- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γιάννης Καλαβριανός x2
Σκηνοθέτησε δύο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες, που δικαίως επαναλαμβάνονται
Σκηνοθέτησε δύο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες, που δικαίως επαναλαμβάνονται. Η μία αναφέρεται στο παρελθόν και η άλλη στο ελληνικό παρόν. Και οι δύο όμως προ(σ)καλούν το θεατή να πάρει θέση.
Γιοι και κόρες
«Συνειδητοποίησα με το θάνατο του παππού μου πως ελάχιστα γνωρίζουμε για τη ζωή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Έτσι, έφερα στην ομάδα μας το 2011 την πρόταση να συλλέξουμε αφηγήσεις ηλικιωμένων – καταλήξαμε σε 85 ιστορίες, μέσω των οποίων ξετυλίγεται και η Ιστορία της Ελλάδας. Όποτε συνειδητοποιούσαμε πως οι αναμνήσεις τούς έφερναν σε δύσκολη θέση, αφήναμε την ιστορία τους και πηγαίναμε παρακάτω. Σ’ ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη, όπου σε όλους τους τοίχους υπήρχαν μετάλλια από αγώνες, η κυρία του σπιτιού μιλούσε συνέχεια, σε ενεστώτα χρόνο, για τα 2 παιδιά της – μετά έμαθα από τον εγγονό της πως είχαν πεθάνει και τα δύο. Κάποιες από τις 12 ιστορίες της παράστασης είναι συμπίλημα διαφορετικών αφηγήσεων. Η ιστορία των Κεφαλλονιτών που περιγράφουν την ημέρα του σεισμού, ενώθηκε με τις αφηγήσεις αυτών που "νοίκιασαν" τα σπίτια τους για να γυριστεί "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι".
Θέλαμε να βρούμε μια καινούρια γλώσσα αφήγησης· το πώς λέμε μια ιστορία ώστε να ακουστεί ενδιαφέρουσα, χωρίς μελοδραματισμούς. Στο θέατρο παίζουμε πολύ συναισθηματικά. Οι αληθινοί αφηγητές μάς έδειξαν άλλο δρόμο αφήγησης. Κανένας τους δεν ήταν δραματικός ή μίζερος. Μας έδειξαν πως υπάρχει ποίηση στη ζωή. Βλέποντας την έκπληξή μας, ο κύριος που πήγε με τη βέσπα από την Ελλάδα στη Γερμανία, προκειμένου να αποκαλύψει τον έρωτά του σε μια Ελληνίδα, είπε, με πολύ φυσικό τρόπο: "Μα αφού την αγαπούσα!".
Όσοι έζησαν όντως δύσκολα χρόνια, και η ζωή τους σημαδεύτηκε από ανθρώπινες απώλειες, αποδείχθηκαν οι πιο συμπαγείς αφηγητές. Ξέρουν πως η ζωή βρίσκει τελικά τον τρόπο της. Μας δείχνουν πως έχουμε χάσει το μέτρο της αξιολόγησης των δυσκολιών. Σ’ ένα χωριό ζει μια οικογένεια κοντά στο σπίτι αυτού που στην Κατοχή κατέδωσε μέλη της κι αυτά τουφεκίστηκαν. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο τελευταίος έχασε το παιδί του, πήγε στην οικογένεια και αποκάλυψε πως αυτός ήταν ο καταδότης. "Το ξέραμε", ήταν η απάντησή τους, "αλλά δεν ήξερες τι έκανες". Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα έχουν φιλικές σχέσεις.
Σχεδόν όλοι οι πραγματικοί αφηγητές έχουν έρθει κι έχουν δει την παράσταση. Στον καθένα τους επενεργεί διαφορετικά. Άλλοι κλαίνε και άλλοι ανακαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους. Μια κυρία ήρθε και μας είπε: "Βλέποντας τη ζωή μου επί σκηνής κατάλαβα πόσα λάθη έκανα κι εγώ". Ένας κύριος μάς αποκάλυψε: "Είμαι η... κόρη της ιστορίας με τα ναρκωτικά. Συνειδητοποίησα πόσα πράγματα έκανε η μητέρα μας για εμάς".
Τελικά, το νήμα που μπορεί να συνδέει τις ιστορίες είναι η αναζήτηση ενός συντρόφου. Εκτός από τους μετανάστες που στις ιστορίες τους πρόκριναν την απόκτηση χρήματος, όλοι οι υπόλοιποι, ανεξάρτητα από δυσκολίες και απώλειες, μιλούσαν για τον έρωτα. Γι’ αυτό και ο υπότιτλος της παράστασης: "Μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας"».
