Θεατρο - Οπερα

Στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Η ηθοποιός βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δήμητρα Βλαγκοπούλου, νικήτρια του φετινού θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»
Δήμητρα Βλαγκοπούλου, νικήτρια του φετινού θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου είναι η νικήτρια του φετινού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη».

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου είναι η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη». Η τελετή απονομής έγινε το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτωβρίου 2020.

Η ηθοποιός βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή - σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Η απονομή του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο REX- Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Συνυποψήφιες της Δήμητρας Βλαγκοπούλου ήταν η Μαίρη Μηνά και η Ελένη Στεργίου.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα η Δήμητρα Βλαγκοπούλου ήταν υποψήφια για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του 'Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ σε διασκευή - σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου (Θέατρο του Νέου Κόσμου), η Μαίρη Μηνά για το «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν ΜακΜίλαν σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (Σύγχρονο Θέατρο) και η Ελένη Στεργίου για την ερμηνεία της στο έργο «Η απαγωγή της Τασούλας: μια ποιητική μυθιστορία» (εμπνευσμένο από την «Απαγωγή της Τασούλας» του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου (Θέατρο Σταθμός).

Από αριστερά προς δεξιά: Ελένη Στεργίου, Μαίρη Μηνά, Δήμητρα Βλαγκοπούλου - Οι τρεις υποψήφιες για το φετινό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το βραβείο στην Δήμητρα Βλαγκοπούλου, και η περυσινή βραβευμένη Ηρώ Μπέζου τής έδωσε την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία η τιμώμενη ηθοποιός θα κρατήσει για έναν χρόνο και θα παραδώσει στην ομότεχνή της που θα διακριθεί την επόμενη χρονιά. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου κέρδισε το φετινό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» - Την απονομή έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς» και την ανακήρυξη του 2020 ως «Έτος Μελίνα Μερκούρη» από το Υπουργείο Πολιτισμού, η ATHENS VOICE στο νέο της τεύχος δημοσίευσε αποκλειστικά, για πρώτη φορά στα χρονικά, ολόκληρη τη συνομιλία που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ανάμεσα στην εμβληματική Ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό και στον κορυφαίο Ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο, Σαλβαντόρ Νταλί και αφιέρωσε το εξώφυλλό της στη Μελίνα Μερκούρη με ένα έργο που σχεδίασε ο εικαστικός Γιάννης Βαλυράκης.

Λίνα Μενδώνη για Μελίνα Μερκούρη: Ο μύθος δεν έχει αλήθεια, δεν έχει ψέμα

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον «μύθο» της Μελίνας Μερκούρη. «Η Μελίνα, που σήμερα θυμόμαστε ότι γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια, θα ζήσει τόσα κι άλλα τόσα, γιατί πια ό,τι και να πούμε γι' αυτήν γινόμαστε πιστευτοί» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ο μύθος δεν έχει αλήθεια, ούτε ψέμα. Είναι κυρίαρχος. Έχει μια σφριγηλή αιωνιότητα που περνάει από στόμα σε στόμα και φωλιάζει από μνήμη σε μνήμη. Ώσπου γίνεται μια κατάκτηση παγκόσμια.

» Η Μελίνα είναι ένας μύθος, από εκείνους που χρειάζεται η Ελλάδα. Από εκείνους που χρειάζονται οι τρεις νεαρές ηθοποιοί που έφτασαν ως εδώ, καταθέτοντας πάνω στη σκηνή το ταλέντο τους. Αυτή η μία που θα επιλεγεί, με τίμια διαδικασία, θα φορά την καρφίτσα της Μελίνας στο πέτο της. Θα πρέπει να τη φέρει με την ίδια φιλάρεσκη τέχνη, όπως εκείνη».

Η Λίνα Μενδώνη στην τελετή απονομής του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»
Η Λίνα Μενδώνη στην τελετή απονομής του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


«Εγώ, που τύχη αγαθή, με έκανε να μιλώ απόψε για τη Μελίνα ενώπιον σας, την γνώρισα, αλλά δεν την έζησα, όπως οι ελάχιστοι ευτυχείς, ανάμεσά μας. Μια πρώτη φορά πήγα στο γραφείο της, στο γραφείο της κυρίας υπουργού Πολιτισμού στην οδό Αριστείδου με τον καθηγητή μου. Εγώ 22 χρονών, κι έμεινα να τη κοιτάζω, καθώς με ρωτούσε γιατί επέλεξα να γίνω αρχαιολόγος. Η τύχη θέλησε για περισσότερο από δώδεκα χρόνια να βλέπω το γραφείο της απέναντι από το γραφείο του υπουργού. Το γραφείο, που εκείνη είχε επιλέξει, αλλά δεν πρόλαβε να καθίσει. Και κανείς δεν κάθεται σ' αυτό και ούτε θα καθίσει. Γιατί με τον μύθο ποιος τρελάθηκε να αναμετρηθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην τελετή απονομής χαιρετισμό απηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Μάνου Καρατζογιάννη, με τίτλο «Μελίνα στοπ καρέ», που ιχνηλατεί στιγμές της ζωής της Μελίνας Μερκούρη όπως τις αφηγούνται οι 13 νικήτριες του θεατρικού βραβείου που φέρει το όνομα της ηθοποιού. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (επίτιμη πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ρένη Πιττακή.

«Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» (trailer) | Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.