- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το πρόγραμμα του Tempus Verum – Εν Αθήναις και της «Μικρής Ακαδημίας» του για τη νέα θεατρική σεζόν
Ακραία ποιητική, υπαρξιακά πολιτική, η θεατρική σκηνή του Δημήτρη Λάλου κλείνει 3 χρόνια λειτουργίας με δυο επιτυχίες σε επανάληψη, τρεις νέες παραγωγές, τη βραβευμένη παράσταση του Adapt Festival και τα σεμινάρια της Μικρής Ακαδημίας. Να είσαι εκεί, να «πρέπει να είσαι»...
Εκτός των θεατρικών παραστάσεων, στο Tempus Verum-Εν Αθήναις, έχει στηθεί εδώ και δύο χρόνια –υπό την εποπτεία του Δημήτρη Λάλου– μια «Μικρή Ακαδημία». Ο καθιερωμένος, πλέον, θεσμός θεατρικής μετεκπαίδευσης παρουσιάζει την νέα του εκδοχή υπό μορφή τριμηνιαίων εργαστηρίων. Σκοπός της Ακαδημίας είναι να εδραιωθεί, ως ένας οργανωμένος θεσμός μεταπτυχιακής θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του θεάτρου, σε απόφοιτους αλλά και σπουδαστές δραματικών σχολών.
Ποιο θα είναι το πρόγραμμα για τη νέα σεζόν;
Lolita Reversed | Dark του Χρήστου Καρασαββίδη
Δυο χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, παρουσιάζεται η «Lolita Reversed: Dark», σε μια ολοκαίνουρια μορφή, πολύ πιο σκοτεινή, πιο τολμηρή και πιο επιθετική, ξαναγραμμένη και επανασκηνοθετημένη, εντελώς διαφορετική, θέτοντας νέα κριτήρια για το τι θεωρείται πειραματικό θέατρο και τι ποιητικός λόγος.
Μια παράσταση που δίχασε κοινό και κριτικούς, προκαλώντας πλήθος αποθεωτικών αλλά και πολύ σκληρών σχολίων, καταλήγοντας ως μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων και μια σειρά από συνεχόμενα soldout.
Η «Lolita Reversed: Dark» στη σκηνή του «Tempus Verum-Εν Αθήναις» (από 4-27 Οκτωβρίου 2019 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.30 σε κείμενο - σκηνοθεσία - μουσική Επιμέλεια - φωτισμούς: Χρήστου Καρασαββίδη με τους Τάσο Δέδε, Κρίστελ Καπερώνη, ΤζωρτζίναΛιώση, Στέφανο Λώλο, Μάρω Παπαδοπούλου, Δώρα Παρδάλη), θα κάνει τα πάντα να είναι ξανά θέμα σωστής διαστροφής!
«Η Αρρώστια της Νιότης» του Φέρντιναντ Μπρούκνερ
Με την υπεροψία μιας νιότης που ασφυκτιά, παρατηρώντας παγωμένη και ασάλευτη την παγκόσμια αγωνία στη Βιέννη του μεσοπολέμου που προαναγγέλλει το πέρασμα στη χιτλερική Γερμανία.
Ο Δημήτρης Λάλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Tempus Verum-Εν Αθήναις προσεγγίζει απόλυτα, αφοριστικά, σαν μια εκμηδενιστική παρέλαση, την «Αρρώστια της Νιότης» σε μια παράσταση που καίει, με τον τρόπο που καίει ο πάγος.
Από 16 Οκτ - 11 Ιαν 2020, κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 18:00,στησκηνήτου«Tempus Verum-Εν Αθήναις» η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό και επαινέθηκε από τους κριτικούς, με τους Ξένια Αλεξίου, Τάσο Δέδε, Κρίστελ Καπερώνη, Μελίνα Λεφαντζή, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Ουσίκ Χανικιάν, επιστρέφει...
«Ο Άσχημος» του Μάριους φον Μάγενμπουργκ
Αμετανόητος «Ο Άσχημος» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από 1/11-12/4/2020,κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.30, στη σκηνή του «Tempus Verum-Εν Αθήναις».
