Θεατρο - Οπερα

Μια παράφωνη σοπράνο ανοίγει αυλαία στο «Θησείον»

Η Ναταλία Τσαλίκη μεταμορφώνεται σε Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς

323843-667197.jpg
Αναστασία Βουτσινά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328790-679860.jpg

Μια τραγουδίστρια όπερας που συνεχώς φαλτσάρει, αλλά διατηρεί , παντός καιρού, αμετανόητη πίστη στον εαυτό της. Αυτή είναι η ηρωίδα της παράστασης «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Θησείον, την Παρασκεύη 4 Νοέμβρη.

Σκηνοθέτης ο Γιάννος Περλέγκας ο οποίος, μετά την επιτυχία της παράστασής του «Ο Αδαής και ο Παράφρων», μεταφέρει στην σκήνη το ομώνυμο έργο του Stephen Temperley.

Η Φλόρενς, υπαρκτό πρόσωπο και διασημότερη φάλτσα σοπράνο στην ανθρώπινη ιστορία, ενσαρκώνεται επί σκηνής από μια … αγνώριστη Ναταλία Τσαλίκη, η οποία μεταμορφώνεται πλήρως για τις ανάγκες του έργου. Στο πλευρό της ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος ως Κόσμε Μακ Μουν, συνοδός της Φλόρενς στο πιάνο.

Η Ναταλία Τσαλίκη μεταμορφώνεται σε Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς

«H τέχνη δεν μπορεί να κυβερνιέται από την περίσκεψη και τη σύνεση» ισχυρίζεται η Φλόρενς, και έτσι δικαιολογεί την εμμονή της να τραγουδά δημοσίως …Μότσαρτ. Πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της, ο πιανίστας της, Κόσμε Μακ Μουν, διαλυμένος ψυχολογικά, προσπαθεί ακόμα να εξηγήσει το φαινόμενο Τζένκινς.

Η συνάντηση, στην Αμερική του 1929-1944, δύο τελείως διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίοι ενώνονται μέσα στην μουσική, βρίσκοντας καταφύγιο μακριά από το φόβο και την αποδοκιμασία.

Η τυραννία του «σωστού» και του «λάθους», η πίστη και η έλλειψή της είναι  ζητήματα που θίγει η παράσταση όπου τέχνη, αρρώστια, θάνατος και μνήμη βρίσκουν την δική τους θέση. Η τέχνη ως αντίδοτο ενάντια στην μοναξιά και το θάνατο, και η φθορά που προκαλεί αρρώστια και αποτυχία. Είναι, τελικά, ανέφικτα τα ιδεώδη της μουσικής;

Όπως υποστηρίζει η Φόστερ κατά την διάρκεια του έργου, «Σημασία έχει τι ακούμε εμείς μέσα στο κεφάλι μας».


Info: Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς * Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου * έως 29 Ιανουαρίου, Παρ-Σαβ-Κυρ 21.00 * Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες , Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210-3255444 * Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω των 65) *Ειδική τιμή 7€ μέχρι την πρεμιέρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»
Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»

Μιλήσαμε για τον ρόλο του ως Αργκάν στην περιοδεία της παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το θέατρο και τη δύσκολη απόφαση που έχει πάρει μέχρι τώρα στην καριέρα του

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.