Θεατρο - Οπερα

«Anamnesis»: Η Αλεξανδρούπολη στο φως του φεγγαριού (εικόνες)

Μια βραδιά που χάρισε στους παρευρισκομένους μια δυνατή ανάμνηση

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anamnesis
© Δημήτρης Αλεξούδης

400 θεατές παρακολούθησαν την «Anamnesis» στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Ζώνης Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του θεσμού «Στο φως του Φεγγαριού» του ΥΠΠΟΑ

Μια παράσταση μαγείας που υπό το φως του φεγγαριού μίλησε για ένα ταξίδι «Anamnesis». Παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες αυτής της τόσο ιδιαίτερης χρονιάς του φόβου και της αγωνίας απέναντι σε αυτά που απρόσμενα θα έρθουν, οι συντελεστές σε συνεργασία με το κοινό κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια μοναδική βραδιά με τις «ευλογίες» του αυγουστιάτικου φεγγαριού.  

anamnesis
© Δημήτρης Αλεξούδης

Φέτος το πολύμορφο ταξίδι της «Anamnesis» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης που εντάχθηκε στο θεσμό «Στο φως του Φεγγαριού» του ΥΠΠΟΑ, χάρισε στους θεατές, ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής, μια μοναδική συναρπαστική καλλιτεχνική εμπειρία χορού, μουσικής και λόγου υπό την ασημένια μυσταγωγία της πανσελήνου που αναδυόταν από το θρακικό πέλαγος.

Η «ΑΝΑΜΝΕSIS/ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ» που υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου και υπο την Αιγίδα του ΕΟΤ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Δευτέρα 3 Αυγούστου συγκεντρώνοντας 400 θεατές από όλη την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού-  όλων των ηλικιών- στον ομώνυμο εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές υγειονομικής ασφαλείας που προβλέπονταν από την Πολιτική Προστασία.

Η πολύμορφη εκφραστική και κινησιολογική παλέτα της ερμηνεύτριας, σκηνοθέτιδας και χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη παρουσίασε το φυσικό κάλλος του αρχαιολογικού χώρου και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες θεατές να συνδεθούν με την Αρχαία Ζώνη, με τα στοιχεία της φύσης και να θυμηθούν την μεγάλη απόφαση να ελπίζουν, να συμφιλιωθούν με το παρελθόν τους και να αφεθούν ελεύθεροι στο σήμερα, ακόμα κι αν αυτό υπαγορεύει όρια.

anamnesis
© Δημήτρης Αλεξούδης

Ο Θρακιώτης ηθοποιός αξιώσεων Γιάννης Στάνκογλου στο ρόλο του αφηγητή, μίλησε για τις αξίες, στην «ισχύ», το «Απολλώνιο Φως», το «κάλλος» και την «αρμονική συνύπαρξη» που κυριαρχούσαν στη πολυπολιτισμική αυτή πόλη, εδώ και 2.500 χρόνια.

Η αισθαντική φωνή της τραγουδοποιού Μαρίας Παπαγεωργίου ανέδειξε με τον δικό της τρόπο την ανθρώπινη συνάντηση της Ιστορίας με την νεότερη παράδοση του τόπου, μια ανάσα από την συνοριακή πύλη διασύνδεσης- μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Ασίας.

anamnesis
© Δημήτρης Αλεξούδης

Μοναδική ήταν η συμβολή των μαθητριών- μικρών χορευτριών- από της σχολές χορού της Αλεξανδρούπολης που ξύπνησαν «Μνήμες» και παρέσυραν το κοινό σε μια συναρπαστική συμμετοχική καλλιτεχνική εμπειρία.

Ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο μουσικός Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο, ένα site specific sound installation, που συνόδεψε τις δράσεις της παράστασης.

Όπως ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το κοινό παρευρέθηκε με Ελεύθερη Είσοδο. Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού γεγονότος ευχαριστούμε θερμά τον ΕΟΤ, την ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου Grecotel Astir Egnatia για τη φιλοξενία, τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Τμήματος Αλεξανδρούπολης για την παρουσία του στον χώρο καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και την Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης. Έχοντας συγκεντρώσει μαγευτικές στιγμές από το ταξίδι της "ANAMNESIS/ ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ" προετοιμαζόμαστε ήδη για την επόμενη «AΝΑΜΝΕSIS» με την καλύτερη διάθεση».

Η δήλωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης: «Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης στηρίζουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Για το φετινό , διαφορετικό και ιδιαίτερο καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί και παρουσιάζονται ήδη στο κοινό του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στους επισκέπτες του περισσότερες από 30 θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις απαιτούμενες αποστάσεις.
Στηρίζουμε τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο. Στηρίζουμε και τον χορό! Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ο χορός είναι παρών. Η διαδραστική παράσταση , μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία στην Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης υπό την επιμέλεια της διακεκριμένης διεθνώς ερμηνεύτριας, σκηνοθέτιδας και χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη μια παράσταση που ενώνει τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, την αρχαία Θράκη μας με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, απέδειξαν ότι μπορούμε και παράγουμε πολιτισμό , εδραιώνουμε πολιτιστικό προϊόν και στοχεύουμε να κάνουμε την Αλεξανδρούπολη, -θεματοφύλακα των συνόρων μας, μια ανάσα από την συνοριακή πύλη διασύνδεσης- μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Ασίας- μητρόπολη και του πολιτισμού».

Συντελεστές
Σύλληψη/Χορογραφία/ Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική: Τρύφωνας Κουτσουρέλης
Ερμηνευτές: Αντώνης Στρούζας,
Κωνσταντίνα Λιόντου, Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Μαρία Παπαγεωργίου
Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου
Συμμετείχαν μαθήτριες σχολών χορού: Φοίβη Στάνκογλου (Fix dance studio, Αθήνα), Μαριτίνα Πιπερούδη, Μυρσίνη Μιχαηλίδου, Φρειδερίκη Τιλκερίδου και Χριστίνα Χατζησταύρου (Σχολή Χορού Χοροέκφραση, Αλεξανδρούπολη), Ευαγγελίνα Κάργα και Νικολέτα Γεωργιάδη (Namaste Yoga-Dance-Pilates studio, Αλεξανδρούπολη), Παναγιώτα Γεωργιάδου και Ελένη Δαρόγλου (ΜΓΣ Εθνικός Ρυθμική Γυμναστική, Αλεξανδρούπολη).

Οργάνωση παραγωγής: DEV/NULL Cultural Management- Παρασκευή Καλογεράκη
Φωτογραφίες και βίντεο:  Δημήτρης Αλεξούδης
Web & Graphic designer: Αρείων Στεφανίδης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναντήσεις στα Εξάρχεια | Γιάννης Καλαβριανός
Podcast Συναντήσεις στα Εξάρχεια | Ο Γιάννης Καλαβριανός περνάει την «Πύλη της Κόλασης»

Ο πρώην γιατρός που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο, οι πετυχημένες παραστάσεις, οι διακρίσεις και το νέο του έργο στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.