Η μεγάλη επιτυχία της βερολινέζικης Σαουμπίνε ιδιοφυώς σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Λάλομετά από μια σειρά από sold out και εξαιρετικές κριτικές (**** Μ. Κρύου, Αθηνόραμα), (Εντυπωσιακές οι αμφίστομες και υπόγεια διαλεκτικές ερμηνείες του Θανάση Δόβρη,του Συμεών Τσακίρη, της Βάσως Καβαλιεράτου και του Μιχάλη Βρεττού. Η μουσική επένδυση του Μίνωα Μάτσα ακούγεται στιλπνή και κοφτερή σαν γερμανικό ατσάλι... Γρ. Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών), επαναλαμβάνεται πιο μαύρη και καφκική από ποτέ!
«Νιζίνσκι - Η Προφητεία της Φωτιάς» του Χριστόφορου Χριστοφή
Ο Χριστόφορος Χριστοφής στο μυαλό του θρυλικού Ρώσου χορευτή και χορογράφου Βάσλαβ Νιζίνσκι...
Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο υποσυνείδητο, στο τέλος της παλιάς Ευρώπης και στην πτωτική πορεία ενός πολιτισμού που οδήγησε στον μονοδιάστατο άνθρωπο της εποχής μας.
Από 27 Ιανουαρίου στη σκηνή του «Tempus Verum-Εν Αθήναις», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.
Σουφραζέτες του Χρήστου Καρασαββίδη
Μετά την «Lolita Reversed» και «Τα Τέσσερα Κοριτσάκια», η νέα παράσταση του Χρήστου Καρασαββίδη, αξιοποιεί την ποιητική φόρμα λόγου και την εικαστική προσέγγιση, εμπνευσμένη αυτή τη φορά από ένα κίνημα που άλλαξε τον προηγούμενο αιώνα δημιουργώντας τις βάσεις μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Από 27 Απριλίου στη σκηνή του «Tempus Verum-Εν Αθήναις».
«Η παράσταση περιστρέφεται γύρω από τα γυναικεία κοινωνικοπολιτικά κινήματα και τη θέση της γυναίκας στην πολιτική ζωή του 20ού αιώνα. Με άξονα το κίνημα των Σουφραζετών που έδρασε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεκδικώντας το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ξετυλίγεται το κουβάρι ιστορίας και γεγονότων, που είτε βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα όπως οι διαδηλώσεις, η ασκούμενη από και προς όλες τις κατευθύνσειςβία, οι φυλακίσεις, είτε σε μυθοπλαστικές ιστορίες έρωτα που στιγμάτισαν τις ζωές τους.»
Ξέπλυνες το αλάτι από πάνω σου; της ομάδας Sacra
Η παράσταση – ερώτηση με τον αινιγματικό τίτλο «Ξέπλυνες το Αλάτι από Πάνω σου;», που διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στο Adapt Festival 2,παρουσιάζεται στη σκηνή του «Tempus Verum-Εν Αθήναις» από 25-29 Σεπτεμβρίου.
Πέντε νέοι απόφοιτοι (2019) της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν συστήνονται ως Ομάδα Sacra και παρουσιάζουν μία παράσταση που υπακούει στους κανόνες του Devised Theater. Εμπνευσμένοι από το φιλοσοφικό δοκίμιο του Επίκτητου «Η Ελευθερία» αναρωτιούνται : Υπάρχει ένας ελεύθερος εαυτός που αντιστέκεται στα μοτίβα της κοινωνικής συμπεριφοράς; Υπάρχει εαυτός που δεν είναι δέσμιος μιας ιδέας, ενός κοινωνικού προστάγματος, μιας ψεύτικης ηθικής;
Αναλυτικά για την «Μικρή Ακαδημία»
Στο χειμερινό τρίμηνο (14/10 - 12/1) θα διδάξουν οι: Γιώργος Βαλαής, Cezaris Graužinis, Δημήτρης Ήμελλος, Ακύλλας Καραζήσης, Χρήστος Καρασαββίδης, Δημήτρης Λάλος, Γιώργος Παπαγεωργίου.
