Θεατρο - Οπερα

11 θεατρικές παραστάσεις που δεν θα χάσουμε

Τι θα συζητάμε τους επόμενους δύο μήνες

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 731
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22_pan191222_5da_3832_2.jpg
© Νίκος Πανταζάρας

Προτάσεις για παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου θεάτρου που θα δούμε στα αθηναϊκά θέατρα το χειμώνα του 2020

1. «Ηλέκτρα», σκην. Άρης Μπινιάρης (Θέατρο Τέχνης)
Ο Άρης Μπινιάρης, ο σκηνοθέτης που έχει δώσει στη θεατρική κίνηση τον δικό του ρυθμό, καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο και σκηνοθετεί την Εβελίνα Παπούλια (ή αλλιώς το κορίτσι που πολλά χρόνια πίσω στην τηλεόραση των 90s έμεινε στο μυαλό των φανατικών για την «προσπάθειά» της να υποδυθεί μια άλλη σοφόκλια ηρωίδα, την Αντιγόνη) στην Ηλέκτρα

19_electra_0524.jpg


2. «Moby Dick», σκην. Γιάννης Κακλέας (Από 28/2 στο Θέατρο Παλλάς)
Το μιούζικαλ του Δημήτρη Παπαδημητρίου έρχεται στο Θέατρο Παλλάς για να αφηγηθεί στη μουσική φαντασμαγορική εκδοχή τους τις περιπέτειες του ναυτικού Ισμαήλ, του καπετάνιου Ακάμπ και της διάσημης λευκής φάλαινας. Ο Γιάννης Κακλέας φέρνει στη σκηνή μια υπερπαραγωγή που μυρίζει θάλασσα και παιδική αθωότητα. 

moby_dick.jpg

 


3. «Τρεις αδερφές», σκην. Δημήτρη Καρατζά (Στο Θέατρο Βεάκη)
Καριoφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αθηνά Μαξίμου. Ο Δημήτρης Καρατζάς καταπιάνεται με τον Άντον Τσέχοφ και παρουσιάζει στο Θέατρο Βεάκη τη δική του εκδοχή των τριών ηρωίδων του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα με ονόματα όπως αυτά του Αιμίλιου Χειλάκη, του Ορφέα Αυγουστίδη, του Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη, του Αινεία Τσαμάτη, της Υβόννης Μαλτέζου, του Δημήτρη Πιατά να ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Βεάκη και να κρατούν το κοινό από την ψυχή. 

© Βαγγέλης Βλασσόπουλος


4. «Νόρα», σκην. Θεόδωρος Τερζόπουλος (Στο Θέατρο Άττις)
Έχουν περάσει 19 χρόνια από την πρώτη εκείνη ανάγνωση της «Νόρας» με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο να ξεκινά μια ακόμη συζήτηση. Μπρεχτική και βαθιά ψυχαναλυτική. Η παράσταση που το 2018 πήρε το βάπτισμα με ένα μήνα απόλυτης επιτυχίας, έρχεται ξανά επιθυμώντας να ανοίξει έναν ακόμη διάλογο. 

© Κατερίνα Τζιγκοτζίδου
© Κατερίνα Τζιγκοτζίδου


5. «Μακμπέθ», σκην. Δημήτρη Λιγνάδη (Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου)
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης συναντά τη Μαρία Κίτσου και ένα θίασο σημαντικών ηθοποιών στο περίφημο «καταρραμένο» έργο του Ουίλιαμ Σέξπιρ. Ο πόθος για εξουσία, ο φόβος, ο φόνος, η οσμή του αίματος, οι δαίμονες και τα σκοτάδια των δύο φύλων σε μια μαύρη κωμωδία που αναμένεται να χειροκροτηθεί δυνατά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

14mikri_macbeth_ethniko_anastasiadou.jpg
© Αναστασιάδου


6. «This is not Romeo and Juliet», σκην. Αργύρης Πανταζάρας (Από 28/4 στο Θέατρο Πορεία)
Δύο αιώνια έφηβοι ερωτεύονται σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων. Ονειρεύονται, δραπετεύουν από τη ζωή, και συνομιλούν με τον θάνατο! Σε έκσταση, υπό την επήρεια του έρωτα. Εισβάλλουν στο θέατρο. Ο Αργύρης Πανταζάρας σκηνοθετεί τον εαυτό του και την Έλλη Τρίγγου σε μια παράσταση που μιλάει για τον έρωτα αλλά δεν είναι ο έρωτας. 

