Θεατρο - Οπερα

Η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη μεταφέρεται στη σκηνή

Στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος με τη σκηνοθετική ματιά του Σταμάτη Φασουλή

Δανάη Καμζόλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μυθιστόρημα «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, μεταφέρεται από τις 17 Φεβρουαρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Το βιβλίο και η παράσταση αφηγούνται την ιστορία της Ελλάδας από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1919 μέχρι και το 2008. Ο Χρήστος Χωμενίδης τονίζει ότι η ηρωίδα του έργου είναι βασισμένη στο πρόσωπο της μητέρας του, κόρη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Βασίλη Νεφελούδη, που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας. «Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πατάει στην πραγματικότητα» λέει ο συγγραφέας.

Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης

Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης

 

-              Και το όνομα αυτής;

-              Νίκη!

Η Νίκη Αρμάου έφυγε από τη ζωή το 2008. Αμέσως μετά τον θάνατό της υπερίπταται, ταξιδεύει στο χώρο και τον χρόνο και ξαναβλέπει τη ζωή της ολόκληρη σαν μια ταινία ή σαν πελώρια τοιχογραφία εποχής. Βλέπει και αφηγείται.

Η ζωή της Νίκης δεν ήταν παραμύθι, δεν μεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, με παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ, ώστε κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε ωστόσο τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην «επανάσταση» για τον έρωτα. Ο συγγραφέας πλέκει πραγματικότητα και μυθοπλασία και δίνει στην ηρωίδα φωνή για να μας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο.

Φιλαρέτη Κομνηνού, Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Φιλαρέτη Κομνηνού, Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Ο Σταμάτης Φασουλής, που έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης μαζί με τον Γιώργο Λύρα, ήταν από τους πρώτους που διάβασαν το έργο κι ήταν ενθουσιασμένος με την πλοκή του, ωστόσο, θεωρούσε ότι η θεατρική μεταφορά του ήταν σχεδόν αδύνατη αλλά ήθελε πάρα πολύ να γίνει. Εκείνο που λαχταρούσε από μικρό παιδί, ήταν να μεταφέρει στους άλλους ένα προσωπικό του αίσθημα, μέσα από μία παράσταση ή ένα έργο. Σαν σκηνοθέτης της παράστασης θεωρούσε ότι το βιβλίο της «Νίκης» έπρεπε να δοθεί στους ανθρώπους που τους αρέσει το θέατρο, και περισσότερο σε αυτούς που τους αρέσει η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου κι όχι μέσα από τις λεπτομέρειες και τις συνθήκες μιας ιστορικής καταγραφής.

Στόχος είναι να γίνει ένα θέαμα ουσίας και γι' αυτό το λόγο «έγινε μια τοιχογραφία της Ελλάδας απ' όλες τις πλευρές. Βλέπεις την ιστορία από άτομα που δεν έχουν όλα την ίδια πεποίθηση με εσένα».

Αλέξανδρος Καλπακίδης, Σοφία Φραζή, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιώργος Δεπάστας

Αλέξανδρος Καλπακίδης, Σοφία Φραζή, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιώργος Δεπάστας

Στη σκηνή θα βρίσκονται 25 ηθοποιοί. Η Φιλαρέτη Κομνηνού και η Ευγενία Δημητροπούλου υποδύονται τη «Νίκη», σε μεγαλύτερη και μικρότερη ηλικία αντίστοιχα. Στο ρόλο του Αρμάου βρίσκεται ο Στέλιος Μάινας. Τη γιαγιά Σεβαστή υποδύεται η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ενώ συμμετέχουν ακόμα οι Γωγώ Μπρέμπου, Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης κ.ά.

Στέλιος Μάινας, Γωγώ Μπρέμπου

Στέλιος Μάινας, Γωγώ Μπρέμπου


Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.