Δια βίου μάθηση και πειραματισμός
Η «Μικρή Ακαδημία» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, και συνεχίστηκε με σεμινάρια στη διάρκεια της χρονιάς. Μετά τη μεγάλη περσινή προσέλευση, τη θερμή αποδοχή και τον θετικό απολογισμό το νέο αυτό εγχείρημα καθιερώθηκε.
Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις, Δημήτρης Λάλος: «Δημιουργήσαμε μια Ακαδημία ελευθέρων σπουδών που απευθύνεται σ’ επαγγελματίες του χώρου για την μετεκπαίδευση αλλά και την δια βίου μάθηση. Όπως σε κάθε τέχνη, έτσι και στην τέχνη του θεάτρου, κάθε επαγγελματίας συνεχίζει την εκπαίδευσή του μέχρι τα βαθιά γεράματα, δουλεύοντας διαρκώς την εγρήγορση, την επικοινωνία αλλά και την αλήθεια πάνω στη σκηνή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως, έτσι ώστε να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Στον παλμό του σύγχρονου θεάτρου, εξαλείφοντας έτσι τις αποστάσεις ανάμεσα στο παλιό και το νέο, δημιουργώντας το ένα και μοναδικό παίξιμο που ενδιαφέρει την τέχνη του 21ου αιώνα: το αληθινό. Στα παραπάνω στοχεύει να συμβάλει η Μικρή Ακαδημία».
Αναλυτικά τα σεμινάρια
«Performance (Υποκριτική-Σκηνοθεσία-Δραματουργία)»
Εισηγητής: Γιώργος Βαλαής
Διάρκεια: 16/10 - 8/1
Κάθε Τετάρτη 10:00-13:00
Στόχος είναι η εξερεύνηση της υποκριτικής και της σκηνικής γραφής, μέσα από τους όρους και τις πρακτικές του μεταδραματικού θεάτρου. Η αντιμετώπιση του λόγου σαν σώμα, σαν μουσική παρτιτούρα και όχι σαν ψυχολογικό αποτέλεσμα, η προφορικότητα, η σκηνική παρουσία, η εξάσκηση στον ρυθμό–συνολικό και ατομικό– η διαπραγμάτευση με το κοινό, το μοντάζ και η αφηγηματικότητα, είναι τα στοιχεία που θα διερευνηθούν κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Ταυτόχρονα, η εκπαίδευση πάνω στην έννοια της δραματουργίας ως ένα απαραίτητο στοιχείο, που δομεί μια ιστορία και εκπαιδεύει και μετατρέπει τον ηθοποιό σ’ έναν «εν θερμώ» σκηνικό συγγραφέα, που διευρύνει την υποκριτική του.
«Αφηγηματικές τεχνικές – Θέατρο για την φαντασία»
Εισηγητής: Cezaris Graužinis
Διάρκεια: 21/11 - 9/1
Κάθε Πέμπτη 14:00 - 17:00 και Παρασκευή 10:00 - 13:00
Δραματοποίηση μη θεατρικού κειμένου πρόζας, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους σωματικής-φωνητικής έκφρασης: ρυθμοί λόγου και κίνησης, φωνητικά και κινητικά εργαλεία, ποιητική χειρονομία, focusing φωνητικό και σωματικό.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη του ηθοποιού ως χειραγωγού και αρχιτέκτονα της φαντασίας του θεατή.
Το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου θα βασιστεί σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία θα οριστούν αργότερα, σύμφωνα με τη σύνθεση της ομάδας των συμμετεχόντων.
«Σκηνική δράση με κείμενο και χωρίς»
Εισηγητής: Δημήτρης Ήμελλος
Διάρκεια: 19/10 – 11/1
Κάθε Σάββατο 10:00-13:00
Πολλές φορές στο θέατρο συγχέεται η σκηνική δράση με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, λέμε: Εδώ η δράση μου είναι να πίνω καφέ ή να διαβάζω εφημερίδα, όπως το ίδιο λέμε και για το κείμενο: Εδώ του λέω ότι τον αγαπώ ή του λέω πόσο υποφέρω κτλ. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να εξαρτόμαστε από τα λόγια και όχι να τα χρησιμοποιούμε στην υπηρεσία ενός σκοπού. Το συγκεκριμένο σεμινάριο, έχει ως στόχο το ξεκαθάρισμα αυτής της παρεξήγησης και την απελευθέρωση του ηθοποιού από την σκλαβιά να υπηρετεί ένα προκαθορισμένο κείμενο και να εκφράζει προκαθορισμένα συναισθήματα.
