Θεατρο - Οπερα

Η επιβλητική Φανί Αρντάν έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει την «Κασσάνδρα»

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cassandre-1197.jpg

Η «Κασσάνδρα» έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πιο επιβλητικά, παρά με την παρουσία της Φανί Αρντάν. Η πολυβραβευμένη γαλλίδα ηθοποιός έρχεται τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00, για να παρουσιάσει τη δική της Κασσάνδρα, ένα μονόδραμα για ηθοποιό και ορχήστρα. Η παρουσίαση του έργου που βασίζεται στο ομώνυμο της Γερμανίδας συγγραφέως Κρίστα Βολφ, θα γίνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η είσοδος στην παράσταση θα είναι ελεύθερη, μετά από προεγγραφή.

Η Fanny Ardant παρουσιάζει την «Κασσάνδρα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η «Κασσάνδρα», κέρδισε διθυραμβικές κριτικές όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2015. Στο έργο, η μάντισσα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αναπολεί τη ζωή της μία ώρα πριν τον θάνατό της, νικημένη από θεούς και ανθρώπους. Στον λίγο χρόνο που της απομένει, η κόρη της Τροίας αφηγείται την ιστορία της και τις οδύνες που βίωσε ως παιδί, ως ερωμένη, ως αιχμάλωτη, ως γυναίκα. Μεταξύ ζωής και θανάτου επιλέγει μια τρίτη μορφή ύπαρξης, ούτε καλή ούτε κακή, ούτε δίκαιη ούτε άδικη, πέρα από τις κλασικές συμβάσεις ενός κόσμου όπου όλοι εξαπατούν και εξαπατώνται.

Η «Κασσάνδρα» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι το 1994 και έκτοτε έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Φινλανδικά, ενώ έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Konzerthaus στο Βερολίνο, στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και στο Teatro Colon στο Μπουένος Άιρες.

Σε αυτήν την παραγωγή της Comédie de Genève, ο σκηνοθέτης Ερβέ Λουασμόλ αναδεικνύει τη δύναμη της ηρωίδας του, ενώ ο συνθέτης Μάικλ Τζάρελ επενδύει την παράσταση με μουσική από συμφωνική ορχήστρα καθώς και άλλους, απρόσμενους ήχους, δημιουργώντας το πλαίσιο στο οποίο η Φανί Αρντάν ερμηνεύει συγκλονιστικά την τραγική μορφή της Κασσάνδρας. Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Σέιθ Τιλιέ, τα κοστούμια της Νικόλ Ροσέρ και οι φωτισμοί του Ζαν Φιλίπ Μοντέιρο. Την Ardant συνοδεύει η ορχήστρα Academica Athens υπό τη διεύθυνση του Ζαν Ντερογιέ. Το έργο θα παρουσιαστεί στα Γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.

Η Fanny Ardant παρουσιάζει την «Κασσάνδρα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Φανί Αρντάν γεννήθηκε το 1951. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Aix-en-Provence αλλά ενόσω προετοιμαζόταν για να δώσει εξετάσεις στο Διπλωματικό Σώμα πήγε στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ζαν Περιμόνι. Το 1979, ο Φρανσουά Τρυφό την ανακάλυψε βλέποντάς την στην τηλεοπτική σειρά Les Dames de la Côte, και την επόμενη χρονιά αποφάσισε να την συνδυάσει με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην ταινία «Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» (La Femme d’à Côté) που ουσιαστικά εκτόξευσε την καριέρα της και της έφερε την πρώτη υποψηφιότητα για τα βραβεία César. Συνολικά έχει κερδίσει τρεις υποψηφιότητες και ένα βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1997, με την ταινία «Ευτυχώς Που Δεν Είσαι Γυναίκα» (Pédale Douce). Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων τον Ντομινίκ Λεβέρ, τον Ανδρέα Βουτσινά, τον Ζακς Λασάγ, τον Λάμπερτ Γουίλσον και τον Ρόμαν Πολάνσκι στο «Master Class» όπου ενσάρκωσε τη Μαρία Κάλλας.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.