Θεατρο - Οπερα

«Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ

Από το Theatre Lab Company για 6 μόνο παραστάσεις

Λουκία Μητσάκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η διάσημη αιρετική σάτιρα του Όσκαρ Ουάιλντ έρχεται στην Αθήνα από το Theatre Lab Company για 6 μόνο παραστάσεις.

Η Αναστασία Ρεβή, που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση, μίλησε στην Α.V. :

«Η ΣΑΛΩΜΗ είναι μια ιστορία grotesque, ένα σκληρό παραμύθι, ένα τριπάκι στο χρόνο και στο όνειρο που ενίοτε γίνεται εφιάλτης. Δεν έχει κανένα ρεαλισμό ή αντικατοπτρισμό γνώριμης συνθήκης, δεν έχει τίποτα σύγχρονο και δεν αγγίζει κοινωνικά ζητήματα, ούτε ζητήματα κρίσης.

Αντιθέτως, είναι μία παράσταση αισθήσεων, εκπλήξεων και απολαύσεων, ένα δράμα εποχής που αυτοσαρκάζεται, μια μελαγχολική extravaganzia τοποθετημένη στο 1930 με ζωντανή μουσική, φως κεριών, αλκοόλ και αρώματα. Μία από τις διάσημες φράσεις του Oscar Wilde θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύει απόλυτα τόσο την παράσταση όσο και εμένα ως σκηνοθέτη: «Τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή παρά μόνο οι αισθήσεις και τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει τις αισθήσεις παρά μόνο η ψυχή- Nothing can cure the soul but the senses, just as nothing can cure the senses but the soul»

Το πάρτι γενεθλίων του βασιλιά Ηρώδη παίρνει αναπάντεχη τροπή, όταν ένα κόκκινο νήμα πόθου και εκδίκησης ξετυλίγεται μέσα στην ερωτική, φορτισμένη και παρακμιακή ατμόσφαιρα του 1930, μιας και η ιστορία τοποθετείται στην περίοδο Art Nouveau. Σε πρώτο πλάνο η έφηβη μοναχοκόρη, ο ηδονιστής πατριός βασιλιάς και η ζηλόφθονη μητέρα βασίλισσα. Σε δεύτερο ο ανεκπλήρωτος έρωτας, το φιλί, το φεγγάρι, ο θάνατος και τα λόγια ενός προφήτη μας προετοιμάζουν για τον σκανδαλιστικό χορό της νεαρής Σαλώμης, που χόρεψε για τον πατριό της, ζητώντας ως ανταμοιβή το κεφάλι του προφήτη Jokanaan.

Το λογοκριμένο από την αγγλική κοινωνία θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ σκονιζόταν για 40 χρόνια στα ράφια, αφού είχε χαρακτηριστεί από τον εξεταστή των θεατρικών έργων και την Αγγλική αριστοκρατία ως "νοσηρό, εξωφρενικό και απωθητικό". Η ιδιοφυΐα του Ιρλανδού συγγραφέα αποτυπώνει με σκοτεινό σαρκασμό και σαγήνη την ακρότητα του πόθου, ενώ η δημιουργική φαντασία της Αναστασίας Ρεβή αποκαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά της παρακμής και γοητεύει το κοινό, που αποτελώντας μέρος του σκηνικού χώρου, συμμετέχει σε αυτή την site- specific παράσταση, τσουγκρίζοντας το ποτό του και τσιμπώντας από τα ορεκτικά της γιορτής.

Η σκηνοθέτης Αναστασία Ρεβή ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Από το 1998 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company. www.theatrelab.co.uk/ www.anastasiarevi.co.uk/

Η παράσταση έχει ζωντανή μουσική και παίζεται στα αγγλικά.

Σκην.: Αναστασία Ρεβή/ Παίζουν: Denise Moreno, Νίκος Πουρσανίδης, Helen Bang, Tyler Coombes, Κώστας Καβακιώτης, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Beatrice Hatzipateras-Dodgeon, Δημήτρης Κουιμτσίδης

CABARET VOLTAIRE, Μαραθώνοs 30,Μεταξουργείο, 210 5227046, 30/10-4/11, 20:30, (Κυριακή 3/11 στις 18:00), €14 (στην τιμή περιλαμβάνονται ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα και μικρά ορεκτικά)