Αφήγηση / Προφορικότητα / Κυριολεξία
Εισηγητής: Ακύλλας Καραζήσης
Διάρκεια: 16/10 – 8/1
Κάθε Τετάρτη 14:00-17:00
Πώς μιλάμε στην ζωή; Πώς μιλάμε στο Θέατρο; Εννοώ αυτά που λέω. Τι θα πει αυτό; Υπάρχει το λεγόμενο καθημερινό; Υπάρχει το λεγόμενο ποιητικό; Αυτά και άλλα συναφή για ηθοποιούς ή και σπουδαστές Δραματικών Σχολών
«Ποιητικό θέατρο: Ερωτευμένο θέατρο, η μάχη με τις λέξεις, υποκριτική υπεράσπιση»
Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης
Διάρκεια: 20/10 – 12/1
Κάθε Κυριακή 14:00 – 17:00
Το σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών, χωρίς ν’ αποκλείει κι άλλες συμμετοχές. Εξερευνά τη νέα μορφή του επιθετικού πειραματικού θεάτρου, εστιάζοντας στον ποιητικό λόγο, τους λεξιλογικά δύσκολους μονολόγους, την ακραία σκηνική σύνθεση καθώς και στην υποκριτική καθοδήγηση του ηθοποιού σε κάθε συνθήκη παράστασης. Η επιλογή θα γίνει μέσω της αποστολής βιογραφικών.
«Θεατρική Γραφή»
Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης
Διάρκεια: 20/10 – 12/1
Κάθε Σάββατο 14:00 – 17:00
«Πώς μπορεί από το μηδέν να δημιουργηθεί ένα θεατρικό κείμενο; Πώς γράφονται οι παραληρηματικοί μονόλογοι, πώς αξιοποιούνται οι λέξεις κι οι μεταφορές, πώς σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες; Αξιοποιώντας την ποιητική φόρμα κειμένου που γνωρίσαμε στην «Lolita Reversed» και στα «Τέσσερα Κοριτσάκια» ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Χρήστος Καρασαββίδης, παραδίδει ένα masterclass δημιουργικής γραφής για επαγγελματίες και ερασιτέχνες συγγραφείς.»
«Υποκριτική στην Κάμερα»
Εισηγητής: Δημήτρης Λάλος
Διάρκεια: 19/10 – 11/1
Κάθε Σάββατο 10:00-13:00
Το σεμινάριο αυτό έχει σκοπό την ανάλυση των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού, μπροστά στην κάμερα. Κύριοι στόχοι η αντιμετώπιση της εναλλαγής χρόνου, χώρου και συναισθημάτων του κινηματογραφικού ρόλου και ο επαναπροσδιορισμός των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του συγκεκριμένου μέσου.
Παντρεύοντας το θεωρητικό με το τεχνικό και βγάζοντας συμπεράσματα από το υλικό που δημιουργείται επιτόπου με τη χρήση κάμερας, θα αποπειραθούμε να ανακαλύψουμε τον «κινηματογραφικό ηθοποιό».
«Κώδικες αφηγηματικού θεάτρου»
Εισηγητής: Γιώργος Παπαγεωργίου
Διάρκεια: 20/10 – 12/1
Κάθε Κυριακή 10:00 – 13:00
Μέσα από κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας, θα ερευνηθεί η αντιμετώπιση του αφηγηματικού λόγου σε επίπεδο ερμηνευτικό. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε ατομικό επίπεδο (μονόλογος) καθώς και σε ομαδικό (ομαδική αφήγηση). Πως ενεργοποιείται η προσωπική σύνδεση του ερμηνευτή με ένα λογοτεχνικό κείμενο; Πως προσεγγίζεται η έννοια της «δυναμικής αφήγησης»; Οι συμμετέχοντες μέσω της δραματουργικής έρευνας, αυτοσχεδιασμών και υποκριτικής καθοδήγησης, θα δουλέψουν πάνω σε «κώδικες του αφηγηματικού θεάτρου».
