια της παράστασης και μέχρι την αποχώρηση από το χώρο της παράστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει
Ο Ιωάννης Απέργης πρωταγωνιστεί στο διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών
Τι μας είπε ο σκηνοθέτης για το έργο και τον Μποστ λίγο πριν την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του «Frankenstein & Eliza» λίγο πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία
Μια παράσταση της Χριστίνας Κυριαζίδη για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» στο θέατρο ΕΛΕΡ και όλα όσα την απασχολούν
Το θέατρο Πόρτα άνοιξε την πρόβα του έργου του Μπέκετ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σε νέους 14-17 ετών
Κριτική για την παράσταση στο θέατρο Κνωσός
Κωμωδίες, υπαρξιακές αναζητήσεις, σάτιρα, σύγχρονες μεταφορές κλασικών έργων, πρεμιέρες σύγχρονων έργων
Το έργο της Μάρτα Μπαρσελό αποτυπώνει τη διαδρομή της σχέσης «μητέρας-κόρης», μετά την ανατρεπτική απόφασή τους να εφαρμόσουν τους όρους ενός άρρηκτου συμβολαίου
Μια καριέρα που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το show «Σούπερ Ατού» και για την παράσταση «Διάφανος Ύπνος»
Ο ράπερ μιλάει για την απόφασή του να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξανακάνει, το θεατρικό σανίδι, στο ψυχολογικό θρίλερ που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγοράς
Φωνές από το περιθώριο και τροφή για σκέψη για την αποδοχή και τα σύγχρονα κοινωνικά στερεότυπα
Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου
Οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες της παράστασης που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.