Onassis Youth Festival: Μαθητές κάνουν «κατάληψη» στη Στέγη
Παιδιά από 9 γειτονιές της Αθήνας κάνουν αρχαία κλασικά κείμενα παραστάσεις σε ένα ξεχωριστό θεατρικό φεστιβάλ
Για τρεις ημέρες το πολιτιστικό σύμπαν της Συγγρού, τα καμαρίνια, η σκηνή και τα καθίσματα της πλατείας μπροστά από τη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση γεμίζουν φωνές, γελάκια, ψιθύρους, πεταμένα σακίδια και ξεχασμένα φούτερ. Δεν είναι κατάληψη, είναι τα παιδιά, για την ακρίβεια η αξιολάτρευτη ακαταστασία και βαβούρα της ορμής που φέρει αυθόρμητα καμιά εκατοστή εφήβων oι οποίοι ξαφνικά τριγυρνάνε στη Στέγη επειδή ανεβάζουν παράσταση στο πλαίσιο του Onassis Youth Festival.
Με τα άγχη και τις αγωνίες τους, γεμάτοι ενθουσιασμό, ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από τη μεγάλη μέρα, εκείνη που χωρίς ακόμα να το ξέρουν θα αποτελεί για πάντα μία από τις πιο δυνατές αναμνήσεις της εφηβικής και μαθητικής τους ζωής.
Τα πολλά ξενικά ονόματα που αναγράφονται στους συντελεστές μαζί με τα συνήθη ελληνικά ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων μαθητών –δηλωτικά της νέας ανθρωπογεωγραφίας των τάξεων του ελληνικού σχολείου– μόνο αισιοδοξία για το μέλλον γεννούν, μαζί με χαρά. Χαρά για όσα σχολεία δράττονται της ευκαιρίας και λαμβάνουν μέρος στο ξεχωριστό θεατρικό φεστιβάλ της Στέγης, τους καθηγητές που στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών και τους επαγγελματίες σκηνοθέτες και λοιπούς συντελεστές που στέκονται έμπρακτα δίπλα τους.
Αλλά και για αυτούς τους πολύ τυχερούς μαθητές, που χάρη σε μία αξιόλογη πρωτοβουλία ανακάλυψαν το θέατρο, τα σπουδαία αρχαιοελληνικά κείμενα, έμαθαν τι θα πει συνεργασία, δούλεψαν ομαδικά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, γέλασαν, έκλαψαν ακόμα, ήρθαν αντιμέτωποι με τους φόβους τους, ίσως ξεπέρασαν τον εαυτό τους, για να τον μάθουν τελικά καλύτερα.
Η Αντιγόνη, λοιπόν, ως αληθινή έφηβη αυτή τη φορά, τα βάζει με την οικογένειά της, ο Προμηθέας τιμωρείται γιατί έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό, η Θεογονία παρουσιάζεται σαν ένα χειροποίητο «μαύρο» κουκλοθέατρο και ο οίκος των Ατρειδών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους μαθητές.
Ηρωικές επαναστάσεις των γραμμάτων συναντούν άλλες πιο γνώριμες, εφηβικές, έρωτες, καβγάδες, πόλεμος και αδικίες που δεν παλιώνουν ποτέ, δημιουργούν νέες διασυνδέσεις με τον κόσμο των μαθητών επί σκηνής. Εκεί που η Στέγη δίνει φωνή σε όσους σήμερα είναι ήδη το μέλλον μας, στους μαθητές από εννέα γειτονιές της Αθήνας που καλούνται να ξεπεράσουν φόβους και αναστολές ανεβαίνοντας στη Μικρή Σκηνή, με στόχο να την κατακτήσουν.
Φέτος, από 13 έως 15 Απριλίου, το Onassis Youth Festival αναδεικνύει το ταλέντο των εφήβων μέσα από κλασικά αρχαιοελληνικά κείμενα. Σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες συνεργάστηκαν με τα παιδιά δίνοντάς τους μαζί νέα πνοή. Δούλεψαν ασταμάτητα όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στη σχολική τάξη και τώρα έφτασε η στιγμή να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε εννέα ξεχωριστές παραστάσεις που απηχούν μέσα από τα σπουδαία αυτά κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας τις σκέψεις και τις αναζητήσεις της εφηβικής κοινότητας.
Όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Στέγης, η νεότητα είναι κατάσταση· μια κατάσταση του μυαλού. «Αυτό που θέλουμε εμείς να καταφέρουμε με το Onassis Youth Festival είναι να αφήνουμε αυτούς που είναι νέοι να είναι όντως νέοι, να σκέφτονται δραστικά και αντιδραστικά, να σκέφτονται με τον τρόπο που αντιστοιχεί στην ορμή και στη φόρα που αξίζει να έχει αυτή η ηλικία. Στο Onassis Youth Festival, παιδιά από γειτονιές της Αθήνας καταπιάνονται με τα αρχαία κλασικά κείμενα, τα κάνουν παραστάσεις και, πάνω από όλα, τα κάνουν δικά τους. Άλλωστε, όταν η Αντιγόνη τα έβαζε με τον βασιλιά της πόλης της ήταν μόλις 16 ετών» σχολιάζει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.
Info
13-15 Απριλίου 2018, Μικρή Σκηνή στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, www.sgt.gr/gre/SPG2011. Η είσοδος στις παραστάσεις είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου, τα οποία διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε παράστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παράστασης «Φθινοπωρινή ιστορία», που παίζεται στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη
Μια παράσταση ευχάριστη στη θέαση, δουλεμένη στη λεπτομέρεια, με άψογη καθοδήγηση των ηθοποιών, ώστε να κινηθούν με δεξιοτεχνία στην κόψη μεταξύ κωμωδίας και δράματος
Με αφορμή τη νέα τους θεατρική συνεργασία, μιλήσαμε με τους δύο ηθοποιούς για ένα έργο γραμμένο από δύο παλιότερους μεγάλους του θεάτρου και της κωμωδίας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Το βραβείο θα δίνεται ανά διετία σε γυναίκες δημιουργούς με σημαντική προσφορά στο θέατρο
Η ηθοποιός μας μιλά για την συμμετοχή της στην παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
Η Έρι Κύργια επανασυνθέτει τον μύθο του Φρανκενστάιν, μεταφέροντάς τον στην εποχή που ξεκίνησε η Τεχνητή Νοημοσύνη
Αγάπη, έρωτας, τρυφερότητα, στερεότυπα, δεύτερες ευκαιρίες: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των έργων που προτείνουμε
Η θεατρική παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ως ελάχιστη προσφορά στην πολυσχιδή δημιουργό θα απονέμει ανά διετία το Βραβείο
Μια ματιά στη θεατρική παράσταση που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Μια συζήτηση με τον αρχιμουσικό που σκηνοθετεί την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Κάλλας
Η πρώτη παράσταση του έργου του Μπέκετ πραγματοποιήθηκε 5 Ιανουαρίου 1953
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας όπως στο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ηρώδειο
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης ανεβάζουν την πρώτη θεατρική παράσταση για τον μεγάλο μουσικό
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαία κείμενα και καθηλωτικές ερμηνείες
Ερμηνεύουν η Λυδία Κονιόρδου και ο Μιχάλης Σαράντης- Μαζί τους η Τάνια Τσανακλίδου
Ποια θεατρικά μπορείτε να δείτε τις μέρες των γιορτών στην Αθήνα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη του «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» στο θέατρο Αργώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.