Χρήσιμες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να στείλετε e-mail στο tempusverum.academy@gmail.com, καθώς και να καλείτε στο τηλέφωνο 697 6458526. Βρείτε όλα τα νέα για τη «Μικρή Ακαδημία» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook καθώς και του Tempus Verum-Εν Αθήναις. Κόστος: 100 € το μήνα/σεμινάρι. Για την παρακολούθηση δύο ή περισσότερων σεμιναρίων, παρέχεται έκπτωση 10%
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΛΟ
Όπως κάθε τέχνη και κάθε επιστήμη εξελίσσεται, έτσι και το θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς, όμως, εξελίχθηκε η υποκριτική τον τελευταίο αιώνα; Πώς φτάσαμε από τον Στανισλάφσκι και το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, στον Λι Στράσμπεργκ και το Actors Studio; Πώς επηρεάζει ο κινηματογράφος το σύγχρονο παίξιμο;
Θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της «μεθόδου» και μέσω της αρνητικής εκμάθησης (via negativa), θα ξεκαθαρίσουμε τα κατάλοιπα τον διαφόρων τεχνικών και θα αναδομήσουμε έναν καθαρό δρόμο προσέγγισης μέσα από της δικές μας αναφορές.
‘Έτσι, θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα άκρα αναζητώντας την βαθύτερη ενέργεια που φέρει ο ηθοποιός πάνω στην σκηνή.
Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες, σπουδαστές και τελειόφοιτους δραματικών σχολών που ενδιαφέρονται να αφοσιωθούν και να ερευνήσουν σε βάθος την υποκριτική τέχνη.
Το εργαστήρι θα χωριστεί σε τρία στάδια:
Στο 1ο στάδιο θα αναπτύξουμε την αντοχή και τη φυσική κατάσταση που απαιτείται να έχει ο σύγχρονος ηθοποιός του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα θα διευκρινίσουμε τις προθέσεις μας θέτοντας τους στόχους ως ομάδα αλλά κι ο καθένας ξεχωριστά.
Στο 2ο στάδιο θα μελετήσουμε τις βασικές αρχές τις υποκριτικής. Μέσω του αυτοσχεδιασμού θα αναπτύξουμε, θα δυναμώσουμε και θα επαναπροσδιορίσουμε τα εκφραστικά μας μέσα αλλά και χρησιμοποιώντας κείμενα από την παγκόσμια δραματουργία θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της «μεθόδου». Στο μάθημα αυτό, σχεδιασμένο για επαγγελματίες, θα αναλυθούν καθαρά: ο ρόλος του βιογραφικού του χαρακτήρα, η έννοια του ενεργητικού ρήματος, η εκφορά του λόγου και τα στοιχεία της ενέργειας που απαιτούνται για ένα δημιουργικό, αληθινό παίξιμο.
Στο 3ο στάδιο ο βασικός πυρήνας του εργαστηρίου θα αναλάβει ένα κείμενο και σε ερευνητικό επίπεδο θα το παρουσιάσει στο θέατρο Tempus Verum–Εν Αθήναις. Προσομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες πρόβας, οι ηθοποιοί θα κληθούν να ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία εξερεύνησης ενός ρόλου, από την ανάλυση του χαρακτήρα και την κατάρτιση του βιογραφικού του, μέχρι τους στόχους και την σκηνική προετοιμασία.
Tο μάθημα αυτό απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Οι θέσεις είναι περιορισμένες ενώ η επιλογή θα γίνει μέσω αποστολής βιογραφικών και ακρόασης.
Ημερομηνία: 11 /11/19- 10/4/20 (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 10:00-13:00)
Πληροφορίες – αιτήσεις με βιογραφικό σημείωμα: tempusverum@gmail.com
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 1/11/19
Κόστος συμμετοχής: 950 € εξόφληση σε 3 δόσεις