- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Βυζαντινή κουζίνα στα μάτια των φτωχών
Η γευσιγνωστική παράσταση «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» στο Μουσείο Μπενάκη
Τι έτρωγαν στα χρόνια τα Βυζαντινά και πώς περνούσαν εκείνοι που… δεν έτρωγαν το ίδιο πλουσιοπάροχα με ευγενείς και αυτοκράτορες; Η πείνα και τα δεινά του ποιητή Πτωχοπρόδρομου, γίνονται αφορμή για γνωριμία με τα εδέσματα τις εποχής και την καθημερινή ζωή στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, μέσω μίας συνάντησης με εκθέματα εποχής στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη.
Το «μονόκυθρον», το «κραμβίν» και ο «γλαύκος» δεν ήταν παρά σούπα στη χύτρα, λάχανο και μπακαλιάρος και αναφέρονται μαζί με άλλα παραδοσιακά πιάτα της αυτοκρατορικής τραπέζης στα σκωπτικά ποιήματα του ποιητή. Με αφορμή τα Πτωχοδρομικά ποιήματα, παραδοσιακά σκεύη, συνήθειες και εδέσματα τις εποχής μαζί με τις ιδιαίτερες ονομασίες τους αναδεικνύονται στην παράσταση «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» στο Μουσείο Μπενάκη.
Οι προθήκες ζωντανεύουν και ασημένια πιάτα με μυθολογικά θέματα, κουτάλια με ρήσεις αρχαίων σοφών, κεραμικά πιάτα με δρακοντομαχίες και χιουμοριστικές απεικονίσεις συμποσίων φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο, δίνουν το έναυσμα για μια ασυνήθιστη γευσιγνωστική παράσταση. Τα ποιήματα, γραμμένα στη γλώσσα του λαού, αποτελούν ένα από τα πρώτα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και διεκτραγωδούν με σατιρική διάθεση την πείνα και τα δεινά που έζησε ο Βυζαντινός ποιητής του 12ου αιώνα Θεόδωρος Πρόδρομος ή Πτωχοπρόδρομος.
Η παράσταση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο και της πρωτοποριακής δράσης «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο». Τα αντικείμενα του Μουσείου γίνονται πρωταγωνιστές και με οδηγό τα δραματοποιημένα κείμενα από τους ηθοποιούς, αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους.
Το «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» διαδέχεται την ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία της πρώτης θεματικής «Νεοπτολέμου Μύησις» και κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Η επιμελήτρια της Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Δρ. Αναστασία Δρανδάκη, θα παρουσιάσει τα εκθέματα πριν την παράσταση, για την ομαλή μετάβαση στο δραματοποιημένο λόγο.
Info: 13, 20, 27 Δεκεμβρίου 2016 & 10, 17 Ιανουαρίου 2017, 20:30, Μουσείο Μπενάκη Κεντρικό κτήριο, Κουμπάρη 1
Περισσότερες πληροφορίες στο guide της Athens Voice εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει
Ο Ιωάννης Απέργης πρωταγωνιστεί στο διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών
Τι μας είπε ο σκηνοθέτης για το έργο και τον Μποστ λίγο πριν την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του «Frankenstein & Eliza» λίγο πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία
Μια παράσταση της Χριστίνας Κυριαζίδη για το φως και το σκοτάδι της γυναικείας ψυχής
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» στο θέατρο ΕΛΕΡ και όλα όσα την απασχολούν
Το θέατρο Πόρτα άνοιξε την πρόβα του έργου του Μπέκετ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σε νέους 14-17 ετών
Κριτική για την παράσταση στο θέατρο Κνωσός
Κωμωδίες, υπαρξιακές αναζητήσεις, σάτιρα, σύγχρονες μεταφορές κλασικών έργων, πρεμιέρες σύγχρονων έργων
Το έργο της Μάρτα Μπαρσελό αποτυπώνει τη διαδρομή της σχέσης «μητέρας-κόρης», μετά την ανατρεπτική απόφασή τους να εφαρμόσουν τους όρους ενός άρρηκτου συμβολαίου
Μια καριέρα που ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει για το show «Σούπερ Ατού» και για την παράσταση «Διάφανος Ύπνος»
Ο ράπερ μιλάει για την απόφασή του να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξανακάνει, το θεατρικό σανίδι, στο ψυχολογικό θρίλερ που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγοράς
Φωνές από το περιθώριο και τροφή για σκέψη για την αποδοχή και τα σύγχρονα κοινωνικά στερεότυπα
Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου
Οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες της παράστασης που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.