32_pan191222_l1007724_2.jpg


7. «Περηφάνια και προκατάληψη», σκην. Ιόλη Ανδρεάδη (Από 14/2 στο Θέατρο Αλκυονίς)
Για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή η διάσημη νουβέλα της Τζέιν Όστεν γίνεται πραγματικότητα. Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί την Ευγενία Δημητροπούλου και τον Δημήτρη Μοθωναίο στην πιο δυνατή ερωτική ιστορία όλων των εποχών. Δείτε εδώ τις πρώτες φωτογραφίες και το τρέιλερ της παράστασης αποκλειστικά στην ATHENS VOICE.

pp_printcstavroshabakis.com-1.jpg
© Σταύρος Χαμπάκης


8. «Ξαφνικά, πέρσι το καλοκαίρι», σκην. Γιώργος Παπαγεωργίου (Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου)
Το πιο λυρικό κείμενο του Τενεσί Ουίλιαμς επισκέπτεται το Θέατρο του Νέου Κόσμου «ντυμένο» σύμφωνα με τα γούστα του μέχρι τώρα ευρηματικού επί σκηνής Γιώργου Παπαγεωργίου. Η Θέμις Μπαζάκα, με το βιογραφικό της να συναγωνίζεται το αντίστοιχο της Μέριλ Στριπ (στο θέατρο η μία, στον κινηματογράφο η άλλη), αναλαμβάνει την υποδοχή και ο Φώτης Σιώτας με τον Δημήτρη Χατζηζήση τη μουσική.  

xafnikapersi_tokalokairi1cdomnikimitropoulou_1.jpg
© Δομινίκη Μητροπούλου


9. «Το Φτερωτό Άλογο», σκην. Βασίλη Μαυρογεωργίου (Στην Παιδική Σκηνή του Μεγάρου)
Το αγαπημένο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη έως και την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου. Δώδεκα ταλαντούχοι ηθοποιοί υποδύονται βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγους και δερβίσηδες, με τον ευρηματικό Βασίλη Μαυρογεωργίου να υπογράφει τη σκηνοθεσία, την Άνδρη Θεοδότου τη θεατρική προσαρμογή και τον Νίκο Κυπουργό να ντύνει την παράσταση με παραδοσιακές μελωδίες και ανατολίτικους ήχους. 

to_fteroto_alogo_noem_2019_ian_2020_megaro_c_akriviadis_16582_0138p-m.jpg
© Akriviadis


10Βασιλιάς Αλέξανδρος, σκην. Αρκαδία Ψάλτη (Στο Θέατρο ΜΠΙΠ)
Η ιστορία αυτού του έργου εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη των ημερών μας. Εκεί ζει μια οικογένεια: μητέρα, πατέρας, κόρη και ο υπερήλικας με άνοια παππούς. Ένα βράδυ γιορτινό, η κόρη εκμεταλλεύεται την έξοδο των γονέων για να υποδεχθεί το αγόρι της πρώτη φορά στο σπίτι. Οι αναταράξεις αυτής της σχέσης θα προκαλέσουν ένα μικρό σεισμό που ανοίγει μια απροσδόκητη καταπακτή με θέα στα θεμέλια του σπιτιού, για να ξεπροβάλει ο εφιάλτης που γέννησε και κρατά αυτό το σπίτι γερό. 

megas_alexandros.jpg


11. Τα γενέθλια της Ινφάντα, σκην. Μαρία Νίκα (Στο Θέατρο Φούρνος)
Στο σκοτεινό βασίλειο της Ισπανίας τα γενέθλια μιας νεαρής πριγκίπισσας με το όνομα Ινφάντα μονοπωλούν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον της αυλής και των πολιτών της. Ο θλιμμένος Βασιλιάς, τα ασφυκτικά υφάσματα και μία πνιγηρή ατμόσφαιρα φέρνουν την ανάγκη της μεταμόρφωσης. Ένας μάγος, ένα τέρας κι ένας καθρέφτης, η πύλη στο ανεξερεύνητο της ανθρώπινης ύπαρξης, θα είναι η έκπληξη των γενεθλίων που θα φέρουν την Ινφάντα όλο και πιο κοντά σε μια σκληρή και χρηστική ενηλικίωση, το βασίλειο της απάθειας. Και όσο πιο λαμπερός πρέπει να δείχνεις τόσο πιο σκοτεινός ο αντικατοπτρισμός. Θα είναι τελικά αυτό το πάρτι γενεθλίων που ονειρεύτηκε; 

82792546_176989283360843_1845485303209394176_n.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.