Θεατρο - Οπερα

Η ξεχωριστή παράσταση «Hotel» που διακρίνεται στην Ευρώπη

Το πρότζεκτ της ομάδας blindspot theatre group

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πολυσυζητημένη performance με τίτλο «Ένα Άτομο την φορά» στην έκθεση «As One» του ΝΕΟΝ και της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η ομάδα blindspot theatre group δημιουργεί το τελευταίο της πρότζεκτ, με τίτλο «Hotel».

Μάλιστα, το έργο ήταν ανάμεσα στις 17 τελικές επιλογές του πιο σημαντικού γερμανικού φεστιβάλ Berliner Festpiele, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα σε 286 θεατρικά έργα από όλη την Ευρώπη, διεθνής επιτροπή δημιουργών και θεατρικών συγγραφέων επέλεξε το «Hotel» στο διαγωνισμό του Stückemarkt, ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά πρότζεκτ της χρονιάς από νέους δημιουργούς. Σημειώνεται πως τα τελικά 5 πρότζεκτ θα παρουσιαστούν στο Βερολίνο διεκδικώντας το βραβείο του φεστιβάλ.

Το Hotel ανέβηκε σε κείμενο της Γιώτας Αργυροπούλου, σε σκηνοθεσία του κινηματογραφιστή Μιχάλη Κωνσταντάτου και με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Ξανθόπουλο, Γιώτα Αργυροπούλου και Χαρά Κότσαλη.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελεί η πρωτότυπη σύνθεση του θεατρικού και κινηματογραφικού κώδικα: κάμερες τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου και συνδεδεμένες με ένα videomixer θα επιτρέπουν την κινηματογράφηση και το ζωντανό μοντάζ της περφόρμανς σε διάφορους χώρους. Έτσι οι θεατές, κάθε βράδυ θα μπορούν να παρακολουθούν την performance ζωντανά αλλά και ως μια κινηματογραφική ταινία.

Αναπόσπαστο μέρος της παράστασης αποτελεί η ιστοσελίδα του Hotel, η οποία διαφημίζει τις υπηρεσίες αυτού του ιδιότυπου ξενοδοχείου, παρέχει διάφορα προγράμματα και πληροφορίες ύπνου, και φιλοξενεί φωτογραφίες και αντικείμενα σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το Hotel και συμβάλλουν στις υπηρεσίες θεραπείας.

«Hotel»

Η υπόθεση του έργου

Ένας άντρας κατεβαίνει τα σκαλιά του Hotel. Κουρασμένος από την χρόνια αϋπνία του είναι έτοιμος να κάνει check-in στην υπηρεσία ύπνου που θα τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα ώστε απόψε να καταφέρει να κοιμηθεί. Όλο το προσωπικό είναι έτοιμο να τον καλοσωρίσει στους χώρους του Hotel και να τον βοηθήσει να βρει την πολυπόθητη ηρεμία. Οι δύο γυναίκες της νυχτερινής βάρδιας ενημερωμένες από το προσωπικό του ημερολόγιο, είναι έτοιμες να δώσουν ζωή στις επιλεγμένες αναμνήσεις που ο ένοικος τους έχει διαλέξει να ξαναζήσει μαζί τους. Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν, αν θέλουν, την ιστορία της ζωής τους διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να αποκτήσουν μια καλύτερη συνείδηση αυτού, βλέποντας το ζωντανό και πάλι μπροστά τους. Ταυτόχρονα, ένα ζωντανό ακροατήριο (οι θεατές) παρακολουθεί τη «ζωή», το θέαμα που προσφέρει η προσωπική ζωή του κάθε πελάτη.

Στο Hotel ο άντρας έχει άλλη μία ευκαιρία να ξαναζήσει στιγμές που του λείπουν, να δει αγαπημένα πρόσωπα, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Πόσο εύκολο όμως είναι στην πράξη να ξαναζείς στιγμές της ζωής σου, ακόμη και τις πιο χαρούμενες; Οι καλές αναμνήσεις είναι πραγματικά τόσο καλές όσο τις θυμόμαστε ή κάτι μας έχει ξεφύγει; Τι είναι πραγματικό και τι κατασκευασμένο, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο Hotel, τι είναι αληθινό και τι ψέμα; Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει ο άντρας;

Το Hotel είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας. Αφορά σε ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου. Οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας, η μέθοδος του Hotel είναι απλή: οι επισκέπτες καλούνται να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν, αλλά και αναπαριστώντας διάφορες φαντασιώσεις και κρυφές τους επιθυμίες. Με αυτό τον τρόπο, οι ένοικοι του Hotel κάνουν μια βουτιά στο συνειδητό και το ασυνείδητο τους και το προσωπικό του ξενοδοχείου, ενημερωμένο από τα προσωπικά ημερολόγια των επισκεπτών, υποδύονται με ακρίβεια κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων, ακολουθώντας όσο γίνεται πιο πιστά το ‘σενάριο’ της ζωής τους.