Θεατρο - Οπερα

Μια γιορτή στου Νουριάν

Μια (εξαιρετική) παιδική παράσταση με αντιρατσιστικό μήνυμα

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «Μια γιορτή στου Νουριάν» απευθύνεται σε ανθρώπους από έξι ετών και άνω. Πρόκειται για μια ανατρεπτική κωμωδία με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση. Το έργο γράφτηκε από τον Volekr Ludwig και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου - δημιουργοί του πρωτοποριακού παιδικού έργου "ο Μορμόλης" που γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την Ξένια Καλογεροπούλου. Στη Γερμανική εκδοχή με τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες!

Ο συγγραφέας τoυ έργου, ενδεικτικά, αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου “Μια γιορτή στου Παπαδάκη” βρίσκει την αναβίωσή του, σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται “Μια Γιορτή στου Νουριάν”.

Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία – και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Κουκαλάνι αναφέρει στην A.V.:«Η παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” πραγματεύεται το πολύ επίκαιρο θέμα του ρατσισμού και της προκατάληψης απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Το έργο αναδεικνύει τις αρετές της ανεκτικότητας και της αλληλοκατανόησης και την αυθόρμητη ταύτιση που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους, πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις.

Διαπαιδαγωγεί μέσω της κωμωδίας και των ανατροπών, αποδομεί και ξεμπροστιάζει, μέσω της σκηνικής δράσης και της ιστορίας, τις προκαταλήψεις και τις δυσλειτουργικές ρατσιστικές αντιλήψεις οδηγώντας τα παιδιά και τους μεγάλους σε γνήσια, αυθόρμητα, συμπεράσματα και καινούργιες ιδέες.

To έργο ήταν, είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο. Θα μπορούσε και πριν δέκα χρόνια να έχει σχεδόν το ίδιο αντίκτυπο στο κοινό, και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Το γεγονός ότι ο ρατσισμός είναι σε έξαρση σήμερα απλώς μεγαλώνει την ανάγκη για διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με την ξενοφοβία, τις προκαταλήψεις αλλά και την ρατσιστική βία».

Για περισσότερες πληροφορίες: https://nourian.wordpress.com/

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης - Βασίλης Κουκαλάνι

Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Τραγούδι Παράστασης: Active Member

https://www.youtube.com/watch?v=wUOpSDn0mOs&feature=youtu.be

Θέατρο Πορεία

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας,

210 210991 & 210 8210.082

Κάθε Κυριακή στις 12:00 π.μ.

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία: Καθημερινές στις 10:00 π.μ.

Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία: Υρώ Μιχαλακάκου (6978068699, 210.8210082)