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 210 9212.900
Άουστρας ή Η Αγριάδα
«Σκηνοθετώ το ένα από τα δύο μονόπρακτα που το Εθνικό θέατρο ανέθεσε σε 2 συγγραφείς να γράψουν, με θέμα τον ξένο, και παρουσιάζονται μαζί [σ.σ. μαζί με το “Αόρατη Όλγα” κάτω από τον τίτλο “Ξένος”]. Η Λένα Κιτσοπούλου έγραψε για έναν τουρίστα που πέφτει θύμα βίας Ελλήνων. Το πρώτο που με συγκίνησε σ’ αυτό το έργο είναι η προφορικότητά του. Σχεδόν δεν πιστεύεις πως υπάρχει από πίσω κείμενο – νομίζεις πως βλέπεις ανθρώπους που γνωρίζουν απλώς τη συνθήκη και μιλούν εκεί μπροστά μας. Τρεις σημερινοί Έλληνες, για τους οποίους δεν ξέρουμε τίποτα, καλούν στο σπίτι τους έναν τουρίστα για να περάσουν το βράδυ μαζί. Θέλουν να του δείξουν τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία – θα καταλήξει σε αγριότητα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις Έλληνες δεν εμφανίζουν κάποιες ιδιαίτερες ρατσιστικές συμπεριφορές, ώστε να δικαιολογείται η εξέλιξη. Στην αρχή γελάς μαζί τους. Μέχρι που αρχίζει η ανατροπή. Υπάρχουν πολλοί θεατές που δεν το αντέχουν. Νιώθουν προδομένοι από τη μεταστροφή των ηρώων, γιατί σχεδόν έχουν ταυτιστεί μαζί τους.
Μπορεί να πει κάποιος πως είναι ένα προβοκατόρικο έργο, αλλά στην τελική ίσως έτσι να πρέπει να γίνεται προκειμένου να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Δεν θέλω να κάνω εύκολη πολιτική ανάλυση. Σίγουρα οι κοινωνικές συνθήκες βοηθούν στο να ενισχυθούν φαινόμενα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν φτάνει αυτό, γιατί στους κόλπους της βρέθηκαν και άνθρωποι χωρίς οικονομικά προβλήματα. Νομίζω πως το έργο θέλει να δείξει ότι όσο συμπεριφερόμαστε ως κλειστό έθνος, που δεν θέλει να επικοινωνήσει με τους άλλους, άρα αντιμετωπίζει όλους τους ξένους ως δυνάμει εχθρούς, εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε σε βίαιες συμπεριφορές, προκειμένου να πείσουμε τον άλλο πως πρεσβεύουμε το σωστό. Στη θέση του έθνους μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε περίκλειστο σύστημα ή μια φανατισμένη ομάδα».
Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210 5255.444, από 3/10
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την παράσταση στο «Θέατρον» και την ανάγκη του κοινού για έργα με κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα
Συνεχόμενα sold out για τη λυτρωτική ροκ τελετουργία για τον Αντονέν Αρτώ με τον Γεράσιμο Γεννατά
Ο γνωστός καραγκοζιοπαίχτης μας μίλησε για την παράσταση όπου συμμετέχει αλλά και για το θέατρο σκιών
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει
Ο Ιωάννης Απέργης πρωταγωνιστεί στο διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών
Τι μας είπε ο σκηνοθέτης για το έργο και τον Μποστ λίγο πριν την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του «Frankenstein & Eliza» λίγο πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία
Μια παράσταση της Χριστίνας Κυριαζίδη για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» στο θέατρο ΕΛΕΡ και όλα όσα την απασχολούν
Το θέατρο Πόρτα άνοιξε την πρόβα του έργου του Μπέκετ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σε νέους 14-17 ετών
Κριτική για την παράσταση στο θέατρο Κνωσός
Κωμωδίες, υπαρξιακές αναζητήσεις, σάτιρα, σύγχρονες μεταφορές κλασικών έργων, πρεμιέρες σύγχρονων έργων
Το έργο της Μάρτα Μπαρσελό αποτυπώνει τη διαδρομή της σχέσης «μητέρας-κόρης», μετά την ανατρεπτική απόφασή τους να εφαρμόσουν τους όρους ενός άρρηκτου συμβολαίου
Μια καριέρα που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το show «Σούπερ Ατού» και για την παράσταση «Διάφανος Ύπνος»
Ο ράπερ μιλάει για την απόφασή του να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξανακάνει, το θεατρικό σανίδι, στο ψυχολογικό θρίλερ που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.