Θεατρο - Οπερα

Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 618
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358884-743640.jpg
Alex Kat

«Το χιούμορ διακρίνει τον τίτλο. Λουιζέττα ήταν το υποκοριστικό που έδωσε ο Μαρά στην γκιλοτίνα, εις ανάμνηση του αποκεφαλισμού του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Με ενδιέφερε να δούμε αυτή την ιστορική επανάσταση τόσο εν τη γενέσει της όσο και το αντίκτυπο του τρίπτυχου “ελευθερία - ισότητα - αδελφοσύνη” στο σήμερα. 

»Στην παράσταση που ανεβάζουμε με την ομάδα ODC Ensemble οι θεατές παρακολουθούν τα γυρίσματα μιας ταινίας για τη Γαλλική Επανάσταση και τη θεμελίωση της αστικής δημοκρατίας. Μέσω των γυρισμάτων “ζωντανεύουν” τα γεγονότα, ενώ παράλληλα οι θεατές παρακολουθούν τους ηθοποιούς στα διαλείμματα των γυρισμάτων και πώς διαχειρίζονται στο τώρα, μέσα από την καθημερινότητά τους, τις ιδέες της επανάστασης.

Τις σκηνές μας θα τις χαρακτήριζα ποιητικές – δεν αναπαριστούμε, δεν αναπαράγουμε την πληροφορία, δεν υπερασπιζόμαστε το διδακτισμό. Αυτό που κάνουμε είναι να ανοίγουμε ερωτήματα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί ο σημερινός άνθρωπος καλλιεργεί μια αντιφατική σχέση με τις ιδέες. 

»Εκτός από ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς πρωταγωνιστούν και είκοσι μαθητές με ειδικές δεξιότητες του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας. Είναι ένα σχολείο όπου οι μαθητές έχουν είτε νοητική στέρηση είτε μαθησιακές ή συμπεριφορικές δυσκολίες. Η παρουσία των παιδιών ήταν ηθελημένος μονόδρομος, καθώς η παράσταση διαπραγματεύεται, όπως είπα πιο πριν, τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα ισότητας και αδελφοσύνης.

»Ο σκηνοθέτης, ο καμεραμάν και το συνεργείο της ταινίας είναι τα παιδιά... Όπως και τη μουσική της παράστασης την ερμηνεύει η μπάντα του σχολείου. Νιώθω ευτυχισμένη με αυτή τη συνεργασία. Δουλέψαμε από κοινού, δώσαμε, αλλά κυρίως πήραμε από τα παιδιά». 

Info

22-25/6, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Στην παράσταση ακούγονται κείμενα των Ζαν Πωλ Μαρά, Ραούλ Βανεγκέμ, Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Γκυ Ντεμπόρ, Χάινερ Μίλλερ, αποσπάσματα από την Μαχαμπαράτα, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 κ.ά.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου 

Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας 

Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη, Φιλήμων Πατσάκης

Βίντεο: Παντελής Μάκκας 

Xορογραφία: Αθανασία Κανελλοπούλου 

Σκηνικά - Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου 

Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Κατσιναβάκη

Παίζουν: Adrian Frieling, Αναστασία Κατσιναβάκη, Δάφνη Μαρκάκη, Αντώνης Πριμηκύρης, Άλκηστις Πολυχρόνη, Ρόζα Προδρόμου, Θοδωρής Σκυφτούλης, καθώς και εθελοντές, εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας 
Μουσικός επί σκηνής: Νεφέλη Μαρκάκη

Συμμετέχει ως τραγουδίστρια: Νάσια Γκόφα

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Για περισσότερες πληροφορίες www.greekfestival.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύα Σιμάτου: Συνέντευξη για την παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της»
Εύα Σιμάτου: Στον πόλεμο καταλαβαίνεις πόσο σκληρός μπορείς να γίνεις ακόμα και με τα παιδιά σου

Η ηθοποιός μας μιλά για την συμμετοχή της στην παράσταση «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα
Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα

Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης αναλαμβάνει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, προσεγγίζοντας τον «Γυάλινο κόσμο» μέσα από μια δική του, «πειραγμένη», και γι’ αυτό καλοδεχούμενη, οπτική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.